0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

M. A. Z.

Ynt: Tekne Elektrik Sistemleri - Youtube oynatma listesi
« Yanıtla #15 : Nisan 08, 2025, 16:25:56 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Mehmet Ali Zor Korsan, aynı emektar motoru kullanıyoruz  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap marş ve servis akülerinizin Ah değerlerini ve tiplerini söylerseniz lütfen
Motor Aküm 1 Adet Exide Heavy 105 Ah (850 (EN)
Servis akülerim 2 Adet HDA Poseidon 200 Ah
Güneş Enerjisi için Victron MMPT 100/30 var.
Yeni aldığım 1 Adet Victron Lynx Distrubütör,
Yeni aldığım 1 Adet Victron DC-DC 12-12/30,
Yeni Aldığım 1 Adet Orion-XS 50A
Redresör Quick ADV plus 250/25A
*

M. E.

« Yanıtla #16 : Nisan 08, 2025, 17:46:41 »
Mehmet Ali Zor Korsan'ın sorusu aslında DC-DC şarj cihazları için özel bir alana işaret ediyor, o da şu şekilde bir soru ile daha açık hale getirilebilir: Bir DC-DC cihaz şarj modunda kullanılırken nominal çıkış akımından daha düşük bir akım kaynağına bağlı ise DC-DC nasıl davranır?

Belinka teknesinde LFP servis akü bankını besleyen 3 şarj kaynağı var (1) solar regülatör (2) redresör ve (3) alternatör. Servis akü bankı LFP olduğu için  alternatör şarjı ve mevcut redresörün lityum çıkış seçeneği olmadığı için her iki şarj kaynağının da bir DC-DC şarj cihazı üzerinden LFP'ye aktarılması kaçınılmaz.

Elimizdeki DC-DC seçenekleri (a) DC-DC Orion 12/12 30A ve (b) DC-DC Orion XS 50A. Besleme tarafında ise redresör 25A, alternatöre gelince... ben de aynı motoru kullandığım için çok rahat söyleyebilirim ki, otomotiv tipi alternatörler teknede üzerinde yazan amper değerinin (rating) yarısını zor verirler. Birinci sebep 70A'lik alternatör teknede asla o devirlere çıkmaz, ikinci sebep de alternatör derhal ısınır ve çıkış akımı derhal düşer. MD2030 motorunun 70A alternatöründen ben bugüne kadar max 40A alabildim. Bunun en doğrusu alternatör çıkışındaki pozitif kabloda pens ampermetre ile ölçüm yapmaktır, tabii hedefteki akü ya da akü grubu boşken  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Dolayısıyla şu durumdayız:
- Orion 12/12 30A kullanacak isek alternatör şarj akımı 30 Amperden yüksek, ama redresörün şarj akımı 30 Amperden düşük
- Orion XS 50A kullanacak isek hem alternatör hem de redresörün şarj akımları 50 Amperden düşük

Bu durumda yukarıdaki soruya geliyoruz: Bir DC-DC cihaz şarj modunda kullanılırken nominal çıkış akımından daha düşük bir akım kaynağına bağlı ise DC-DC nasıl davranır? Cevabı aslında basit, cihaz şarj modunda (diğer modu güç kaynağı modu) çalıştığı için çıkış voltajını hedef akünün durumuna göre bulk/absorption/float fazlarına göre ayarlayacak. Bu voltaj değerleri Belinka teknesindeki LFP (LiFePo4) akü için 14.4 Volt bulk ve absorption, 13.8 Volt float için. Dolayısıyla bizim DC-DC şarj cihazı bu voltajı tutturmak zorunda olduğu için kaynaktan daha fazla güç isteyecek. Redresör 25 Amperden fazla veremeyeceğine göre DC-DC cihaz da 25 Amper seviyelerine düşecek. Alternatör için daha tehlikeli bir durum var... DC-DC daha fazla enerji istedikçe alternatör de hadi kalk gidelim diyebiir; bu durumda alternatör kısa sürede aşırı ısınır ve arızalanır.

Çok karışık olmadı umarım... sözün özü Belinka teknesindeki redresör ve alternatör açısından
- Orion XS 50A bence yüksek amper değerinde (ing. oversized). Redresörün 25 Amperine uyar, alternatörü habire kamçılar
- Orion 12/12 30 ise daha doğru bir seçenek olur, en azından alternatör için. Redresör 25 A vermeye devam eder.
Her ne kadar Belinka'nın LFP aküleri veri sayfasında akü kapasitesinin %50'sine kadar şarj akımı verebilirsin diyorsa da, ben hep ne zorumuz var kardeşim, yolcu alıp iskeleden 10 dk sonra kalkıyoruz da o sırada aküleri şarj etmemiz mi lazım noktasındayım. Dolaysıyla 25-30 Amper şarj akımı tamamen boşalmış 200Ah LFP servis aküsünü 6-7 saatte dolduracak gibi görünüyor, LFP için nispeten kısa olan absorption süresini bir kenara bırakacak olursak.

Çok uzattık... bir daha kimse yazmayacak billahi  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap ama önerimi de yazmadan bitmeyeyim.
1. 50 Amper üstü bir redresör almayı kısa zamanda düşünmüyorsanız Orion XS 50A cihazı şimdilik kenara koyun. Gerçi LFP akülerden sonra artık 1'den fazla çıkışı redresör konusu da ayrı bir sorunsal haline geldi, ayrıca tartışırız belki?
2. Redresör ve alternatörü mutlaka sigorta ile marş aküsü şarj barasına bağlayın, alternatör S-ucunu marş aküsü pozitif kutbundan ve yine sigortalayarak bağlamayı ihmal etmeyin
3. Orion 12/12 30A ile marş aküsünden servis aküsüne şarjı verin. Redresör ve alternatörün aynı anda çalışması bir sorun değilse de, çünkü S-ucu alternatör regülatörüne akü dolu, çalışma diyecek... bunların aslında eşzamanlı çalışmayacaklarından hareketle tek DC-DC iş görecektir... derim. Aşağıya bir şema koymaya çalıştım.

Selametle

« Son Düzenleme: Nisan 08, 2025, 17:48:56 Gönderen: Murat Erciyes »

*

M. A. Z.

« Yanıtla #17 : Nisan 08, 2025, 19:06:15 »
Bu kadar detaylı ve anlaşılır yazdığınız için minnettarım. Artık benim için her şey netleşti. Sizin ve Özgür korsanımın da yol göstermesi ile Her Şey Çok Güzel Olacak. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

Ç. B.

« Yanıtla #18 : Nisan 09, 2025, 18:28:57 »
Ben, 5.bölümdeyiz açıklamasına dikkat etmemişim, ısrarla diğer bölümleri aradım youtube'da Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Murat Kaptanım şimdiye kadar izlediğim en keyifli ve bilgilendirici video serisiydi.
Diğer bölümleri de sabırsızlıkla bekliyoruz.
Tekrar çok teşekkürler.
*

M. Y.

« Yanıtla #19 : Nisan 10, 2025, 01:01:51 »
Değerli Murat kaptanım yayınladığınız videoların 5 adetini de izledim,  bizleri aydınlatmak için harcadığınız zaman ve emek için kendi adıma çok teşekkür ediyorum. Gençlik yıllarımdan beri elektrik ve elektronik ile amatör olarak uğraşıyorum, sahip olduğumuz teknelerde de arızalara müdahale etmek ve teknede elektrikten kaynaklanabilecek olumsuz sonuçları ön görerek bazı cihazlara yeniden kablo çekimi, anahtar ve sigorta vb. konuları araştırarak yapmaya çalıştım. Fakat videolarınızı izledikten sonra doğru bildiğim bir çok konunun yanlış olduğunu öğrendim. Bundan sonra yayınlayacağınız diğer videolarınızı da izlemek ve  aydınlatıcı bilgilendirmelerinizden yaralanmayı dört gözle bekliyorum. Emeğiniz için tekrar teşekkür ediyor sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum, selamlar 

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

M. E.

« Yanıtla #20 : Nisan 10, 2025, 13:09:30 »
Yeni bir bölüm daha ekledik. Şimdi de teknedeki elektrik standartlarını konuşuyoruz. Vallahi bundan sonraki bölüm ile birlikte işe girişeceğiz sizlerle, herkesle birlikte  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Selametle
*

M. A. Z.

« Yanıtla #21 : Nisan 10, 2025, 13:41:15 »
Yeni bir bölüm daha ekledik. Şimdi de teknedeki elektrik standartlarını konuşuyoruz. Vallahi bundan sonraki bölüm ile birlikte işe girişeceğiz sizlerle, herkesle birlikte  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Selametle
Ben Hazırlıklara başladım bile.
 Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

M. E.

« Yanıtla #22 : Nisan 10, 2025, 14:29:56 »
Harika  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap şahane bir krimp aleti almışsınız, tebrikler.

Kabloları etiketlemek için bir öneride bulunayım haddim olmadan. Malûm her kabloyu iki ucunda da etiketlemek lazım; ister projenizdeki kodlama ile, ister kısa açıklama ile.. netice sizin kablonuz. Kabloların üzerine yapıştırıp uzun yıllar çıkmayacak etiketler ve makinaları pahalı. Ama daha basit şekilde hazırlayacağınız etiketi şeffaf makaron içine alıp sabitleyebilirsiniz. Eğer kullandığınız etiket termal bir kağıt ise makaronu çok yavaş ısıtmak gerekecek.

*

M. A. Z.

« Yanıtla #23 : Nisan 10, 2025, 14:59:44 »
Harika  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap şahane bir krimp aleti almışsınız, tebrikler.

Kabloları etiketlemek için bir öneride bulunayım haddim olmadan. Malûm her kabloyu iki ucunda da etiketlemek lazım; ister projenizdeki kodlama ile, ister kısa açıklama ile.. netice sizin kablonuz. Kabloların üzerine yapıştırıp uzun yıllar çıkmayacak etiketler ve makinaları pahalı. Ama daha basit şekilde hazırlayacağınız etiketi şeffaf makaron içine alıp sabitleyebilirsiniz. Eğer kullandığınız etiket termal bir kağıt ise makaronu çok yavaş ısıtmak gerekecek.

Dymo etiket makinam var plastik letra tag lt şeritlere yazdıracağım.
*

M. E.

« Yanıtla #24 : Nisan 10, 2025, 16:40:46 »
Marka söylememiştim ama Dymo’yu kastetmiştim Mehmet Ali Korsan. Dymo etiket kablo kılıfına doğru dürüst tutunamayacak. O bakımdan şeffaf makaronu işaret etmiştim.
*

M. A. Z.

« Yanıtla #25 : Nisan 11, 2025, 11:49:12 »
Marka söylememiştim ama Dymo’yu kastetmiştim Mehmet Ali Korsan. Dymo etiket kablo kılıfına doğru dürüst tutunamayacak. O bakımdan şeffaf makaronu işaret etmiştim.
Bu uyarınızı dikkate alacağım. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

K. K. .

« Yanıtla #26 : Nisan 13, 2025, 21:01:12 »
Murat Bey merhaba,

Az önce 4. videonuzu keyifle izlerken akülerin bir kaçak anında kapasitelerinin çok üzerinde tehlikeli akımlar verebileceği gerçeğini öğrendim. Her iki akü grubumun çıkışlarında herhangi bir sigorta olmadığı kafama dank etti ve MRBF sigortalardan eklemeyi yapılacaklar listeme dahil ettim. Tekne elektrik sistemleri konusunda halen öğrenme aşamasında olduğumdan yanlış bir uygulama yapmamak adına danışmak istediğim bir kaç konu olacak;

1) Teknem motoryat, 2 akü bankım mevcut. Birisi (142Ah x1 kurşun asit) sadece motoru ve jeneratörü besliyor, diğeri (paralel bağlı 142Ah x2 kurşun asit) ırgat dahil teknenin diğer donanımları tarafından kullanılıyor. Her 2 grupta motor kabini içerisinde. İlave etmek istediğim MRBF sigortaların kaç amper olması gerektiği konusunda kararsız kaldım. Başta akü gruplarına bağlı cihazların çekebileceği yükler üzerinden bir hesap yapayım dedim ancak sonra videonuzda dikkat çektiğiniz kullanılan kablonun taşıyabileceği amperajn altında bir değerde sigorta kullanmam gerektiğini düşündüm. Her iki akü grubumda da pozitif kutuptan ilgili baralara gelen kablonun kesiti AWG 1/0 (metrik karşılığı 55mm2), uzunluk 30cm. Teknem Amerikan üretimi olduğu için kablonun üzerinde kesit değerleri AWG olarak yazılı, ancak sıcaklık dayanımıyla ilgili bir değer göremedim. En azından 90 derece dayanımlı kablodur diyerekten ABYC amberaj tablosuna baktım, 1/0 kablonun motor dairesi içinde olma durumunda 200 amper, 80 derece dayanımlı kabloda ise aynı durumda 191 amper taşıyabileceği belirtilmiş. Videonuzda belirttiğiniz sigorta devre kesme yüzdesini de işin içine katınca 150 amper bir sigorta uygun olur diye bir çıkarımda bulunmam doğru bir yaklaşım mıdır?

2) Motorun kendi akım kesicisi mevcut. Bu durumda ilgili akü çıkışına yine MRBF koymak gerekir mi? Koyulmalıysa, motorun marş anındaki kısa süreli yüksek amper ihtiyacı hesaba katılıp sigorta seçilmeli diye düşünüyorum. Öyleyse ilk maddede yaptığım çıkarım 1.akü bankım için yanlış olur diye düşünmeye başladım.

3) Akülerim motor dairesinde akü kutularının içinde. İlgili MRBF sigortaların her ne kadar boyutu küçükte olsa kutup başına takılınca belli bir yükseklik yaratıp akü kutularının kapaklarının kapanmasını engelleyecek gibi duruyor. Bu durumda sigortaları ilgili akü banklarının pozitif baralarına takabilir miyim?

Konuyla ilgili görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. Teşekkürler.
« Son Düzenleme: Nisan 13, 2025, 21:12:54 Gönderen: Kaan Kesen »
*

M. E.

« Yanıtla #27 : Nisan 14, 2025, 15:18:18 »
Kaan Kesen güzel özetlemiş durumu. Sanırım akü ve pano bölgesindeki kısa devre halinde akülerin boşaltabileceği azami akım ile sigorta arasındaki bağıntıyı iyi anlatamamışım, onu da daha iyi açıklamaya çalışarak cevap vermeye çalışayım:

"akülerin bir kaçak anında kapasitelerinin çok üzerinde tehlikeli akımlar verebileceği ... Her iki akü grubumun çıkışlarında herhangi bir sigorta olmadığı ... ve MRBF sigortalardan eklemeyi yapılacaklar listeme dahil ettim."

Evet, akü ve pano bölgesinde bir kısa devre olduğunda kurşun-asit aküler kapasitelerinin 5 katı, lityum aküler ise 10 katına kadar akım verebilirler. Ancak akü kutup başlarına ya da baralarına koyduğumuz sigortaların amper değerlerini seçerken ilgili devrenin çektiği azami akımı düşünerek sigorta seçeriz. Önemli olan bu bölgede kullanılacak sigortanın "çalışma aralığı" (ing. interrupt capacity) değerinin kısa devre akımlarına dayanması gereğidir. Örnek verelim: servis akülerinizin pozitif kablosu bir baraya bağlı ve bu baradan da beslediğiniz deşarj devreleri var. Bunların eşzamanlı çalıştığı bir senaryoda max 125 Amper deşarj akımı oluyor. Akü ile bara arasındaki kablo da sizin belirttiğiniz şekilde AWG 1/0, yani metrik ölçü ile 50 mm2 olsun, ki bu kablonun akım taşım kapasitesi 90 C yalıtkan sıcaklık dayanımı ile 195 Amperdir (motor kamarası detayını geçtim). Bu durumda 125 Amper yük, 195 Amp kablo dayanımı... 150 Amper bir sigorta kullanmayı düşünürsünüz. Ama seçeceğiniz sigortanın devreyi kesme değil de, çalışma aralığının yüksek olmasını istersiniz. Sizin teknenizde 2 x 142A = 242 A kurşun-asit akü ile bu çok büyük bir problem değil. Daha yüksek kapasiteler olsa idi dikkat edin derdim. Yine de sigorta çeşitlerine göre çalışma aralığı değerlerini vereyim:
- Mega AMG sigorta 2,000A
- ANL sigorta 6,000A
- MRBF sigorta 10,000A
-Class-T sigorta 20,000A

"... 2 akü bankım mevcut. Birisi (142Ah x1 kurşun asit) sadece motoru ve jeneratörü besliyor, diğeri (paralel bağlı 142Ah x2 kurşun asit) ırgat dahil teknenin diğer donanımları tarafından kullanılıyor. Her 2 grupta motor kabini içerisinde."

Motor kamarası demek sıcaklık demek. Teknenizi amerikan yapımı olduğunu söylemişsiniz. Orada bu ile çok dikkat ederler ve muhtemelen kabloların yalıtkan sıcaklık dayanım değeri 105 C'dir ve kablo kılıfı üzerinde yazar. Asıl dikkat çekmek istediğim şey, eğer motor dairesinde mazot haricinde benzin varsa, bidonda vs.. burada kullanacağınız sigortaların, otomatik devre kesicilerin, anahtarların vs hepsinin kıvılcıma karşı korumalı (ing. ignition free) olması gerekir. Bu özellik de hem sigortanın kendisinden, hem de sigorta kaidesi ve kapağından gelir. Eğer böyle biri durum varsa hep söylediğimiz gibi sertifikalı ürün alın ve ürünün kıvılcım koruma özelliğini kontrol edin. Örenğin MRBF ve ANL sigortalar korumalıdır, ama Mega-AMG ve Class-T sigortaların bu özelliği yoktur.

"İlave etmek istediğim MRBF sigortaların kaç amper olması gerektiği konusunda kararsız kaldım. Başta akü gruplarına bağlı cihazların çekebileceği yükler üzerinden bir hesap yapayım dedim ancak sonra videonuzda dikkat çektiğiniz kullanılan kablonun taşıyabileceği amperajn altında bir değerde sigorta kullanmam gerektiğini düşündüm. Her iki akü grubumda da pozitif kutuptan ilgili baralara gelen kablonun kesiti AWG 1/0 (metrik karşılığı 55mm2), uzunluk 30cm."

Doğru düşünüyorsunuz. AWG 1/0 yani 50mm2 kablonun eşzamanlı deşarj yüklerinin toplamına göre kesitlendirilmiş olmasını bekleriz, öyledir de. Ama burada bizim derdimiz kabloyu korumak. Yani teknedeki eşzamanlı toplam deşarj akımının 195 Amperden yüksek olması bizi ilgilendirmiyor, amacımız 50 mm2 kablonun yanmasını engellemek. Demek ki bu kablonun başına koyacağınız sigorta, motor kamarasındaki sıcaklığı da düşünecek olursak yazdığınız gibi 150 A seviyesinde olmalı. Bu yöntem devre tasarımı süreci açısından doğru olmasa da, elimizdeki veri ve 50 mm2 kabloyu korumaya yönelik bir çözüm.

"2) Motorun kendi akım kesicisi mevcut. Bu durumda ilgili akü çıkışına yine MRBF koymak gerekir mi? Koyulmalıysa, motorun marş anındaki kısa süreli yüksek amper ihtiyacı hesaba katılıp sigorta seçilmeli diye düşünüyorum. Öyleyse ilk maddede yaptığım çıkarım 1.akü bankım için yanlış olur diye düşünmeye başladım."

Marş akünüz deşarj anlamında sadece motorun ve jeneratörün marş motorlarını besliyorsa bu devreye sigorta konulmaz pratik olarak. 1000 Amp DC sigorta var mı, var. NH, NA veya Class-L tip sigortalar var. Ama standartlar marş motoru devrelerinde sigorta olmasını zorunlu tutmaz. Marş aküsünden motor ve jeneratör marş motorlarına ayrı kablolar çekilmiş olduğunu ümit ederek  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap bu kabloların marş aküsüne en yakın bir noktaya marş motorlarının çektiği max akıma uygun birer şalter koymanızı ve marş motoru pozitif kablo bağlantılarına da şapka koymanızı tavsiye ederim - belki zaten öyle.

"3) Akülerim motor dairesinde akü kutularının içinde. İlgili MRBF sigortaların her ne kadar boyutu küçükte olsa kutup başına takılınca belli bir yükseklik yaratıp akü kutularının kapaklarının kapanmasını engelleyecek gibi duruyor. Bu durumda sigortaları ilgili akü banklarının pozitif baralarına takabilir miyim?"

Evet bu bir sorun olabilir. MRBF sigorta tabanlarının yüksekliği 44 mm. Eğer sığmayacak ise 30 cm ötede olduğunu söylediğiniz pozitif barasında da kullanabiirsiniz.  Bu işe girişmeden bence 6 ve birkaç gün içinde yayınlanacak olan 7inci bölümlere de bakın. Çünkü akülerin şarj bileşenlerinin de baraya bağlantısında her birine sigorta koy diye uyaracak yakında delinin birisi  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Umarım işinize yarar bu yazıştıklarımız.

Selametle
*

K. K. .

« Yanıtla #28 : Nisan 14, 2025, 18:13:58 »
Murat Bey,

Detaylı, aynı zamanda öğretici tüm açıklamalarınız için kendi adıma çok teşekkür ederim.
Tavsiyenize uyup sonraki bölümleri de izleyip işe girişeceğim, ancak videoları izledikçe korkum yapılacak işler çoğalacak gibi  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Yazınızda aklıma takılan bir şeyi netleştirmek adına;

"Yani teknedeki eşzamanlı toplam deşarj akımının 195 Amperden yüksek olması bizi ilgilendirmiyor, amacımız 50 mm2 kablonun yanmasını engellemek. Demek ki bu kablonun başına koyacağınız sigorta, motor kamarasındaki sıcaklığı da düşünecek olursak yazdığınız gibi 150 A seviyesinde olmalı."

"Evet bu bir sorun olabilir. MRBF sigorta tabanlarının yüksekliği 44 mm. Eğer sığmayacak ise 30 cm ötede olduğunu söylediğiniz pozitif barasında da kullanabiirsiniz."

MRBF sigortayı akü kutusu içine sığdıramayıp pozitif terminal barasında kullanırsak; sigortayı 50 mm2 kablonun başı yerine sonuna takmış olup, aslında bir kaçak anında kablonun yanmasını engelleme amacımız başarısız olmaz mı?
*

E. K.

« Yanıtla #29 : Nisan 14, 2025, 20:57:35 »
Murat bey,
Bu konuda izlediğim en faydalı video serisi oldu paylaştıklarınız.
Bende diğer korsanlar gibi kendi teknemde check-list şeklinde tatbik etmeye çalışacağım.
Teşekkür, Selam ve Saygılarımla