Gezgin Korsan

Makine Dairesi => Fiber, Epoksi ve Ahşap İşleri => Konuyu başlatan: Deniz Akgün - Mayıs 28, 2026, 01:08:27

Başlık: Tekne su alıyor
Gönderen: Deniz Akgün - Mayıs 28, 2026, 01:08:27
Değerli korsanlar,

Bir süre önce aldığım 4.20 yelkenli teknemi bayram tatilini fırsat bilip ilk kez denize indirme fırsatım oldu. Biraz bakımsız olarak aldığım teknede, aldıktan bir süre sonra küçük bir kaç jelkot/fiber hasar onarımı (Gezgin Korsan forumunda aldığım önerilerle) yapmıştım. Bugün tekneyi suya indirir indirmez içine su doldu. Tekrar kıyıya çıkardıktan sonra deneme amaçlı teknenin içine su doldurduğumda ise teknenin altından damla, damla su biriktiğini gördüm. Teknenin altındaki hareketli salmasının yanlarındaki vidaları çıkardığımda teknenin içindeki su, vida deliklerinden güçlü şekilde aktı. Daha önce teknenin altındaki hareketli salmasının yanlarındaki vidaları bir kez söküp takmıştım, ancak vida yerlerine silikon sürmemiştim.

Sorularım;
1. Teknenin altında salmanın girip çıktığı bölmenin yanlarındaki metal parçaları tutturan vidaları tekrar söküp, takmadan önce vida deliklerine silikon sürmeyi düşünüyorum. Bu uygulama doğru mu, yeterli mi, hangi marka/cins silikon öneririsiniz?

2. Vida deliklerinin dışında silikonla izolasyon yapılması gereken başka yer olması gerekir mi? Teknenin havuzluğunda hareketli salma ile bağlantı yerlerinde silikonla izolasyon yapmak gerekir mi?   

Teşekürler, iyi bayramlar...
Başlık: Ynt: Tekne su alıyor
Gönderen: Mustafa Alp - Mayıs 28, 2026, 16:57:15
 (https://i.ibb.co/WvYtxDJC/seawaterputty.png) (https://ibb.co/WvYtxDJC)

Bu epoxy macun için tekne suda iken bile su altından yapıştırabilirsiniz diyorlar.

MAcun kıvamına getirip uyguluyorsunuz ve su altında bile 1 saat içinde kürlenmesini tamamlıyor.

İşinize yarayabilir..

 (https://i.ibb.co/p6t0rSyv/jbweld2.png) (https://ibb.co/p6t0rSyv)



 (https://i.ibb.co/HTcbQxJ2/jbweld3.png) (https://ibb.co/HTcbQxJ2)
Başlık: Ynt: Tekne su alıyor
Gönderen: Özgür Ökten - Mayıs 29, 2026, 12:17:39
Teknede her türlü montajda mutlaka hem yapıştırma hem de izolasyon amacı ile PU mastik (silikon değil) kullanılması gerekir.

Civata delikleri içine mastik doldurup montaj yapmak standart uygulamadır zaten.
Çünkü bir parça bir yere vida/civata ile monte ediliyorsa burası hareketli (dinamik) bir birleşim yeridir ve tekne suda stres altına girdiğinde (gerilme, burulma, çekilme, esneme vb.) bu dinamik birleşim yerleri ne kadar iyi monte edilmiş olsa da milimetrik ölçüde hareket eder, açılır, kapanır, bu sırada bu boşlukları dolduracak ama kopmayacak bir izolasyon malzemesi gerekir.

PU mastik esnek yapısı ve iyi yapışma özellikleri ile en uygun malzemedir.
Eğer bu birleşim yerleri dinamik değil statik olacak ise (hiç kımıldamayacak, çalışmayacak) o zaman epoxy yapıştırıcılar kullanılabilir.
Epoxy esneme özelliği yoktur ama çok iyi yapıştırır, iki ayrı parçayı tek bir parça gibi birbirine sabitler.

Sizin tariflerinizden teknenizin gövde içinde (belki çift katmanlıdır, belki başka boşluklar vadır vb.) su birikmiş gibi görünüyor.
Herhangi bir tamirat ve montaj öncesi içeride su kalmadığına emin olana kadar beklemeniz (kurutmanız) gerekir.
Başlık: Ynt: Tekne su alıyor
Gönderen: Mustafa Alp - Mayıs 29, 2026, 13:44:18
SikaFlex 291i / 292i / 295UV ----Poliüretan mastik

Yada

3M Marine Adhesive Sealant 5200 (veya hızlı kürlenen 4200): Poliüretan mastik..

Esneyen ve dolgu yapmaya uygun..

İlk dedigim de daşşş gibi yapışan ve birleştirici özelliği olan ..( J-B weld 8277 )
 ( Kullanırken dikkat etmek gerekiyor , kanserojen )

(https://i.ibb.co/5gtTZWt3/jbweld.jpg) (https://ibb.co/5gtTZWt3)