0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

S. A.

Teknenin altına plastik branda fikri
« : Mart 08, 2025, 13:25:19 »
Merhaba,

Daha önce konuşuldumu emin değilim ancak, fiber tekne (ahşap teknede muhtemelen olmaz zaten), uzun süre (7-8 ay gibi) suda hareketsiz kaldığı bir durum için, su içinde kalan gövdeyi deniz canlılarından korumak adına plastik bir branda ile kaplayıp içeride kalan suyu da bir su motoru ile çekip tekneyi su içinde sudan kesme fikrini deneyen yada bu fikrin faydadan çok zarar olabileceğini düşünen kaptanlardan neden zararlı olabileceğini anlamak adına bilgi almak isterim.

İnternet aramasında yabancı bir forumda benzer bir konu konuşulmuş, Avustralya'da bu fikir uygulanıyormuş, Türkiye'de böyle bir şey dikkatimi çekmedi.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Konu hakkında bilgisi olan varsa paylaşabilirse çok memnun olurum.
*

S. A.

Ynt: Teknenin altına plastik branda fikri
« Yanıtla #1 : Mart 08, 2025, 19:01:49 »
Aklıma gelen bir konu yıldırım düşmesi. Yelkenli teknelerde salma direğe bağlı elektriksel olarak ve yıldırım düşmesinde elektriğin denize akmasını sağlıyor, alttaki plastik bunu engelleyebilir. Bunun için yeterince kalın bir elektrik telini direkten suya dışarıdan çekerek çözülebilir diye düşünüyorum.

*

E. A.

« Yanıtla #2 : Mart 13, 2025, 09:14:56 »

*

S. A.

« Yanıtla #3 : Mart 13, 2025, 09:57:44 »

Teşekkürler kaptanım, bu düşündüğümden çok daha kompleks bir sistem.

Aklımdaki fikir daha basit ve sanırım ucuza yapılabilir. 1-2 milim kalınlığında batan su geçirmeyen plastik bir örtü, kenarlarına küçük şamandıralar yerleştirip, orta kısımına ağılık bağlayıp teknenin önünden arkasına salma ve dümen palasına takılmadan alttan kapatmak sonra bir su pompası ile arada kalan suyu çekmek. Bu şekilde tekne su içinde kalacak.

Bu yaz sonunda inşallah yapmayı düşünüyorum, yaparsam resimlerini paylaşırım.
*

A. K.

« Yanıtla #4 : Mart 13, 2025, 09:59:08 »
Enteresan bir sistem. Marinalar nasıl reaksiyon verir , platform nasıl depolanır . Bunları hallederseniz neden olmasın . En azından bir sezonda maliyet çıkar. 

Kullanım olarak marina olur da havaya açık olan barınaklarda tehlikeli gibi .

*

A. K.

« Yanıtla #5 : Mart 13, 2025, 10:00:47 »
Teknenin bordası dahil schrink/strech malzeme olur mu . Arada  hava da kalmaz , su da girmez
*

S. A.

« Yanıtla #6 : Mart 13, 2025, 10:09:16 »
Enteresan bir sistem. Marinalar nasıl reaksiyon verir , platform nasıl depolanır . Bunları hallederseniz neden olmasın . En azından bir sezonda maliyet çıkar. 

Kullanım olarak marina olur da havaya açık olan barınaklarda tehlikeli gibi .

Tekne dışında depolamam  gerekecek, bu konuda bir zorluk yok ama marina konusunda emin değilim. Bunu araştıracağım. Sanırım sorarsak problem çıkarırlar, sormadan ne olur emin değilim.

*

S. A.

« Yanıtla #7 : Mart 13, 2025, 10:20:44 »
Teknenin acil çekilmesi gereken bir durum olursa bunun sigortaya olan etkisini de sanırım araştırmak lazım. Sigorta ve marina konusunda problem çıkmayacağına emin olursam sanırım denemeye değer.
*

H. K.

« Yanıtla #8 : Mart 18, 2025, 13:56:17 »
Bu konuyu ben de bir süre araştırdım, ticari bir ürün ile çözüm vaat eden bir firma ile temas kurdum, Türkiye distribütörü yok ama direkt satış yapıyorlar.

*

A. K.

« Yanıtla #9 : Mart 18, 2025, 18:52:53 »
Suyun içinde durmasi iyi değil.  Hava durumuna göre yine su ile temas ediYor.

Birkac yerli bot üreticisi var. Tarlf edersiniz yaparlar. Işe yaramazsa  denize atar raft olarak kullanirsiniz.
*

M. M.

« Yanıtla #10 : Eylül 03, 2025, 00:13:37 »
Deneyen oldu mu sevgili arkadaslar ?
*

S. E.

« Yanıtla #11 : Eylül 04, 2025, 12:25:54 »

Teşekkürler kaptanım, bu düşündüğümden çok daha kompleks bir sistem.

Aklımdaki fikir daha basit ve sanırım ucuza yapılabilir. 1-2 milim kalınlığında batan su geçirmeyen plastik bir örtü, kenarlarına küçük şamandıralar yerleştirip, orta kısımına ağılık bağlayıp teknenin önünden arkasına salma ve dümen palasına takılmadan alttan kapatmak sonra bir su pompası ile arada kalan suyu çekmek. Bu şekilde tekne su içinde kalacak.

Bu yaz sonunda inşallah yapmayı düşünüyorum, yaparsam resimlerini paylaşırım.

Teknenin altını temizlemek için buna benzer bir şey yapmayı denedim ama verim alamadım. Salmalı bir teknede yapılabileceğini çok zannetmiyorum. Teknenin altına naylonu geçirdikten sonra bordalardan bağladım suyu boşalttım. Suyu boşalttığınız anda naylon ile tekne arası vakum etkisi yapacak. Benim teknenin altı düz olduğu için bende bir sorun olmadı ama salma olduğunda naylon büzüşecek ve salma kısmında yüksek basınç olacak naylonunuz buna dayanması lazım.  Ben tekneyi karaya çekmeden altını temizlemek için yapmıştım. Kısmen başarılı oldu ama tekne ile naylonun çok iyi yapıştığı yerlerde çok başarılı olmadı en büyük sorunum daha fazla temizlik malzemesi kullanarak aradaki vakum etkisini azaltmam gerekti.

Olacak sonucu önceden kestirmek için battal boy bir çöp poşetini belinize kadar geçirip suyu girmenizi öneririm bir fikir verecektir.
*

S. Ç.

« Yanıtla #12 : Eylül 05, 2025, 01:41:09 »
Plastik branda dediğiniz şey kalın naylon heralde.O naylonu tekne altında kullanıp çıkardığınızda ellemek istemezsiniz,kaygan yosun tutmuş ve ağırlaşmış bir naylonu nasıl temizlersiniz ya da nasıl katlayıp depolarsınız.Sedan arabanın brandası bile katlandığında koca bir bohça oluyor.Üzerinde biriken tozu pisi ayrı bir sorun.Atmaya kalksan o naylon marinadaki çöp konteynerine bile sığmaz nerden baksan 30-40 m2 bir yüzeyden bahsediyoruz .. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Eylül 05, 2025, 01:42:31 Gönderen: Serdar Çırak »
*

A. E.

« Yanıtla #13 : Eylül 08, 2025, 10:15:54 »
 Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

A. K.

« Yanıtla #14 : Eylül 08, 2025, 12:09:48 »
Yelkenlide kullanmak buraz zor. Ama 5mt civari motorlarda olabilir.