Makine Dairesi > Motor

kondese içi tutya

(1/3) > >>

Abbas Güngördü:
Değerli Korsanlar,

Tekneme yeni aldığım, Beta marin 30HP makinamın kondese içindeki tutyası 100 saate gelmeden yok oldu. tabii hemen orjinali ile değiştirdim. Bir arkadaş "kondesenin içine çubuk tutya at" tavsiyesinde bulundu. Tatlı su devirdaim eden kısma atılacak çubuk tutyanın motorun devirdaim pompasına zarar verme ihtimali yüksek, hiç mantıklı gelmedi, belki balıkçılar yapabiliyordur, yada ben yanlış anladım. Aklıma kondesenin tuzlu su devirdaim eden yerin su çıkış tarafına çubuk tutya koymak geldi. Siz ne dersiniz ?

Bu arada şaftta bir adet şaft tutyası var, polyester gövdede büyük bir tutya var, ( sanırım kötü kalite çünkü kaç yıldır erimiyor), dümen palasında iki adet ufo tutya var, bu tutyalar eriyor ve her sene değiştiriyorum. Motora tek damar kalın bakır kablo ile şaselediğim bir ufo tutya daha var, ancak bu tutya sintinede kalıyor ve tabii ki sintine kuru, nasıl çalışacak bilemedim, aslında ilk karaya aldığımda polyester gövdeye bir delik delip bir tarafını motora şaselemeyi diğer tarafına da tutya bağlamayı düşünüyorum. Bu fikir hakkında da görüşlerinizi bekliyorum.

Ahmet Çelenoğlu:
Tutyalar aynı sıvı içindeki iki değişik metalin birbirini etkilemesini engeller. Ohm kanunu ise etkilenmenin miktarını belirler. Fiber bir teknede şaft, pervane, dümen palası ve salma aynı suyun içindedir. Gövdeye bağlı tutya tekne içinden kablo ile bir yerlere bağlı olmalı ki koruma sağlayabilsin. Hiç erime olmadığına göre tutya bile olmayabilir. Topraklama için kullanılan plaka olabilir. Motor soğutma devresinde ise tutya kullanılması gerekir. Tekne altındaki tutyaların motor iç elemanlarını koruması beklenemez

Çubuk tutyanın nasıl kullanıldığını bilmiyorum. Tutyanın çalışabilmesi için metalle iyi bir eiektrik bağlantısı sağlaması gerekir. Bunun için genelde bir kör tapaya dökülmüş veya kaynatılmış tutyadan oluşurlar. Çubuk tutya da mulaka iyi elektrik bağlantısı sağlayacak şekilde mekanik olarak meta gövdeye baĞLANMALIDIR.

Abbas Güngördü:
Ahmet Korsanım, verdiğiniz bilgi için teşekkürler, Normalde beta mairn tuzlu su çıkışına bir çubuk tutya yerleştirmiş, yaklaşık 1 cm çapında 4 cm uzunluğunda bir malzeme, ben bu miktarı çoğaltmak istiyorum. Soğutma sıvısı içerisine yerleştireceğimiz tutyanın motor ile bağlantısı, iletkenlik anlamında, olması gerektiğine göre, koyacağım tutyanın da bağlantısını yapmam gerek. Bu şekilde ilerleyebilirim sanırım.

Atilla Kaplan:
1 x 4 cm lik tutya yeterli . 2-3 senede bir kontrol edersiniz.

Abbas Güngördü:
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap1 x 4 cm lik tutya yeterli . 2-3 senede bir kontrol edersiniz.

--- Alıntı sonu ---

Motorun kondesesinde fabrikasyon olarak var zaten ama yetmiyor, zira 100 saate varmadan tamamen eridi, ek olarak fazladan tutyalar ile motoru korumak istiyorum.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git