Aykut Alper ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Benim teknemde (önceki sahibi tarafından kurulmuş) 2 güneş paneli, 2 mppt şarj regülatörü ve yine 2 şer aküden oluşan akü bankları mevcuttu. Aküler farklı tipte ve güçte olduğu için mi, yoksa birbirine yedek olsunlar diye mi bu şekilde bir sistem kurulmuş emin değilim. Konu başlığı ile direkt olarak ilgili olmasa da neden bu şekilde bir sistem kurulmuş olabilir, fikri olan tecrübeli kaptanlarım yazarsa sevinirim.
Bir güneş paneli çıkışına 2 regülatörü aynı anda paralel bağlamak pek iyi fikir değil.Doğrusu ek araba akünüzü pwm regülatör yerine var olan akü üzerinden DC-DC şarj aleti ile şarj etmek olur.Internette "dc-dc şarj cihazı" diye aratın, pek çok seçenek çıkacak, şarj edeceğiniz akünün kapasitesine uygun güçte bir cihaz seçebilirsiniz.100Ah kurşun asit klasik akü için max 3-5A çıkış gücü olan bir şarj cihazı yeterli olacaktır.
10-15 Bin'lik bir masraftan yırtabilir miyim diye düşünmüştüm abi. Neden bozacağını anlayamadım ama ! Güneş paneli "output", mppt "input", pwm "input", güneş panelinden gelen output'un çoğalıp iki ayrı kablo olarak mppt ve pwm'in input'larına girip, iki farklı output sinyaline bölünmesi aküleri neden bozacaktır bunu kavrayamadım. Bütün aküler 100'lük ve aynı gün alındı. Birisi sadece motoru çalıştırmak için, jel olan ikisi teknenin genel elektrik gereksinimi için kullanılıyor. (ekstra bir güneş paneli daha takabileceğim yerim yok gibi abi)
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap 10-15 Bin'lik bir masraftan yırtabilir miyim diye düşünmüştüm abi. Neden bozacağını anlayamadım ama ! Güneş paneli "output", mppt "input", pwm "input", güneş panelinden gelen output'un çoğalıp iki ayrı kablo olarak mppt ve pwm'in input'larına girip, iki farklı output sinyaline bölünmesi aküleri neden bozacaktır bunu kavrayamadım. Bütün aküler 100'lük ve aynı gün alındı. Birisi sadece motoru çalıştırmak için, jel olan ikisi teknenin genel elektrik gereksinimi için kullanılıyor. (ekstra bir güneş paneli daha takabileceğim yerim yok gibi abi)İki regülatörü tek bir panele bağlamak akülerinize direk / anında zarar vermez, ama özellikle MPPT'nin tüm çalışma mantığını bozacağı için uzun vadede aküleriniz de olumsuz etkilenir.MPPT regülatörlerin çalışma prensibi (ki buradaki konuda "Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap" uzun uzun konuşmuştuk.) güneş panelinde gelen enerjinin I-V (Voltaj-Akım) karakteristiğini anlık olarak takip edip bu eğrinin en verimli noktasını bulmaya dayanır.MPPT içindeki mikroişlemcisi ile anlık olarak bunu yapmaya çalışırken PWM ise basit/vahşi yöntemlerle giriş voltajını düşürecek, çıkışına uygun bir regülasyon yapacak, bunu yaparken de MPPT'nin yapmaya çalıştığı hassas hesapları bozmuş olacak..Ayrıca PWM'in giriş hattına parazit vermesi, her iki cihazın farklı giriş empedansları olması nedeniyle aralarındaki istenmeyen akımlar oluşması gibi bir sürü teknik sebepler de var.Yani bu isteğinizi yaparsanız iyi ihtimalle MPTT tarafındaki şarj yeteneğiniz oldukça düşecek, kötü ihtimalle cihazlardan biri bir süre sonra bozulacaktır.Her iki sonuç da uzun vadede akülerinize zarar verecektir elbette.Denemesi kolay, cihazlar elinizde, bağlayıp deneyin, yaz sonunda bize sonuçları yazın.. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş YapAbi ilgine, desteğine çok teşekkür ediyorum. Saygılar