0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

A. . A.

Merhaba,

7.5 metrelik motoryatımızda uzun zamandır demiri değiştirmek istiyorum, üstünde gelen demir güven vermiyor ve bazen rüzgarlı havalarda tarıyoruz.
8-12kg civarı yeni bir demir düşüncem var, ultra fiyattan dolayı eleniyor, geriye mantus m2, delta, cqr alternatifleri kalıyor. (galvanizli) (demir için tavsiyeleriniz de alınır Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap)

Çapayı ırgatlatla pilothouse içinden atmak istediğimde zaman zaman kapağa takılıyor. Aşağıdaki fotoğrafta görüleceği üzere birden fazla problem var.
Irgat roller ve makaralara çok yakın, kapak dümdüz, kapağın işçiliği oldukça uyduruk, roller mekanizması kısa vs...

Yapılabilecekler, daha uzun bir roller takılabilir, şu anki rollera uygun m2 gibi bir çapa belki tek başına kurtarabilir, kapak değişebilir...
Aslında kapağı her türlü değiştirmek istiyorum. Bu kapağı söküp götürsem, aynı ölçülerde daha düzgünü imal edilebilir diye düşünüyorum. Böyle bir işi Istanbul, Anadolu Yakasında kime yaptırabilirim? Aşağı yukarı ne kadar tutar? Sizce değer mi? Istedeğim şey ırgatın tamburu ve zincir hizasının ikince fotoğraftaki gibi kabartmalı olması.

Şu anki durum:
 Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
(Lütfen fotoğrafa tıklayın, geniş olarak açılıyor.)

Yapmak istediğim:

Tavisyeleriniz için teşekkürler, selamlar.
*

A. K.

Bende de böyle bir sorun vardi.
Zincir icin tahtadan  ust sag ve solu yumuşatilmiş bir tahta kalipı kapağin üstunden  vidaladim.
Vinc icin de o zaman bulabildiğim bir yuvarlak silindir olarak plastik boya kutusu alip vidaladim. Cikinti yerlerini macunla duzelttim. Ve ustlerine polyester cam elyaf yaptim. Sonra zımpara +yoklama macunu ve boya yaptim . Gayet güzel oldu ama o zamanki imkanlar ve mecburitten girdim . Simdi polyester ustasi cok .
Elinizden geliyorsa kalibi kendiniz hazirlayin yoksa çok pahaliya  patlar

*

T. U.

Kaptanım, mevcut ekipmanlar demirde güven vermiyorsa zincir ve çapayı değiştirin bence, zinciri Tuzla sanayide, çapayı ise model tercihine göre yetkili satıcısından alın. Delta kötü bir çapa değildir ama bildiğim kadarıyla en çok kopyalanan çapadır, o nedenle piyasadaki kopyalarından almayın derim.

Kapak konusuna gelince, eğer kapak açıkken sorun yoksa bence dokunmayın, tavsiyem çapayı alırken de atarken de kapak açık olsun, zincirin gidişine sizden içerden bakabilin derim.

*

A. . A.

Cevaplar için çok teşekkürler,

Sanırım fiber işine hiç girmeyeceğim, astarı yüzünden pahalı olacak gibi, kolları sıvayıp kendim yapayım desem bildiğim bir konu değil harcayacağım zamana değmez.
Problem çapa ile zincir arasındaki fırdöndünün kapağın içine kadar girmesi gibi duruyor, yani çapa biraz dışarıda dursa problem çözülecek gibi.
Planım baş makarasını bir vida ileri taşımak, böylece dört tane yeni vida deliği yerine sadece iki yeni vida deliği ile kurtarma şansım var. (5cm kadar bir avantaj sağlayabilir) En kötü ihtimal oraya enine sığacak şekilde yeni ve daha uzun bir baş makarası takmak. Sabit mi, oynar başlıklı mı? Kilit mekanizması olsun mu? gibi sorulara sonra cevap vereceğim, gömme olduğu için seçeneklerim kısıtlı ve çok fazla seçim şansım yok gibi.

Böylece tekne tasarlarken en ince detayın bile ne kadar önemli olduğunu öğreniyorum. Fibere gömme olmasaydı, şu an 65mm eninde baş makarası diye debelenmek zorun kalmaz, istediğim modeli monte ederdim.

Selamlar.
*

A. K.

Kaptanım, mevcut ekipmanlar demirde güven vermiyorsa zincir ve çapayı değiştirin bence, zinciri Tuzla sanayide, çapayı ise model tercihine göre yetkili satıcısından alın. Delta kötü bir çapa değildir ama bildiğim kadarıyla en çok kopyalanan çapadır, o nedenle piyasadaki kopyalarından almayın derim.

Kapak konusuna gelince, eğer kapak açıkken sorun yoksa bence dokunmayın, tavsiyem çapayı alırken de atarken de kapak açık olsun, zincirin gidişine sizden içerden bakabilin derim.
Zaten zincir hareket ederken gözle takip etmek şart. O yüzden dediğiniz gibi kapak muhakkak açık olup zincirin akişini takip edip gereken düzeltmeler yapilmali.  Ben kapak kapanmiyor diye düşundum. O yüzden kanal vs dedim

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

A. . A.

Zaten zincir hareket ederken gözle takip etmek şart. O yüzden dediğiniz gibi kapak muhakkak açık olup zincirin akişini takip edip gereken düzeltmeler yapilmali.  Ben kapak kapanmiyor diye düşundum. O yüzden kanal vs dedim

Ben iyi anlatamamış olabilirim kaptanım kusura bakmayın, dediğim gibi kapak kapalıyken demir atmak istediğimde çapa takılıyor. Şu an ırgat kumandası sadece pilothouse içerisinde, dolayısıyla içeriden demir atıyorum.

Opsiyonlarım;
1-Başüstüne çıkıp, kumandayı hanıma devretme Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
2-Başüstü ikinci kumanda / ayak kumandası takma
3-Kablosuz kumanda kiti takma
4-Irgatı gevşetip demir "atma"

Selamlar, teşekkürler
*

A. D.

2. ve 3. opsiyonlar arasından hem zahmetsiz hemde ekonomik olanı kablosuz kumanda takmak. Geçtiğimiz aylarda aldım, henüz montajına fırsat bulamasamda en rahat çözüm bence...

*

A. . A.

2. ve 3. opsiyonlar arasından hem zahmetsiz hemde ekonomik olanı kablosuz kumanda takmak. Geçtiğimiz aylarda aldım, henüz montajına fırsat bulamasamda en rahat çözüm bence...

Bende de çok benzer bir kit var, müsait bir zamanda takacağım. Katkınız için teşekkürler.