0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

M. D.

Bow/Stern thruster
« : Eylül 16, 2024, 18:54:45 »
Yelkenliye stern thruster taktırma konusunda tecrübesi olan var mı?
*

Ö. Ö.

Ynt: Bow/Stern thruster
« Yanıtla #1 : Eylül 16, 2024, 22:44:52 »
Merhaba,

Tecrübe paylaşımı öncesi forum kuralları gereği kendinizi tanıtım yazınızı ve profil fotoğrafınızı tamamlarsanız çok seviniriz.

Stern thruster yelkenlilerde çok yaygın değil ama gezgin korsan forumu burası, ne tecrübe cevherleri barındırdığını kimse bilemez!  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Hoşgeldiniz..

*

N. Ö.

« Yanıtla #2 : Eylül 17, 2024, 12:49:34 »
Tecrübe etmedim ama pervanesi olmayan ve küçük bir delikten dışarı basılan, yüksek basınçlı su sisteminin yelkenlilerde kıç manevrası için kullanıldığını gördüm.

İçerideki yüksek basınçlı ve debili pompa, denizden emdiği suyu iki ayrı boru ile iskele veya sancaktaki nozuldan basarak küçük ama güçlü bir jet etkisi yaratıyor.

*

E. Ç.

« Yanıtla #3 : Eylül 17, 2024, 13:38:28 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Tecrübe etmedim ama pervanesi olmayan ve küçük bir delikten dışarı basılan, yüksek basınçlı su sisteminin yelkenlilerde kıç manevrası için kullanıldığını gördüm.

İçerideki yüksek basınçlı ve debili pompa, denizden emdiği suyu iki ayrı boru ile iskele veya sancaktaki nozuldan basarak küçük ama güçlü bir jet etkisi yaratıyor.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

« Son Düzenleme: Eylül 17, 2024, 13:39:48 Gönderen: Erdem Çakır »
*

E. Ç.

« Yanıtla #4 : Eylül 17, 2024, 14:08:53 »
JT50 modelinin montaj videosu.

Su hattının altına bu kadar delik delmek büyük risk.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Edit. Sigorta şirketleri de bu riskin farkında sanırım. Sigorta şirketlerinin, tekne sabit durumdayken tüm vanaların kapalı olmasını istediğine dair yorumlar yabancı forumlarda.
« Son Düzenleme: Eylül 17, 2024, 14:19:21 Gönderen: Erdem Çakır »

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

S. K.

« Yanıtla #5 : Eylül 17, 2024, 14:27:54 »
Deliğin çapını geçtim; yelkenli teknelerin hemen hepsinde kıça doğru o deliklerin delineceği yerlerde, yani yatak altlarında bordaya tam yaslanmış,  yakıt ve/veya su depoları var... onları ne yapıyoruz bu boruları ve motorları oraya koyunca?  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

E. Ç.

« Yanıtla #6 : Eylül 17, 2024, 14:38:38 »
Stern JetThruster montaj videolarını izledim birkaç tane. Tersanede tekne inşa edilirken takılmış hepsi.

*

S. D.

« Yanıtla #7 : Eylül 17, 2024, 22:05:47 »
Benim Beneteau Oceanis 48 teknemde Dock&Go denen, kictaki saildrive kuyrugunu kendi ekseni etrafinda dondurerek tornistan, iskele, sancak manevralari yapan ve bas pervaneyle isbirligi icinde tekneyi kendi etrafinda veya tam kemere hattinda hareket ettirebilen bir sistem var.

Yani bir nevi bow thruster (bas pervane) ve stern thruster (kic pervane) ikilisi.

Tekneyi ilk aldigimda cok kullanirim diyordum ama simdilerde ikisini de hic kullanmadan, Ozgur (Okten) korsandan ogrendigim ve guletci teknigi olarak nam salmis kic attirma yontemiyle tekneyle iki ponton arasinda suya ismimi yazabiliyorum  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Ancak halen faydali olduguna inandigim yerler var.

Mesela tornistan yanasma manevrasinda tekne bir sebepten yolunu/hizini kaybeder ve dumen dinlemezse teknenin kicini, bas pervaneyle bas tarafi oynatarak yonlendiriyorum.

Kic pervaneye gelince, yanal ruzgarin sert oldugu bir yerde kictankara yanasmada, halati baglayacak olan kisi bir hata yapar ve hamlelerinde gecikirse, teknenin yana dogru kaymasini zincir ve tornistanin yeterli olmadigi durumlarda kic pervane ile engelleyebiliyorum.

Ozetle hem bas pervane hem de kic pervane faydali manevra yardimcilari, ama tekneyi onlar hic yokmus gibi kullanip, stresli durumlarda mal ve can guvenligi icin duruma gore bu aygitlarin destegine de basvurabilmek lazim.

Olmasi elzem mi? Bence her ikisi icin de degil. Mutlaka biri alinacaksa, 50 feet ve uzeri tekneler icin bas pervane alinabilir.

Burada almaktan kastim sifir bir teknede bir ton para harcayip siparise eklemekten daha ziyade birbirine cok yakin ozelliklerde iki ikinci el tekne arasinda secim zorlugu yasarken bas pervaneli olanin tercih edilebilmesi.
*

C. A.

« Yanıtla #8 : Eylül 22, 2024, 00:17:57 »
Bence çok gerekli bir şey değil. Çok paranız vardır, bu da olsun dersiniz anlarım.

Teknenize alıştıktan sonra bir işinize yaramayacaktır.

Selametle...