0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

N. T. K.

Irgat motoru
« : Haziran 07, 2025, 23:43:51 »
Merhaba, 12 metrelik teknemin Quick marka ırgatı bozulunca ( şanzıman problemi yaşadım ) Marmaris’te değerli bir torna üstadının yardımıyla İzmir’den noname bir şanzıman tedarik edip taktırdım. Ancak yaklaşık 2 yıl kadar sonra elektrik motoru mili kesildi. Yenisini aldık. Şanzıman için usta tercih sorduğunda hızlı olsun demiştim. O da öyle modeli takmıştı. ( pek teknik veri değil ama o zaman öğrenmedim dişli oranı vs.) Şimdi ise elektrik motoru fazla ısınıyor. Su koruyucusunu da bir sebep takamayınca dış çeper ziyadesi ile paslanmış. Korozyon etkisi dışında, Yunan da kaptanlar gerektiği gibi zinciri boşlamadıkları için üzerine döşenen iki çapayı kaldırmış, ırgatı zorlamıştım. Sonuç olarak an itibarı ile bir kaç sorum var. (1) şanzımanın oranını nasıl öğrenirim? Hızlı toplama tercihim yanlış bir kararmıydı? (2) Yeni bir elektrik motoru almam gerekirse 1,500 watt yetine 1.700 watt alsam ( fiyatları çok yakın ) daha mı iyi ederim? (3) konu ile ilgili sormayı unuttuğum sorular varsa öneriler. Bu Araf’a şanzımanı Gypsy’den ayırmak da zor olacak gibi, bir deneme yapıp becerememiştim. İyi bayramlar… Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

N. Ö.

Ynt: Irgat motoru
« Yanıtla #1 : Haziran 08, 2025, 00:59:26 »
Motoru söktükten sonra şanzıman giriş milini elle çevirip sayın. Çıkış mili 1 tam tur döndüğünde, giriş mili kaç kere dönmüşse şanzıman oranı o dur.

Elektrik motorunun mili normal çalışma şartlarında kesilmez. Birkaç kere aşırı zorlamanız da buna neden olmaz, çünkü işletme katsayısı olarak bu durum da dikkate alınmıştır.
Muhtemelen şanzıman ve motor birbirine bağlanırken bir kasıntı/kaçıklık/salgı gibi bir durum olmuş ve metal yorulmasına gitmiştir. Aynı sürede rulmanlar ve varsa sinter yataklarda yıpranmıştır.

12m.’lik bir tekne için 1500w’lık motor rahatlıkla yeterlidir, 1700w gereksizdir. Herzaman tekne ile zincirin üzerine yürüyüp, sadece boştaki zinciri ırgata toplatın.
Ancak yeni kurulumda çok yüksek bir hızla zinciri geri çekiyorsanız, o zaman orantılı olarak motor gücünü arttırmak gerekir.
Ama beraberinde kablo kesitlerinin, rölelerin, sigortanın ve şanzıman mukavemetinin de dikkate alınması gerekir.

Motorun ısınmasını bulmak için öncelikle yük altında çalışırken giriş voltajını ölçmek uygun olur. Birçok kere kablo kesitlerinin yetersizliği veya akülerin voltajının düşmesine bağlı olarak motor tam güce çıkamayacak ve zorlandığı için ısınacaktır.

Eğer çok uzun yıllar motorun bakımı yapılmadı ise, kömürler epeyce aşınmış ve çıkan toz motorun içinde sürtünmeye neden oluyor da olabilir. Hem kömürleri kontrol etmek, hem de basınçlı hava ile içerideki tozları boşaltmak gerekir.

Motorun dışının korozyona uğraması hemen bir kötülük yapmayabilir. Güzelce temizleyip yeniden boyayabilirsiniz.
Asıl daha önemli olan yer, kablo terminalleridir. Buradaki korozyon giderilmelidir.

*

K. E.

Ynt: Irgat motoru
« Yanıtla #2 : Haziran 08, 2025, 14:09:49 »
 Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Bundan güzel cevap olamaz.