Atilla Yücebaş ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

E. D.

Ynt: Tekne Elektrik Sistemleri - Youtube oynatma listesi
« Yanıtla #90 : Haziran 16, 2025, 12:51:45 »
   Murat hocam, bu değerli çalışmayı bize kazandırdığınız için çok teşekkürler. Şimdi tüm seriyi sakin kafayla tekrar okuyup öğrendiklerimi pekiştirmeye çalışacağım. Daha sonra da sorularım gelecek Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap.
*

M. E.

« Yanıtla #91 : Temmuz 08, 2025, 09:08:29 »
Forumda "Paralel akü bağlama hakkında" başlığı altında BOTH şalter konuşuluyor. O başlığın akışını bozmamak için buraya yazayım dedim... Bu Both şalter artık kullanılmıyor, kişiye bağlı bir sistem, yararından çok zararı daha fazla vs vs hep konuşuruz. Düşündüm de... eskiden ne rahattı. 6 metre yelkenlide 150 Ah bir aküm vardı. O zamanlar daha Telekom yok, PTT yılları... Dağ başındaki linkler için akü ithal etmişler, gümrükte kasaları kontrol ederlerken birisini delmiş gümrükçü. Bana vermişti ithalatçısı, bizim işimize yaramaz, sen bunun deliğine 404 yap, seni götürür diye. Hakikaten bir kere şarj ettiğimde neredeyse bir ay giderdi. Ne olacak, iki tane kamara ışığı, bir havuzluk lambası, bir demir feneri, telsiz (ki çok kullanırdık çünkü o vakit cep telefonu yok, TürkRadyo üzerinden sabit telefonlarla iletişim kurulurdu). Bizim devir Mavi Yolculuk kitaplarını okuyup bu işlere merak salmıştık... Bodrum'dan alırsın peksimet, peynir, sebze falan.. ortam sıcaklığında içecekler... ver elini Gökova, Marmaris, Fethiye. Sıcak su güvertedeki torbadan.. Öyle değil miydi?

Şimdi işler değişti. Teknelerin elektrik ihtiyaçları her gün daha da artarak deli seviyelere geldi. Buzdolabı yetmez, derin dondurucu da olsun. Şarap dolabı da olsun. Kahvemi makinada yapmazsam sabah uyanamıyorum. Buz makinası da alalım. TVler, cep telefon şarjları, bilgisayar, 7x24 invertörlü yaşamlar. Gece su altı LED'ler, gündüz güçlü ses sistemleri. Vinçler elektrikli, baş pervanesi yetmiyor abi, kıç manevra pervanesi çok iyi oldu. Aydınlatmalar dokunmatik düğmeli.. dokunmatik dimmer'li. Parmağın yorulmuyor. Tekne durduğu yerde 1-1.5 amper yakıyor rölelere, günde sadece 30 Ah sadece ekran üzerinden aç-kapalara, dokunmatiklere. İnvertör-redresör kombo cihazlar çıktı, özellikle PowerAssist tipi olanlar revaçta. Eğer sahilden aldığın 220V tekneye yetmezse, invertör de devreye girip ürettiği 220 V elektriği sahil elektriği ile senkronize ediyor, artık klimalar daha rahat çalışıyor. Eleştirdiğimden söylemiyorum, yanlış anlaşılmasın... herkesin kendine göre.

Ama bu değişim tekne elektrik sistemlerini allak bullak etti. Geçenlerde üzerinde çalıştığımız 46 feet bir yelkenlide iskele vasat kanepenin altı tamamen elektrik panosu olmuş. Röle grupları, pano bara ve sigortaları, DC-DC'ler, kıç pervane akü grubu 12/24 konvertörler, baş pervane akü grubu      12/24 konvertörler, marş-servis ACR'lar, sigortalar, devre kesiciler, şalterler... çok detaylı bir RF topraklama sistemi, çünkü motor şanzuman kumandaları artık tamamen elektronik, enterferans olmasın diye... Servis aküleri 2x160 Ah AGM. Nasıl olacak? Tekne tasarımcısı diyor ki, zaten bunu alan jeneratörsüz yapamaz, kıça da "teknik oda" koyduk o sebeple.

Both şalter konuşuyorduk değil mi diğer başlıkta... bak nereye geldik. Geçenlerde yurtdışında katıldığım bir tekne elektrik sistem seminerinde LFP aküler için harici BMS'leri yedeklemekten bahsediyorlardı. Öyle servis aküsü, marş aküsü dönemi bitiyor. Teknelerde 4-5 akü grubuna hazırlanın. Servis, marş, baş pervane, kıç pervane, ırgat... şimdi bu LFP'lerin ucuz olanlarında BMS tek kanallı; yani akü yoldan çıkarsa şarj deşarj ne varsa toptan kapatıyor. Bu sebeple navigasyon, otopilot, VHF vs için ayrı akü düşünen var. LFP'ler için diğer uçta özellikle şarjlar için ve tabii deşarjda sayısal kontrol başladı, tabii tüm bileşenleri bilmem ne markası alırsan. Biz tekne elektrik sisteminin şarj tarafını tasarlarken redresör, alternatör, solar vs şarj voltajlarını o şekilde ayarlamaya çalışırız ki, birbirleriyle kavga etmesinler, ya da beleş olan solar redresör şarjının önüne geçsin vs. Şimdi sistem tüm şarj bileşenlerinin voltaj ve akım değerlerini sayısal olarak kontrol edebiliyor, birisini önceliklendiriyor, diğerini geri çekiyor.

İşler çok değişiyor. Hayatın normal akışı böyle. Buradan da başka bir yere evrilecek şüphesiz. Both şaltere gelince... artık uzaktan kumandalı şalterler var... dokunmatik  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Selametle,

*

Ö. Ö.

« Yanıtla #92 : Temmuz 09, 2025, 00:32:23 »
Off hocam, okurken içim şişti!  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

M. E.

« Yanıtla #93 : Temmuz 22, 2025, 14:23:37 »
Teknelerin DC elektrik sistemlerinde kullandığımız sigorta ve otomatik devre kesiciler ile ilgili bir mini video serisi oldu. İlk video "sigortalar".

Bu ay içinde sosyal medya gruplarında yuvası ile birlikte yanan sigortalar, gelen "marin" elektrikçinin çözüm olarak anma değeri daha yüksek bir sigorta takması (ki internetten baktım... Türkiye'nin denize en uzak noktası Hakkari Çukurca'da Üzümlü Köyü imiş... arkadaşı oraya gönderelim), koruma sigortaları olmayan devrelerin alev alması, bağlı olduğu cihazları haşlaması gibi haberler dolaşıyor. Galiba zamanlama iyi oldu  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Selametle

*

Ç. B.

« Yanıtla #94 : Temmuz 22, 2025, 16:02:31 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Teknelerin DC elektrik sistemlerinde kullandığımız sigorta ve otomatik devre kesiciler ile ilgili bir mini video serisi oldu. İlk video "sigortalar".

Bu ay içinde sosyal medya gruplarında yuvası ile birlikte yanan sigortalar, gelen "marin" elektrikçinin çözüm olarak anma değeri daha yüksek bir sigorta takması (ki internetten baktım... Türkiye'nin denize en uzak noktası Hakkari Çukurca'da Üzümlü Köyü imiş... arkadaşı oraya gönderelim), koruma sigortaları olmayan devrelerin alev alması, bağlı olduğu cihazları haşlaması gibi haberler dolaşıyor. Galiba zamanlama iyi oldu  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Selametle

Murat Kaptanım çok teşekkür ediyorum, ellerinize sağlık, önceki seriyi tamamlayan harika bir video serisi olmuş.

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

K. G.

« Yanıtla #95 : Temmuz 22, 2025, 19:22:56 »
Murat Hocam

Çok teşekkürler. Sadece sigortanın kapasitesinin tek başına hiç birşey ( kablonun dayanımı dikkate alınmadığında ) olduğunu da öğrendik.
Bu beni çok korkutuyor.
Geçtim buradaki marin elektrik ustası arkadaşları, anlı şanlı markaların ( tepedeki birkaç fiyat açısından amatör denizcilerin hayal bile edemeyecekleri markalar ) bile bu konuda sınıfta kalacaklarını düşünüyorum.
Tekrar teşekkürler, saygılar
*

K. G.

« Yanıtla #96 : Temmuz 22, 2025, 19:24:31 »
tepedeki birkaç markanın bu konuda güvenilir olduğunu varsaydığımı belirtmek istemiştim ama cümle düşük olmuş

*

M. E.

« Yanıtla #97 : Temmuz 23, 2025, 09:05:00 »
tepedeki birkaç markanın bu konuda güvenilir olduğunu varsaydığımı belirtmek istemiştim ama cümle düşük olmuş

İlk kurduğunuz cümle maalesef doğru, düzeltmeniz “iyi niyetli” olmuş. Korkutucu düzeyde tazminat talepleri sebebiyle marka model yazmaktan korkuyoruz, ama özellikle pandemi sonrası hemen her teknede elektrik sistemlerinin imalatında standartların tam sınırında duruyorlar. Bilinen markalar eskiden beri gelen yanlış alışkanlıklarından vazgeçmiyorlar.

Bir de bunun üzerine bir sebeple tekneye giren elektrikçinin “biz böle yapıyoruz ağbi” standardına göre yaptıkları üzerine tüy dikiyor. Benim elektrik sistem denetimlerinde gördüklerime “asap bozucu” dememin sebebi bu… maalesef. Toparlan mıyor mu? Toparlanıyor elbet. Ama gereksiz zaman, efor ve maliyet.

Doğru sigorta - doğru yerde - doğru kablo - doğru sistem tasarımı. Bu kadar basit aslında. İtalya’da yapılan bir araştırmayı duydum. Eskiden yılda 1-2 elektrik sistem hatası kaynaklı tekne yangınına karşılık, son yıllarda bu sayı 40’a dayanmış. Çoğunun sebebi yanlış lityum akü uygulamalarından. Bizde de durum çok farklı değil.

Geçenlerde bir görüşme oldu. Sigortacılar (yani mali sigorta-insurance anlamında) bir çözüm bulmaya çalışıyorlar. Bu kadar tekne, şu kadar hasar, bir sonraki yılın sigorta primlerini yükselt… bu sürdürülebilir değil. Bir çözüm arayışı olacak. Bakalım?
*

M. E.

« Yanıtla #98 : Temmuz 24, 2025, 14:54:59 »
Teknelerde kullandığımız aşırı akım koruma'nın ikinci videosu Otomatik Devre Kesiciler.

Selametle
*

Ç. B.

« Yanıtla #99 : Temmuz 24, 2025, 16:49:03 »
Teknelerde kullandığımız aşırı akım koruma'nın ikinci videosu Otomatik Devre Kesiciler.

Selametle
Murat Kaptanım çok teşekkürler, ellerinize sağlık.
*

M. E.

« Yanıtla #100 : Ağustos 11, 2025, 08:59:49 »
Bizim videolarda bir soru-cevap serisi başladı. Gerçi çene düşük olunca soruyu soran cevabı alana kadar canı çıkmış olmalı  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Her neyse… bu video lityum ion akü sorusuna yönelik. İlginizi çekebilir?

Selametle

i=K426tx6GGJS2IY9n[/youtube]
*

R. E.

« Yanıtla #101 : Ağustos 12, 2025, 14:40:43 »

Murat kaptanım videoya ulaşılamıyor. Güncellemek mümkün mü?
*

R. E.

« Yanıtla #102 : Ağustos 13, 2025, 10:11:44 »

Çok teşekkür ederim..
*

Ç. B.

« Yanıtla #103 : Ağustos 22, 2025, 19:39:43 »
Bizim videolarda bir soru-cevap serisi başladı. Gerçi çene düşük olunca soruyu soran cevabı alana kadar canı çıkmış olmalı  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Her neyse… bu video lityum ion akü sorusuna yönelik. İlginizi çekebilir?

Selametle

i=K426tx6GGJS2IY9n[/youtube]
Murat Kapanım bilgiler için çok teşekkürler.
Benim şahsi düşüncem şu:
Motoryatlar gibi geniş alanı olan tekneler için kontrol kolaylığı olduğu için uygun ama her şeyin çok dar alanlarda ve üstünde tonla başka eşyaların olduğu yelkenli tekneler için henüz uygun olmadığıdır.
Risk çok çok yüksek, ayağımı yorganıma göre uzatamıyorsam, yanmaktansa  buzdolabındaki yiyeceklerin bozulmasını tercih ederim.
(Youtube'da yorum yazamadım)
*

M. E.

« Yanıtla #104 : Ağustos 23, 2025, 07:54:38 »
Önce bu lityum akü hakkındaki video kaldırıldı konusunu çözeyim. Videoda LFP akülerin hücrelerinin üzerindeki QR kodun çözümlenmesi ile ilgili kısımda bir hata yapmışım. Sağolsun Bodrum’daki Mavi-Beyaz Sigorta’dan Murat Önat arayıp ikaz etti. Ben de yayındaki videoyu “düzeltmeyi” beceremediğim için böyle oldu. Videonun düzeltilmiş halini koydum. Kusura bakmayın.

i=LFy0dS7IPVkdFlp2[/youtube]