0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

A. G.

Değerli korsanlar,

Çelik tel ile çalışan çift dümen sitemine sahip yüksek kabin colvic victor 34 teknemin iç kısmındaki dümeni hidrolik sisteme dönüştürmek istiyorum. zira çift telli dümen mekanizması, sistemi sertleştiriyor, özellikle havuzluktaki wheel pilot otopilot, dümen palası ve her iki dümeni çevirmek zorunda olduğu için zorlanıyor. Sistem çelik spiral içerisinde çalışan çelik tellerin dümen palası üzerinde bulunan iki adet kasnağı (iki adet dümenden gelen teller için) sağa sola çevirmesi ile çalışıyor.  birbirine bağlı iki adet dümen sistemi sistemi sertleştiriyor. bu sebeple salondaki dümenden gelen telleri kasnaktan ayırdım. havuzluktaki dümen çok rahatladı. Salondaki telli sistem yerine hidrolik sistem yapmayı düşünüyorum, ancak havuzluktan kullanırken hidrolik sistem, tüm sistemi zorlar mı, bir ara valf vs gibi bir şey var mı? hidrolik sistem kullanılmadığı zaman telli sistemi zorlamayacak gibi.

konu hakkında yorum ve önerilerinizi beklerim.
« Son Düzenleme: Şubat 11, 2026, 09:57:53 Gönderen: Abbas Güngördü »
*

E. Ç.

Ynt: hidrolik ve telli sistemli çift dümen sistemi bilgi rica
« Yanıtla #1 : Şubat 11, 2026, 11:49:16 »
Çift istasyonlu hidrolik dümen kitleriyle birlikte, baypass valfi de satın alınıyor diye biliyorum. Bazı modellerde  selector valf/transfer unit diye geçer.

Teknenin deplasmanına uygun tek istasyonlu hidrolik dümen kiti satın alınacak ve yukarıda bahsi geçen baypas valf eklenecek sisteme.

En basit anlatımla, havuzluktaki telli sisteme güç uyguladığında valf devreye giriyor ve yağın geri kaçmasına izin vermiyor.

Deplasmana uygun tek bir silindir / tek istasyonlu pompa alınırsa kasnağa montajı daha basit olabilir.

Daha önce çift hidrolik istasyonlu birkaç CV34 görmüştüm ilanlarda. Ama hem telli hem hidrolik denk gelmedim.

*

A. G.

« Yanıtla #2 : Şubat 12, 2026, 11:01:12 »
Bilgi için teşekkürler,  bu yönde araştıracağım, ancak hidroliği geri kaçırmıyor kısmını anlamadım, mekanik dümene hareket verdiğimde pala miline bağlı olan parça, aynı zamanda piston miline bağlı oluyor, pistonu geri veya ileri itecek, bu durumda piston kolu içindeki yağ basıncı ile mekanik dümeni zorlamaması lazım. Tekneyi ilk aldığımda hidrolik otopilot vardı ancak ana beyin/İşlemci kısmı yoktu,  ikinci el satmıştım, onun üzerinde bir selenoid valf vardı, otopilot devreye girince selenoid valf'e de elektirk akımı gidiyor ve hidrolik piston yağı bypass etmeyi bırakıyordu, hidrolik pompasından gelen basıncı piston koluna iletiyordu. sanırım buna benzer bir şey lazım. sizin dediğiniz valf de bu tür bir işlevi olan bir mekanizma mı ?

*

E. Ç.

« Yanıtla #3 : Şubat 12, 2026, 11:34:36 »
Her iki istasyonda Hidrolik olunca selector valf otomatik yapıyor bu geçişleri ama haklısınız sizin durumunuzda manuel valf kullanılması gerekiyor.

Salondaki dümen istasyonunda uygun bir yere manual valf koymanız gerekecek.

En kolay bulunan Vetus 8lik yada 10luk manuel baypas valfi.

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Salondaki dümene geçince valfi kapatıp dümen miline bağlı olan silindire gerekli olan basıncı gönderebileceksiniz.

Havuzluk dümene geçtiğinizde ise valfi açık duruma getirmelisiniz. Bu şekilde dümen miline bağlı olan silindir içindeki yağ borulardan serbest akacak salondaki dümen hareket etmeyecek, herhangi bir sertlik yaratmayacak telli havuzluk dümeninizde.
« Son Düzenleme: Şubat 12, 2026, 11:35:44 Gönderen: Erdem Çakır »
*

A. G.

« Yanıtla #4 : Şubat 12, 2026, 14:40:30 »
Erdem Korsan,

tamam şimdi zihnimde canlandı, sistem şekillendi, teşekkürler.

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz