0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

N. T.

Volvo penta D1-20 çalışmama durumu
« : Ağustos 20, 2024, 16:06:08 »
Sevgili korsanlar merhaba,
Volvo Penta D1-20 motorumu çalıstırırken zaman zaman, ozellikle motor sıcakken "start" duğmesine bastıgımda hafif bir "tak" diye sanki mars otomatiğiymiş gibi bir ses gelip calışmıyor. Aynı zamanda panel elektriği de gidiyor. Tekrar "on" düğmesine basıp start yapyorum. Bu basıp çalışmama bazen peş peşe 4-5 kez oluyor, sonunda marş basıyor. Dolayısıyla, start stop paneli 3 yıl önce değişti, marş ve otomatiğini söktüm bakıma gitti geldi, akü kutup başlarını temizledim, kablo demetinde bir sıkıntı gözükmüyor, fakat sorun devam ediyor. Daha önce böyle bir sıkıntı veya deneyim yaşayan ve veya problemi çözen korsanlar varsa, deneyimlerini paylaşırlarsa sevinirim. Teşekkürler...                                     
*

Ö. Ö.

Ynt: Volvo penta D1-20 çalışmama durumu
« Yanıtla #1 : Ağustos 20, 2024, 16:20:18 »
Tak yapıyor ve elektrik gidiyorsa ben mekanik bir sorundan motorun dönemediği ve aşırı akım çekilmesi/kısa devre nedeniyle voltajın düştüğünü düşünür marş motoru ve mekanik/elektrik bağlantılarına yoğunlaşırdım.

Bu sorun olduğunda öndeki kayış veya krank milinden/makarasından büyük bir ayarlı anahtarla tutup döndürüp bir sıkışma durumunu anlamak da faydalı olabilir.

Biri marşa basarken başka birinin motorun yanında, motora dokunarak tak tuk eden yeri tespit etmesi de işe yarar.

*

N. T.

« Yanıtla #2 : Ağustos 20, 2024, 16:35:11 »
Kaptanım haklı olabilirsiniz ancak soğuk startta makine çalışıyor. 1-2 saatlik seyir sonrasında veya yelken sonrasında çalışmamazlık olabiliyor. "tak" sesi mekanik bir ses değil. Otomobillerde de bazen akü veya marş otomatiği esaslı olabiliyor. Ancak bende hepsi elden geçti. Ama dediğiniz gibi makineye bakacağım tekrar. İlginize teşekkürler...

*

A. Ç.

« Yanıtla #3 : Ağustos 20, 2024, 17:05:31 »
Marş otomatiği çalışıyorsa büyük olasılıkla marşın elden geçmesi gerekecek. Marş otomatiği devreye giriyorsa motora elektrik gitmiyor olabilir. Sebebi ise kömürlerdir.