0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

N. T. K.

Güneş paneli Hk.
« : Ocak 31, 2026, 15:57:18 »
Selamlar, bimini üzerine montaj solar paneli önerisi rica ediyorum. Selamlar…
*

A. . A.

Ynt: Güneş paneli Hk.
« Yanıtla #1 : Ocak 31, 2026, 16:44:01 »
Nasil bir sey istiyorsunuz? Esnek mi olacak? Wp ihtiyaci ne kadar? Ben de bu aralar bakiyorum, cw ya da tomma alacagim sanirim, 480wp istedigim olcude onlari bulabildim bir tek.  Ben de bu vesile ile tavsiye isteyebilir miyim? Selamlar

*

N. T. K.

« Yanıtla #2 : Dün, 14:03:50 »
Selam Aykut Kaptanım, teknemiz Bavaria 46 Crusier 2016, standart donanıma sahip. Teknenin yaklaşık enerji ihtiyacını günlük 2.500 wh olarak hesaplandı. Bunun için de 800 w esnek güneş paneli ve 400 A akü gerekiyor. Özellikle aküler sınır değerde. AGM tercih edilirse kapasite kullanımı %50 olarak düşünülüyor. Esnek panel verimi %25 daha düşük. Sonuç olarak solbian en iyi panel markası ama bütçe düşmanı. Sorum da değerli Kaptanlarıma, uygun denenmiş, görece ömrü uzun esnek panel tavsiyesi.

*

N. T. K.

« Yanıtla #3 : Dün, 14:05:35 »
Alternatif rollbar + sert güneş paneli arasında da bir kafa karışıklığım yok değil… Maliyete göre bir tercih yapacağım…
« Son Düzenleme: Dün, 14:08:27 Gönderen: Nevzat Tamer Karataş »
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #4 : Dün, 20:11:53 »
Eğer bimini üstü esnek panelleri sadece daha hafif, pratik olması nedeniyle tercih ediyorsanız çok daha verimli, sağlam, güvenli ve uzun ömürlü oldukları için sabit panel + konstrüksiyon işini düşünmenizi öneririm.

Esnek paneller yapıları gereği ve genelde yerleştirildiği yerler açısından gölgede kalarak çok daha düşük performans sunmanın yanında eğer alt kısmında nefes alacak kadar boşluk verilmeden, bir yüzeye yekpare yapıştırma yöntemi ile kullanılıyorsa ısınma (genel değil, hotspot arızaları sonrası) ve yangın çıkma ihtimalleri daha yüksektir.

Bu nedenlerle hem verimli hem de ömürlük olan sabit panelleri daha zarif ve ekonomik olarak nasıl teknelerimize monte ederiz diye konuştuğumuz aşağıdaki konuları okumanızı tavsiye edebilirim;

Roll Bar / Arch Maliyeti
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Yarı esnek solar panel

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

A. . A.

« Yanıtla #5 : Dün, 23:56:30 »
...alt kısmında nefes alacak kadar boşluk verilmeden, bir yüzeye yekpare yapıştırma yöntemi ile kullanılıyorsa ısınma (genel değil, hotspot arızaları sonrası) ve yangın çıkma ihtimalleri daha yüksektir.

Kesinlikle katiliyorum gunel panelleri serinlik seviyor. Bizim pontonda rota tarzi bir teknede pilothouse ustu yekpare takilmis gunes paneli var, etrafini da silikon gibi birsey ile sivamislar, yanacak diye korkuyorum. Bende pilothouse oldugu icin catiya iki tane 480wp takacagim ama yelkenlim de olsa klasik kica rollbar ya da alternatif olarak bimini ustune rollbar ustu (nefes alabilecek sekilde) sabit panel yapardim.

Nevzat Kaptanim, ben cok arastirdim, su an 1 tane jel akum var ve yerim dar. Once kamyon-agm-jel arasinda gittim geldim. 1 tane mi alsam 2 tane mil alsam arasinda kaldim. Bir de DoD meselesi var... AGM'ye karar vermek uzereyken, agirliklarindan dolayi kafayi kirip, 2x200ah lifepo4 aldim. (Su an yoldalar)  Murat Erciyes sagolsun, ondan ogrendiklerimle kablolama, sigortalama vs. dizayn yaptim. Aku konusu sizin icin acil degilse, neler yaptim, neler tecrube ettim, izlenimlerimi paylasirim.