0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    E. S.

Ynt: Tekne ısıtıcısı Hk.
« Yanıtla #15 : Ocak 29, 2024, 09:00:22 »
Egsozdan çıkan gaz sıcaklığı yangın cikartabilecek kadar yüksek olabilir mi?


*

    M. E.

Ynt: Tekne ısıtıcısı Hk.
« Yanıtla #16 : Ocak 29, 2024, 09:46:55 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Egsozdan çıkan gaz sıcaklığı yangın cikartabilecek kadar yüksek olabilir mi?

egzoz çıkışının neta olduğuna dikkat edilmeden çalıştırılır ise, çıkışa yakın bulunan halatı eritme yada yandaki tekne fiberine zarar verme olasılığı bile var.


Montajın uygun egzoz elemanları ile yapılması gerekliliği çok önemli. Standartlara uygun egzoz borunun ısı dayanım derecesinin min 350 C olması gerekliliği size buradan çıkan gazların ısısı hakkında bir fikir verebilir.

Dizel ısıtıcılar çok verimli ısınma araçları değil malesef. O yüzden yaratılan ısının bir kısmı değerlendirilemeden egzoz ile dışarı atılıyor.



*

    Ö. Ö.

Ynt: Tekne ısıtıcısı Hk.
« Yanıtla #17 : Ocak 29, 2024, 11:32:20 »
Evet, webasto egzosu yangın çıkartabiliyor.
Başımıza geldi, komşu uyarmasa yanıyorduk!  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    E. S.

Ynt: Tekne ısıtıcısı Hk.
« Yanıtla #18 : Ocak 29, 2024, 12:06:52 »
Bilgi için teşekkürler Mutlu ve Özgür Korsanlar. Anladığım kadarı ile tekne bordası webasto egsozu için iyi bir çıkış noktası değil. Kıç ayna daha mı az risk taşır acaba? Ya da Bordanın teknenin başına yakın, usturmaça konulmayan ve marinada yan tekneden nispeten daha uzak olan olan bir nokta seçmek daha mı mantıklı?


*

    Y. K.

Ynt: Tekne ısıtıcısı Hk.
« Yanıtla #19 : Ocak 30, 2024, 23:40:26 »
Dizel ısıtıcıların ana cihazının montajına uygun alan,açısı,mazot deposu vs nedenlerle koyulabilecek yer teknelerin kıç tarafıdır.Kıç aynaya egzos çıkışı ise teknenin yapısı  uygunsa olabilir.Ancak burada da pupa seyri yüksek dalgalar hesaba katılmalı cihazın içine deniz suyu kaçmaması için.Dolayısıyla en uygun yer bence yine borda.Teknede herzaman olduğu gibi oluşabilecek aksilikleri önleme görevi tabii ki kaptanda.Yan komşu,halat,usturmaça marina içinde dikkat edildiği takdirde önlenmesi kolay durumlar.Marina içi yada dışı soğuk kış günlerinde en iyi en verimli ısınma şeklinin uzun zaman deneyimlerime göre dizel ısıtıcılar olduğunu düşünüyorum.

*

    Ö. O. D.

Ynt: Tekne ısıtıcısı Hk.
« Yanıtla #20 : Ocak 31, 2024, 08:37:55 »
Sevgili Korsanlar Merhaba,

İlgiyle takip ettiğim konulardan biri de bu konu.
4 yıldır ara ara ya artık taktırayım de kış seyirlerini de sıcak sıcak yapalım düşüncesi geliyor, gidiyor.
Ben sık seyir yapan biri olmama rağmen ( yaz kış çıkarım yılda 50-55 seyir yapıyorum) bir ısıtıcıya gerçekten ihtiyaç duyduğum seyir ya da alarga gün/gece sayısı yılda ikiyi geçmiyor. Burada da malum ekonomik matematik hesaplar geliyor akla, yılda 2 seferlik ihtiyaç için 1000-2000 euro vermeye değer mi?

Sizler yılda kaç sefer kullanıyorsunuz ısıtıcınızı? ( Marinadaki günleri hesaba katmayın lütfen elektrili vasat bir ısıtıcı ile o işi çözüyorum çünkü)

Selamlar,
Özgür
*

    M. E.

Ynt: Tekne ısıtıcısı Hk.
« Yanıtla #21 : Ocak 31, 2024, 10:30:31 »
teknede çocuk yoksa ve bulunduğunuz yer, Marmaris veya daha güneyi ise, şart değil webasto bence.
Gerçi ben nedense genel anlamda bordaya delik açılması fikrine sıcak bakamıyorum.

Çok soğuk günlerde lazım olabilir diye uyku tulumu bile var teknede, henüz paketini açmadık.

Webasto zaten varsa güzel. Ama yeni taktırmak için  zahmeti, keyfine değmez diye düşünüyorum.
*

    A. Ç.

Ynt: Tekne ısıtıcısı Hk.
« Yanıtla #22 : Ocak 31, 2024, 11:06:42 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Biraz konu dışı olacak ama birşey sormak istedim , teknede yada karavanda yakıtlı ısıtıcılar haricinde elektrikli peteği bütün gün yada ortalama 10 saat çalıştırmak mümkünmü, ne kadar amperlik akü ve kaç watt inverter lazım bana , ortalama 2000 watt fln galiba bu petekli ısıtıcılar

166 A/h eder, zaman zaman otomatik yapacağını varsayıp 150 A/h alalım. 10 saatte 12 V'ta 1500 A eder. Bir kurşun asitli akü en fazla %50'sine kadar deşarj edilebilir.  Yani 3000 A'lik akü gerekir. 2 kW üstü bir inverter kullanılmaldır. Elektrikli ısınmayı unutabilirsiniz. Marinada bağlı iken kullanılabilir.

Marinada iken teknenin içinin rutubetlenmemesi için bir kaç tane 60-100 W eski usul filamanlı (akkor) ampul uygun yerlere koyulabilir. en denedim işe yarıyor. Hem ısı yaratıyorlar hem de ısı nedeni ile hava dolaşımı sağlıyorlar.
*

    Ö. Ö.

Ynt: Tekne ısıtıcısı Hk.
« Yanıtla #23 : Ocak 31, 2024, 13:44:23 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
... yılda 2 seferlik ihtiyaç için 1000-2000 euro vermeye değer mi?
Değmez.

11 yıldır kış şartlarında eşimle birlikte türlü tip ve boyutta tekne transferleri yapıyoruz, en kötü zaman için kurtarıcı sıcak su torbalarımız (termafor) var, muhteşem iş görüyor.

Uyku tulumu veya pofuduk polar battaniye artı sıcak su torbası ile geçirilmeyecek kış yok.

Bünyeyi fazla sıcak konforuna alıştırmak da iyi değil zaten!  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    E. S.

Ynt: Tekne ısıtıcısı Hk.
« Yanıtla #24 : Ocak 31, 2024, 15:30:43 »
Teknem 4 yıldır Marmariste, çok yoğun olmasa da yaptığım kış seyirlerinde sadece bir kez üşüdük diyebilirim, onu da sıcak su torbası ile atlattık. Her yıl karada kışladigim icin cok ihtiyac olmamisti, bu yıl karaya almadik. Daha sık denize çıkacağım. Olası bir Ocak arızasında ortada kalmamak için lpg kartuslu yedek bir kamp ocagim var teknede. Aynı kartuşu kullanan kamp sopalarından edileceğim. 32 feet kayığı rahatlıkla ısıtacağını düşünüyorum. Yılda 1 2 kez ihtiyaç olabilecek bir durum için daha fazla yatırıma gerek yok.
*

    N. T. K.

Ynt: Tekne ısıtıcısı Hk.
« Yanıtla #25 : Şubat 12, 2024, 11:56:14 »
Değerli Kaptanlarımın tavsiyeleri doğrultusunda uygun bir dizel ısıtıcı satın alıp, montajını da kendimiz yaptık. Eksik malzeme nedeniyle geçici olarak çalıştırdık. Şu ana itibarı ile bir olumsuzluk görünmüyor. Bir tek kumanda paneli termostatlı olduğundan navigasyon masasına taşımak gerekiyor. Kablo kısa. Firma önce önermiyoruz uzatmayı, sonrasında aynı kesitte bir kabloyu lehimlemek suretiyle kullanabilirsiniz dedi. Sanırım bir çok montajda bu işlem gerekmiştir. Olumsuzluk yaşayan ya da önerisi olan kaptanım varmı? Saygılar
*

    N. T. K.

Ynt: Tekne ısıtıcısı Hk.
« Yanıtla #26 : Şubat 12, 2024, 12:01:28 »
Bu arada uygulamayı kendimiz yaptığımızdan özellikle boru seçiminde  sorun yaşadığımızı, ama teknedeki rezervasyonları belirlemede ustalara teslim olmaktan daha iyi iş yaptığımızı düşünüyoruz. Konu ile ilgili deneyimimizi ve maliyeti paylaşabilirşm, saygılar.
« Son Düzenleme: Şubat 12, 2024, 12:08:31 Gönderen: Nevzat Tamer Karataş »
*

    A. K.

Ynt: Tekne ısıtıcısı Hk.
« Yanıtla #27 : Şubat 12, 2024, 12:57:29 »
Kablolu Termostatların çalışma prensibi ısı ile değişen resistans değerlerini okuyarak değerlendirmektir. O yüzden termostatların kablosu değişince aldığı değerler değişir ve gerçek olmaz.

Bence satıcı firma o yüzden hayır demiş olabilir. Tabi sizde israr edince peki demiş olabilir mi . Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    N. T. K.

Ynt: Tekne ısıtıcısı Hk.
« Yanıtla #28 : Şubat 12, 2024, 14:07:31 »
AliExpress de 3-4 metre hazır kablo buldum. Sipariş ettim. Bakalım soketler de uyarsa kıç kamara içine kadar taşıyabilirim. Termostat oradaki sıcaklığı okusun. Zaten uzaktan aç kapa kumandası da var. 22 dereceye ayarlamak yeter. Zamana göre ayar sık kullanılan bir şey değil. Ürün elime ulaşınca sonucu paylaşacağım. Şimdilik mevcut kabloya ek yapmayı düşünmüyorum. Portuçta kalacak. Dış ortamı okuyacağından kamaradaki uygun sıcaklığa göre açıp kaparım.
*

    A. K.

Ynt: Tekne ısıtıcısı Hk.
« Yanıtla #29 : Şubat 12, 2024, 16:27:15 »
Bence yine ek yapın . Sıcaklık 22 derece yerine 20 derece gözükecek veya 24 derece. Bir şey fark edermi .

Neticede üşürseniz biraz açarsınız veya kapatırsınız. Burada esas amaç cihazın  kendi kendine açıp kapatmasıdır.

Haaa yanlız biri elinde termometreye gelip seninki bozuk demesini istemiyorsanız. o zaman iş başka . Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Şubat 12, 2024, 16:28:45 Gönderen: Atilla Kaplan »