0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

A. H.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bu arada, kapasitesi 12 kişi üstü yat sınıfı özel veya ticari tekne olamıyor.

Kapasitesi 12 kisi ve ustu diyor. yani kapasitesi 12 kisi olan ozel tekneler bu sinifta
*

A. O.

Bildiğim kadarıyla kapasitesi 12 kişi ve üstü olan tekneler yolcu gemisi sınıfına giriyor.

*

Ö. Ö.

Bildiğim kadarıyla kapasitesi 12 kişi ve üstü olan tekneler yolcu gemisi sınıfına giriyor.
Bu gemi sınıfları biraz karışık aslında.. Ticari veya özel olmasına göre de kapasite değişiyor.

Tüm güncel ve yasal gemi sınıf tanımlarını bu dökümandan görebilirsiniz;

GEMİ SİCİLİ İÇİN GEMİ CİNSLERİ TANIMLAMALARI - Denizcilik Genel Müdürlüğü (Güncelleme: 08.03.2023)

*

S. Ö.

Benim yönetemim şu: Marinadan çıkış yapmadan önce atık istayonuma atığım olsun olmasın gidip atık veriyorum gerekirse depoya deniz suyu çekiyorum. Atık istasyonu bazen servis dışı olabiliyor bu durumda marinadan çıkış tarihimi göstern bir yazı alıp en yakın atık istasyonuna gidiyorum. Bu esnada bir çevirme olursa elimdeki kağıdın beni kurtaracağını umuyorum (hiç deneyimlemedim) Diğer istasyonda atığımı verip seyrime başlıyorum.
*

Ö. Ö.

... gerekirse depoya deniz suyu çekiyorum.
Sizin özelinizde değil ama sözü geçmişken hatırlatmak istedim.

Marina ve iskelelerdeki atık istasyonları ne yazık ki teknelerden gelen atığı hiçbir işlemden geçirmeden direk şehir kanalizasyonuna veriyor ama bol miktarda tuzlu su içeren bu atıklar (eğer varsa) o şehirdeki arıtma tesisine ciddi zarar veriyor, arıtma kalitesini çok olumsuz etkiliyor.

Elbette bunun gibi bilimsel gerçeklerle arasında trilyon km mesafe olan idare bize zorla temiz deniz suyunu çekip atık diye verdiğimiz bir sahtekarlık sistemini dayatıyor!  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

U. K.

Merhaba,
Mudanya liman başkanlığını aradım ve konu ile ilgili sorular sordum.Bana limandan çıkarken depoları boştur verilecek atığı yoktur diye yazı alabilirsiniz dedi.yazı ile 15 gün dolaşabilirsiniz diyor.Böyle bir uygulama varmı emin olamadım.
*

M. A. Z.

Bu konuda tekne takip sistemi taktıralım. Seyre çıkışta cep telefonu uygulamasından çıkış bildiriminde bulunalım. Hem sahil güvenlik hem liman başkanlığı sistemden görsün. Seyir dönüşü atık verdiğimizde de sisteme işlendi mi kontrolü sağlanır. Veya başka çözümlerde bulunabilir tabi ama idarenin çözüm isteyip istemediğine göre her şey değişir. Teknem 6 aydır milim kıpırdamadı şimdi boş depoya atık işletmek zorundayım. Neden kulağımızı tersten göstermek zorundayız algılayamıyorum. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

E. Ç.

Subat ayında yeni bir genelge daha yayınlanmış.

Tüm tesislerin dijital sisteme geçmesi için 6 ay süre verilmiş, Ağustos ayından sonra makbuz karşılığı atık vermek mümkün olmayacak sanırım.

Mavi Kart Takip Sistemi (MKTS) 2026 Genelge Özeti
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Şubat 2026'da yayımlanan yeni Mavi Kart genelgesiyle ilgili önemli noktaları forum için özetledim. Özellikle tekne sahiplerini ve marina işletmecilerini yakından ilgilendiren köklü değişiklikler var.
Genel Bakış
Yeni genelge, deniz kirliliğiyle mücadelede tam dijitalleşme dönemini başlatıyor. Eski usul takip yöntemleri yerine, Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) tarafından yönetilen yeni bir yazılım ve donanım altyapısına geçiliyor.
Neler Değişti? (Temel Yenilikler)
  • Tam Dijital Takip: Atık alım işlemleri artık sadece mobil uygulama ve web tabanlı MKTS üzerinden yapılacak. Kağıt fiş devri tamamen kapanıyor.
  • TÜÇA Yetkilendirmesi: Sistemin kurulumu, kartların aktivasyonu ve teknik cihazların denetimi artık Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) sorumluluğunda.
  • Anlık Denetim: Atık verileri Bakanlık ve Sahil Güvenlik tarafından sistem üzerinden anlık olarak izlenebilecek.
  • Donanım Standartları: Teknelerde ve atık alım noktalarında kullanılacak kart okuyucu ve takip cihazları için yeni teknik standartlar getirildi.
Kimler Kapsamda?
  • Küçük ve Orta Ölçekli Tekneler: 150 GRT altı tankerler ve 400 GRT altı tüm tekneler (yatlar, özel tekneler, balıkçı tekneleri vb.).
  • Kıyı Tesisleri: Marinalar, balıkçı barınakları ve atık alma gemileri.
Kritik Tarihler
  • Yürürlük: Genelge Şubat 2026'da yayımlandı ancak uygulamalar yayımdan 6 ay sonra (Ağustos 2026) zorunlu hale gelecek.
  • Bu süre zarfında tüm teknelerin yeni sisteme entegre olması gerekiyor.
Önemli Not
Mavi Kart sistemi artık sadece bir "atık kartı" değil, teknenin denize bıraktığı izin takibi için kullanılan dijital bir kimlik haline geliyor. Eksik bildirim veya sisteme kayıt olmama durumunda ciddi idari yaptırımlar uygulanabilecektir.

*Gemini
« Son Düzenleme: Dün, 12:41:20 Gönderen: Erdem Çakır »