0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Y. T.

Bumba yakasi fitilsiz ?
« : Ekim 15, 2025, 17:17:57 »
Merhaba ,

Baktigim bir Gofi teknede ana yelken bumbaya sarili idi actim kontrol ettim bumba alt yakasında fitil yok yani bumbaya sadece bumbanin en önünde direk dibinde karula yakasinda ve en geride bumba gergisi ile bagli . Boyle bir kullanımı sadece optimistlerde vb biliyordum. Dezavantaji varmidir ? Bende de Gofi vardi ondaki ana yelken fitil ile bumbaya bagli idi.loose-footed mainsail dedikleri sanirim ancak camadan vurulabiliyormu bu sekilde ?
« Son Düzenleme: Ekim 15, 2025, 17:27:05 Gönderen: Yusuf Topaloğlu »
*

M. S.

Ynt: Bumba yakasi fitilsiz ?
« Yanıtla #1 : Ekim 15, 2025, 22:58:31 »
Bende macgregor var ayni sekilde. Camadanli kullaniyorum.
Bumbada aslinda fitil yeri var, ama mevcut yelken aldigimdan beri fitilsiz Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  degil.lazybag fitilde.

*

M. Ç.

« Yanıtla #2 : Ekim 16, 2025, 09:26:01 »
Alt yakayı direk kanalı gibi bumbaya boydan boya fitille takılı kullanırsanız torun canına okursunuz, velev ki çok özel biçilmiş yelkeniniz olmasın.
Bumbanın cundasından alt yaka gergisi tek tutan nokta ise ıskota köşesi için çözüm önerim:
Bir tokayı bumba kanalına sokup ıskota köşesini de ince profilli el incesi veya bir D kilit ile o tokaya bağlayın; benim son kayıkta bumba ile alt yaka uzaklaşmasın diye kullandığım çözüm buydu.
Selametle...

*

Y. T.

« Yanıtla #3 : Ekim 16, 2025, 12:10:20 »
 Merhaba, evet Mehmet korsanım benzer çözümleri kullanmışlar yabancı forumlarda gördüm esasen yelkenin toru alt yaka fitilde iken daha iyi  olmuyormuş. Bende bilmiyordum. Bu şekilde olursa daha verimli oluyor demişler.  Ufak bir el incesi ile yakayı tutturmak yeterli demişler. Öğreniyoruz hergün işin güzel yanı.