0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

N. T. K.

Akü
« : Ocak 07, 2025, 13:00:07 »
Merhaba, tam iki yıl önce aldığım Varta AGM 210 amper aküden bir tanesinin yan kenarında şişme ( ondülasyon ) gördüm. Aküyü ayırıp bir aydınlatma armatürü bağladığımda yaklaşık yarım saatte voltajda düşme olmadı. Bahsettiğim haliyle kullanmanın sakıncası nedir? Değiştirmem gerekirse deneyime dayalı tavsiye alabilirmiyim? Teşekkürler…
*

Ö. Ö.

Ynt: Akü
« Yanıtla #1 : Ocak 07, 2025, 13:07:50 »
Aküde şişme şarj sırasında bir sorun yaşadığının göstergesi.

Gereğinden uzun şarj süresi, yüksek voltaj ve/veya yüksek akım ile şarj akünün ısınması ve ekstra gaz çıkışına sebep olur.
Bu gazların miktarı kapak-tahliye sisteminin kapasitesi üstünde olursa iç basınç artar ve fiziksel deformasyon olur.

Bu durumu yaşayan akü mutlaka zarar görmüştür, hiçbir zaman eski kondüsyonunda olmaz ama halen kullanılabilir durumda da olabilir, test etmek gerekir.

Ama her durumda kullanmadan önce asit sızıntısı olup olmadığı kontrol edilmeli ve eksilmiş saf suyu tamamlanmalıdır.
« Son Düzenleme: Ocak 07, 2025, 17:33:25 Gönderen: Özgür Ökten »

*

A. Ç.

« Yanıtla #2 : Ocak 07, 2025, 14:50:21 »
Aküde şişmenin nedenlerini ve sonuçşarını Özgür Ökten açıklamış Bu akü başka akülerle paralel kullanılyorsa diğer aküleri büyük olasılıkla etkiler.

*

M. E.

« Yanıtla #3 : Ocak 12, 2025, 18:56:01 »
Asıl o aküyü bu hale getiren "katil"i bulun  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap AGM akü durup dururken öyle şişmez; Özgür Ökten'in dediği gibi aşırı şarj olmuş. Mevcut aküyü kullanırsınız, değiştirirsiniz... o kolay; ama önce katili bulun derim...

Selametle,
*

B. B.

« Yanıtla #4 : Ocak 31, 2025, 03:03:58 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Merhaba, tam iki yıl önce aldığım Varta AGM 210 amper aküden bir tanesinin yan kenarında şişme ( ondülasyon ) gördüm. Aküyü ayırıp bir aydınlatma armatürü bağladığımda yaklaşık yarım saatte voltajda düşme olmadı. Bahsettiğim haliyle kullanmanın sakıncası nedir? Değiştirmem gerekirse deneyime dayalı tavsiye alabilirmiyim? Teşekkürler…

Tecrübeye dayalı bir bilgi sunmuyorum üzgünüm, sadece teknik bilgi;
Bu durum muhtemelen akülerinizin yetersiz ve yanlış bağlantılı şarzından kaynaklıdır diye düşünüyorum. Muhtemelen paralel bağlı ve sıra hizasında bağlı. İlk akünün + yada -kutbu bağlıysa diğer kutup son aküden çıkmalı. Sizinki sanırım ilk yada son aküden kabloları uzattınız, diğer akülere de o aküyü hıza alıp bağladınız.
Sanırım oksitlenmiş. Sıvı seviyelerini imkan varsa ölçün ve eşitleyen. Sonrasında equalization denen yükleme voltajı kullanıp şarz etmek akü ömrünü biraz azaltmakta birlikte akünüzü kurtarır diye düşünüyorum.
Equalization ı bi araştırın. Basit bir işlem. Takibiniz gerekiyor o yüzden tarif vermiyorum.