Erdem Çakır, Mutlu Coşar, Erol Gökçek ve 6 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

M. C.

MOTOR, SEÇİM, TAVSİYE
« : Nisan 15, 2026, 22:56:22 »
Merhaba,
Aşağıda fotoğrafları bulunan; 2003 yılında suya inmiş ahşap BCC 28 feet tekneye sahibim. 2022 yılında sahibi olduğum bu teknede Ruggerini 40HP, 2 silindirli bir motor mevcut. Motoru modeli eski olduğu için, titreşiminden dolayı yüksek devirde kullanamadık. Genelde 1/2-3/4 arası gazda kullanabildik. Bu yıl Motoru değiştirme kararı aldım.
Motor seçiminde satıcı firmalar 35-40 HP gücünde motorlar önerdi. Teknemin yurt dışındaki muadillerinde 27HP motor kullanılmış. Forumda motor seçimi ile ilgili bölümü dikkatle inceledim. Kendimde makina mühendisi olduğum için hesaplamaları yaptım.
Teknem 28"-8,70mt. Su hattı uzunluğu :8,20mt. Su kesimi :1,45mt.  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Ağırlık:6,5 ton.
7knot hız için 29HP motor yeterli oluyor.
Sizden ricam teknem için motor büyüklüğü yeterli olur mu?
Marka olarak öneriniz ne olur.
Bu arada tekneyi Bodrum-Datça-Marmaris bölgesinde kullanacağım.
Yardımcı olursanız memnun olurum.
*

E. S.

Ynt: MOTOR, SEÇİM, TAVSİYE
« Yanıtla #1 : Dün, 09:35:23 »
Hesap yapmadım ama örnek vermek gerekirse 5 tonluk ve 31 feetlik(9,50 metre boy) eski teknemde fabrika çıkışı 18 hp motor varmış, Bu motor ömürünü tamamladıktan sonra(yaşlı bir tekneydi) benden önceki sahibi 3 silindir 21 hp bir yanmar taktırmıştı. Ben o şekilde satın alıp 5 yıl boyunca hiç problemsiz bir şekilde kullandım.
Gövde hızına ulaştırmakta bir sıkıntı olmamasına rağmen, özellikle sert havalarda rüzgara ve dalgaya karşı yolculuk yaparken motorun biraz daha güçlü olmasını istiyordum.
Yani kabaca sizin de hesabını yapmış olduğunuz 25-30 hp makinalar yeterli olacaktır diye düşünüyorum.

*

O. B.

« Yanıtla #2 : Dün, 10:49:44 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

Ö. Ö.

« Yanıtla #3 : Dün, 12:54:27 »
Motor bilemem de tekneniz çok güzelmiş!  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

M. C.

« Yanıtla #4 : Dün, 13:25:22 »
Efe bey, ben de sizinle aynı fikirdeyim. Teşekkür ederim.
Orhan bey, ilettiğiniz  linki daha önce inceledim. Çok faydalı bilgiler var. Motor hesabını yaparken de sizin bilgilerinizden yararlandım. Çok teşekkür ederim.
Özgür bey, çok teşekkürler.

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

A. G.

« Yanıtla #5 : Bugün, 13:20:09 »
Selamlar,

Aynı tonajda (6.5 ton) yelkenli tekneme 2023 yılında İngiliz üretimi Beta Marin 30 Hp ( motor Kubota) taktım gayet memnunun az yakar çok kaçar bir makina, 1700-1800 devirde 5-5,5 knot hız yapıyor, 2000 devirin üzerine çıkmıyorum. ancak size tavsiyem 3 silindir 30 HP yerine 4 silindir Beta 35 bence tam size göre, dört silindir üç silindir e göre daha sarsıntısız diye tahmin ediyorum. hem sarsıntısız hem de 35 HP.

makina bakarken Mitsubishi, Yanmar, Nanni, ve Beta marin e bakmıştım. Nanni zaten Kubota ama Beta ya göre daha pahallı, Yanmar da keza pahallı, Mitsubishi ve Beta arasında seçim yapmam gerektiğinde Beta Marin makinaların dünyada çok yaygın olduğunu gördüm. Beta marin satıcısı da İzmir de olunca tamam dedim. Beta Marin i şiddetle tavsiye ederim. dilerseniz NMEA 2000 sistemi de ekliyorlar, bu durumda chartplotterınızı motor paneli gibi kullanabiliyorsunuz. Beta Marin için Güldiken Motors ile iletişim kurabilirsiniz     
*

M. C.

« Yanıtla #6 : Bugün, 18:12:28 »
Abbas kaptanım, Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.
Yaklaşık 1 ay önce Beta Marin satıcısı GDK firması ile bizzat showroom'larında görüştüm. Çok detaylı bilgi aldım.

BETA 35 4 silindir 35HP Motor için :
Motor 4 silindirli + Twindisc TMC60 A Açılı şanzıman + Std. Gösterge paneli ve tes. 3 mt. + 4 adet takoz + 1 adet esnek kaplin + 1 adet webasto ısıtıcı 5 kW (Hediye) + 1 adet gaz kolu :9.500,00€ (KDV dahil)

Yanmar (Yatmar) 3YM30AE 29,1 HP Motor için :
Motor 3 silindir + Standart şanzıman + 4 adet takoz + Std.Gösterge paneli dahil :9.500,00€ (KDV dahil)

fiyat aldım.

2 Marka arasında karasız kaldım. Fiyatlar aynı olsa da 6HP arada fark var.

*

Ö. Ö.

« Yanıtla #7 : Bugün, 18:23:18 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
2 Marka arasında karasız kaldım. Fiyatlar aynı olsa da 6HP arada fark var.
Beta'yı hiç tanımıyorum, hakkında konuşamam ama nice 30 yaş üstü Yanmar gördüm tıkır tıkır çalışıyorlardı, kötü bakılan yağın suyun pisliğin içinde bile banamısın demeden çalışanlarını gördüm.
Her durumda denizde bana güven veren bir markadır. Japon olması ayrıca da olumlu hissettiriyor.

Eğer sık sık Çanakkale Boğazı geçişi gibi bir niyetiniz yoksa bence +6HP deniz hayatınızda özel bir fark yaratmayacak.
Boğaz dışında fırtına, ters hava vb. gibi durumlarda zaten motor yerine yelkenlerinize güvenmek çok daha doğru olur.
*

M. C.

« Yanıtla #8 : Bugün, 18:55:41 »
Özgür kaptanım,
Benim fikrimde sizinle aynı, desteğiniz için çok teşekkür ederim.