Benim Beneteau Oceanis 48 teknemde Dock&Go denen, kictaki saildrive kuyrugunu kendi ekseni etrafinda dondurerek tornistan, iskele, sancak manevralari yapan ve bas pervaneyle isbirligi icinde tekneyi kendi etrafinda veya tam kemere hattinda hareket ettirebilen bir sistem var.
Yani bir nevi bow thruster (bas pervane) ve stern thruster (kic pervane) ikilisi.
Tekneyi ilk aldigimda cok kullanirim diyordum ama simdilerde ikisini de hic kullanmadan, Ozgur (Okten) korsandan ogrendigim ve guletci teknigi olarak nam salmis kic attirma yontemiyle tekneyle iki ponton arasinda suya ismimi yazabiliyorum
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız.
Üye Ol veya Giriş YapAncak halen faydali olduguna inandigim yerler var.
Mesela tornistan yanasma manevrasinda tekne bir sebepten yolunu/hizini kaybeder ve dumen dinlemezse teknenin kicini, bas pervaneyle bas tarafi oynatarak yonlendiriyorum.
Kic pervaneye gelince, yanal ruzgarin sert oldugu bir yerde kictankara yanasmada, halati baglayacak olan kisi bir hata yapar ve hamlelerinde gecikirse, teknenin yana dogru kaymasini zincir ve tornistanin yeterli olmadigi durumlarda kic pervane ile engelleyebiliyorum.
Ozetle hem bas pervane hem de kic pervane faydali manevra yardimcilari, ama tekneyi onlar hic yokmus gibi kullanip, stresli durumlarda mal ve can guvenligi icin duruma gore bu aygitlarin destegine de basvurabilmek lazim.
Olmasi elzem mi? Bence her ikisi icin de degil. Mutlaka biri alinacaksa, 50 feet ve uzeri tekneler icin bas pervane alinabilir.
Burada almaktan kastim sifir bir teknede bir ton para harcayip siparise eklemekten daha ziyade birbirine cok yakin ozelliklerde iki ikinci el tekne arasinda secim zorlugu yasarken bas pervaneli olanin tercih edilebilmesi.