0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Y.

Ağır hizmet sigortaları
« : Mart 21, 2023, 10:09:57 »
Merhaba,

Dün teknemizin elektrik işleri günüydü. Yerli ustamız tekneye adım atar atmaz haftalarca inceleyip çalışıp çizdiğim projeye bakma zahmetinde bulunmadan invertörü kucaklayıp bluetooth bağlantı aparatını “artırılacak parça” olarak bir köşeye fırlatınca bir “hop” çektim. Bu işin onu aştığını düşündüğümü nazikçe ifade edince “bilmemkim usta buralardaydı onu çağırayım” dedi. İki tane genç çocuk geldi, ne yalan söyleyeyim streç kot pantolonlar rengarenk çoraplar filan hiç gözüm tutmadı, bir kez daha insan beğenmeyen aksi ihtiyar olma yolunda ilerlediğimi farkettim.

Çocuklar takır takır çalıştılar, iki güneş enerijisi kontrolörü, bir invertör/redresör, bir redresör, galvanik izolatör, hatta bir senedir taktıramadığım VSR röleyi bile monte ettiler.

Benim görüşüme göre eksik olarak 220V girişi üzerinde sağlam bir ana sigorta, bir de kaçak akım koruması kaldı. 220 hattı üzerindeki tüm sigortalarımız çift bağlantılı bu yüzden ters faz sıkıntımız yok. Invertör/redresör kombinasyonlarından korkuyordum bu konuda ama faz seçmediklerini öğrendim.

Tekneden ayrılırken bana ırgat vb. yüksek yüklü 12V aletler için bıçak tipi sigortalardan gösterip bunlardan taktırmam gerektiğini söylediler. Ancak gördüğüm kadarıyla en azından ırgat için panomuzda ev tipi bir sigorta takılı.

Biraz araştırınca yüksek amperli sigortaların otomatik versiyonlarının da olduğunu gördüm.

Sormak istediğim bu tip ağır yükler için ayrı bir sigorta paneli yapmam ve bu şekilde sigorta kullanmam gerekir mi? Kırk yılda bir belki atacak sigortalar için otomatik kullanmak mantıklı mı? Bir de ırgat dışında neler için böyle sigortalar kullanmak mantıklı olur?

*

Ö. Ö.

Ynt: Ağır hizmet sigortaları
« Yanıtla #1 : Mart 21, 2023, 11:36:42 »
Yüksek güçlü DC cihazlar için sigorta mecburidir.

Irgat gibi sık atma ihtimali olanlar için otomatik, diğer elektrikli vinç, baş pervane gibi olanlara klasik sabit sigorta uygundur.

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

A. Ç.

« Yanıtla #2 : Mart 21, 2023, 14:27:37 »
Belki ben biraz eski kafalıyım ama tekneye gelen faz ve nötür hatlarının doğru bağlamasının gerektiği kanaatindeyim, yani sigorta sadece faza bağlı olmalı, nötr hattı sigortasız olmalı. Her ne kadar cihazlar faz ve nötür ayırımı yapmasa da bir arızada faz toprak hattından devreyi tamamladığında kontrol etmeniz gereken sigorta sayısı iki misline çıkıyor. Aşırı güç kullanımda da bir yerine iki sigorta atabilir. 

*

Ö. Ö.

« Yanıtla #3 : Mart 21, 2023, 15:05:48 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Belki ben biraz eski kafalıyım ama tekneye gelen faz ve nötür hatlarının doğru bağlamasının gerektiği kanaatindeyim, yani sigorta sadece faza bağlı olmalı, nötr hattı sigortasız olmalı. Her ne kadar cihazlar faz ve nötür ayırımı yapmasa da bir arızada faz toprak hattından devreyi tamamladığında kontrol etmeniz gereken sigorta sayısı iki misline çıkıyor. Aşırı güç kullanımda da bir yerine iki sigorta atabilir. 
Tekne standartlarında şebekeden gelen enerji (AC - sahil besleme) sabit bir tesisat olmadığı, portatif bir kablo ile sağlandığı için hem FAZ hem NOTR hattına devre kesici/sigorta (grup sigorta - biri attığında diğerini de kapatan) konulması mecburidir.

Böylece devre kesici olarak grup sigorta kapatıldığında FAZ'ın tekne içine girmesi kesinlikle önlenmiş olur.

Ev-işyeri gibi karasal sabit tesisatlarda (faz hattı her zaman aynı, değişmez ve belirgin olduğundan) böyle bir mecburiyete gerek yok ama tekne için önemli.
*

A. Ç.

« Yanıtla #4 : Mart 21, 2023, 15:16:41 »
Aslında tekneler de sabit tesisat sayılır. Bu nedenle faz ve nötür uçları belirlenmiş fiş priz sistemi ile bağlantı yapılır ve aynen evlerde olduğu gibi faz olması gereken yere faz, nötür olması gereken yere de nötür gelir. Trifaze sistemlerde bile faz sıralaması sabittir, yani trifaze bir motor çalışacaksa fişi taktığınızda faz sıralaması hep düzgün olduğu için motor ters çalışmaz.

*

A. K.

« Yanıtla #5 : Mart 21, 2023, 15:43:58 »
Tekne standartlarında şebekeden gelen enerji (AC - sahil besleme) sabit bir tesisat olmadığı, portatif bir kablo ile sağlandığı için hem FAZ hem NOTR hattına devre kesici/sigorta (grup sigorta - biri attığında diğerini de kapatan) konulması mecburidir.

Böylece devre kesici olarak grup sigorta kapatıldığında FAZ'ın tekne içine girmesi kesinlikle önlenmiş olur.

Ev-işyeri gibi karasal sabit tesisatlarda (faz hattı her zaman aynı, değişmez ve belirgin olduğundan) böyle bir mecburiyete gerek yok ama tekne için önemli.

Bahsi gecen elektrik herhangi bir yerden  uzatmayla  alınan  herhalde çunku malum  marinalardaki fişlerde yanlışlık olamaz.
*

A. Ç.

« Yanıtla #6 : Mart 21, 2023, 16:04:08 »
Aslında fiş priz sistemleri kara elektrikçilerine göre ayırım gözetmediğinden, marinalardaki bağlantılarda faz ve nötr uçlarını gözetmeden bağlıyorlar ve marinalarda hata oluyor. Fişin veya prizin içinde hangi uca hangi kablonun bağlanması gerektiği çok bariz bir şekilde işaretlidir. 

*

A. K.

« Yanıtla #7 : Mart 21, 2023, 16:10:00 »
yalovada ' L ' yazan yere canlı ' N '   yazan yere notr bağlıyrlar . Orada sorun yok da dediğin gibi kontrol etmek her zaman iyidir
*

Y.

« Yanıtla #8 : Mart 21, 2023, 17:19:00 »
Merhaba,

Daha önce ters faz konusunda yapılmış sayfalarca tartışmayı okudum. Pratik anlamda vardığım sonuç teknenin ters fazla başedebilecek yapıda olması gerektiği.

Bu tamamen teknenin kullanım amacıyla ilgili bir durum. Ticari gezi teknesi, inşallah bir gün günlük tur işinden kurtulur da Knidos'dan öteye geçerse, arada sırada uğrayacağı iskelelerde ters mi bağlamışlar, düz mü bağlamışlar derdiyle uğraşmadan elektriğini alsın, işine baksın. Karadaki herhangi birisiyle herhangi bir konudaki yanlışını düzeltmesini sağlamak konusunda tartışmanın zerre kadar anlamı yok. Ülkeyle ilgili görüşüm, bunun genel anlamda da geçerli olduğu yönünde. Teknemizi kışlattığımız marinadan bile beklentim çalışanlarından bir zarar görmeyelim, malımızı yağma etmeye kalkmasınlar seviyesinde.

Konuya dönersem şu an 220V'a bağlı her şeyimiz çiftli sigortayla bağlı, bu anlamda tek eksiğimiz kaçak akım korumasıyla bir ana sigorta. Teknede 220V'la çalışan her şeyin önünde otomatik switchli invertör / redresör var.

Özgür Korsan'ın söyledikleri ışığında projemi resimdeki gibi güncelleyip, 12 V ağır hizmet sigortalarının olduğu ayrı bir panel oluşturacağım.

Bugün bir de marin jeneratör aldım, onu da invertörün rölesiyle otomatik çalışır hale getirip bir de gecenin köründe çalışmasın diye override etmenin bir yolunu bulmam gerekecek. Gelsin takılsın da bakarız..

*

Ö. Ö.

« Yanıtla #9 : Mart 21, 2023, 17:20:17 »
Aslında tekneler de sabit tesisat sayılır.
Sayılmaz, çünkü sabit bir tesisat değildir.

Her zaman her boy tekne portatif bir kablo ile sabit şebekeye bağlanır.
Ortada bir portatif kablo varsa her ne kadar standartları da olsa sabit tesisat olarak kabul edilemez.

Sabit tesisat denildiği zaman idare tarafından kontrol edilip onaylanıp mühürlenmesi sonrası bir daha izin alınmadan değişiklik yapılamayan tesisat anlaşılır.
*

S. T.

« Yanıtla #10 : Mart 21, 2023, 17:33:28 »
Aslında tekneler de sabit tesisat sayılır.
Sayılmaz, çünkü sabit bir tesisat değildir.

Her zaman her boy tekne portatif bir kablo ile sabit şebekeye bağlanır.
Ortada bir portatif kablo varsa her ne kadar standartları da olsa sabit tesisat olarak kabul edilemez.

Sabit tesisat denildiği zaman idare tarafından kontrol edilip onaylanıp mühürlenmesi sonrası bir daha izin alınmadan değişiklik yapılamayan tesisat anlaşılır.

Bizim kocaalide ki site havuzlu,üç tane trifaze motoru var havuzun..Havuza bakan görevli işi öğrenmiş artık,yılda bir kere motor baglantılarını degiştiriyor...dış hatlarda olan tamir,bakım vbg durumlarda,faz uçları degişiyormus...iki yıl öncede üçyüzseksen volt elektrik verdiler..herkeste bir,iki beyaz eşya gitti..servis cagırıp kayıt altına aldırdık,ama herkes ceyrek parasını ancak alabildi...hiç birimizde dava yoluna gitmedik..yani demem oki,elektrik şirketlerinin elemanlarıda tamir,bakım sırasında yanlışlık yapabiliyor demek ki..
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #11 : Mart 21, 2023, 17:46:50 »
Bizim kocaalide ki site havuzlu,üç tane trifaze motoru var havuzun..Havuza bakan görevli işi öğrenmiş artık,yılda bir kere motor baglantılarını degiştiriyor...dış hatlarda olan tamir,bakım vbg durumlarda,faz uçları degişiyormus...iki yıl öncede üçyüzseksen volt elektrik verdiler..herkeste bir,iki beyaz eşya gitti..servis cagırıp kayıt altına aldırdık,ama herkes ceyrek parasını ancak alabildi...hiç birimizde dava yoluna gitmedik..yani demem oki,elektrik şirketlerinin elemanlarıda tamir,bakım sırasında yanlışlık yapabiliyor demek ki..
Tamir bakım (genelde trafo yükseltme) işlerinde şebeke faz sıralaması değişebilir (tüketici tarafında sorun yaratmaz, normaldir) ama faz ile nötr değişemez. (değişmez değil, değişemez)

Sizde başka bir sorun olmuştur.. Muhtemelen sizin havuz görevlisinin kusurudur.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

A. Ç.

« Yanıtla #12 : Mart 21, 2023, 22:35:27 »
Aslında faz sıralamasınn da değişmemesi gerekir. Yanlış bilmiyorsam trifaze kabloların renkleri bellidir ve santraldan çıkıştan tüketiciye ulaşana kadar bu kablolar kullanılır.  Trifaze çalışan cihazın kullanıcıs değişiklik yapı doğru çalışmasını sağlar düşüncesi ile faz bağlantıları özellikle ikametgah bölgelerinde dikkat edilmeden bağlanıyor.
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #13 : Mart 22, 2023, 00:01:48 »
Aslında faz sıralamasınn da değişmemesi gerekir. Yanlış bilmiyorsam trifaze kabloların renkleri bellidir ve santraldan çıkıştan tüketiciye ulaşana kadar bu kablolar kullanılır.  Trifaze çalışan cihazın kullanıcıs değişiklik yapı doğru çalışmasını sağlar düşüncesi ile faz bağlantıları özellikle ikametgah bölgelerinde dikkat edilmeden bağlanıyor.
Yer altı kabloları hariç (ki sadece denizaltı yüksek gerilim ve şehir içi orta gerilim dağıtımında yeraltı kabloları kullanılır) elektrik üretim ve dağıtımında fazlar arasında renk farkı yoktur. Havai hatlar zaten renksiz çıplak tellerden oluşur.

Fazların sıralaması elbette önemli ve değişmemesi gerekir. (Önceki mesajımda sadece konutları düşünerek önemsiz demiştim ama trifaze motor kullanılan yerler için önemli demek daha doğru olur..)
Tüketici tarafında renklerin kullanılması fazların yanlışlıkla birbirine bağlanmaması için gerekli.

Aslında faz sıralamasının değişmesi trifaze motorların dönüş yönünü etkilemesi dışında pek bir etkisi yok, onu da yeni akıllı motor sürücü devreleri ve faz kontrol röleleri ile hallediyorlar zaten.

*

Y.

« Yanıtla #14 : Mart 22, 2023, 10:59:56 »
Dünden beri teknede ırgat dışında ağır yük olan ne var diye düşünüyorum, bulamadım, başka nerede kullanılır bu sigorta?