0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

g.

Ynt: Demirleme ile ilgili 3 detay soru.
« Yanıtla #150 : Eylül 04, 2024, 20:25:12 »
Efe kaptanım öncelikle teşekkürler, gerilme gibi bir durum asla yok.
Aksine ben çok eski geçmiş yazıları forumdan devamlı tarıyorum okuyorum.
Atila kaptanın mesela bir yazısı var teknenin hızını 1 knot arttırmak için motor gücünü çok daha fazla arttırmak gerekiyor diye yazmış. Bu çok doğru bende bu konuda yapılmış değer tablosuda var.
Örneğin benim araba 160 hp ve maksimumda 200 km yapıyor.
400 km hıza çıkmak için ferrrai yarış arabasında kullanılan 800 hp motor takmam gerekiyor.
Yani 160 yerine 300 hp takayım 400 km'ye çıkayım olmuyor.
Orhan barut kaptanın gövde hız formülünü kullanarak değişik motor güçlerinde hesaplamalar yaptım.
"Yani deplasman tekneleri için Vmax=2.43(LWL)½ diyoruz. Burada LWL : Su hattı boyu(m), V : hız(knot).
Bu formüle göre gövde hızını hesapladım, yanlış değilse 8,5 knot civarı çıktı. "
Orhan kaptan bu konuda gerçekten bir profesör.
Sizinde bu konuda çok değerli yazılarınız var, onlarıda okudum.

Mercury de hesapları yaptı, onlarda tablo var oradan hesaplamayı yapıyorlar.
12 metre boy, 12 hatta 13 ton ağırlık 4.8 en deplasmanlı tekne seçtirdim 140 hp ile 8-10 knot hesapladılar.
Aslında benimde inanasım gelmedi.

Fakat bende çok araştırma yaptım.
Öncelikle dizel motorlarda kendi arasında ayrılıyorlar.
Mesela 3600 devirli 200 hp bir motora kalkıp 60 cm pervane takamıyorsunuz çünkü bu motor en yüksek tork değerine 2400-2600 larda ulaşıyor. O zaman bu motora ufak ve hatta bravo kuyruklu çift pervane bile takılabllir ve plane kalkmaya çalışabilirsiniz.
300 hp tır motoru başka, 300 hp yarış arabası motoru başka.
Birinde güç var devir düşük, diğerinde güç yok devir fazla.

Ben hız istemediğim için 1400-1600 devirde maksimum tork değerine ulaşan 60 cm'lik pervaneyi rahat çevirecek hız yapmayacak ama güç sağlayacak bir motor seçtim.
Bir bakıma römorkör gibi davranacak bir motor seçtim.
Ama aynı motorun 270 lik olanı var ona doğru meyilleniyorum.
140 banada az gibi geliyor.
Sadece değişecek olan pervane 3 kanattan 4 kanada çıkacak.
Hız olarak 8 knot planlıyorum, belki tam yolda 10 knot olacak.
Yani çok değişen bir konu olmayacak.
Ama motor daha rahatlayacak.

Standart üretim olmayan her yeni yapım hatta benimki gibi türünün ilk örneği olacak bir teknede illaki sıkıntılar çıkacak bu bilinen bir gerçek kaptanım.
Teknenin enide varsın geniş olsun.
Master kamarayı baştan ortaya aldık.
Baş kamarayı misafirlere ayırdık.
Odanın eni otel odası gibi 4 metre oldu  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Sonuçta baktık sıkıntı yapan yerler var değiştireceğiz veya ilaveler yapacağız.
Belkide herşey çok güzel olacak, bilemiyorum.

*

Ö. Ö.

« Yanıtla #151 : Eylül 05, 2024, 12:30:52 »
Tasarımdan, hesaplardan anlamam ama bildiğim kadarıyla tekne genişliği arttıkça tekne içi konfor artmasıyla birlikte denizcilik konforu (salınım) bozulmakta.

Bu konuda şöyle bir yazı gördüm, fikir verebilir;
Beam, Ballast & Displacement As They Relate to Seakeeping
Michael Kasten
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bir de teknenin stabilitesini kendiniz hesaplamak isterseniz şöyle bir hesap makinesi buldum, ilk başta biraz karışık gibi görünse de biraz işin içine girince çözülebilir sanırım;

*

Ü. G.

« Yanıtla #152 : Eylül 05, 2024, 13:01:58 »
Aşağıdaki sayfada en boy oranıyla ilgili güzel bir yazı var. Durumu iyi özetlemiş gibi.

*

g.

« Yanıtla #153 : Eylül 05, 2024, 13:37:54 »
Benim okuduklarımdan anladığım genel oran 1/3 buna göre 10 metre teknenin eni 3 metre olmalı +/- %10 fark olabiliyor.
Dinlencesi ile beraber benim teknem 13.5 metre boya sahip buna göre 1/3 oranı kullansam = 4.5 metre en yapıyor %10 fazlası desek 4.95 metre. Benimki 4.80 ortada endişelenecek bir durumum yok diye düşünüyorum. 

Deniz vasıtalarında en genişledikçe stabilize artar diye biliyorum.
Örneğin bizde yüzer dubalar var enleri 12 metre, dubaya ağır vinç bindirdiğimiz zaman salınım azalsın vinç devrilmesin diye yan taraflara ilave tank kaynatıyoruz.
Eni 20 metreye çıkarıyoruz.

*

S. T.

« Yanıtla #154 : Eylül 05, 2024, 15:45:10 »

Deniz vasıtalarında en genişledikçe stabilize artar diye biliyorum ben..

Monohull teknelerde en genişledikçe salınım artar..Daraldıkca salınım azalır...Bir ara epey plan vbg inceledim,yabancı kaynaklar böyle yazıyordu..Ama şimdi teknoloji ilerledi ,teknolojik gelişmelerle bu durum absorde ediliyor olabilir..

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

Ö. Ö.

« Yanıtla #155 : Eylül 05, 2024, 18:37:01 »
Genişlik = stabilite doğrudur ama dururken.
Hareket halinde salınım konforu bozuluyor.
Bknz: katamaranların açık denizde insanı perişan etmesi, okyanus geçişlerinde başlı-kıçlı teknelerin tercih edilmesi vb.
*

g.

« Yanıtla #156 : Eylül 05, 2024, 18:43:28 »

Deniz vasıtalarında en genişledikçe stabilize artar diye biliyorum ben..

Monohull teknelerde en genişledikçe salınım artar..Daraldıkca salınım azalır...Bir ara epey plan vbg inceledim,yabancı kaynaklar böyle yazıyordu..Ama şimdi teknoloji ilerledi ,teknolojik gelişmelerle bu durum absorde ediliyor olabilir..

Servet kaptanım,
Buradan şunumu anlamalıyım.
Salınım derken herhalde denizde dalgadan sallanmayı kastediyorsunuz.
En genişlerse daha çok sallanırız.
En dar olursa o kadar daha az sallanırız.
Bana pek mantıklı gelmedi.
Eni dar tekne bence ceviz kabuğudur, tekneye binerken bile bir tarafa bastığınızda o taraf daha çok batar.
Eni geniş tekne daha oturaklıdır, bir taraftan tekneye binmek için adım atsanız tekne hissetmez bile.
Eni 6 metre tekneye sancaktan binin, bakın bakalım tekne sizin ağırlığınızı ne kadar hissediyor.
Eni 3 metre tekneye sancaktan binin, bakın bakalım tekne sizin ağırlığınızı ne kadar hissediyor.
Yani ne kadar salınım yapıyor.

Diyelimki salınım yani sallanma arttı.
O zaman tekneye seakeaper gyro mu takmamız gerekecek ?
Birçok tekne örneğin Sirena 48 - 58 - 68 teknelerde bile ki enleri 6 metreden başlıyor gyro kullanıyor.
Bence çok iyi bir seçim.
Zira ben eni dar salonu dar tuvaleti dar bir teknede çok rahat edemiyorum.
Eni geniş tekne benim için en rahat tekne .
3 saat yol, 2 gün koyda konaklama
Salon salomanje dedikleri cinsten.
Önceki teknemde 4 metre en vardı, dar ve içinde rahat edemediğimiz için sattık.

*

C. A.

« Yanıtla #157 : Eylül 06, 2024, 16:15:55 »
Benim okuduklarımdan anladığım genel oran 1/3 buna göre 10 metre teknenin eni 3 metre olmalı +/- %10 fark olabiliyor.
Dinlencesi ile beraber benim teknem 13.5 metre boya sahip buna göre 1/3 oranı kullansam = 4.5 metre en yapıyor %10 fazlası desek 4.95 metre. Benimki 4.80 ortada endişelenecek bir durumum yok diye düşünüyorum. 

Örneğin bizde yüzer dubalar var enleri 12 metre, dubaya ağır vinç bindirdiğimiz zaman salınım azalsın vinç devrilmesin diye yan taraflara ilave tank kaynatıyoruz.

Tekne boyuna dinlenceyi eklemeniz yanlış olur. Tekne boyu olarak su hattı boyunu kullanmalısınız. 12 metrelik bir teknenin su hattı boyu 12 metreden de azdır.

Teknenizin eni olması gerekenden fazla (standartların dışında), seyirde çok konforlu olacağını zannetmiyorum.

Selametle...
*

g.

« Yanıtla #158 : Eylül 07, 2024, 10:57:51 »

Tekne boyuna dinlenceyi eklemeniz yanlış olur. Tekne boyu olarak su hattı boyunu kullanmalısınız. 12 metrelik bir teknenin su hattı boyu 12 metreden de azdır.

Teknenizin eni olması gerekenden fazla (standartların dışında), seyirde çok konforlu olacağını zannetmiyorum.

Selametle...

Cenk kaptanım selamlar,

Teknenin eni fazla olabilir ancak bu bana ekstra kullanım alanı ve rahatlık sağlıyacak.
Seyir esnasında duruma bakacağım, yaz aylarında günlük seyir hedefim maksimumda 20-30 mil.
Eğer salınım bana aşırı sorun yaşatırsa o zaman sorunu çözmenin tek yolu bir tane gyro alıp tekneye takmak olacak.
Muhtemelen gyro'nun salınımı kesmekte faydası olacaktır diye düşünüyorum.
Forumda gyro kullanan kaptan varmı bilmiyorum ama araştırmaya şimdiden başlasam iyi olacak  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Önümüzdeki sezon eğer tekneyi alıp deneme yapabilirsem bu konu başlığı altına yaşadıklarımı yazacağım.
Teşekkürler.
*

A. Ç.

« Yanıtla #159 : Eylül 07, 2024, 11:03:02 »
Dalga ve rüzgarın etkisi, demirde, tekne boyuna değil enine bağlıdır. Hesaplamalarda tekne boyu esas alınsa da standart dışı en oy oranına sahip teknelerde eni dikkate almak daha doğru olur. Eni geniş bir tekne rüzgar ve dalgayı daha fazla tutacaktır. Eni geniş tekneler için bire üç oranını dikkate alarak boyu daha uzunmuş gibi hesaplama tablolarını dikkate almak biraz daha doğru olur.
*

g.

« Yanıtla #160 : Eylül 07, 2024, 11:26:51 »
Ahmet Kaptanım,

Benim teknem 12 metre boy 4.80 en ve standart dışı bir tekne ve salınımdan dolayı rahatsız olacağımı tüm kaptanlar yazdı, söyledi.
Muhtemelende öyle olacak.

Peki katamaranlar neden neredeyse kare şeklinde üretiliyor.
Örneğin 11,33 boyu olan bir katamaranın eni 6.7 metre.
BU tekneler için en/boy oranı geçerli değil mi ?
Dalga bordadan geldiğinde katamaranın ilk yüzdürücü holünü kaldıracak bu belli, sonra diğer holü kaldırıp indirecek.
Salınım 2 defa olacak.

Bu durumda benim teknemde bir katamaran gibi mi davranacak ?

*

E. S.

« Yanıtla #161 : Eylül 07, 2024, 12:43:13 »
Ahmet Kaptanım,

Benim teknem 12 metre boy 4.80 en ve standart dışı bir tekne ve salınımdan dolayı rahatsız olacağımı tüm kaptanlar yazdı, söyledi.

Dalga bordadan geldiğinde katamaranın ilk yüzdürücü holünü kaldıracak bu belli, sonra diğer holü kaldırıp indirecek.
Salınım 2 defa olacak.

Cevap sorunuzda gizli: "Katamaranlar çok gövdeli"

Alıntı
Salınım 2 defa olacak.

Evet sistem bu şekilde çalışıyor ama gelen dalganın ilk yüzdürücü gövdeyi yukarı kaldırması için önce o gövdenin ağırlığını yenmesi, sonra da 2. gövdeyi kaldıran suyun kaldırma kuvvetini yenmesi gerekiyor. Yani gövdenin birinin yukarı kalkması için diğerinin de suya batması lazım. Bu ters yönlü kuvvetler katamaranları yandan alınan dalgalarda daha stabil yapıyor.

Gökhan Kaptanım bence teknenizi denizde atmadan önce çok takılmayın bu detaylara. Tasarımda bir anormallik olduğu aşikar ama belki bu durum sizin kullanım alışkanlıklarınız ve hedefleriniz açısından hiç bir sorun yaratmayacak. Sakin havalarda ve kısa seyirler yapıp sert havalardan teknenizi koruduğunuz sürece devasa havuzluğunuzda keyfini doyasıya çıkarırsınız umarım.
*

A. Ç.

« Yanıtla #162 : Eylül 07, 2024, 13:09:46 »
Katamaran iki gövdenin yani iki teknenin yan yana bağlanmış halidir ve tek gövdeli teknelere göre farklı davranırlar. Konu demirleme olduğunda ince iki gövde rüzgar ve dalga tutmada enine göre çok daha düşük direnç gösterir.

Yandan gelen dalgada ise dalga gövdeyi tek gövdeli bir tekne gibi kaldırmaz, su içindeki kısım az olduğundan daha az etkilenir.
*

g.

« Yanıtla #163 : Eylül 07, 2024, 13:55:58 »
Ahmet Kaptanım,

Salınım 2 defa olacak.

Cevap sorunuzda gizli: "Katamaranlar çok gövdeli"

Alıntı
Salınım 2 defa olacak.

Evet sistem bu şekilde çalışıyor ama gelen dalganın ilk yüzdürücü gövdeyi yukarı kaldırması için önce o gövdenin ağırlığını yenmesi, sonra da 2. gövdeyi kaldıran suyun kaldırma kuvvetini yenmesi gerekiyor. Yani gövdenin birinin yukarı kalkması için diğerinin de suya batması lazım. Bu ters yönlü kuvvetler katamaranları yandan alınan dalgalarda daha stabil yapıyor.

Gökhan Kaptanım bence teknenizi denizde atmadan önce çok takılmayın bu detaylara. Tasarımda bir anormallik olduğu aşikar ama belki bu durum sizin kullanım alışkanlıklarınız ve hedefleriniz açısından hiç bir sorun yaratmayacak. Sakin havalarda ve kısa seyirler yapıp sert havalardan teknenizi koruduğunuz sürece devasa havuzluğunuzda keyfini doyasıya çıkarırsınız umarım.

Teşekkürler Efe kaptanım,

Aynen dediğiniz gibi yapacağım, hatta bozuk havalardada çıkıp teknenin davranışlarına bakacağım.

İşin tuhaf kısmı tekne devamlı sipariş alıyor, benden sonra 4 tane sipariş alındı.
Alanların hepside bu genişliğe tav oluyorlar.
Bu tekneler denizdeki yüzen ev olarak pazarlanıyor.
Öyle denizci tekne olma gibi bir iddialarıda yok.
Tekne beneteau nun 41 fly tasarımının neredeyse aynısı.
En bakımından 41 fly dan 55 cm daha geniş.

Bakalım, dediğiniz gibi test edecez, +/- ler nedir yaşayacak göreceğiz.

*

Ö. Ö.

« Yanıtla #164 : Eylül 07, 2024, 14:05:50 »
Deniz araçları imalatında stabilite ile ilgili en önemli iki terim var : TENDER veya STIFF GEMİ

Ağırlık merkezinin yukarıda veya aşağıda olmasına göre teknenin salınım hareketlerinin hızı ortaya çıkar.
Tender gemi daha yumuşak hareketlerle salınım yapar, salınıma bağlı yaşam konforu (seyir konforu) artar.
Stiff gemi ise çok sert hareketler yapar, içindeki insanları sersem eder.

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bu konudaki meslek lisesi MEB dökümanı burada: Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Katamaranlar (ve benzer genişlikteki tek gövdeliler) her zaman stiff'dir, bu yüzden uzun yolda, açıkdenizde, dalgalı ortamlarda rahatsız edici şekilde sallanır.

Yani geniş bir tekne (cat veya mono farketmez) size demir yerinde yiyip içip keyif yaparken büyük bir konfor sağlarken seyirde yolda rahatsız edici bir salınım sunacaktır.

Yani her tercih bir vazgeçiştir..  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bu arada gyro stabilizörler mucize gibi aletler ama fiyatlarını bilmem biliyor musunuz?
Sizin boy tekne için Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap montaj dahil 65bin USD gibi birşey.. Türkiye'de muhtemelen 100 bini bulur..  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap