0 Üye ve 6 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Ş. K.

Elimde patlayan tekne için yardım
« : Kasım 01, 2025, 04:47:13 »
Merhabalar,
83 yılında babamın tekne alması ile başlayan 42 senelik bir maceranın kötü ve acı sonuyla başbaşa kaldım. Babam o zamanlar merakla bir tekne aldı ve senelerce onla uğraştı bütün boş vaktini ve emeğini ona harcadı. Zamanla tekne ile ilgili her şeyi öğrendi ve 2004 yılında Bartına gidip kestane ağacından 6 metre üstünde kamarası olan bir tekne yaptırıp eski teknenin yerine bunu geçirdi. Tabi bu süre zarfında biz çocuktuk ne yapılır nasıl yapılır bizi ilgilendirmiyordu sadece tekneyle gezmeyi balık tutmayı yüzmeyi biliyorduk zamanla büyüdük her birimiz ayrı dertlere düştük hayata karıştık kimse tekneye gidip gelmemeye başladı. Babamın tek oyuncağı tekne olduğu için emekli olduktan sonra kendini ona adadı her yıl kendi başına onu boyar tamir eder uğraşırdı az çok ne yaptığını bilirdik ama hiç bu işlemlerde yanında olmadık. Sadece her sene bir kaç kez onunla tekneye gider bir kaç saat denize açılır dönerdik. Bu seneye kadar bir sorun yoktu bu yıl babamın düşmesi ve beyin kanaması geçirmesi yaşınında verdiği hassasiyetle  bir unutkanlık durumu gelişti uzun bir dönem tekneye gidemedi sonrasında zaten tekneyi de unutmaya başladı. Biz  de hastalık sebebiyle  her şeyi unuttuk ta ki bir gün tekneye gidip bi bakalım diyene kadar. Gitmesine gittik ama tekne yerinde yoktu sorduk soruşturduk tekneyi kenara kıyıya çekmişler babamın aidatı ödemediğini ve kimsenin gelip gitmediğini teknenin batacağını düşünerek bize iyilik yaptıklarını söylediler. Bize tekneyi tamir ettirin yılbaşına kadar denize indirin sonra tekrar aidatı ödeyip kaldığınız yerden devam edin dediler. Bizim kardeşler arasınde hiç kimse bu işlerle uğraşmak istemediği için umursamadı ama ben hem denizi sevdiğim hem de babamın bütün hayatını adadığı teknesine kıyamadığım için mecburen bir şeyler yapmak istiyorum nerden nasıl başlayacağımı bilemiyorum. Orda bir liman içinde fiyat sordum 600 bin tl ye tamir edilip boyanıp zehirli atılıp denize indiririz dediler. Başka limanlardan da fiyat aldım en son 350 bin tl ye kadar düştü  fiyatlar. Hiç bilmediğim bir konu olduğu için ne yapacağımı şaşırdım fiyatlar bana çok yüksek geldi bunun dışında bir sorun daha var teknenin ruhsatı 2025 ocak ayında bitmiş onu yenilemem lazım nerde nasıl yenilerim onu da bilmiyorum yapmam gereken başka bir evrak varmı ondan da haberim yok hangi sıralamayla yola çıkmak gerekir onu da bilmiyorum. Bu arada verilen süre bitmek üzere 4 aydır karada üstü açık şekilde duran tekne şu anda yağmurların başlamasıyla yazın güneşi gördü kurudu şimdi de suyu çekiyor  şaştım kaldım teknenin heba olmasını istemiyorum ne yapmam lazım nerden başlamalıyım yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden minnettarım.
« Son Düzenleme: Kasım 01, 2025, 04:49:56 Gönderen: Şule Kar »
*

N. S.

Ynt: Elimde patlayan tekne için yardım
« Yanıtla #1 : Kasım 01, 2025, 09:18:32 »
                Merhaba;Öncelikle babanız için geçmiş olsun.En kısa sürede sağlığına kavuşmasını diliyorum.
                Hazır tekne karada iken bakımlarını yaptırıp ruhsat işine bakmanız bana daha doğru geliyor.Ruhsat yenileme için yeni fotoğraflarını isteyecekler.Fotoğrafların,teknenin iyi halinin fotoğrafları olması bence önemli.Tekne'nin güvertesinde veya herhangi bir yerinde çürüme vs varsa  "yaptır da gel" diyebilirler.Hatırladığım kadarıyla ruhsat yenileme "uyap.gov.tr" sitesindeki (site ismi yanlışsa korsanlarım doğrusunu yazsın) sorulara yanıt verilerek bağlı olduğunuz Liman Başkanlığı'ndan randevu alarak hallediliyor.Ne yazık ki bu konuda da olumsuz bir haber vermek zorundayım.Süresi geçtiği için ruhsat içinde cezaya kalmışsınız.Bu ceza kesin olmamakla birlikte,1 yıllık yenileme bedelinin en az yarısı kadar diye hesaplarsanız sürprizle karşılaşmazsınız.   
                Tekne bakımı konusuna gelince,denizcilikte geçer akçe olarak döviz konuşulduğu için ne yazık ki ucuz değil.Ucuzlatmak için işin içine girip işçilik kısmını kendiniz yapmanız gerekiyor.Bu konuda "ben yapamam" diyorsanız çevrenizden birilerine yaptırabilirsiniz.
             Şimdilik aklıma gelip yazabildiklerim bunlar.Başka korsan arkadaşlarım da düşüncelerini yazarlar diye düşünüyorum.Kolay gelsin.İyi Günler.   

*

A. Y.

« Yanıtla #2 : Kasım 01, 2025, 11:29:11 »
Karaya çekip işi internetten iyice araştırıp kendin yap benden söylemesi

*

Ö. Ö.

« Yanıtla #3 : Kasım 01, 2025, 12:31:58 »
Berfin korsan'ın aşağıdaki "Babamın mirası" adlı konuda yazdığı duruma benziyor.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Buradan size faydalı olacak bilgileri okuyabilirsiniz.

Ne yazık ki tekneyi devam ettirmek zor olduğundan satış kararı almışlardı, umarım sizin için sürdürülebilir bir yol bulursunuz.
*

K. E.

« Yanıtla #4 : Kasım 01, 2025, 15:41:45 »
Ben kendi fikrimi soyleyeyim: ahşap bakım ister. Hep bakım ,yine bakım tekrar bakim. Ve hiçbir zaman yapilan masraf satışta geri gelmez. Alan kişi yapılan masrafı duymak istemez  "yaptinsa kendin için yaptın" der. Merakliyim binerim, bakimini da yaparim derseniz karar sizin. Eger masraf yapmaya kara verirseniz fatura alin doviz bazinda not tutun. İleride kardeslerle olan dialog nasıl gelişir, o da ayrı bir konu. İşiniz zor. Kolay gelsin.

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

Ş. K.

« Yanıtla #5 : Kasım 01, 2025, 17:35:12 »
                Merhaba;Öncelikle babanız için geçmiş olsun.En kısa sürede sağlığına kavuşmasını diliyorum.
                Hazır tekne karada iken bakımlarını yaptırıp ruhsat işine bakmanız bana daha doğru geliyor.Ruhsat yenileme için yeni fotoğraflarını isteyecekler.Fotoğrafların,teknenin iyi halinin fotoğrafları olması bence önemli.Tekne'nin güvertesinde veya herhangi bir yerinde çürüme vs varsa  "yaptır da gel" diyebilirler.Hatırladığım kadarıyla ruhsat yenileme "uyap.gov.tr" sitesindeki (site ismi yanlışsa korsanlarım doğrusunu yazsın) sorulara yanıt verilerek bağlı olduğunuz Liman Başkanlığı'ndan randevu alarak hallediliyor.Ne yazık ki bu konuda da olumsuz bir haber vermek zorundayım.Süresi geçtiği için ruhsat içinde cezaya kalmışsınız.Bu ceza kesin olmamakla birlikte,1 yıllık yenileme bedelinin en az yarısı kadar diye hesaplarsanız sürprizle karşılaşmazsınız.   
                Tekne bakımı konusuna gelince,denizcilikte geçer akçe olarak döviz konuşulduğu için ne yazık ki ucuz değil.Ucuzlatmak için işin içine girip işçilik kısmını kendiniz yapmanız gerekiyor.Bu konuda "ben yapamam" diyorsanız çevrenizden birilerine yaptırabilirsiniz.
             Şimdilik aklıma gelip yazabildiklerim bunlar.Başka korsan arkadaşlarım da düşüncelerini yazarlar diye düşünüyorum.Kolay gelsin.İyi Günler.
Öncelikle çok teşekkür ederim. Tekne bu haldeyken yani karada iken ruhsat yenileme yaparlarmı acaba yapmazlarsa durum iyice çıkmaza girecek.çünkü onarımı en kötü ihtimalle 2 ayı bulur tabi iyi bir ahşap tekne onarımı yapacak birini bulsam makul fiyatlarla  o da  ama şimdilik araştırmalarım sonucu birini bulamadım istenen fiyatlar çok yüksek. 400 ile 600 bin arası masraf çıkarttılar sadece ahşap kısımlarında bazı değişecek parçalar için motorda sorun yok 2 ay içinde denize indirmeyi başaramazsam sıkıntı büyük olacak  barınakla sorun yaşayabilirim kuralları bilmiyorum ama yılbasına kadar yapıp denize indirin sözleşmeyi yapalım dediler şu anda barınakta kenarda bekliyor
*

Ş. K.

« Yanıtla #6 : Kasım 01, 2025, 17:38:31 »
Ben kendi fikrimi soyleyeyim: ahşap bakım ister. Hep bakım ,yine bakım tekrar bakim. Ve hiçbir zaman yapilan masraf satışta geri gelmez. Alan kişi yapılan masrafı duymak istemez  "yaptinsa kendin için yaptın" der. Merakliyim binerim, bakimini da yaparim derseniz karar sizin. Eger masraf yapmaya kara verirseniz fatura alin doviz bazinda not tutun. İleride kardeslerle olan dialog nasıl gelişir, o da ayrı bir konu. İşiniz zor. Kolay gelsin.
Cevabınız için teşekkür ederim evet aynı şeyi bende düşünüyorum sürekli bir bakım istediği doğru ama düzenli olursa her sene ufak tefek bakımla halledilir diye düşünüyorum şu andaki sıkıntı 3-4 aydır kenarda karada beklemesi beklerken oluşan hasarlar da var işin içinde.  Karar vermek için tam bir maliyet çıkarabilsem ona göre sonuca gidicem ama onu yapabilecek bilgi ve deneyimim yok o yüzden burdaki arkadaşlara danışmak istedim

*

Ş. K.

« Yanıtla #7 : Kasım 01, 2025, 17:44:40 »
Berfin korsan'ın aşağıdaki "Babamın mirası" adlı konuda yazdığı duruma benziyor.

Buradan size faydalı olacak bilgileri okuyabilirsiniz.

Ne yazık ki tekneyi devam ettirmek zor olduğundan satış kararı almışlardı, umarım sizin için sürdürülebilir bir yol bulursunuz.
Evet bu konuyu okudum ama bizim durum biraz farklı gibi ruhsatlı ve barınakta 41 yıldır aynı yerde duruyor  tek sıkıntım şu anda yapılabilme durumu yani ahşap tekne onarımı için uygun fiyatlı ve işten anlayan birini bulmak verilen rakamların arasındaki farklar da büyük sonrasında zaten ruhsatı yeniletip yerine indirmeyi düşünüyorum ruhsatı yenilemek için de başvuruda bulunucam ama illa suya inmiş olmalı derlerse o iş askıda kalacak o durumda barınak sıkıntı çıkarır mı onu bilemiyorum
*

N. S.

« Yanıtla #8 : Kasım 01, 2025, 19:33:15 »
         Merhaba;Liman Başkanlığı,Ağ ile balıkçılık yapanların sandallarını karada kontrol ederek ruhsatlarını yeniliyor.Sizinki de olabilir diye düşünüyorum.Bilen korsanlarım yazsın yada bağlı olduğunuz Liman Başkanlığı'na telefon ederek veya şahsen başvurarak öğrenebilirsiniz.   
*

Ş. K.

« Yanıtla #9 : Kasım 02, 2025, 20:44:54 »
         Merhaba;Liman Başkanlığı,Ağ ile balıkçılık yapanların sandallarını karada kontrol ederek ruhsatlarını yeniliyor.Sizinki de olabilir diye düşünüyorum.Bilen korsanlarım yazsın yada bağlı olduğunuz Liman Başkanlığı'na telefon ederek veya şahsen başvurarak öğrenebilirsiniz.
Hafta içi gidip sorayım en doğrusu bu olacak galiba ona göre yapacaklarımı sıraya koyayım
*

S. D.

« Yanıtla #10 : Dün, 01:50:56 »
Bir secenek de tekneyi romork ile cekip daha uygun maliyetle tutabileceginiz bir arsada vb bekleterek zaman kazanmak.
*

T. Y.

« Yanıtla #11 : Dün, 14:47:51 »
Şule Hanım,
Öncelikle babanıza acil şifalar dileriz.
Yukarıdaki yorumlara katılmamak elde değil evet, ahşap tekne maliyettir, emektir ama en keyiflisidir. 83 yılından beri yani 42 yıldır sahip olduğunuz bir değer.
Öncelikle teknenizin tamiri için yardımcı olmamız ancak teknenin önden arkadan ve her iki yandan özellikle hasarlı yerleri gösteren bir fotoğrafını göndermeniz olacaktır. Çünkü ezbere kimse size burada tam fikir veremez. Belge yenilemesi içinde ruhsatının kapsamı nedir yeşil ruhsat, özel tekne vbg. ama ne olursa olsun teknenizin belgesini yenilemeniz için önce denizde yüzen bir araç olmalıdır. Özellikle balıkçı ruhsatı var ise önce kara surveyi sonra deniz surveyi yapılacaktır.
Daha detaylı bilgilendirme için e-posta (Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap) adresimden de iletişime geçebilirsiniz.