0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

M. A.

Akülerin kutup başlarını değiştirmek istiyorum.Mevcut olanlarda sorun yok ama sürekli vidasını gevşetip üst üste bağlantı alınmış , bunları ayırmak ve  temiz durmasını istiyorum..

Marin için hangisi olmalı , kurşun-bakır pirinç ? Yada fark eder mi ?

Zinc alloy , çinko alaşımlı..

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

A. Y. K.

Ynt: Akü kutup başı - bakır-kurşun-pirinç , hangisi ?
« Yanıtla #1 : Nisan 01, 2025, 23:15:42 »
Deniz ortamında kurşun kutup başı bağlantısı kullanılması tavsiye ediliyor. Sebebinin ne olduğundan emin değilim ama büyük ihtimalle galvanik korozyondan korumak olmalı. Akülerin kutupları kurşun malzemeden yapılıyor ve bakır ile temasta bakırın galvanik korozyondan erime ihtimali bulunuyor. Kurşun ile bu ihtimal bertaraf ediliyor. 

Çinko alaşımı ilk defa duydum ama en kötü tercih bu olur sanırım. Galvanik korozyondan en fazla zarar gören malzemelerden biri çinko.

Resmini paylaştığınız kutup başı bağlantıları bana pek kullanışlı gelmedi. Bunun yerine tek bir çıkış alıp bus-bar ile çıkışları çoğaltsanız daha sağlıklı olur.

*

U. C. O.

« Yanıtla #2 : Nisan 02, 2025, 00:41:28 »
Doğrusu baradır.
Eğer böyle birşey kullanacaksanız akünüzün kutup başı ile aynı malzeme olsun.

*

M. A.

« Yanıtla #3 : Nisan 02, 2025, 05:44:46 »
Tavsiye ve önerileriniz üzerine bundan aldım..
Teşekkür.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

K. K. .

« Yanıtla #4 : Nisan 02, 2025, 19:42:31 »
Vaktinde şöyle bir başlık açmıştım, yazılanların bir kısmı size de yardımcı olur diye düşünüyorum.

*

M. A.

« Yanıtla #5 : Nisan 02, 2025, 20:23:44 »
Evet okudum şimdi , bende de durum aynı , derli toplu dursun istiyorum..Elinize sağlık güzel olmuş... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

M. E.

« Yanıtla #6 : Nisan 03, 2025, 07:18:40 »
Akü kutup başı için seçilecek malzemeyi teknede elektrik iletkenliği için kullandığımız bakır ile karşılaştırmak lazım. Bakıra en yakın ve bu amaçla kullanırken yeterli mukavemeti de sağlayacak olan malzeme (üzeri kaplama olmak şartı ile) pirinç ve bronz.

Bilinenin aksine kurşunun elektrik iletkenliği bakırın %10’u civarındadır. Zaten yumuşak bir malzeme olduğu için pabuçları bağladığımız cıvata kısa sürede laçka olur. Ayrıca merak eden için paslanmaz çelik elektrik iletkenliği açısından neredeyse yalıtkan sınıfına girer.

Devam edersek, ne kadar kablo varsa şarj, deşarj vs akü kutup başına getirmek kronik sorunlardan birisi. Özellikle akü kutup başından alınması gereken, saysanız 3-4 kablo çıkar: şarj barasından gelen, deşarj barasına giden (eğer ayrı ise) ve akü kutup başı voltajı ile ilgili olan sinyal kabloları (shunt, alternatör s-ucu, vs).

Dolayısıyla işi panoda baralarda halletmek daha doğru olur ki, orada her kablo için sigorta takacak yer de çıkar.

Son söz: üretim standartları ve sertifikası olmayan hiç bir malzemeyi tekneye sokmayın. Bu tip malzemelerin 1:1 aynısı, hatta daha fiyakalısı bir şekilde ülke pazarına girdi. 3 kuruş tasarruf edelim derken külliyen zarara girmeyelim derim.

Konu açıldı, buradan devam edeyim. Geçenlerde 60A 6’lı bir terminale ihtiyaç oldu. Çin malı ne olduğu belirsiz malzemeler pazarı domine ettiği için sertifikalı markalar satılmaz ve ithal edilmez olmuş, zor belâ bulduk, nasıl olduğunu sormayın. Bu konuda hikâye çok, bir ara gireriz.

Selametle

*

M. A.

« Yanıtla #7 : Nisan 03, 2025, 09:03:51 »
Aslında niyetim aşağıda resimdeki bakır malzemeden alıp ( copper flat bar ) kendim yapma niyetinde idim ama sonra 250A olan sağlam gibi durdu..
Her ihtimale karşın 6x30x100mm flat copper aldım , en kötü ihtimal bir gün gerekebilir..
Asıl sıkıntı terminaller için akü yakınlarında yer yok , aküler çok ortada , en yakın mesafe nerede ise 1mt ye yakın...