0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Ö. Ö.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bu arada benim akülerimi atıp bir adet 2�p deepcycle akü koymam halinde 25 amperlik redresörümü değiştirmem gerekmez sanırım. Ve 20 Watt lık müptezel güneş enerji regülatörümü?

Tabii 48 saaatlik hesapla iki adet 200 Ah lik deepcycle akü koyduğumda yanı soruları tekrarlıyorum.redresör ve şarj regülatörü yeterli olacak mı?
Cevap ne kadar zamanda akünüzü doldurmak istediğinize göre değişir.

Redresör veya solar regülatörün çıkış gücü (birim amper değeri) akünün sağlığı açısından çok önemli değil, yeter ki şarj karakteristiği akünüze uysun.

Düşük güçlü şarj kaynağı aküyü daha uzun sürede şarj eder ama bu hız tüketim alışkanlıklarınıza yetmiyorsa (akü tam dolmadan gece yine tüketmeye başlıyorsanız mesela) aküleriniz hiçbir zaman tam dolamayacak, bir süre sonra yeterli şarj olamadıkları için ölecek.

Bu yüzden şarj kaynaklarınızı toplam akü kapasitenizi uygun sürede (Redresör için sahil elektriği aldığınız süre, solar için güneşin dik geldiği sürede vb) doldurabilecek kapasitede seçmelisiniz.

Anlaşılsın diye uzun uzun yazdım ama kısa cevap şöyle;
akü kapasiteniz arttıkça şarj edebilme kapasitenizi de arttırmanız gerekir.

öZgür (mobil)

*

R. E.

öZgür (mobil)

Üstadım bunun bir birimi, oranı, ölçüsü var mı?

Misal bende totalde 215 A akü vardı. 330 watt panel. 4 parça (40+40+80)+170 watt (böyle yazdım. ilk üçü birlikte kendi aralarında diğerine paralel).

Şimdi 375 A akü var (90 A öldü. eski 125'i motor aküsü yeni 125+125'i servis aküsü yaptım. Both şalteri de ayrı tutuyorum. Solar paneller servis akülerini besliyor) Sadece motor çalışırken both'da kalıyor. Motoru stop edince de tekrar servis aküsü konumuna getiriyorum.
Şimdi aynı paneller ile aynı şekilde devam ediyorum. Artırmak gerekir mi panelleri?

*

Ö. Ö.

öZgür (mobil)

Üstadım bunun bir birimi, oranı, ölçüsü var mı?
Yapılması gereken günlük tüketimi tespit edip bu tüketimi gün içinde yerine geri koyabilecek şarj sistemini tesis etmek.

Teorik olarak atıyorum;
Günlük 100ah tüketim yapıyorsunuz ve günde 6 saat verimli (güneşin dik geldiği) güneş gördüğünüz bir yerdesiniz.
100 / 6 = 16,6 eder, yukarı yuvarlayıp 20 diyelim.
Demekki 20A verebilen solar regülatör ve bunu verebilen panellere ihtiyacınız var.

İşte bu hesapları kolayca yapmanız için uygulamayı yazdım! Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Buyurunuz efenim; Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

öZgür (mobil)

*

R. E.

Teşekkür..
Çok özel bir şey gerekmiyormuş..
Bu programı kullandım ben. Yetiyor çıktı..  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Telefonda da tablette de yüklü..
Şarj etme için sormuştum.. Şarj süreci bakımından..

*

A. D.

Recep abi sahile bağlamiim solarla şarj ederim diye düşünme. Nedeni de şu; aküler %80 e kadar hızlı şarj olur. Tamam bunda sorun yok. Solar bütün gün ne verdiyse tüketilenden arta kalanı aküler aldı. Onda da sorun yok. Ama %80 den sonra akünün şarj olması için voltajın düşmesi gerek. Esas süre tutan kısım o %20lik kısım. İşte solar günde o kadar süre çalışamayabiliyor. Tepede güneş olmuyor ya da doğru açı ile gelmiyor. Biz güneyde verimliliği günde 5 saat olarak hesaplarız kuzeye çıktıkça oran düşer.

*

R. E.

Recep abi sahile bağlamiim solarla şarj ederim diye düşünme. Nedeni de şu; aküler %80 e kadar hızlı şarj olur. Tamam bunda sorun yok. Solar bütün gün ne verdiyse tüketilenden arta kalanı aküler aldı. Onda da sorun yok. Ama %80 den sonra akünün şarj olması için voltajın düşmesi gerek. Esas süre tutan kısım o %20lik kısım. İşte solar günde o kadar süre çalışamayabiliyor. Tepede güneş olmuyor ya da doğru açı ile gelmiyor. Biz güneyde verimliliği günde 5 saat olarak hesaplarız kuzeye çıktıkça oran düşer.

Ihhhhh
İşim zor yani..
Ne kadar daha panel eklemek lazım? Ya da akü? (Gerçi akü için yer de yok. Kamaraya almak lazım) 160-170 watt bir panel yeri daha var.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Şarj regülatöründen 5.6 A yüklendiğini de o sıcakta 0.4 A yüklendiğini de izledim. İşi çok da bilmeyince, el yordamı ile yeteceği gibi bir izlenim edinmiştim. Bir de rüzgar poyraz olup demirdeyken hiçbir gölge düşmüyor üstüne.. Karayel ve imbatta böyle olmuyor. Ne kötü çarmıh, bumba vd gölgesi geliyor..

Teşekkür ederim..
*

M. Ö.

Özgür korsanım üretici kaynaklara giriş yapılamıyor. Daha önce yapabiliyordum. uygulamayı silip tekrar yükledim yine yapamadım. bilgine
*

Ö. Ö.

Özgür korsanım üretici kaynaklara giriş yapılamıyor. Daha önce yapabiliyordum. uygulamayı silip tekrar yükledim yine yapamadım. bilgine
Giriş yapılamıyor derken ne oluyor?
Bir hata veriyor mu? Tıklıyorsunuz pencere mi çıkmıyor? Pencere çıkıyor yazı mı yazamıyorsunuz? Yazıyorsunuz onaylanmıyor mu?

Uygulamada yakın zamanda bir değişiklik olmadı, en son v2.2 versiyonu kullandığınızdan emin olun.

Olmuyorsa önce uygulama ayarlarından tüm önbellek ve verileri temizleyin, sonra uygulamayı kaldırıp yeniden yüklemeyi deneyin lütfen.

öZgür (mobil)

*

M. Ö.

alternatör yanındaki kutucuğu işaretleyince uyarı penceresinde alternatör rakamını girin yazıyor. ok dedikten sonra değer yazılacak ekran çıkmıyor.
*

E. D.

Uyarı yazısının altında ince bir çizgi çıkıyor. O çizgiye tıklarsanız klavye ortaya çıkıyor. Çizgi zor anlaşılıyor. Biraz daha belirgin olsa iyi olur.
*

Ö. Ö.

alternatör yanındaki kutucuğu işaretleyince uyarı penceresinde alternatör rakamını girin yazıyor. ok dedikten sonra değer yazılacak ekran çıkmıyor.
Evet, Erdal hocamın belirttiği gibi o açılan pencerede rakam girilecek yer ince bir altçizgi ile belirtilmiş, oraya tıklayınca klavye açılır, istediğinizi yazıp ok basılır.

TexBox'ın çizgi kalınlığı Android'in standardı olduğu için değiştirilmiyor ama bir sonraki versiyonda bir arkaplan rengi belirleyip daha görünür olmasını sağlayabilirim sanırım.

Erdal hocam hızlı desteğiniz için ayrıca teşekkürler! Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

öZgür (mobil)

*

M. Ö.

teşekkür ederim.
*

S. A.

Selam Korsan Arkadaşlar Ufak bir bilgilendirme Gunes panelleriniz kapali havadada isini eksiksiz yerine getirir burda yanlis bilinen nekadar gunes okadar yuksek amper dogrusu bu degil gün ısigi olsun yetiyor bilginiz olsun
*

Ö. Ö.

Selam Korsan Arkadaşlar Ufak bir bilgilendirme Gunes panelleriniz kapali havadada isini eksiksiz yerine getirir burda yanlis bilinen nekadar gunes okadar yuksek amper dogrusu bu degil gün ısigi olsun yetiyor bilginiz olsun

Söylediğiniz ışığı kesmeyecek, sadece yayacak kadar ince bir bulut örtüsünde (ince bir alto cumulus gibi) kısmen geçerli.  Yani etraf aydınlık, gözünüzü kırpıştıracak kadar ışık/aydınlık varsa. Nadiren olan bir durum.

Güneşten gelen ışığı azaltacak her türlü bulut oluşumu panellerin enerji üretimini azaltır.

öZgür (mobil)

*

R. E.

Bu doğru ise niye gölgede maraza çıkarıyor solar paneller?