0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

S. E.

Ynt: Graywolf Kazası (4 Ağustos 2025)
« Yanıtla #15 : Ağustos 12, 2025, 16:56:28 »
 Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Ben motor arızası çektiğini çok sanmıyorum zira Kıvanç ile konuşurken motor arızasından bahsederdi.
Motor arızası olsa ayrıca daha dikkatli olursunuz. İlk önce gelen giden var mı ne oldu diye önce etrafa bir 360 bakılır, sonra birileri aranır.
A motor durdu diye direkt motora gitmezsiniz önce kokpitte bir iki tekrar marş filan yaparsınız.

*

E. D.

« Yanıtla #16 : Ağustos 12, 2025, 17:20:24 »
Küçük tekne durmuşsa sadece büyük teknenin çarpmasıyla tekne hasar alabilir, batabilir ama bu kadar paramparça olmazdı diye düşünüyorum. Tabii çarpma sonucu tekne büyük geminin pervane dönüş yönüne savrulup pervane tarafından parçalanmadıysa. Sanki iki gemi de birbirlerini görmeyip hiç hız kesmeden kafa kafaya çarpışmış gibi.

*

S. E.

« Yanıtla #17 : Ağustos 12, 2025, 17:36:28 »
Küçük tekne durmuşsa sadece büyük teknenin çarpmasıyla tekne hasar alabilir, batabilir ama bu kadar paramparça olmazdı diye düşünüyorum. Tabii çarpma sonucu tekne büyük geminin pervane dönüş yönüne savrulup pervane tarafından parçalanmadıysa. Sanki iki gemi de birbirlerini görmeyip hiç hız kesmeden kafa kafaya çarpışmış gibi.

Banada o şekilde geliyor.

*

M. E.

« Yanıtla #18 : Ağustos 12, 2025, 20:17:13 »

Bir de böyle bir haber var. Olayın aslını yapılan soruşturmalar sonucunda savcılık ve mahkeme belirleyecek ve buna göre kararını verecek. Belki hiçbir zaman gerçeği de bilemeyeceğiz. Ama bu haber doğruysa bu güne kadar yazılan senaryoların farklılaşacağını söyleye biliriz.

Kendi yat firmasinin teknesi oldugu icin buyuk ihtimal otopilot vardir. Otopilottayken dumeni birakip arkaya gecerken denize düşmüş olabilir mi?Cunku teknede kapı yok havuzluga gecerken bile denize dusme tehlikesi var dalgalıymış.

Bence hiçbir zaman net bilmeyecegiz ne oldugunu.
*

İ. E.

« Yanıtla #19 : Ağustos 12, 2025, 23:29:14 »
Özgür korsanı yazdığınız vardiya sistemi uygulandığı takdirde tabiri çok uygun efektif. Bu vardiya sisteminin  belli bir tokadın üstündeki büyük gemilerde uygulanma olasılığı çok yüksek ancak küçük tonajli gemilerde ciddiyetle uygulandığına inanmıyorum dediğim gibi Akdeniz'e catisma ortasında olan ve rota degistirmrsi gereken ve fakat 1 derece bie rotasını değiştirmeyen çok gemi gördüm.Maalesef hersey kağıt üzerinde yazıldığı şekile uygulanmiyor

*

A. Y. K.

« Yanıtla #20 : Ağustos 13, 2025, 16:01:26 »
Arel-7 gemisinin kazadan sonraki fotoğrafları da yayınlanmış.

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bu boyda bir geminin burun tarafının en az 10mm sac kalınlığına sahip olduğu ve arkadan postalarla desteklenmiş olduğunu varsaydığımızda hareketsiz bir fiber teknenin böyle bir hasar yapması pek muhtemel görünmüyor. Yani burada kaptanlarımızın yaptığı gibi yatın üzerinde yüksek bir hız olduğu tahmin edilebilir.
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #21 : Ağustos 13, 2025, 21:30:28 »
... ancak küçük tonajli gemilerde ciddiyetle uygulandığına inanmıyorum ...
Endişelerinizde çok haklısınız hocam.

Dediğim gibi, özellikle Marmara ve Karadeniz'de çalışan gemilerin hali felaket.
Bu konuda herkese " BLACK SEA (Karadeniz'in Öteki Yüzü: Standartaltı Gemilerde Denizcilik)" belgeselini izlemeyi öneririm.

*

M. E.

« Yanıtla #22 : Ağustos 13, 2025, 23:32:26 »

Bu boyda bir geminin burun tarafının en az 10mm sac kalınlığına sahip olduğu ve arkadan postalarla desteklenmiş olduğunu varsaydığımızda hareketsiz bir fiber teknenin böyle bir hasar yapması pek muhtemel görünmüyor. Yani burada kaptanlarımızın yaptığı gibi yatın üzerinde yüksek bir hız olduğu tahmin edilebilir.

Bu izler geminin cok yukseginde degil mi? Motoryat yuksekligi kaçtir ki
*

M. E.

« Yanıtla #23 : Ağustos 14, 2025, 01:00:27 »
Telefondan girince fotograf kesik kare cikmisti net anlasilmiyordu evet ayni yukseklige denk geliyor gibi
*

A. E.

« Yanıtla #24 : Ağustos 14, 2025, 11:27:23 »
Gemi yüklü ise bu izler oluşa bilir fakat boşbir gemide olası degil
*

S. E.

« Yanıtla #25 : Ağustos 14, 2025, 11:35:36 »

Bu izler geminin cok yukseginde degil mi? Motoryat yuksekligi kaçtir ki

Motoryat büyük değil, 3.5 metre filan yüksekliği bende ilk gördüğümde biraz yüksek geldi. Gemi yüklü olsa bile yüksekte gibi yüksek hızdan dolayı motoryatın havalanmış olması buda bir ihtimal.  "bulbous bow" a çarpıp biraz yükselmiş olabilir.

*

A. E.

« Yanıtla #26 : Ağustos 14, 2025, 12:31:19 »
dediğim gibi gemi yüklü ise izler olası, 6 metre draft ile limandan ayrılsa, squat etkisi ile 6,5 6.8 olabilir fakat burda soru işareti motoryatın mk arızası ile stop ettiği gaz kollarının boşta olduğu yönünde bir idda var bu gemi olsun olsun 8 kts hız yapar 15 km bu hızla bı kaza yaptıgınızda genellikle vurup dağıtmak yerine itekler ve kenara atar,  fakat burdada olası durum eger söylenen gibi motoryat stop etti ise geminin yatı çarpıp parçalaması değil  altına altına alarak pervanede parçaladığı söylenebilir, yada motor yat tam gaz kafa kafaya çarptı ve parçalandı, ben yine geminin ihmali ile beraber motoryatın denize elverişsizliği yüzenden kazanın yaşandığı kanatindeyim, dalgıç ile geminin su altı yapısıda incelenmeli özellikle pervane kontrol edilmeli.
*

A. E.

« Yanıtla #27 : Ağustos 14, 2025, 12:52:33 »
boğazda sahilgüvenlik kazası olmuştu kamera görüntüleri mevtuttu youtube da var ama bulamadım, o  videon benzeri yaşanmış olma ihtimali yüksek.
*

S. E.

« Yanıtla #28 : Ağustos 14, 2025, 13:09:36 »
boğazda sahilgüvenlik kazası olmuştu kamera görüntüleri mevtuttu youtube da var ama bulamadım, o  videon benzeri yaşanmış olma ihtimali yüksek.

*

A. E.

« Yanıtla #29 : Ağustos 14, 2025, 14:36:40 »

Teşekkürederim, MK stop ise tam olarak böyle birşey yaşanmış olabilir, gemi boyu daha kısa doğrudan pervaneye gitmiş olabilir tekne, dikkat ederseniz vurup parçalamıyor, gemi botu iterken, stabilite kaybı ve alabora oluyor ve geminin altına giriyor, vurduğu gibi parçalanmıyor,  videodaki gemi yaklaşık 55 bin tonluk be boş ve muhtemel hızı 12 kts civarı