0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

E. D.

nibiru'nun elektrik donanımı
« : Ocak 01, 2025, 21:17:52 »
  Önce akülerden başlamak daha doğru olur sanırım. Teknede iki adet yeni 110 ar amper akü mevcut.
 Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Biri start diğeri servis. İkisi de sulu akü.
Aküler üç kaynaktan besleniyor. Sahil, güneş paneli ve motor.
Alternatör ve sahil besleme tamam ama solar besleme biraz sorunlu görünüyor. 1998 de kurulmuş, yaklaşık 35cmx110cm boyutlarında iki adet panel. Üzerindeki etiketi okumak çok zor. Pek bir yararı olduğunu düşünmüyorum.
Solar panel şarj cihazı şöyle eski bir şey.
Sahil besleme önce ana sigorta panosuna bağlanıyor, panodan sonra üzerinde bir şey yazmayan bir cihaza giriyor.
 Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Tahminim izolatör olduğu ama doğrusunu bilen korsanlar yazarsa sevinirim.
Devam edecek.
*

E. Ç.

Ynt: nibiru'nun elektrik donanımı
« Yanıtla #1 : Ocak 01, 2025, 21:43:01 »
Unisolar US 32, teknik dokümanı ektedir.

*

E. D.

« Yanıtla #2 : Ocak 01, 2025, 22:05:05 »
Teşekkürler Erdem hocam. Elektrik işinden pek anlamadığım için bazı rakamları nasıl yorumlamam gerektiğini bilmiyorum ama tahmin ettiğimin aksine iyi ve yeterli gibi görünüyor. Panelleri ve şarj cihazını değiştirmeyi düşünmüştüm ama şimdi tavsiyelerinize göre kararımı gözden geçireceğim.
« Son Düzenleme: Ocak 01, 2025, 22:07:09 Gönderen: Erdal Duran »

*

E. D.

« Yanıtla #3 : Ocak 01, 2025, 22:54:15 »
 Aslında sulu akü olan servis aküsünü lityum aküyle değiştirmeyi planlıyordum. Özgür hocamın "all in one" uygulamasını kullanarak yaptığım hesaplamaya göre;
 Toplam Güç: 670 WATT
 Toplam Tüketim: 276 Ah
Gereken Akü: 200 Ah (12 Volt Lityum Akü)
 Gereken Güneş Paneli: 568 Watt
Gereken Inverter: 500 WA  olarak çıkıyor. Mevcut paneller iyi olsa bile bu ihtiyacı karşılamaya yeterli değil sanırım.
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #4 : Ocak 02, 2025, 11:23:28 »
Güneş paneli boyutlarından (0,3m2) tahminim 75Wp'lik paneller olduğu. Yani toplamda 150w paneliniz var.
En iyi yaz şartlarında günlük ~40Ah kadar kapasite üretirler ki bu 110Ah 'lik sulu akünün DoD limitlerine (%30-35) uygun kullanıldığı durumlarda tam denk geliyor.

Yeni yaptığınız hesaba göre 670W/276Ah'lik oldukça yüksek bir tüketime geçmeyi planlıyorsunuz, bunun akü ve panel yatırımı da ciddi olacaktır.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

E. D.

« Yanıtla #5 : Ocak 02, 2025, 11:43:57 »
Özgür hocam hali hazırda paneller için şarj cihazı şu küçük cihaz

Sahil beslemenin cihazı ise bu

Şu anda ikisi de akülere bağlı. Bu durum sağlıklı mı? Sterling (yeni,sıfır alınmış) çalışıyor ama diğerinden emin değilim. Aralarında ne tür bir etkileşim olur? Ne kadar akıllıdırlar?
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #6 : Ocak 02, 2025, 12:08:32 »
Sterling güzel ürün, iyi yatırım yapılmış.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Hepsi birlikte ortak çalışabilir sorun yok.

*

E. D.

« Yanıtla #7 : Ocak 02, 2025, 12:41:18 »
Sterling güzel ürün, iyi yatırım yapılmış.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Hepsi birlikte ortak çalışabilir sorun yok.

Teşekkürler Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap.
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #8 : Ocak 02, 2025, 13:14:21 »
Güneş paneli boyutlarından (0,3m2) tahminim 75Wp'lik paneller olduğu. Yani toplamda 150w paneliniz var.
En iyi yaz şartlarında günlük ~40Ah kadar kapasite üretirler ki bu 110Ah 'lik sulu akünün DoD limitlerine (%30-35) uygun kullanıldığı durumlarda tam denk geliyor.

Yeni yaptığınız hesaba göre 670W/276Ah'lik oldukça yüksek bir tüketime geçmeyi planlıyorsunuz, bunun akü ve panel yatırımı da ciddi olacaktır.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Aa, resimlere çok dikkatli bakmadan ve Erdem'in gönderdiği dökümana bakmadan yazmışım, sizin paneller 32W gibi sanki.
Zaten fotolarda hayal meyal 16,5V ve 1,94A bilgileri okunuyor gibi, bunları çarpınca da 32W çıkıyor zaten..
Yani 2x32=64W panel var gibi.
Bu durumda yazın günlük ~20Ah gibi bir üretim yapabilir diyebiliriz.
Bu da 110Ah'lik akünün ~%18 kapasitesine gelir ki DoD değerine (%30-35 =~37Ah) uygun şekilde tam boşalmış bir kurşun-asit aküyü doldurmak mümkün değil, ancak iyi bir takviye olarak düşünülebilir.

Bu durumda eldekilerle neler yapılabilir;
- İç tüketim düşürülebilir. (Buzdolabını kıs, daha az elektrikli cihazlar kullan, gece erken uyu vb.)
- Sabah ve akşam saatlerinde güneş panelleri güneşi dik görecek pozisyona getirilerek daha uzun süre güneşlenme sağlanır.
- Diğer kaynaklardan (motor, jeneratör, sahil besleme vb.) eksik kalan şarj tamamlanır.
- Ekvatora yakın enlemlere (Kızıldeniz, Maldivler, Endonezya, Kribati vb.) seyahat edilir.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

E. D.

« Yanıtla #9 : Ocak 02, 2025, 17:24:07 »

Aa, resimlere çok dikkatli bakmadan ve Erdem'in gönderdiği dökümana bakmadan yazmışım, sizin paneller 32W gibi sanki.
Zaten fotolarda hayal meyal 16,5V ve 1,94A bilgileri okunuyor gibi, bunları çarpınca da 32W çıkıyor zaten..
Yani 2x32=64W panel var gibi.
Bu durumda yazın günlük ~20Ah gibi bir üretim yapabilir diyebiliriz.
Bu da 110Ah'lik akünün ~%18 kapasitesine gelir ki DoD değerine (%30-35 =~37Ah) uygun şekilde tam boşalmış bir kurşun-asit aküyü doldurmak mümkün değil, ancak iyi bir takviye olarak düşünülebilir.

Bu durumda eldekilerle neler yapılabilir;
- İç tüketim düşürülebilir. (Buzdolabını kıs, daha az elektrikli cihazlar kullan, gece erken uyu vb.)
- Sabah ve akşam saatlerinde güneş panelleri güneşi dik görecek pozisyona getirilerek daha uzun süre güneşlenme sağlanır.
- Diğer kaynaklardan (motor, jeneratör, sahil besleme vb.) eksik kalan şarj tamamlanır.
- Ekvatora yakın enlemlere (Kızıldeniz, Maldivler, Endonezya, Kribati vb.) seyahat edilir.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Son seçenek bana uyar Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap.
Ben "all in one"da çıkan sonuçtan bir tık yukarda yeni solar panel ve mppt cihaz alayım diyorum, ne dersiniz?
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #10 : Ocak 02, 2025, 19:08:49 »
Eğer bütçe ve fiziksel montaj alanı varsa her zaman "bi tık yukarısı" iyidir!  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

İleride ekvator bölgesinde görüşürsek bi soğuk biranızı alırım!  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

E. D.

« Yanıtla #11 : Ocak 02, 2025, 19:24:01 »
Eğer bütçe ve fiziksel montaj alanı varsa her zaman "bi tık yukarısı" iyidir!  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

İleride ekvator bölgesinde görüşürsek bi soğuk biranızı alırım!  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Yerim var. Eski panelleri çıkarıp yerine yeni paneli/panelleri koyacağım.
Ayrıca sintineyi de çeşitli sıvı depolama alanı olarak kullanacağım, zira bir bira yetmeyebilir Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap.
*

E. D.

« Yanıtla #12 : Ocak 02, 2025, 20:08:25 »
  Aslında aşağıdaki şemada gösterdiğim şekilde bir sistem kurmak istiyorum. Şema biraz çocukça oldu, affedin Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap, kendimde anlayabileyim diye böyle çizdim Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap.

Elimdeki sterling marka cihazla hepsini yönetebiliyorsam mppt almaya gerek kalmayabilir.
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #13 : Ocak 03, 2025, 11:45:02 »
Sterling cihazı tek fonksiyonlu düz bir redresör (charger) olduğu için düşündüğünüz gibi bir işlev olmaz, ama alışveriş listenize bir Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap eklerseniz aşağıdaki gibi bir şema ile çok güzel bir enerji altyapınız olabilir;

Burada ufak bir prolem var ama. Biraz da sizin kullanım alışkanlıklarınıza bağlı.
iki farklı akü grubu arasına akıllı şarj rölesi yerine lityumlara kontrollü/limitli bir enerji sağlayacak bir Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap koymak da gerekebilir.

Eğer gece lityumları çok kullanırsanız ertesi gün motoru çalıştırdığınızda alternatör'den eski akülere ve oradan da lityum'a yüksek bir akım akacaktır, bu hem alternatörünüzü zorlayacak hem de yüksek akım nedeni ile bağlantı noktalarında sorunlara sebep olabilir.

İdeali lityum tarafındaki şarj voltajlarını eski akülere akıllı röle ile göndermek, tersi yönde dc-dc şarj cihazı ile limitli olarak göndermek olacaktır.
« Son Düzenleme: Ocak 03, 2025, 11:51:37 Gönderen: Özgür Ökten »
*

E. D.

« Yanıtla #14 : Ocak 03, 2025, 12:40:47 »
Özgür hocam, bu durumda şemamız şöylemi oluyor?

Bu şemadaki DC-DC şarj cihazına rağmen sulu akülerden, akıllı şarj rölesi üzerinden bahsettiğiniz istenmeyen akım geçmeye devam edermi? Ederse bunu önleyecek bir tek yönlü akım geçirecek cihaz gerekirmi yoksa mevcut cihazlar bunu halledecek kadar yeterince akıllımıdır?
Başını ağrıtmaya devam edeceğim Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap.