0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

A. O.

Çapa/zincir seçimi ve çapa taraması
« : Temmuz 08, 2024, 09:36:21 »
Merhaba.

Bu yaz başında 6mt dıştan takma bir tekne aldım ve denizcilik serüvenine başladım. Yani henüz daha öğrenme aşamasındayım. Teknemde ırgat yok. 7kg danfort çapa ucunda 5m 8mm zincir ve 25m halat var. En fazla 4-5 m ye demir atıyorum ve genelde kıçtan kara yapıyorum.

Geçen hafta rüzgarlı bir havada çapa baya taradı ve yavaş yavaş beni karaya doğru attı.  Ben de elimde ekstra bulunan 3m lik 10mm zinciri de demire ekledim. Toplamda 8m zincir oldu. Ama dün yine taradı. Çok kısa da bırakmıyorum kalomayı yaklaşık 10-12 m bırakıyorum ama bir türlü düzgün tutunamadım.

Sizce çapanın ağırlığını 10kg mı çıkarayım ya da bir 5m daha 8mm zincir mi ekleyeyim. Ya da başka bir tavsiyeniz var mı daha sağlıklı tutunma için?

Teşekkürler.
*

E. D.

Ynt: Çapa/zincir seçimi ve çapa taraması
« Yanıtla #1 : Temmuz 08, 2024, 11:09:28 »
5m derinlik için en az 25m kaloma vermeniz gerekir. Öncelikle bunu deneyin yine tutmazsa başka çapa deneyin.

*

E. S.

« Yanıtla #2 : Temmuz 08, 2024, 11:33:24 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Merhaba.

Bu yaz başında 6mt dıştan takma bir tekne aldım ve denizcilik serüvenine başladım. Yani henüz daha öğrenme aşamasındayım. Teknemde ırgat yok. 7kg danfort çapa ucunda 5m 8mm zincir ve 25m halat var. En fazla 4-5 m ye demir atıyorum ve genelde kıçtan kara yapıyorum.

Geçen hafta rüzgarlı bir havada çapa baya taradı ve yavaş yavaş beni karaya doğru attı.  Ben de elimde ekstra bulunan 3m lik 10mm zinciri de demire ekledim. Toplamda 8m zincir oldu. Ama dün yine taradı. Çok kısa da bırakmıyorum kalomayı yaklaşık 10-12 m bırakıyorum ama bir türlü düzgün tutunamadım.

Sizce çapanın ağırlığını 10kg mı çıkarayım ya da bir 5m daha 8mm zincir mi ekleyeyim. Ya da başka bir tavsiyeniz var mı daha sağlıklı tutunma için?

Teşekkürler.

Öncelikle kaloma miktarını arttırın. Demir attığınız noktadaki dip yapısının kum veya gevşek zemin olmasına dikkat edin. Sert zemine 20 kg çapa atsanız da tutmaz. En az demir attığınız derinliğin 4 katı kadar kaloma verilmesi tavsiye edilir ki bu tamamı zincir olduğu durumlarda. Sizin zinciriniz kısa olduğuna göre derinliğin 5-6 katı kadar bırakmanız yerinde olacaktır. Irgatsız 10kg çapa ve 8 metre zinciri el ile çekmek çok yorucu olur.

*

Ö. Ö.

« Yanıtla #3 : Temmuz 08, 2024, 12:05:51 »
Püf noktası kaloma.
Denizcilik standartlarını hatırlayalım;

Çapa + Halat = 10 katı
Çapa + zincir + halat = 7 katı
Çapa + zincir = 4 katı
*

A. K.

« Yanıtla #4 : Temmuz 08, 2024, 13:24:27 »
Kaloma önemli tabi ama dip yapısı da önemli . 40 senedir Heybelide gecelerim. simdiye kadar hiç taramadım , ama bir kere hiç gitmediğim bir bölgesinde demir attim ve acaip taradım. Aksam gelirken  Dibinin saz olduğunu görmedim ve çok emin bir edayla demir attim ve kontrol etmedim.
Kayalık olan bölgelerde  ve hiç bilmediğim emin olmadığım yerlerde muhakkak çapanın mapasına halat bağlayıp  suyun 2,5-3 mt altında kalacak şekilde  şemandra atarım. Eğer capa kaya aralarında sıkışırsa mapadan çeker kurtarırım.

1- Kaloma
2- Dip formasyonu
3- kontrol

*

O. B.

« Yanıtla #5 : Temmuz 08, 2024, 13:33:22 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

Ö. U.

« Yanıtla #6 : Temmuz 08, 2024, 15:53:15 »
Alper korsanım,
Çapayı ilk attıktan sonra yukarıda söylenen uygun miktarda kolama verip devamında tornistanda motora biraz yüklenerek çapanın tutup tutmadığını kontrol etmekte yarar var. Bu esnada iki noktalı kerteriz belirleyip tekninin sabitlenip sabitlenmediğini kontrol etmelisiniz. İlk atışta tutmadıysa zaten rüzgarda yük binince tarayacaktır. İlk başta iyi tuttuysa bir daha kolay kolay taraması beklenmez.
Keyifli seyirleriniz olsun.

*

A. O.

« Yanıtla #7 : Temmuz 08, 2024, 16:20:59 »
Tüm cevaplar için çok teşekkür ederim. Tüm söylenenleri dikkate alıp yeniden deneyeceğim.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

A. O.

« Yanıtla #8 : Temmuz 09, 2024, 13:34:29 »
Kalomayı daha fazla bırakmam gerektiğini gayet net anladım. Ama yinede içimin daha rahat etmesi için çapayı değiştirmeyi veya bir miktar daha zincir eklemeyi düşünüyorum. Acaba hangi seçenek daha iyi olur?

1- 7kg danforth + 8m 8mm zincir + 5m 6mm zincir
2- 10kg danforth + 3m 8mm zincir + 5m 6mm zincir.

Asıl soru daha ağır çapa mı? Daha ağır ve uzun zincir mi?
*

E. D.

« Yanıtla #9 : Temmuz 09, 2024, 13:54:51 »
Zinciri arttırmak daima halattan daha faydalı olur ancak sizin danfort çapa daha çok yedek çapa veya kıç çapası olarak kullanılır. Çapayı delta,fors ya da pulluk v.s. tipi bir çapayla değiştirseniz daha iyi verim alabilirsiniz. Forumda bu konuda çok bilgi var ama ben link verme özürlüyüm Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap, bilen korsanlar yardımcı olacaktır.