Tanju Olcar ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

M. E.

Ynt: Tekne Elektrik Sistemleri - Youtube oynatma listesi
« Yanıtla #30 : Nisan 14, 2025, 22:16:49 »
Kaan Kesen'in Yukarıdaki mesajından hatırlatayım. Asterias teknesinde servis aküsü çıkışında 50mm2 pozitif kablo var ve bu kablo 30 cm mesafedeki bir bara üzerinden sistemdeki yükleri besliyor (en azından ben öyle anlıyorum yazılanlardan). Akü pozitif kutup başına koyacağı sigorta ve tabii sigorta bloğu akü kutusuna sığmazsa baranın akü besleme tarafına da koyabiliriz demiştik.

Kaan Kesen dikkatli... şu soruyu sormuş "MRBF sigortayı akü kutusu içine sığdıramayıp pozitif terminal barasında kullanırsak; sigortayı 50 mm2 kablonun başı yerine sonuna takmış olup, aslında bir kaçak anında kablonun yanmasını engelleme amacımız başarısız olmaz mı?"

ABYC E-11 standardı bir pozitif kablonun aşırı akıma karşı korunması için kablonun enerji kaynağına (burada akü) bağlı olduğu noktadan 17.5 cm içinde sigortalanmasını şart koşar: 11.10.1.1.1 Overcurrent Protection Device Location - Ungrounded conductors shall be provided with overcurrent protection within a distance of seven inches (175mm) of the point at which the conductor is connected to the source of power measured along the conductor.

Ama hemen altında bir istisna getirir ve eğer söz konusu kablo akü terminaline bağlı ise ve kablo boyunca kablo borusu gibi bir kablo muhafazası içinden geçiyor ise sigorta aküye en yakın bir noktaya konulacak olup, bu uzunluk 183 cm'den fazla olamaz der.  EXCEPTIONS: 2. If the conductor is connected directly to the battery terminal and is contained throughout its entire distance in a sheath or enclosure such as a conduit, junction box, control box or enclosed panel, the overcurrent protection shall be placed as close as practicable to the battery, but not to exceed 72 inches (1.83m).

Dolayısıyla eğer servis aküsü pozitif kutbu ile bara arasındaki mesafe 50 cm civarında ise burada bir sorun olmayacaktır. Yeter ki kabloyu standartta söylenen şekilde boru içine alın. Ama... doğrusu kabloların enerji kaynağının başından sigortalanmasıdır.  Asterias teknesinde Kaan Kesen açıkça yazmamış ama kurşun-asit aküden kastı galiba sulu akü ve bu durumda akü kutusundan da vazgeçmesi kolay değil. Belki kutup başının olduğu yeri açarak bir çözüm bulunabilir?
*

M. E.

« Yanıtla #31 : Nisan 14, 2025, 22:23:07 »
Konu akü terminali ve bara sigortalarından açılmışken, şu bizim videolardan 6ncısında bahsetmiştim; piyasaya Çin malı ve üretim standardı ve sertifikasyonları belli olmayan malzeme girdiği için doğru dürüst markaların ürünleri artık satılmaz ve dolayısıyla ithal edilmez oldu. Örneğin MRBF sigortaları... hadi marka da verelim Blue Sea Systems veya BEP gibi markaların Türkiye'deki distribütörlerinin web sitelerine bakarsanız stokta yok diye göreceksiniz. O bakımdan eğer akü başı değil de baraya sigorta konulacak ise ANL tip sigortaya yönelmeniz, doğru düzgün malzeme bulmak açısından bir seçenek olabilir.

Ayrıca bir dip not: Tekneye koyduğunuz bir sigortanın mutlaka yedeğini de, bütçeyi zorlayacak olsa bile bulundurun derim  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Selametle

*

K. K. .

« Yanıtla #32 : Nisan 14, 2025, 23:53:23 »
Murat Bey,

Şimdi her şey kafamda yerine oturdu. Sabırla, net ve anlaşılır şekilde verdiğiniz cevaplar için tekrar teşekkür ederim.

Önceki mesajlarımda eksik kalmış haklısınız, bahsi geçen tüm akülerim sulu aküler ve evet kutularından vazgeçmek doğru olmaz. Tekneye bir sonraki gidişimde, biraz ölçüp biçerek esas olması gerektiği şekilde MRBF sigortayı kutup başına nasıl yerleştirebilirim bakacağım.

Bu arada dediğiniz gibi Blue Sea System’in MRBF sigortası eli yüzü düzgün marin malzeme satan online sitelerin hiçbirinin stoğunda yok. Yerleşim işini halledersem muhtemelen yurtdışından temin edeceğim.

Yeni videolarınızı sabırsızlıkla bekliyor olacağım.

*

M. E.

« Yanıtla #33 : Nisan 15, 2025, 15:26:00 »
Bölüm 7 - Sistem Tasarımı ile hayali teknemizde işe giriştik  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

E. D.

« Yanıtla #34 : Nisan 21, 2025, 23:03:27 »
Murat hocam, bizlere kabus olan bir konuda çok önemli ve değerli bir iş yapıyorsunuz. Daha önce başka bir konu başlığı altında; şu elektrik konusunu bilen bir korsan bize derli toplu bir ders verse ne iyi olur diye bir talepte bulunmuştum. Bu talebim nihayet cevap buldu. Çok teşekkür ederim, tüm korsanlar ve denizciler adına. Umarım ilerde bu çalışma el kitapçığı (başucu kitapçığı) haline de getirilir. Yeni bölümleri heyecanla bekliyorum. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

M. E.

« Yanıtla #35 : Nisan 22, 2025, 07:28:34 »
Teşekkürler. Ders ne haddimize. Hani Nasrettin Hoca damdan düşmüş, aman hekim çağırın demişler… Hoca, hekimi bırakın, bana damdan düşen birini bulun demiş. Bizimkisi de o hesap. Mesleğimiz bu konuya yatkın olduğu için çoğu kişiye hadisene be kardeşim amma sallandın dedirten bir sistematik oluşuyor, hepsi bu.

Birkaç bölüm daha hazır oluyor
- teknenin yeni solar sistemini kuracağız
- sistem seviyesi şarj ve deşarj tasarımlarını (kablolar, sigortalar, baralar vs) yapacağız
- tevzi paneli hesaplarını yapacağız

öyle gidiyor.. bakalım  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bu arada… hiç eleştiri gelmiyor. Araya bilerek kendime göre yanlış bir şey koysam mı diyorum, provoke etmek için. O da kalıcı olur, kötü olur. Şimdi solar bölümünde Özgür Ökten’den bekliyorum, solar üstadımız O.

Selametle
*

Ç. B.

« Yanıtla #36 : Nisan 22, 2025, 08:46:31 »
Murat Kaptanım, videolar gerçekten çok güzel, ders kıvamında diyebilirim.
Büyük emek ve titizlikle hazırlamışsınız, ellerinize sağlık.
Eleştiri olarak değil de konuyu takip ettiğimiz belli olsun diye iki konuda "eleştirim" olacak.

1. Meşhur ırgat hangi gruba bağlı olmalı; Irgat kısa zamanda çok Amper çektiği için, servis aküleri JEL ise, bu akülerin kısa zamanda çekilen yüksek yüklerle arası iyi olmadığı için, akü ömrünü uzatmak adına, motor aküsüne bağlamak daha mantıklı geliyor.
Sizin sistemde servis aküleri AGM olduğu için bu sorun olmayacak.
2. Sisteme iki adet inventör koyup prizleri paylaştırdınız, tek inventör koyup, (şalterle kara elektiriğini de aynı prizlere vererek) tüm prizleri her iş için kullanmak daha mantıklı olmaz mı? 
« Son Düzenleme: Nisan 22, 2025, 09:04:51 Gönderen: Çetin Bağcı »

*

M. E.

« Yanıtla #37 : Nisan 22, 2025, 17:42:07 »
Çetin Bağcı'ya çok teşekkür ederim. Alıntı yapalım:

1. Meşhur ırgat hangi gruba bağlı olmalı; Irgat kısa zamanda çok Amper çektiği için, servis aküleri JEL ise, bu akülerin kısa zamanda çekilen yüksek yüklerle arası iyi olmadığı için, akü ömrünü uzatmak adına, motor aküsüne bağlamak daha mantıklı geliyor.

Videolarda bahsettiğimiz gibi GEL kurşun-asit aküler yüksek deşarj hızlarını sevmiyorlar. O bakımdan servis aküleri GEL ise ırgatı bu akülere bağlamak doğru değil. Diğer taraftan 90-100 Ah.lik marş aküsüne (FLA veya AGM) ırgatı bağlayınca da işi marş motorunu beslemek olan aküye deşarj derinliği itibariyle çok yük yüklüyoruz. Hemen her konuda olduğu gibi burada da bir kayıp-kazanç (ing. trade-off) meselesi var. Konunun detayları belli olduktan sonra yapılacak her tercihin doğru bir yönü oluyor. Ama şöyle düşünelim, hadi ırgatı GEL servis aküsünden kurtardık, peki aşağıda konuşacağımız 2000-3000W invertörü ne yapacağız? O da 125-150 Amper çekecek. Bunu hep birlikte tartışıp düşünelim derim.

2. Sisteme iki adet inventör koyup prizleri paylaştırdınız, tek inventör koyup, (şalterle kara elektiriğini de aynı prizlere vererek) tüm prizleri her iş için kullanmak daha mantıklı olmaz mı?

AC konusuna DC kadar hakim olduğumu söyleyemem. Yıllar önce kötü bir pako şalter tecrübem oldu, belki o bakımdan hep farklı AC kaynaklarını kendi prizlerinde kullanmayı tercih ettim. Ancak yaptığımız tasarımdaki iki invertör konusuna gelince... Teknede AC isteyen cihazlar için tek invertör kullanmak demek 3000 Watt'lık gerçek sinüs bir invertör koymak anlamına geliyor. O da 2025 fiyatlarıyla (şimdilik  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap) 40,000 TL civarında. Oysa teknede yüksek güç isteyen aletlerin hemen hepsi modifiye sinüs bir invertör ile çalışabiliyor, fiyatı 10,000 TL'den az. Ve bu tip aletleri çok kısa süre kullanıyoruz (kahve makinası, rondo, mikser vb). Bu işin fiyat tarafı.

Bizim hayali teknede 2 invertör kullanmamızın sebebi, 3000 W olanın modifiye sinüs - ucuz olması, TV. bilgisayar, telefon şarj vs için 250 W olanın ise gerçek sinüs olması (onun fiyatı da fiyatı 5,000 TL). Galiba 3üncü videoda sistem tasarımının esaslarını konuşurken bahsetmiştik... tasarım değişkenlerinden birisi de maliyet, bütçe vs. Bugün orta karar bir yelkenli teknenin panosunu tümden yenilerken 3500 USD'lik bir tasarım da yapabiirsiniz, 10-15,000 USD'ye kadar da çıkabilirsiniz. Maliyet önemli bir tasarım parametresi.

Hayali teknenin hayali sahipleri küçük olan invertörü 7x24 açık bırakmayı istemişlerdi. Onun bekleme sırasındaki tüketimleri açısından...  gerçek sünüs 3000 W'lık bir invertöre göre sıfır yük halinde 3 kat daha az ve eco modunda ise 2 kat daha az.  Sebebi tamamen bu idi.

Hazır invertör konusu açılmışken... biliyorsunuz kombo vs çeşitli isimlerle invertör-redresör aynı kasada cihazlar çıktı. Yeni teknelerde bu çok popüler oldu. Bunun iki temel sebebi var: (1) tekne üreticisinin maliyeti neredeyse %50 düşüyor (2) teknelerdeki 220 VAC ihtiyaçları o derece artıyor ki (nedendir bilinmez ya da benim anlayışsızlığım  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap) sahilden aldığın amper yetmez ise bu kombo redresör-invertör sahilden gelen AC elektrik ile kendi ürettiği AC sinyalini senkronize ediyor ve tekneye daha yüksek bir amper kaynağı olarak hizmet ediyor. Bu sayısal olarak ne demek? Sahilden 16A alsan, bu 3,500 Watt eder. Demek ki tekneye 3.5kW yetmiyor. Eğer öyle ise zaten diyecek bir şey yok.. kombo da olur, mambo da  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Tekrar teşekkürler ve selametle
*

M. A. Z.

« Yanıtla #38 : Nisan 22, 2025, 18:17:02 »
Benim invertör üm victron 500 watt bunun ile 1000 wat lık alet çalıştıranlar varmış bu mümkün mü?
*

M. E.

« Yanıtla #39 : Nisan 22, 2025, 18:35:45 »
Benim invertör üm victron 500 watt bunun ile 1000 wat lık alet çalıştıranlar varmış bu mümkün mü?

Eskiden Kadıköy Moda’da Sihirbaz Muhini vardı, belki o yapıyordu  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Victron invertörlerinde VA (volt-amper) değerini kullanıyor. Bu resmini koyduğunuz cihaz 500 VA. 25 santigrat derecede 400 Watt, 40’ta 350 Watt güç verir. Demaraj ile sınırlı olarak da 900 Watt verir, yani motorlu (endüktif) bir yükün kalkışı sırasında. Ha… 1000 Watt’lık bir mutfak robotunu her defasında dokunarak çalıştırır mı? Evet. Ben zorlamazdım.
*

M. A. Z.

« Yanıtla #40 : Nisan 22, 2025, 18:42:43 »

Eskiden Kadıköy Moda’da Sihirbaz Muhini vardı, belki o yapıyordu  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Victron invertörlerinde VA (volt-amper) değerini kullanıyor. Bu resmini koyduğunuz cihaz 500 VA. 25 santigrat derecede 400 Watt, 40’ta 350 Watt güç verir. Demaraj ile sınırlı olarak da 900 Watt verir, yani motorlu (endüktif) bir yükün kalkışı sırasında. Ha… 1000 Watt’lık bir mutfak robotunu her defasında dokunarak çalıştırır mı? Evet. Ben zorlamazdım.
Neyseki benim teknede 220 çalışan sadece bir tv var onu da hiç açmıyorum. Bilgisayar vs. için kullanıyorum.
*

F. H. .

« Yanıtla #41 : Nisan 24, 2025, 10:27:53 »
Murat korsanım elinize sağlık. Henüz 3. videodayım. Mükemmel bilgileri toparlamışsınız. Paylaşımınız için çok teşekkürler.
*

M. E.

« Yanıtla #42 : Nisan 25, 2025, 07:36:53 »
Teşekkürler. 8inci video hayali teknemizdeki solar alt-sisteminin tasarımı ile ilgili. Herhalde bugün yüklerim. Mesele şu ki sunumu hazırlama, kayıt, video editleme, kayıttaki gribal etkileri  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap temizleme, bir sürç-ü lisan ettik mi kontrolu… ki potansiyelim vardır evelallah… uzun sürüyor yayına hazırlamak.
*

M. E.

« Yanıtla #43 : Nisan 25, 2025, 08:53:09 »
Evvett  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap 8inci bölüm yayında. Solar alt-sistem tasarımı. Tasarıma nereden başlayacağız, solar radyasyon, solar panel, regülatör ve akü ilişkisi

*

Ç. B.

« Yanıtla #44 : Nisan 25, 2025, 13:18:29 »
Çetin Bağcı'ya çok teşekkür ederim. Alıntı yapalım:

Videolarda bahsettiğimiz gibi GEL kurşun-asit aküler yüksek deşarj hızlarını sevmiyorlar. O bakımdan servis aküleri GEL ise ırgatı bu akülere bağlamak doğru değil. Diğer taraftan 90-100 Ah.lik marş aküsüne (FLA veya AGM) ırgatı bağlayınca da işi marş motorunu beslemek olan aküye deşarj derinliği itibariyle çok yük yüklüyoruz. Hemen her konuda olduğu gibi burada da bir kayıp-kazanç (ing. trade-off) meselesi var. Konunun detayları belli olduktan sonra yapılacak her tercihin doğru bir yönü oluyor. Ama şöyle düşünelim, hadi ırgatı GEL servis aküsünden kurtardık, peki aşağıda konuşacağımız 2000-3000W invertörü ne yapacağız? O da 125-150 Amper çekecek. Bunu hep birlikte tartışıp düşünelim derim.

AC konusuna DC kadar hakim olduğumu söyleyemem. Yıllar önce kötü bir pako şalter tecrübem oldu, belki o bakımdan hep farklı AC kaynaklarını kendi prizlerinde kullanmayı tercih ettim. Ancak yaptığımız tasarımdaki iki invertör konusuna gelince... Teknede AC isteyen cihazlar için tek invertör kullanmak demek 3000 Watt'lık gerçek sinüs bir invertör koymak anlamına geliyor. O da 2025 fiyatlarıyla (şimdilik  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap) 40,000 TL civarında. Oysa teknede yüksek güç isteyen aletlerin hemen hepsi modifiye sinüs bir invertör ile çalışabiliyor, fiyatı 10,000 TL'den az. Ve bu tip aletleri çok kısa süre kullanıyoruz (kahve makinası, rondo, mikser vb). Bu işin fiyat tarafı.

Bizim hayali teknede 2 invertör kullanmamızın sebebi, 3000 W olanın modifiye sinüs - ucuz olması, TV. bilgisayar, telefon şarj vs için 250 W olanın ise gerçek sinüs olması (onun fiyatı da fiyatı 5,000 TL). Galiba 3üncü videoda sistem tasarımının esaslarını konuşurken bahsetmiştik... tasarım değişkenlerinden birisi de maliyet, bütçe vs. Bugün orta karar bir yelkenli teknenin panosunu tümden yenilerken 3500 USD'lik bir tasarım da yapabiirsiniz, 10-15,000 USD'ye kadar da çıkabilirsiniz. Maliyet önemli bir tasarım parametresi.

Hayali teknenin hayali sahipleri küçük olan invertörü 7x24 açık bırakmayı istemişlerdi. Onun bekleme sırasındaki tüketimleri açısından...  gerçek sünüs 3000 W'lık bir invertöre göre sıfır yük halinde 3 kat daha az ve eco modunda ise 2 kat daha az.  Sebebi tamamen bu idi.

Hazır invertör konusu açılmışken... biliyorsunuz kombo vs çeşitli isimlerle invertör-redresör aynı kasada cihazlar çıktı. Yeni teknelerde bu çok popüler oldu. Bunun iki temel sebebi var: (1) tekne üreticisinin maliyeti neredeyse %50 düşüyor (2) teknelerdeki 220 VAC ihtiyaçları o derece artıyor ki (nedendir bilinmez ya da benim anlayışsızlığım  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap) sahilden aldığın amper yetmez ise bu kombo redresör-invertör sahilden gelen AC elektrik ile kendi ürettiği AC sinyalini senkronize ediyor ve tekneye daha yüksek bir amper kaynağı olarak hizmet ediyor. Bu sayısal olarak ne demek? Sahilden 16A alsan, bu 3,500 Watt eder. Demek ki tekneye 3.5kW yetmiyor. Eğer öyle ise zaten diyecek bir şey yok.. kombo da olur, mambo da  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Tekrar teşekkürler ve selametle

Murat kaptanım faydalı bilgi paylaşımınız için çok teşekkürler.

Solar sistemler 8.videonuzu da izledim, ellerinize sağlık.
(Bölgenin alabileceği max güneş enerji miktarından bahsetmeniz de güzel bir detay olmuş)