0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

g.

Ynt: Krom kalitesi nasıl tespit edilebilir ?
« Yanıtla #15 : Ağustos 24, 2024, 11:06:39 »
Zor konu açmışım.

O zaman en iyisi bir hurdacı bulup getirmek spektrometre ile ölçtürmek.
Yada, yapan ustaya güvenip, "sen 316 diyorsan doğrudur öyledir ustam." deyip konuyu unutmak.
Paslanma yapacaktı yapmayacaktı beklemeye başlamak.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

A. K.

« Yanıtla #16 : Ağustos 24, 2024, 19:33:16 »
304 ve 316 nin kaynak telleri bile farklidir 
Her ikisini birbirine kaynatmak bağlamak pratikte kolay değil.
Bu arada teknedeki tüm paslanmazlar 304 dür. 30 senedir tık yok.
« Son Düzenleme: Ağustos 24, 2024, 19:34:44 Gönderen: Atilla Kaplan »

*

K. G.

« Yanıtla #17 : Ağustos 25, 2024, 15:12:25 »
En basit test mıknatıs diye biliyorum, eğer yanlışsam düzeltin. 316 paslanmaz mıknatıs tarafından tutulamıyor. Denizcilik uygulamalarında 316 paslanmazın L versiyonu kullanılmalı

*

A. Ç.

« Yanıtla #18 : Ağustos 25, 2024, 15:19:37 »
304 veya 316 mıknatıs tutmaz, sadece sanayi buzdolaı yapılan 400'lü paslanmazlar mıknatıs tutar. Denizciikte en yaygın kullanım ise 304'tür.
*

U. C. O.

« Yanıtla #19 : Ağustos 26, 2024, 11:21:36 »
1000TL + KDV gibi bir ücrete spectral analizi her test merkezinde yaptırabilirsiniz.

Daha geçen hafta bir iş için Eskişehir organize sanayi test merkezinde yaptırdım.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bir parça göndermeniz yeterli.
Sonrasında raporu standartla karşılaştıracaksınız.
Mesele ustanın verdiği numune ile aynı malzemeyi kullandığına emin olabilmek.

*

M. A.

« Yanıtla #20 : Eylül 01, 2024, 10:00:46 »
profilin ucundan taşlamayı denediniz mi kıvılcımları farklı renk ve uzunlukta olacaktır tersanedeki kaynak ustaları bilir
*

A. K.

« Yanıtla #21 : Eylül 01, 2024, 14:24:02 »
Senelerdir 316 kullanani gormedim. Sadece gida sektöru de 316 kullaniliyor ama aradan 304 kullanildiğini gördum.
Çinde paslanmaz çok ucuz . Oradan gelenler arasindq  316 bayağı var.

*

g.

« Yanıtla #22 : Eylül 03, 2024, 18:12:48 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Senelerdir 316 kullanani gormedim. Sadece gida sektöru de 316 kullaniliyor ama aradan 304 kullanildiğini gördum.
Çinde paslanmaz çok ucuz . Oradan gelenler arasindq  316 bayağı var.

Atila kaptanım, bu işin mersedesi 316 dır.
Paslanmaz Metaller diye aratırsanız deniz suyuna ve korozyona karşı en iyi direnç gösteren metaller arasında 304 3 yıldızsa 316 4 yıldızdır.
Arada şu fark var, 304 ü yılda 2-3-4 kez parlatmak zorunda kalırsınız, devamlı oluşan lekeleri silmeniz gerekir.
316 da ise 1 kere silip parlatsanız yeterli olur.

Fark bu kadar.
Olmuşken 316 olmasında fayda var diye düşünüyorum.

Burada soru şu, havada karada karşısındakini mal gibi görüp devamlı düdüklemeye çalışan yurdum esnafına karşı acaba kazık yemeden kendimi nasıl koruyabilirimin peşindeyim.
Sonuçta bakıyorsunuz ikiside metal ve parlak.
Ama hangisi 304 kalite hangisi 316 kalite.

Abi bu 316 deyip 304 ü geçirmesinler diye ne yapabilirim peşindeyim.
Acı ama gerçek.
Maalesef.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #23 : Eylül 03, 2024, 20:48:09 »
Şöyle bir karşılaştırma tabloları buldum, genel bir fikir verir.

Benim anladığım tekne için 304 gayet yeterli. 316 işin içine asitlerin girdiği gıda, sanayi ve sıfır korozyon aranan tıp için anlamlı.

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Eylül 03, 2024, 20:53:38 Gönderen: Özgür Ökten »
*

O. S.

« Yanıtla #24 : Eylül 04, 2024, 11:30:47 »
Gerçek 304 kalite paslanmaz çelik fazlasıyla yeterli, zira 304 ve 316 kodlu çelikler östenitik çeliklerdir. Yani yüksek alaşım elementleri nedeniyle soğuma sırasında iç yapısı sanki hala daha yüksek sıcaklıktaymış gibi sıkı, esnek ve sağlamdır. Yine aynı sebeple (alaşım elementleri yüzdelerinin fazla olması) her iki çelik de mıknatıs tutmaz.
En büyük fak, 304 çelikler aşındırıcı ortamlarda biraz daha hızlı paslanma eğlimi gösterir. Örneğin bimini fazla gerilmiş ise kumaş sürtünmesi nedeniyle çelik yüzeyindeki koruyucu pasif tabaka sıyrılır ve paslanmaya açık hale gelir. Seyir sona erdiğinde sürtünme durduğunda paslanma başlar. 316 çeliklerde de aynı risk vardır ancak bu çelikler koruyucu pasif tabakayı çok daha hızlı yenileyebilir. Bunun için seyir sonrasında tatlı su ile yıkamanız yeterlidir.

Asıl sıkıntı, piyasada 400 kodlu ferritik çeliklerin kullanımı hayli yaygındır. Bu çeliklerin alaşım elementi yüzdeleri düşük olduğu için yüksek sıcaklıklarda bile yeterli sıkılığı sağlayamazlar. Aynı sebepten dolayı da fiyatları oldukça ucuzdur. İç yapılarındaki boşluklar nedeniyle şekil almaları da zordur.
Bunların en çok kullanılanı da 430' dur ve mıknatıs tutar.

El netice; normal şartlarda mıknatıs ile paslanmaz kalitesini kontrol etmek doğru bir yaklaşım değildir ancak ülkemizdeki uyanık (!) üreticiler nedeniyle iki malzemeyi de aynı mıknatıs ve aynı şartlarda test ediyorsanız bir fikir verecektir.

Korkulu rüya görmek yerine paslanmazı kendiniz alın ve kullanacak kişiye siz götürün. İsmi bilinen yerlerden paslanmaz almak bir nebze olsun sizi garanti altına alacaktır.