0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    M. E.

Sahil beslemede "ters polarizasyon"
« : Mart 11, 2024, 16:13:00 »
Bazı teknelerin tevzi panolarında 220 VAC kısmında "ters polarizasyon" ikaz lambası görmüşsünüzdür. Bu, sahil beslemesinden gelen faz ve nötr kablolarında aslında faz kablosunda (kahverengi) nötr, nötr kablosunda da (mavi) faz olduğu anlamına geliyor.

Bağlı olduğum iskelede bir süre önce elektrik kutularını yenilediler ve kablolama sırasında dikkat etmelerini, kutuya takılan prizlerde önde bakıldığında fazın sol tarafta olması gerektiğini söylemiştim. Gerçi iskele ve marinalarda pek umursanan bir mesele değil maalesef.

Sorun şu ki, eğer teknede 220 VAC tesisatında çalışılacak ise ve sahil besleme kablosunu ayırmak yerine içeriden tek kutuplu sigorta kapatılırsa, elektriği kestim zannediyorsunuz, ama faz nötr hattında olduğu için çok büyük tehlike oluyor. Gerçi teknenin elektrik girişinde Kaçak Akım Koruma Şalteri varsa ve o kapatılırsa hem faz, hem nötr kesiliyor, ama dediğim gibi büyük tehlike potansiyeli olan bir konu. Diğer taraftan redresör gibi cihazlara faz ve nötr ters gelirse ne olur, bir fiktrim yok.

Benim teknemde uzun süredir ters polarite lambası çalışmıyor, yenisi epeyi para. Şöyle bir şey yaptım, belki benzer durumda olanlara yardımcı olur.
- 220 VAC ile çalışan iki adet mini sinyal lambası, birisi yeşil, diğer kırmızı
- Yeşil lamba Kaçak Akım Koruma Şalterinin faz girişine ve toprak terminaline. Yani faz doğru kablodan geliyor anlamında.
- Kırmızı lamba Kaçak Akım Koruma Şalterinin nötr çıkışına ve toprak terminaline. Yani faz yanlış şekilde nötr kablsoundan geliyor anlamında.
Bu işi Kaçak Akım'ın çıkışında yaparsanız doğal olarak Kaçak Akım Koruma Şalteri işi gereği atar.
Maliyet 10 TL.

Şöyle bir soru gelebilir: ters polarite olursa ne edeceğiz? 30 cm.lik bir sahil besleme kablosunun bir ucuna sahil beslemede kullandığınız IP65 fiş, diğerine priz donatırsanız ve bu işi yaparken kahverengi ve mavi kabloları çapraz bağlarsanız ve bu ara kabloyu sahil besleme fişi ile iskele prizinin arasına takarsanız iskelenin yanlış kablolamasını engellemiş olursunuz. Tabii her yerde ters polarite ışığınız yanıyorsa, kendi besleme kablonuzun faz ve nötr bağlantılarına bakmanız gerekebilir  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Meraklısına ABYC standardının bununla ilgili paragarflarını da refere edeyim:
E.11.6.3.2.3: Eğer ters polarite ışığı yanarsa derdal sahil besleme kablosunu ayırın
E.11.6.3.3.1: Ters polarite ikaz cihazı takılmalıdır (zorunludur anlamında söylemiyor, meli-malı eki şeklinde) ve ikaz halinde faz-nötr kabloları ters bağlanmalıdır.
E.11.7.4.5: İstisna: ters polaite ikaz cihazı yoksa devre kesiciler / sigortalar iki-kutuplu olacaktır

Selametle 


*

    A. K.

Ynt: Sahil beslemede "ters polarizasyon"
« Yanıtla #1 : Mart 11, 2024, 16:25:29 »
Marinalarda genellikle 16A  3 lü bağlantı soketi kullanılır . Üstteki 2li  faz ve notr. Alttaki ise topraktır.

Bağlanmadan önce kontrol kalemiyle canlı uç kontrol ederim  öyle bağlarım . O zaman böyle abidik gubidik cihazlara gerek kalmaz . Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

32 A trifaze için de kontrol kalemiyle 3 tane canlı  , hemen yanındaki notr diğeri ise topraktır .

Özellikle çekek yerinde veya yabancı marinada Kontrol etmeden bağlantı yapmam . Bu işin pardonu yok , o yüzden karmaşık cihaz almam
« Son Düzenleme: Mart 11, 2024, 16:26:54 Gönderen: Atilla Kaplan »


*

    A. Ç.

Ynt: Sahil beslemede "ters polarizasyon"
« Yanıtla #2 : Mart 11, 2024, 18:07:34 »
Elektrikte standartlar vardır. Marinaların da buna uyhması gerekir. Bağlantılarda kablonun takılacağı yerde neredeyse tüm fiş ve prizlerde faz ve nötr bağlanacak taraf açıkça belirtilmiştir. Marinaların buna dikkatg etmesi gerekir ama dinleyen yok. Aslında tirifaze bağlantılarda bile hangi fazın nereye bağlanacağı bellidir. Tüm sanayide trifaze motorlarda yanlış oldu diye  iki fazın ağlantısını değiştirmek neredeyse standart hale gelmiştir. Apartmanda dairelere dgiden elektriği nasıl faz ve nötr hattı olarak bağlıyorsak, bağımsız bölüm sayılabilecek teknelerde de aynısı uygulanmalıdır ve bunu çözümü marinanın çıkışlarını doğru bağlamasıdır. Aslında bu bir emniyet gereksinimidir ve marinalar una uymaya zorlanmalıdır. Bu konuda tekne sahipleri de yönetme şikayette bulunarak yardımcı olabilirler. Tekne içinde eketrikle çarpılma riskini en aza indirmenin yolu budur. Marinalar üstlerine düşen, yapmalıdır.


*

    O. G.

Ynt: Sahil beslemede "ters polarizasyon"
« Yanıtla #3 : Mart 11, 2024, 23:34:58 »
“Tabii her yerde ters polarizasyon ışığınız yanıyorsa…”   Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Rahmetli Erkin Koray’ın dediği gibi:
“Ya bu kırk milyonda bir hata var, ya da bende..”

Teknede izole trafo yok, bundan dolayı pontona elektriğine devamlı bağlı olmak istemiyorum.. Gerektikçe bağlanıyorum..
Panoya taktığım fişten hemen sonra,  KAR ile 3A/10A iki sigortayı minik kilitli plastik mutfak kabı içine koydum.. Güçlü bir alet çalıştıracağım zaman 10A, sair zamanlarda 3A sigorta açık..

Kaçak akım rölem de tekne girişinde değil, pano çıkışında.. Pontonda gelip geçerken itinayla kablomu çiğneyen komşuları da korumak lazım..

Ülkedemde elektrik “faz nötür, al götür..” yetkinliğinde..
İki ucu birbirine eklemeyi öğrenen herkes, istediği tesisatı istediği yere döşüyor..Kimisi trafodan aldığı hattan tepenin ardındaki tarlasındaki su motorunu çalıştırmak istiyor.. Kimisi 10 tane uzatmalı üçlü prizi birbirine ekleyip çatıda kaynak makinesi çalıştırmayı deneyebiliyor..
Cahillik ile densizlik hep ikiz kardeş..

Mevzuata göre bina girişinde yangına karşı 300mA, daire girişinde kaçak akıma karşı30mA KAR şart!
Kaç konutta var? Kaç konutta var ama usta yetki belgeli mahalle elektrikçisi tarafından sonradan ve “profesyonel bir densizlikle” iptal edilmiş?

(Deniz+220V)^Usta Yetkinliği..
Tedbirli olmak gerek..
İster kontrol kalemi ile ister otomatize sistem ile..

Murat Korsan,

ABYC’nin mevzuat ve yayınları, üyelerine ve ücretliydi diye hatırlıyorum..
Siz de üye olup mu temin ettiniz??


*

    M. E.

Ynt: Sahil beslemede "ters polarizasyon"
« Yanıtla #4 : Mart 12, 2024, 09:29:07 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Murat Korsan,

ABYC’nin mevzuat ve yayınları, üyelerine ve ücretliydi diye hatırlıyorum..
Siz de üye olup mu temin ettiniz??

Hayır, ciddi para, ne mümkün? Aslında bir ara ABYC'nin elektrik sertifikasyon programına da katılmayı düşünümüştüm... ama dedim ya kaynak meselesi. Bunların bir kısmını internetten indirmek mümkün. En önemlileri E2, E09 ve E11; gerçi sonu yok bu işin. Nigel Calder ve Jeff Cote'nin verdiği bilgiler de çok değerli.

Bu standartlara uyduğunuz zaman iş çok değişiyor. Fabrika çıkış, özellikle son dönem meşhur markalar dahil fabrika çıkış teknelerde bile çok fazla ve bir kısmı çok ciddi olan uyumsuzluklar var. Ama bunlara uyduğun zaman da AC ve özellikle DC tesisat maliyetin çok artıyor. Zaten bu sebeple meşhur markalar bile kaçınıyorlar. Benim teknelerde gördüğüm yanlışlıkları yazmaya kalksam eğlenir miyiz, ağlar mıyız bilmem?

Bizde oto elektrikçiliğinden tekne elektrikçiliğine geçiş hayatın doğal akışı gibi. Ev elektriği için mutlaka güncellenmesi gerekse de bir standart var ülkemizde, ama tekne ve otomobilde sorun yok, tarla senin, sür sürebildiğin kadar. Gerçi "uygulama" bakımından dünyanıın hemen her yerinde bir sıkıntı var. Jeff Cote'nin güzel bir lafı var, "öyle acaiplikler görüyorum ki, bunların her biri kriminal suç kapsamına girer" diyor. Geçenlerde yakın bir arkadaşımın teknesine, sürekli sahil elektriğine bağlı kalabilmesi için galvanik izolatör taktım; o da pek hevesli değildi de "madem ısrar ediyorsun tak bari" demişti, gelen geçenlerden allah için bir tanesi "bu ne işe yarar"dan başka soru sormadı. Özetle "bi şey olmaz ağbi" ile "biz hep böyle yapıyoruz ağbi" arasında bir yerdeyiz. 

Onur Gölge'nin sorusuna devamla, elde edebildiğim ABYC ve diğer standartlardan bir tekne AC ve DC elektrik kontrol listesi çıkarttım. Bir ara Türkçe'ye tercüme edip burada paylaşayım.

Selamlar, herkese iyi seyirler ve tabii selametle

*

    E. Ç.

Ynt: Sahil beslemede "ters polarizasyon"
« Yanıtla #5 : Mart 12, 2024, 10:39:03 »
Toplu olarak indirdiğim kitapların içinden çıktı.

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Dileyen korsana link atarım Gdrive dan
*

    Y. A.

Ynt: Sahil beslemede "ters polarizasyon"
« Yanıtla #6 : Mart 12, 2024, 13:32:54 »
Geçen sene teknenin elektrik tesisatını yenilerken beni delirten konulardan biri. Türkiye şartlarında tek gerçek çiftli sigorta ve 220 ile çalışan cihazların faz seçip seçmediği konusunda bilgi sahibi olmak. İzolasyon trafosu fiyat ve sürdürülebilirlik açısından güzel bir fantazi olarak kalıyor.
*

    O. G.

Ynt: Sahil beslemede "ters polarizasyon"
« Yanıtla #7 : Mart 12, 2024, 15:56:19 »
Kendi teknemdeki eksik ve yanlışları saymaya kalkam tüm korsanlara bir sene gülecek malzeme çıkar Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Hiçbir ilişkim olmasa da, reklam olmasın diye ticari ünvan yazmıyorum, ama madem yat elektrikçilerine giydiriyoruz, üstü kapalı olarak söylemek gerekirse, burada aküler hakkında uzmanlığına danıştığımız “genç ve gürbüz” bir korsanın vakti zamanında ilişkide olduğu şirket, yat elektrik işini hakkıyla yapanlardan..
çölde kum tanesi ama elektrikli dıştan takmayı satınalırken tanık olduğum gerek ticari ahlakları, gerek mesleki bilgi seviyeleri gerek se gıyaben gözlemlediğim işçiliklerindeki özeni takdir etmeden geçmeyeyim ki, iyiler vasatların arasından sıyrılabilsin ve hayatımızda hep daha fazla yer bulsunlar..
« Son Düzenleme: Mart 12, 2024, 15:58:07 Gönderen: Onur Gölge »
*

    Y. A.

Ynt: Sahil beslemede "ters polarizasyon"
« Yanıtla #8 : Mart 12, 2024, 21:29:54 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Kendi teknemdeki eksik ve yanlışları saymaya kalkam tüm korsanlara bir sene gülecek malzeme çıkar Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Hiçbir ilişkim olmasa da, reklam olmasın diye ticari ünvan yazmıyorum, ama madem yat elektrikçilerine giydiriyoruz, üstü kapalı olarak söylemek gerekirse, burada aküler hakkında uzmanlığına danıştığımız “genç ve gürbüz” bir korsanın vakti zamanında ilişkide olduğu şirket, yat elektrik işini hakkıyla yapanlardan..
çölde kum tanesi ama elektrikli dıştan takmayı satınalırken tanık olduğum gerek ticari ahlakları, gerek mesleki bilgi seviyeleri gerek se gıyaben gözlemlediğim işçiliklerindeki özeni takdir etmeden geçmeyeyim ki, iyiler vasatların arasından sıyrılabilsin ve hayatımızda hep daha fazla yer bulsunlar..
İyi olanı övmekte bir beis yok, açıkça yazabilirsiniz.
*

    M. E.

Ynt: Sahil beslemede "ters polarizasyon"
« Yanıtla #9 : Mart 13, 2024, 12:54:38 »
 Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bahsettiğim faz nötr çapraz bağlı ara kablo. İçeride ters polarite sinyal lambası yanarsa araya eklematik.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    S. Ö.

Ynt: Sahil beslemede "ters polarizasyon"
« Yanıtla #10 : Mart 14, 2024, 13:55:24 »
Kıyı elektirğinin tekneye girdiği noktada bir kaçak akım korumalı 2 kutuplu otomatik sigorta olması gerekir. (monofaze tesisat için) Burada sigortanın 2 kutuplu olması faz yada nötür kabolunun nereden geleceğinden emin olunanmaması (ters polarite ) nedeniyle her ucu aynı anda kesebilmek içindir. (Ev tesisatında sigortalar tek kutuplu ve sadece faz üzerindedir) Toprak ise galvanik izalatörden geçerek yada doğrudan  tekneye girer. Sigortanız 2 kutuplu olduğu sürece ters polarite tehlikeli bir durum yaratmaz, zira bir kısa devre durumunda sigorata her iki ucu de keseceği için faz her durumda kesilmiş olur.
Kaçak akım rölesi ise genelde 30mA civarında bir fark akımı faz ile nötr arasında oluştuğu anda sigortayı açar (OFF) bu insan hayatını korumak için çok önemlidir. 30mA üstündeki akımlar öldürücü olabilmektedir.. Ters polarite dediğimiz olay da nötr e bağlanması gereken ucun faza ters bağlanması sonucu nötr ile toprak arasında gerilim oluşmasıdır. Benim teknemde bir LED ile bu durum ikaz ediliyor.
*

    S. Ö.

Ynt: Sahil beslemede "ters polarizasyon"
« Yanıtla #11 : Mart 14, 2024, 17:39:10 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Toplu olarak indirdiğim kitapların içinden çıktı.

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Dileyen korsana link atarım Gdrive dan

Ben download linkini almak isterim.
*

    Ö. Ö.

Ynt: Sahil beslemede "ters polarizasyon"
« Yanıtla #12 : Mart 17, 2024, 14:28:00 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Toplu olarak indirdiğim kitapların içinden çıktı.

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Dileyen korsana link atarım Gdrive dan

korsanım selamlar,

gdrive linki alabilir miyim ?

bir de toplu marin kitap vb indirme için nasıl bir yol izlediniz?

yabancı forum mu?
torrent mi ?