Mustafa Alp ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

A. G.

dümen simidi için deri kaplama
« : Şubat 21, 2026, 19:00:55 »
Herkese selam;

Dümen simidimin üzerindeki deri malzeme deniz kuşullarına daha fazla dayanamadı, parça parça oldu. üzerine tekrar deri veya benzeri bir malzeme ile kaplama yapmak istiyorum, ancak malum deniz şartları, tuz, güneş etkenleri karşısında nasıl bir deri olmalı? izmir ve kuşadası civarında yapan var mı? veya malzemeyi alıp kendi yapan var mı? bilgi ve tecrübe rica ederim.

saygılarımla

*

E. Ç.

Ynt: dümen simidi için deri kaplama
« Yanıtla #1 : Şubat 21, 2026, 19:46:30 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Herkese selam;

Dümen simidimin üzerindeki deri malzeme deniz kuşullarına daha fazla dayanamadı, parça parça oldu. üzerine tekrar deri veya benzeri bir malzeme ile kaplama yapmak istiyorum, ancak malum deniz şartları, tuz, güneş etkenleri karşısında nasıl bir deri olmalı? izmir ve kuşadası civarında yapan var mı? veya malzemeyi alıp kendi yapan var mı? bilgi ve tecrübe rica ederim.

saygılarımla

Istanbul özelinde, deri bulma, lazer de kestirme ve dümen kaplama konusunda eski bir konu.

Faydalı olabilir...

*

E. Ç.

« Yanıtla #2 : Şubat 21, 2026, 20:00:48 »
Bornovo da Ayakkabıcılar sitesinde Akasya veya etrafındaki dericilere bakabilirsiniz, parça deriden satın alırsanız çok üzmezler sizi.

Deriyi bu siteden alıp, aynı site içerisinde, dericilerin önerdiği lazercide kestirebilirsiniz.

Bir önceki paylaştığım başlıkta, parçaların nasıl birleştirileceği, nasıl kesileceği, dikiş deliklerinin lazerde nasıl delinmesi gerektiği falan dikkat etmeniz gereken çoğu şey detaylıca yazıyor...

Ayrıca süet aramak yerine, daha ucuz olan yarma deri kullanabilirsiniz. Yada bulduğunuz en ucuz derinin ters yüzünü kullanabilirsiniz. Dümen profilinin çapını iyi hesaplamak önemli. Dar çaplı keserseniz parçaları dikişi çok zor olur geniş olursa zamanla pot yapar.

*

E. Ç.

« Yanıtla #3 : Şubat 21, 2026, 20:08:46 »
Uğraşmak istemiyorsanız, Buca da, direksiyoncu Özgür Usta dan fiyat alabilirsiniz. Dümen kaplama işleri yapıyor.

*

E. Ç.

« Yanıtla #4 : Şubat 21, 2026, 20:17:14 »
Son olarak, aşağıdaki setlerden uygun ölçüde stok bulabilirseniz kendiniz dikebilirsiniz.

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

A. G.

« Yanıtla #5 : Şubat 22, 2026, 09:46:34 »
Erdem Korsanım,

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. oldukça yararlı oldu. sonucu paylaşırım.
*

A. G.

« Yanıtla #6 : Şubat 22, 2026, 10:21:29 »
Erdem Bey günaydın,

öncelikle size, sorulara verdiğiniz cevap ve denizcilere verdiğiniz destek için tekrar teşekkür ederim. Gezgin Korsan da yelken ile ilgili bir konuya rastladım, bu sebeple sizden bir konuda daha yardımızınızı rica edeceğim; 1981 model victor 34 yelkenlim ile yazları kuşadası kaş arası, genellikle gökova ve hisarönü körfezinde vakit geçiriyorum, bu sene yunan adaları için gezi planım var , tabii zaman bütçe meselesi, emekli bir öğretmen olarak bu işler zor, deniz fakiri de emekliyi de sevmiyor, size sormak istediğim; 34 feet yelkenli victor 34; 6,5 ton, 10,40 boy, 3.45 en, direk boyu güverteden itibaren tam 12 mt, direk ile baş arası tam bilemiyorum ama 4 -4,5 mt tahminen, simetrik balon düşük rüzgarlarda seyir yapmayı düşünüyorum. satılık bir ikinci el balon yelken var  ölçüleri 12.50 x 6.15, sizce uygun mudur? görüşlerinizi beklerim.

*

E. Ç.

« Yanıtla #7 : Şubat 22, 2026, 12:58:38 »
Erdem Bey günaydın,

öncelikle size, sorulara verdiğiniz cevap ve denizcilere verdiğiniz destek için tekrar teşekkür ederim. Gezgin Korsan da yelken ile ilgili bir konuya rastladım, bu sebeple sizden bir konuda daha yardımızınızı rica edeceğim; 1981 model victor 34 yelkenlim ile yazları kuşadası kaş arası, genellikle gökova ve hisarönü körfezinde vakit geçiriyorum, bu sene yunan adaları için gezi planım var , tabii zaman bütçe meselesi, emekli bir öğretmen olarak bu işler zor, deniz fakiri de emekliyi de sevmiyor, size sormak istediğim; 34 feet yelkenli victor 34; 6,5 ton, 10,40 boy, 3.45 en, direk boyu güverteden itibaren tam 12 mt, direk ile baş arası tam bilemiyorum ama 4 -4,5 mt tahminen, simetrik balon düşük rüzgarlarda seyir yapmayı düşünüyorum. satılık bir ikinci el balon yelken var  ölçüleri 12.50 x 6.15, sizce uygun mudur? görüşlerinizi beklerim.

3 adım zigzag makine satın alıp,paraşüt kumaşından, evimde salonu bosaltip 42m2 simetrik balon dikmiş biriyim.

Balon yelken bence, Ege Denizi seyirleri yapan düşük butceli bir tekne için en düşük öncelikli donanımkardan biridir. Balon yelken yerine o bütçe ile hareketli armaya yatırım yapmak çok daha efektif olacaktır.

Raylı Ana yelken sistemi olabilir. Palanga, araba  güncellemeleri olur, Daha yeni, güncel kesimli, daha büyük ve düşük havalarda da çalışan cenova olur. Seçenek çok.

Balon donanımda çorap yoksa toplamak büyük dert. Asimetrik için baston lazım. Simetrik işi zaten akıl tutulması, gönderi ayrı dert, baskilari kontrol etmek ayri dert, hele onca halat ve makara karmaşasını saymiyorum bile, genellikle tek basina seyir yapan kaptanların yelken dolaplarında küflenmiş onlarca balon gördüm.

Ayrıca sizin V34 gibi motorsailer kayıklar, balona ihtiyaç duyulan düşük havalarda değil, Orta ve üst havalarda seyir yapmak için tasarlanmışlardır.

Kısacası, herşeyim tam, paramda var. Balon seyrinin tadına bakayım diyenler için neden olmasın...
*

A. G.

« Yanıtla #8 : Şubat 22, 2026, 13:23:20 »
Erdem Bey;

öncelikle samimi dönüşünüz için teşekkürler, çoğunlukla tek başıma seyir yapıyorum, hanım var ama denizci değil, bu sebeple düşük havaları tercih ediyorum. Derdim düşük havlarda motor seyri yerine yelken seyri yapmak, hem rüzgarın tadını çıkarmak hemde konfor sağlamak. bu yüzden balon yelkeni araştırıyorum. Bu arada biraz araştırma yaptım, simetirk balon biraz dertli , tramola , gönderi sök taşı vs , ekip işi. Sanırım çoraplı asimetrik olabilir belki, yada mevcut genoayı büyütmek olabilir. Zira teknemin orjinalinde olan ikinci direği mevcut değil. ana direk bumbası kısa, performansı düşük gibi geliyor. Bu durumda mali açıdan zorlamayacak formüller üzerinde çalışıyorum. çoraplı asimetrik yelken kullanmak ya da genoa yı büyütmek yararlı olabilir belki. yani düşük havalarda daha hızlı yol alabilirim diye düşünüyorum. siz ne düşünürsünüz ? ayrıca Genoa ya ekleme yapmak ve alanı büyütmek işe yarar mı ?
*

E. Ç.

« Yanıtla #9 : Şubat 22, 2026, 13:25:42 »
cep telefonunda yazarken tam okumamışım mesajınızı.

Bir önceki mesajımda da yazdığım gibi Simetrik Balon donanımı tek başına kontrol etmek cidden çok zor. Seyir hızını arttırmak yerine seyir konforuna yatırım yapmak daha mantıklı olabilir. Balonla birlikte hangi donanımlar ve halatlar gelecek bakmak lazım. Gönder makaralar ve ekstra halatlarda ciddi bir para tutar.

Ayrıca Satın almayı planladığınız simetrik ölçüleri sanırım uygun değil sizin teknenize. Yanlış görmediysem, sizin mandar makarasından güverte arası 11.8m gibi.

*

E. Ç.

« Yanıtla #10 : Şubat 22, 2026, 14:06:28 »
Erdem Bey;

öncelikle samimi dönüşünüz için teşekkürler, çoğunlukla tek başıma seyir yapıyorum, hanım var ama denizci değil, bu sebeple düşük havaları tercih ediyorum. Derdim düşük havlarda motor seyri yerine yelken seyri yapmak, hem rüzgarın tadını çıkarmak hemde konfor sağlamak. bu yüzden balon yelkeni araştırıyorum. Bu arada biraz araştırma yaptım, simetirk balon biraz dertli , tramola , gönderi sök taşı vs , ekip işi. Sanırım çoraplı asimetrik olabilir belki, yada mevcut genoayı büyütmek olabilir. Zira teknemin orjinalinde olan ikinci direği mevcut değil. ana direk bumbası kısa, performansı düşük gibi geliyor. Bu durumda mali açıdan zorlamayacak formüller üzerinde çalışıyorum. çoraplı asimetrik yelken kullanmak ya da genoa yı büyütmek yararlı olabilir belki. yani düşük havalarda daha hızlı yol alabilirim diye düşünüyorum. siz ne düşünürsünüz ? ayrıca Genoa ya ekleme yapmak ve alanı büyütmek işe yarar mı ?

Mevcut cenova ketch armaya göre mi tasarlandı bakmak lazım. Sizin tekneniz aslında bir ketch ama mizana olmadığı için siz onu sloop gibi kullanıyorsunuz. Olması gereken yelken alanında %20 daha az alanınız var.

Eğer mevcut cenovanın kondisyonu iyi değilse,  %150lik daha yeni bir cenovaya geçmek daha doğru olur gibi. Ayrıca bir gönder edinmek ve ıskota arabalarının yerini değiştirmek fayda eder.

Mevcut cevova iyi durumda ve yüksek havalarda performansı iyi ise. O zaman çoraplı, kontrolü nispeten daha kolay bir asimetrik edinmek diğer seçenek. Cenova gibi sarma sistemli, düşük gramajlı o çok pahalı altenatiflere hiç girmiyorum bile.

Mevcut cenovaya ekleme yapmak konusunda; Cenovanın alt yakasına yapılan eklemeler nispeten daha iyi sonuç verir sanırım, ama güngörmeze eklenen parçalar formunu tamamen değiştirir sanırım iyi sonuç vermez.

Sizin her halükarda bir yelken firmasına yolunuz düşecek gibi.

Birkaç yerden fikir ve fiyat almanız mantıklı...

Son olarak yunanda (sık gittiğiniz tanıdığız) adres olarak kullanabileceğiniz bir yer varsa, avrupa ikinci el yelken pazarından size uygun yelkenler bakabilirsiniz.

Örnek olarak şöyle bir %140-150 cenova mesela...

« Son Düzenleme: Şubat 22, 2026, 14:14:57 Gönderen: Erdem Çakır »
*

M. B. A.

« Yanıtla #11 : Şubat 23, 2026, 15:30:55 »
...
...

Abbas korsan selamlar, kuzenim yapıyor bu dümen deri kaplama, dikme işlerini, oldukça da iyidir ama yeri Bodrum'da. İhtiyaç olursa; Ünver, +905367285898
*

A. G.

« Yanıtla #12 : Dün, 12:20:47 »
mahir kaptanım teşekkürler, bodrum ters  düşüyor, bakalım