Anket

Tekneniz yabancı bayraklıysa Türk bayrağına geçmeyi düşünür müsünüz?

Evet! Kesinlikle isterim...
Hayır! Kesinlikle istemem...
Şartlara bakmak isterim. Kararımı ona göre veririm.
Şu anki şartlara pek güvenmiyorum. Yabancı bayrak kalıp izlemek gerek.
Yabancı bayraktan Türk bayrağına geçtim. Şimdiki aklım olsa geçmezdim.
Yabancı bayraktan Türk bayrağına geçtim. Şimdi tekrar yabancı bayrağa geçmeyi düşünüyorum.
Teknem Türk bayraklı ve çok memnunum.
Fikrim yok.

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

C. E.

Ynt: Türk Bayrağına Geçiş -II-
« Yanıtla #255 : Temmuz 24, 2016, 12:27:41 »
Dolaşan kanun taslaklarından birinde süre olarak 2016 sonu belirtiliyordu. Hakkı abinin belirttiği yönetmelik hazırlama süreleri de eklenince, yine sıkıntı yaşanabilir gibi.

Cenk Bey'in verdiği bilgiler de faydalı. Teşekkürler.
*

H. A.

« Yanıtla #256 : Temmuz 24, 2016, 18:24:02 »
Ege yattan duyuru

Türk Bayrağına Geçiş.
View this email in your browser
Türk Bayrağına Geçiş
Değerli Tekne Sahipleri,

22.07.2016 tarihinde Meclise sunulmuş olan, “Varlık Barışı” olarak bilinen, bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun teklifinin içinde, “Her türlü gemi yat ve diğer su araçlarını bu maddedeki hükümler çerçevesinde 31.12.2016 tarihine kadar Türkiye’ye getiren gerçek ve tüzel kişiler söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edebilirler” maddesi bulunmaktadır.

Bu madde 2009 yılında “TC Bayrak Geçişi” olarak bilinen sahibi Türk olan, yabancı bayraklı teknelerin %1 KDV ile geçişine izin veren benzer bir kanundur. Uygulama yönetmeliği belli olmadığı için KDV, ÖTV ve herhangi bir harç ödenip ödenmeyeceği kanun yasalaştıktan sonra belli olacak ve tarafımızca sizlere tekrar bilgilendirme maili atılacaktır.

SAYGILARIMLA

Murat

« Son Düzenleme: Temmuz 24, 2016, 18:25:32 Gönderen: Hakkı Algın »

*

A. K.

« Yanıtla #257 : Temmuz 25, 2016, 00:32:33 »
Hayırlısı...
Bekliyoruz TBMM'den geçmesini ve ayrıntılarını...

*

T. G.

« Yanıtla #258 : Temmuz 26, 2016, 09:22:25 »
Bende sevinçle bekliyorum
*

H. A.

« Yanıtla #259 : Temmuz 26, 2016, 10:31:30 »
Bende bekliyorum

*

E. M.

« Yanıtla #260 : Temmuz 26, 2016, 10:44:33 »
Türk bayrağına geçişte tekne bedelinin %1 derken hangi bedel esas alınıyor acaba ? eğer 2.el bir tekne aldıysak alım satım belgesindeki değer mi esas alınıyor ?
Yabancı bayraklı olmanın 5 senede 1 giriş çıkış zorluğu haricinde bir dezavantajı var mıdır ? Tabi yarın öbürgün marinada bağlanamazsınız falan gibi bugün olmayan bir kural gelirse başka .
*

C. E.

« Yanıtla #261 : Temmuz 26, 2016, 10:45:12 »
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

M. A.

« Yanıtla #262 : Temmuz 26, 2016, 11:01:02 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Türk bayrağına geçişte tekne bedelinin %1 derken hangi bedel esas alınıyor acaba ? eğer 2.el bir tekne aldıysak alım satım belgesindeki değer mi esas alınıyor ?
Yabancı bayraklı olmanın 5 senede 1 giriş çıkış zorluğu haricinde bir dezavantajı var mıdır ? Tabi yarın öbürgün marinada bağlanamazsınız falan gibi bugün olmayan bir kural gelirse başka .

Türkiye, yabancı yat turizminden fayda sağlamak için yıllık transitlog veriyor ve 5 yıla kadar uzatmasına izin veriyor. Bu sayede bir çok yabancı tekne Türkiye'de kışlayabiliyor; bakım onarımından da gelir elde ediliyor.

Ancak zaman içerisinde  bu gelirin önemsiz olduğu kanaatine varırlarsa, o zaman komşumuz gibi kısa süreli transitlog verilmeye başlanabilir. Bu durumuda 6 ayda bir çıkmak -mesela- gerekebilir.

Ama bunu yapacaklarını sanmam, çünkü Türkiye'deki yabancı yatların çoğunluğu Avrupa'lı, dolayısı ile hemen Yunanistan'a gideceklerdir.
*

Ç. N.

« Yanıtla #263 : Temmuz 26, 2016, 11:02:13 »
Aynen ben de türk bayrağına geçişteki avantajı anlayamadım.

Yıllık vergilerde türk bayraklı tekneler yine dezavantajlı değil mi ? Ayrıca özellikle amerikan bayraklı teknelerin bazı imtiyazları ( arama izni olmadan teknenin aranamayacağı gibi ) olduğu bilgilerim yanlışmı ?

Yada yurt dışına gidişlerde yabancı bayraklı tekneler daha sorunsuz giriş yapmıyor mu ?

Bu konularda çok saçma ve eksik bilgilerim olabilir, bu konuda bilgili arkadaşlar kısaca avantaj ve dezavantajları yazsa olur mu ?
*

H. A.

« Yanıtla #264 : Temmuz 26, 2016, 11:39:05 »
Su anda komisyonda gorunuyor
*

S. Ç.

« Yanıtla #265 : Temmuz 26, 2016, 12:45:32 »
Yabancı bayraklar şimdiye kadar ne gibi bir problem yaşadılar?

*
*
*

Türk bayraklılar      "           "          "        "           "        "    ?

* MK zorunluluğu
* Vergi     "
* Haciz
* Adalarda direk vize sorgusu
* Direk SG sorgusu
* Mal varlığı  "
« Son Düzenleme: Temmuz 26, 2016, 12:47:02 Gönderen: Serdar Çırak »
*

U. K.

« Yanıtla #266 : Temmuz 26, 2016, 13:17:57 »
TR'de her an her şey değişebildiği için Türk bayrağına geçmek avantajlı diye düşünüyorum. Geçip bakalım, sonrasında dezavantaj oluşursa delaware kaçmıyor, değişmeyen kurallar ile bizi bekliyor nasılsa Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

M. A.

« Yanıtla #267 : Temmuz 26, 2016, 13:23:21 »
Aynen ben de türk bayrağına geçişteki avantajı anlayamadım.

Yıllık vergilerde türk bayraklı tekneler yine dezavantajlı değil mi ? Ayrıca özellikle amerikan bayraklı teknelerin bazı imtiyazları ( arama izni olmadan teknenin aranamayacağı gibi ) olduğu bilgilerim yanlışmı ?

Yada yurt dışına gidişlerde yabancı bayraklı tekneler daha sorunsuz giriş yapmıyor mu ?

Bu konularda çok saçma ve eksik bilgilerim olabilir, bu konuda bilgili arkadaşlar kısaca avantaj ve dezavantajları yazsa olur mu ?

Bildiğim: arama izni olmadan/ihbar olmadan bayrağı ne olursa olsun, hiçbir tekne aranamaz. Ama teyid gerekli.

1. Yabancı Bayrak kullanımındaki süre yukarıda da yazdığım gibi turizm amaçlı bir imtiyaz. Hak değil. O nedenle bu imtiyaz kalkabilir, politikalara göre. Mesela Türkiye Avrupa ile serbest dolaşım anlaşması imzalarsa, bu ihtiyaç ortadan kalkar ve USA bayrakları elimizde kalır.

2. Yabancı bayraklı teknelerin bağlanabileceği ve kışlayabileceği yerler sadece Turizm Bakanlığı onaylı yerler olabilir.

3. Maddi olarak USA ile TC bayrak arasında fark 10-14 metre arası teknelerde az. USA'ya yaklaşık 500 USD/yıl ödüyoruz, TC'ye de yakın.

4. Eğer TC bayrağında olursam, istediğim an tekrar USA bayrağına dönebilirim ama USA bayrağından TC bayrağına (şimdilik) istediğim an dönemiyorum.

5. Garip gelebilir size ama ben USA kaydına güvenmiyorum. Email ile "bu tekne benim" diyorum, "peki" diyorlar. Biri çıksa "hayır benim" dese, kime derdimi nasıl anlatacağım. USA mahkemelerinde mi? O nedenle bana güven vermiyor.

6. TC bayrağında olmanın bana göre en büyük sıkıntısı ise yukarıdaki maddenin aksine sıkı bürokrasi: her sene harç yatır; aman bir gün geçirme ciddi ceza var. Telsiz ruhsatını da her yıl yenile gibi...

7. 50 yaşıma geldim. Ülke ile aramda alacak/verecek hesabı yaptığımda sonuçtan mutlu olmuyorum. Ama yine de teknemin kıçında USA bayrağı ile resimlerimin olmasından hoşlanmıyorum. Daha yeni Aali San'ın teknesini indirirken Ayvalık'a kıçındaki Türk Bayrağı bir başka güzel duruyor. Bunun için de bir fark vermeyi ben değer buluyorum.

8. Cem Gürdeniz'in yazılarında da bahsettiği üzere denizde bayrak egemenliktir. Ege'de USA egemenliği bitmeli ve Türk egemenliği hak ettiği yere gelmeli. Ama bu devlet politikaları ile olacak bir şey.

*

Ç. N.

« Yanıtla #268 : Temmuz 26, 2016, 13:38:37 »
Anladığım kadarı ile yasalar değişebilir, dönebilir çekincesi ve varsayımı ile milliyetçi duygulardan başka elle tutulur bir şey yok.

Herkesin kişisel tercihi sonuçta benim bir teknem dahi yok Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap) ama yasalara, insan haklarına ve hukuka  güven söz konusu olduğunda USA veya Avrupa Türkiye'den kesinlikle daha güvenilirdir diye düşünüyorum.

Ayrıca Türk karasularında yabancı bayraklı teknelerin dolaşması bence devletin kendi halkını sömürmesinden kaynaklı bir ayıptır.  Özellikle teknesi olan adam zengin adamdır diyerek bu sömürü daha da hakmış gibi yapılıyor.

Neyse amacım polemik değil herkesin kendi tercihi sonuçta saygı duyarım.....
*

H. A.

« Yanıtla #269 : Temmuz 26, 2016, 14:41:02 »
Yabancı bayrakta
1. Marina dışında kışlayamama
2. Transitlog süresinin 6 aya indirilme riski
3. Trasitlojda yazılı olmayan kişileri tekneye alamama riski
En büyük sorundur.

Türk Bayrağında
1. Hiç kdv, ötv ödemeden bayrak almak dünyanın hiç bir ülkesinde yoktur,  değerlendirmek gerekir.
2. Yunanistan'da Türk bayrağı avantajdır, Yunanlılar  Amerikan bayrağına alerji duymaktadırlar.
3.  Ülkemin bayrağıyla dolaşmanın keyfi, gururu her türlü dezavantajın üstündedir.

« Son Düzenleme: Temmuz 26, 2016, 14:53:05 Gönderen: Hakkı Algın »