0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

A. . A.

Merhaba,

İlk mesajlarımdan birisi olduğu için nereye açacağımdan emin olamadım, yanlış yerdeysem peşinen özür dilerim.
Teknik bir konu olduğundan en doğru yer burası gibi geldi. Birkaç gündür benzer mesajları arıyorum ama çok güncel bilgi bulamadım.
Referans verebileceğiniz mesajlar varsa çok memnun olurum,

Gelelim soruma:

Uzun zamandir yelkenli sahibi olma hayali kuruyordum, ama İstanbul'da bugünkü şartlarda weekender tarzı 6.5-7.5 metre civarı lobster/pilothouse tarzı kayık almak daha mantıklı gelmeye başladı. Adalara gider bir gece kalırım, ertesi sabah geri dönerim gibi...  Malum Rota/Neta/Nauta vb. markalar çok tutuluyor.

1- Yukarıdaki markalar haricinde şuna da bak diyeceğiniz farklı bir marka var mı?
(1-1.5 Milyon TL civarı Taylan Yat, Kutlay Marine Ege Yat Fisher vb. alternatif önerilerine de açığım, kapalı wc olmazsa olmazımız)

2-Bağlama yerini ya da yeriyle bulduğumuzu varsayarsak, (mümkünse içten takma motorlu) bu kayıkları alırken nelere dikkat etmek gerekli?

• Fiberde, çatlak tamirat vb. var mı düzgün onarılmış mı?
  • Ozmos var mı?
  • Sintine temiz mi? Tekne su yapıyor mu?
  • Motor iyi durumda mı?
  • Örn. 10 yaşında fiber tekne alınır mı? (Sanırım ufak tefek gelcoat hasarlarına ve çiziklere takılmamak gerekli, Ahmet Bey'den öğrendiğim kadarıyla V şeklinde açarak yapılabiliyormuş.)
  • Suyun üstünde dengesi nasıl?
    (Mesela Zokka diye güzel bir kayık var, gövdesi yarı deplasman diye geçiyor, 100 bg ile planningte yana doğru yatıyor gibi sanki)
  • Ve benim aklıma gelmeyen diğer sorular...

Motoryatlara, yelkenlilerdeki gibi survey yapılır mı bilmiyorum ama, sanırım arma ve salma kontrolü olmadığından daha ekonomik hallolur gibi geliyor.
Malum, 2. el bir kayığa 1+ milyon TL civarı el emeği göz nuru Türk Lirası harcarken dikkatli olmak istiyor insan.
Bu işin ortalama bütçesiyle ilgili fikir verebilir misiniz?

Bu konularda, (Anadolu Yakası'nda) kabuktan ve/ya motordan anlayan korsanların yardımına ve danışmanlığına ihtiyacım var.
Ben yaparım derseniz ya da şu abimiz/ablamız bu işten iyi anlar diye yönlendirebilirseniz minnettar kalırım.

Şimdiden teşekkürler,
Sevgiler, selamlar,
*

M. A.

Bir arkadaşa nelere bakayım yada bakmalarını söyleyeyim survey esnasında diye sordugum zaman bana dediklerini not edip , survey yapacak arkadaşa bu listedekileri mutlaka görmeni istiyoruz demiştik.
Daha uzuyor gidiyor , kısaltılmış hali ..

1-Çapa durumu ve bağlantı elemanları sağlam mı , zincir durumu nasıl , en sondaki zincir pek kullanılmadığı için pas yapıyor.

2-Irgat sağlam mı , ırgatın baglı oldugu platform vidaları nasıl , su alır mı içeri vidalardan , izolasyonu iyi değilse söküp işlem gerektirebilir. Gangway var mı , çalışıyor mu , flap var mı , hidrolik mi , çalışıyor mu ? Irgatın kumandası var mı , sağlam mı ?

3-Vardevela paslı mı , bağlantı yerlerindeki vidaların durumu nedir , pas var mı ? Eğiklik var mı ? Sallayınca boşluk var mı ?

4-Hatch kapakları su sızdırıyor mu , sızdırdıysa illa ki bir yerlerde iz bırakmıştır , piston varsa sağlam mı ? Silikonları iyi durumda mı ? Camlarda silikon var ise ne durumda , su almasın içeri ..

5-Güneşliklerin durumu nasıl , çok eski ise güçlü bir rüzgarda gruptan ayrılmasın , güneşlik ayakları sağlam vidalanmış mı , boşluk var mı vidaların bağlantı yerlerinde ?

6-Motor bakımlarının kaydı tutulmuş mu , hangi yağı ne zaman koymuşlar , kaç saatte değiştirilmiş ve filtrede değiştirilmiş mi , yakıt filtresi , seperatör filtreleri ne sıklık ile değiştirilmiş kaydı var mı ? Antifreeze ne durumda .

7-İmpeller lastiği ne zaman değiştirilmiş ve orjinal contaları mı kullanılmış , yoksa usta kağıttan kesip mi yapmış , orjinal mi yan sanayi impeller mi ?

8-Sanzuman yağı ve filtresi ne zaman değiştirilmiş ve hangi filtre kullanılmış , orjinal mi ? ( Bendeki sanzuman da filtre var ama olmayanları da var ) , şaft ne durumda , rulmanlardan ses geliyor mu ?

9-Vanalar ne zaman değiştirilmiş , sızıntı var mı , vanaların markası nedir ?

10-Wc elektrikli mi , çalışıyor mu , sızıntı var mı ?

11-Mutfakta evye takımı sağlam mı , pas veya borularda sızıntı var mı , su geliyor mu , temiz su pompası iyi durumda mı ?

12-Sintine pompaları hangi marka , çalışıyor mu , otomatik mi ? Eliniz ile sintine otomatiğini kaldırınca sintine çalışıyor mu ? Markası nedir , Rule ise mesela süperdir ..Kaç tane var , dışarı su çıkışları sağlam mı , krom ise zamanla pas yapıyor , plastik ise kırıklar olabiliyor..

13-Aküler ne durumda , kaç amper , ne zaman değiştirilmiş , akü tester ile akülerin sağlık durumunu görebilirsiniz , 15 bin tl altında (sulu- K-gamyon aküsü mesela ) 220 Amp akü yok çünkü ( Eğer 220Amp ise) -Ucuz değil aküler..

14-İnverter var mı , tam sinus veya modified invertar mı , modifiedler kare dalga verdiği için kömürlü aletlerde çabuk ısınma ve bozma yapıyor , tv-buzdolabı gibi donanıma yeter mi ne kadar yeter ?

15-Güneş paneli var mı , charger ünitesi kaçlık , ihtiyacınızı karşılamaya yetecek mi , markası nedir ?

16-Motor vibrasyon takozları ne durumda , yırtılma var mı , varsa line den da kaymış olma ihtimaline karşı line ayarı ister , ustalar çok iyi değerlendirir !!!! Tamemen duygusal.....

17-Yakıt tankı malzemesi nedir , temiz mi , boruların durumu nedir , sızıntı var mı ? Su tankı , pis su tankı kaç lt ve sızıntı var mı boruları ne durumda ?

18-Göstergeler çalışıyor mu , hararet , yağ basınç , yakıt , temiz, pis su şarj ve diğerleri ....

19-Tutyaların durumu ve tutya kabloları ne durumda ?

20-Elektrik sistemi nasıl , herkes bir yerden kablo çekip sağa sola bağlantı yaptıysa SIKINTI ,  bir şey olursa içinden çıkılmaz halde karışık mı ? Marin kablo mu kullanılmış ? Elektrik sisteminin şeması var mı ?

21-Can yelekleri sertifikalı mı , yangın tüpü tarihleri güncel mi ? Çocuk için yelek var mı ? Sağlık çantası ne durumda..

22-En son ne zaman kondese - after cooler ve oil cooler bakımı yapılmış , hava filtresi ne durumda , engin room cooler var mı çalışıyor mu ? Motorda , turboda yağ kaçağı var mı , genel olarak yağ kaçağı var mı ?
( Yanımdaki tekne ne zaman sintineyi çalıştırsa iğrenç bir yağ tabakası oluşuyor denizde , uyardık kaç kez ama dinlemiyor , otomatik sintine basıyor denize !!!) 1 saat falan gezme şansınız olursa makinayı ve sintineyi kontrol edin , su veya yağ sızıntısı var mı ? Motorun altında tava var mı , sızıntı varsa direk tavaya düşer ve temizlemek ve sızıntı var ise görmek çok daha kolay olur.

23-Pervanede kırık çıkık var mı ?

24-Dinlence merdiveni sağlam mı ? Tüm uyarı ikaz , navigasyon ışıkları sağlam mı , tek tek kontrol etmek yararınızadır.

25-Ek donanım neler var , derinlik ölcer , navigasyon , auto pilot , chartplotter , wheather station ( hangi mapler yüklü) eğer var ise hangi e mail ile kayıt edilmiş , garmin bazen cinslik yapıp e mail adresi istiyor , yoksa güncelleme sorunu yaşarsınız ( E-bay den aldığım chartplotteri güncellerken sordu , 3 saat dosyaları değiştirmek için uğraştım, belki bana denk geldi ? ), hidrolik sistemde sızıntı var mı ( Dümen gibi ) Yağı tam mı , hangi yağ ve ne zaman değiştirilmiş ?

26-Teak var ise , durumu nasıl , elden geçirmek gerekir ise sikaflex dc290 , çift komponentli için geçen sene 850 tl vermiştim tanesine , o da 12 tane aldık diye indirim yapmıştı ? Ustalık ve teak bedelini düşünmek bile istemeyebilirsiniz ...

27-Teknede nem-rutubet kokusu var mı ? Mİnderler , yatak sağlam mı , yırtık veya nem kokusu var mı , fermuarları sağlam mı ?

28-MArin sektörü Tr de biraz tuhaf işliyor , parası var deyip 1 tl lik malzemeyi 5 tl ye itelemeye bayılıyor büyük bir kısım esnaf , o yüzden vidalardan , menteşeye , tutamaçlardan krom tüm malzemeleri gözden geçirin , krom material , paslanmaz çelik malzemeler pahalı , marin sektöründe daha daha pahalı..O yüzden teknemde ne lazım ise atıp bavula getiriyorum , fiyat farkı en az 4-5 kat....

Gerisi fiber kontrolu , çatlak kırık var mı , osmosis var mı , kırığı gene polyester ile mi tamir etmişler ( polyesterin yapışma özelliği yokmuş, sadece öyle dururmuş ve ilk fırsatta bırakır demişti arkadaş)

Bu kadar usta kaptan varken bana yazmak düşmeyebilir ama ben tekneyi alırken bunlara bakılsın diye verilen nasihatı dinlemiştim..Doğru yanlış kaptanların kararı...

*

A. K.

Bu listeye göre tekne almak imkansız.  Yenilerde bile ufak tefek bir şeyler çıkıyor.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Her teknenin bir alıcısı vardır . 20 senelik tekneden beklenti ile 5 senelik arasında ciddi fark vardır.  1990 öncelerini saymıyorum.
« Son Düzenleme: Mart 06, 2025, 17:50:23 Gönderen: Atilla Kaplan »

*

M. A.

Sonrasında Urfalıyam ezelden şarkısını söyletiyor ustalar ..

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

K. K. .

Aykut Kaptan,

Bence tekne alırken en önemli şey ilk izlenim. Titiz, özenli, eli teknesinin hep üzerinde olan bir kaptanın kayığı kendini hemen belli eder. Marinalarda bağlı onlarca teknede görebileceğiniz, iskele koltuk halatının çap ve özellik olarak sancak koltuk halatından farklı olması bile en basitinden bir özensizlik işaretidir benim için.

Niyetlendiğiniz tekneyi önce kendiniz gezin, varsa teknesi olan bir arkadaşınızı da yanınıza alın. Farklı bakış açısı her zaman faydalı olur. Mümkün olduğunca teknenin her yerine bakın. Mutlaka seyire çıkın. Bu noktadan sonra izleniminiz olumluysa bu işi profesyonel olarak yapan birine survey yaptırın. Küçük, büyük, motoryat yada yelkenli farketmez, bence her tekneye survey yaptırılmalıdır. (hem denizde, hem karada) Ehil kişilerce yapıldıysa, survey raporu size ilgilendiğiniz teknenin durumu hakkında oldukça detaylı bilgi verecektir. Forum üyeleri içinde bu işi profesyonel yapan dostlar mevcut.

Türkiye’de şu anda çok ciddi bağlama sıkıntısı yaşandığından yeriyle birlikte satılan bir tekne almanız veya bağlama yerinizi garantileyip ondan sonra satın almanızı tavsiye ederim. Maalesef bağlama ücreti, motor ve kara bakım ücretleri, ufak tamirler vs derken tekneye ödeyeceğiniz bedelin %15-20 civarı bir rakamın her sene önünüze masraf olarak çıkacağını bilin.

Aklınızdaki bütçenin üzerinde olsalarda yazmış olduğunuz yerli markalar haricinde kendini kanıtlamış seri üretim yapan yabancı markaların modellerine de (Beneteau Antares 8, Jeanneau Merry Fischer 795, vb) bakmanızı öneririm. En azından yerli modellerle kıyaslama yapmak için size bir fikir verirler. Maalesef bu boyutlardaki yerli yapım teknelerin bir çoğunun üretim kaliteleri, ince detaylar ve bitişleri oldukça sıkıntılı. Bu noktada görece iyi bulduğum Dromeas’ı da yerli marka listenize ekleyebilirsiniz.

Yazdıklarınızdan yakın mesafeleri hedeflediğiniz anlaşıldığından aradığınız boyutlardaki teknede dıştan takma motor tercih etmenizi tavsiye ederim. O boyutlarda bir teknede size içten takmaya göre ciddi bir saklama alanı avantajı  yaratır. Servisi de daha kolaydır.

Hayalinize en kısa sürede kavuşmanız dileğiyle…

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

Y.

Ansiklopedi makalesi gibi mesajlaşma serisi olmuş. Yazan, katkı sağlayan tüm korsanlarımızın ellerine sağlık.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

A. . A.

Ansiklopedi makalesi gibi mesajlaşma serisi olmuş. Yazan, katkı sağlayan tüm korsanlarımızın ellerine sağlık.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Katılıyorum, zaman içerisinde daha da zenginleşecek gibi, o potansiyeli gördüm Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Zaman harcayıp mesaj yazan, katkı sağlayan arkadaşlara çok teşekkürler.

Selamlar.

*

A. . A.

Merhaba, cevabınız için teşekkürler Kaan Kaptan,

Niyetlendiğiniz tekneyi önce kendiniz gezin, varsa teknesi olan bir arkadaşınızı da yanınıza alın. Farklı bakış açısı her zaman faydalı olur. Mümkün olduğunca teknenin her yerine bakın. Mutlaka seyire çıkın. Bu noktadan sonra izleniminiz olumluysa bu işi profesyonel olarak yapan birine survey yaptırın.

Teknenin karada kışlıyor olması avantaja çevrilebilir mi? Ozmos, çatlak, mevcut tamirat, gelcoat incelemeleri için olumlu/olumsuz etkileri olabilir belki? Karada kışlayan adama, tekneni beğendim şimdi suya at gezelim nasıl denir bilemiyorum Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Küçük, büyük, motoryat yada yelkenli farketmez, bence her tekneye survey yaptırılmalıdır. (hem denizde, hem karada) Ehil kişilerce yapıldıysa, survey raporu size ilgilendiğiniz teknenin durumu hakkında oldukça detaylı bilgi verecektir. Forum üyeleri içinde bu işi profesyonel yapan dostlar mevcut.

Önceden de dediğim gibi, "ben yaparım diyen" varsa tanışmaktan, görüşmekten çok memnun olurum Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Mart 07, 2025, 13:58:08 Gönderen: Aykut Alper »
*

A. . A.

Sonrasında Urfalıyam ezelden şarkısını söyletiyor ustalar ..

Bunu daha önceden görüp gülmüştüm, tekne alırken başıma gelebileceğini düşünmemiştim  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Tavsiyeleriniz için çok teşekkürler, zaman içerisinde aklınıza sonradan gelenleri de eklerseniz, makale (how-to) yazılabilir.

Selamlar.
*

M. A.

Ufak tefek görünen bazı şeyler bile sıkıntı olabiliyor..
En son '' FIRST AID '' stickerı için yatay mı olsun dikey mi olsun diye çok bakındım..
Yangın söndürücü işaretleri için çok baktım ama aldığım 16x16 cm , büyük durdu gözüme , küçük arıyorum.
10-15 tane elimde fazladan resimdeki  first aid stickeri var , isteyen varsa hediye edebilirim.

Yoğun istek üzerine listenin devamını yazmıyorum... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

K. K. .

Teknenin karada kışlıyor olması avantaja çevrilebilir mi? Ozmos, çatlak, mevcut tamirat, gelcoat incelemeleri için olumlu/olumsuz etkileri olabilir belki? Karada kışlayan adama, tekneni beğendim şimdi suya at gezelim nasıl denir bilemiyorum Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bir teknenin karada kışlama yapmasının belli başlı avantajları olur. Öncelikle ozmoz riski azalır. Pervane, şaft, kuyruk, salma, pala, emişler vb. suya temas eden parçalar daha az korozyona uğrar. Nem problemi minimize olur dolayısıyla küf oluşumu azalır. Bunlara bağlı olarak uzun vadede bakım ve onarım maliyetleri düşer.

İşinin ehli birine karada sörvey yaptırdığınızda zaten saymış olduğunuz konular hakkında bilgi edinebilirsiniz. Ancak daha öncede belirttiğim gibi sörvey mutlaka hem denizde hem de karada yapılmalıdır. Genelde sörvey yapılan teknelerin çekme/atma masrafları tekne sahibiyle yapılan bir anlaşma yoksa sörveyi yaptıran tarafından karşılanır. Bu sebeple denizde olan bir teknenin sahibine sörvey için karaya almak istediğinizi veya karada olana denize atmak istediğinizi söylemekte bir sakınca yoktur.
« Son Düzenleme: Mart 08, 2025, 00:57:41 Gönderen: Kaan Kesen »
*

A. . A.

Bir teknenin karada kışlama yapmasının belli başlı avantajları olur. Öncelikle ozmoz riski azalır. Pervane, şaft, kuyruk, salma, pala, emişler vb. suya temas eden parçalar daha az korozyona uğrar. Nem problemi minimize olur dolayısıyla küf oluşumu azalır. Bunlara bağlı olarak uzun vadede bakım ve onarım maliyetleri düşer.

İşinin ehli birine karada sörvey yaptırdığınızda zaten saymış olduğunuz konular hakkında bilgi edinebilirsiniz. Ancak daha öncede belirttiğim gibi sörvey mutlaka hem denizde hem de karada yapılmalıdır.

Merhaba,

Konu konuyu açıyor, karada olması avantaj bunu bir kenara not ettim.

Tekne karada kuruyacağı için ozmosu gizleme ihtimali var mı? Gerçi yanılmıyorsam normalde ozmos kontrolu ve operasyonu tekne karaya alınıp 10-15 gün civarı kuruduktan sonra yapılıyor. Ancak aylardır karada olan bir tekne, ozmosunu gizlemeye meyilli olur mu? Yoksa kabartılardan ya da nem kontrolü yapan cihazla vb. kendini ele verir mi?

Karada olmasına rağmen kamarasında tavanda - duvarda ufak tefek leke - küf varsa bu sorun teşkil eder mi? Belki çamaşır suyu - asperox ya da diğer küfle mücadele yöntemleri bunu çözecek ve tekrar etmeyecektir?
Bence tekne alırken en önemli şey ilk izlenim. Titiz, özenli, eli teknesinin hep üzerinde olan bir kaptanın kayığı kendini hemen belli eder. Marinalarda bağlı onlarca teknede görebileceğiniz, iskele koltuk halatının çap ve özellik olarak sancak koltuk halatından farklı olması bile en basitinden bir özensizlik işaretidir benim için.
Burada da ilk izlenim kuralına dönüyoruz. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Özensiz bir kaptanın teknesini almak akıllıca mı?

Benim sorularım ve sizin cevaplarınızdan güzel bir seri çıkar gibi geliyor Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Zaman ayırdığınız için tekrar, tekrar teşekkürler.
*

A. . A.

Ufak tefek görünen bazı şeyler bile sıkıntı olabiliyor..
En son '' FIRST AID '' stickerı için yatay mı olsun dikey mi olsun diye çok bakındım..
Yangın söndürücü işaretleri için çok baktım ama aldığım 16x16 cm , büyük durdu gözüme , küçük arıyorum.
10-15 tane elimde fazladan resimdeki  first aid stickeri var , isteyen varsa hediye edebilirim.

Yoğun istek üzerine listenin devamını yazmıyorum... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Teknem olsa bir tane kesin isterdim ama önce tekneyi almam lazım  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Siz yine yazın hocam, hiç aklıma gelmeyen bir sürü şey gördüm - öğrendim, okuyan diğer arkadaşların da işine yarayacaktır.

Teşekkürler, selamlar,
*

A. . A.

Tekrar merhaba,

Bugün aday teknelerden birini görmeye gittim, tekne oldukça bakımsız hardtopun üstü fotoğraftaki gibi içler acısı:

Fiberde çatlaklar, kapatılmamış delikler var. Sizce iyi bir bakımdan geçse düzelir mi?
Kozmetik kusurlara rağmen, tekne almak istediğim tarzda.

(Mustafa Alp hocam, sizin soruların hepsini sordum, bir çoğuna cevap alamadım Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap)

Bonus soru: Dizel motorlarda yanmar, penta vs. kimler iyidir? Bir usta penta tavsiye etmiyorum parçası yok vs. dedi ama, sizin düşünceleriniz önemli?

Teşekkürler, selamlar,
« Son Düzenleme: Mart 09, 2025, 21:18:56 Gönderen: Aykut Alper »
*

K. K. .

Merhaba,

Konu konuyu açıyor, karada olması avantaj bunu bir kenara not ettim.

Tekne karada kuruyacağı için ozmosu gizleme ihtimali var mı? Gerçi yanılmıyorsam normalde ozmos kontrolu ve operasyonu tekne karaya alınıp 10-15 gün civarı kuruduktan sonra yapılıyor. Ancak aylardır karada olan bir tekne, ozmosunu gizlemeye meyilli olur mu? Yoksa kabartılardan ya da nem kontrolü yapan cihazla vb. kendini ele verir mi?

Karada olmasına rağmen kamarasında tavanda - duvarda ufak tefek leke - küf varsa bu sorun teşkil eder mi? Belki çamaşır suyu - asperox ya da diğer küfle mücadele yöntemleri bunu çözecek ve tekrar etmeyecektir?

Burada da ilk izlenim kuralına dönüyoruz. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Özensiz bir kaptanın teknesini almak akıllıca mı?

Ozmoz konusunda (gerek tespiti, gerekse de tamiri) forumda birçok başlık mevcut. Yanlış hatırlamıyorsam Ahmet Çelenoğlu üstadında bu konuda detaylı bir yazısı vardı. Onları incelemenizi tavsiye ederim.

Ufak tefek küf lekeleri sıkıntı yaratmaz ancak teknede bariz görünen bir yerde küf oluşmuşsa kuvvetle muhtemel o teknenin kapalı, hava almayan alanlarında daha fazlası mevcuttur. Kötü koku oluşturur, tekne içinde yaşam kalitesini düşürür. Temizlemek için beyaz sirke / su karışımı (50/50) kullanılabilir. Tekrar oluşumunu önlemek için düzgün ve düzenli havalandırma yapılmalı, gerekirse nem alıcılar kullanılmalı.

Özensiz bir kaptanın teknesi alınır mı? Duruma göre hem evet, hem hayır.
Evet, tekneyi sıfır almıştır 1-2 sene kullanıp satıyordur kondisyonu iyidir alınır.
Hayır, teknenin yaşı vardır önceki sahipleri tarafından da iyi bakılmamış, özensiz kaptanın elinde de birkaç sene geçirmiştir alınmaz, alternatif bakılır.