Emrah Şen, Nejat Övütmen, Erdem Çakır ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

E. Ş.

Abiler herkese selamlar.

2x 205 güneş panelinden 40 Amper 12V mppt'ye oradanda 2x 100'lük jel aküye inverter falan normal bir elektrik sistemi bağlantım var. Saat 13.00 gibi jel aküler dolmuş oluyor (güneş panelinden daha faydalanılabilir gibi yorumluyorum). Bir tane de küçük Pvm cihazım var. Mppt'nin input'undan Pvm'e atlama yapıp oradan da tekne aküsünü (100'lük normal araba aküsü) şarj etmek gibi bir düşüncem var. Bu bağlantı sisteme zarar verir mi ? Destek için şimdiden teşekkürler.
*

Ö. Ö.

Bir güneş paneli çıkışına 2 regülatörü aynı anda paralel bağlamak pek iyi fikir değil.
Doğrusu ek araba akünüzü pwm regülatör yerine var olan akü üzerinden DC-DC şarj aleti ile şarj etmek olur.

Internette "dc-dc şarj cihazı" diye aratın, pek çok seçenek çıkacak, şarj edeceğiniz akünün kapasitesine uygun güçte bir cihaz seçebilirsiniz.
100Ah kurşun asit klasik akü için max 3-5A çıkış gücü olan bir şarj cihazı yeterli olacaktır.

*

M. B. A.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap örnek cihaz?

*

O. B.

Ben 2 MPPT kullandım. Biri rüzgar jeneratöründen geliyordu diğeri güneş panelinden ama aynı anda aynı aküye bağlantı söz konusu değil. Güneş panelinden gelen hattı ikiye ayırıp hatların üzerine aç kapa anahtar koyup manuel olarak hangi hattın hangi aküyü şarj edeceğini kontrol etmek gerekir. Sisteme bir sorun yaratmaz ancak ikisini de açık unutursanız akülerde sorun çıkar.
*

Ö. Ö.

Bu arada şimdi DC-DC şarj cihazlarının fiyatlarına bakınca aklıma geldi, muhtemelen ayrı şarj cihazı almak yerine 75-100W 'lık bir güneş paneli alıp elinizdeki var olan PWM regülatörü kullanırsanız araba aküsünü daha ekonomik yoldan şarj edebilirsiniz.

100W'lık bir panel yaklaşık 5-6 saatlik verimli bir güneş aldığında tam boşalmış (DoD %30 - 30Ah kapasite kaybı) 100Ah'lik kurşun-asit aküyü dolduracaktır.

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

E. S.

Benim teknemde (önceki sahibi tarafından kurulmuş) 2 güneş paneli, 2 mppt şarj regülatörü ve yine 2 şer aküden oluşan akü bankları mevcuttu. Aküler farklı tipte ve güçte olduğu için mi, yoksa birbirine yedek olsunlar diye mi bu şekilde bir sistem kurulmuş emin değilim. Konu başlığı ile direkt olarak ilgili olmasa da neden bu şekilde bir sistem kurulmuş olabilir, fikri olan tecrübeli kaptanlarım yazarsa sevinirim.
*

Ö. Ö.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Benim teknemde (önceki sahibi tarafından kurulmuş) 2 güneş paneli, 2 mppt şarj regülatörü ve yine 2 şer aküden oluşan akü bankları mevcuttu. Aküler farklı tipte ve güçte olduğu için mi, yoksa birbirine yedek olsunlar diye mi bu şekilde bir sistem kurulmuş emin değilim. Konu başlığı ile direkt olarak ilgili olmasa da neden bu şekilde bir sistem kurulmuş olabilir, fikri olan tecrübeli kaptanlarım yazarsa sevinirim.
Büyük ihtimalle farklı tip, kapasite veya kondüsyon'daki aküler birlikte şarj olamayacakları için öyle yapılmıştır.
Gerektiğinde sistemlerin birbirini yedekleme imkanı da bonus.

Akü teknolojisi (özellikle ~100 yıldır kullandığımız kurşun asit aküler) gerçekten çok garip, 12V'luk bir akü bile 2V'luk 6 adet hücreden oluşuyor, üstüne bir de bu akülerden birkaç tanesi yanyana geldiğinde sağlıklı şekilde hep birlikte şarj-deşarj olmaları gerçekten çok zor. Ufacık farklılık ve kusurlar zaman içinde zincirleme büyüyor ve kısa zamanda tüm akünün çöp olmasına sebep oluyor. Dolayısı ile şarj-deşarj işini ne kadar küçük birimler halinde yapabilirsen (4 adet birlikte bağlı akü yerine 2 adet 2'li grup gibi.) o kadar sağlıklı oluyor.

Aynı sorun yeni teknolojide (lityum) de var ama bunlar akünün her hücresi için mikroişlemci kontrollü hassas yönetim sistemleri ile bu sorunu aşmaya çalışıyor.
Eski usül kaba saba voltaj kontrolü yerine joule cinsinden hassas şekilde akünün her hücresine giren çıkan enerji miktarı takip edilerek yapılıyor bu iş.

İtiraf etmek gerekir ki  bu hassas BMS (batery management system - akü yönetim sistem) devrelerini klasik kurşun-asit sulu akülerimize uygulasak muhtemelen kaliteli olanların ömrünü 10-12 yılın üstüne çok rahat çıkartırdık.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

A. . A.

Panelleri paralel ya da seri bağlamaktan kaçınmış olabilir. Paralel bağlayınca kablo kalınlığının artması hoşuna gitmemiş olabilir. Seri bağlayınca MPPT'yi büyütmek istememiş olabilir.
((2S ya da 2P panel için) bir büyük boy mppt almak yerine 2 x küçük boy, hem ekonomik hem yedekli olabiliyor)
Belki tek panelle tek mppt başlamıştır. İkinci panelde ikinci mppt almak daha ekonomik gelmiş olabilir.
Ya da ileride akü bankı kimyası değiştirmeyi planlamış olabilir. Aklıma gelenler bunlar.
Bende de eski tip iki solar panel, iki tane dandik mppt var, her set bağımsız çalışıyor. Birisi jel servis aküsünü diğeri marş aküsünü dolduruyor. Neden böyle yapmışlar ben de bilmiyorum Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Revizyonda tek yüksek Wp solar panele çıkıp, servis Lifepo'yu dolduracağım.
*

E. Ş.

Bir güneş paneli çıkışına 2 regülatörü aynı anda paralel bağlamak pek iyi fikir değil.
Doğrusu ek araba akünüzü pwm regülatör yerine var olan akü üzerinden DC-DC şarj aleti ile şarj etmek olur.

Internette "dc-dc şarj cihazı" diye aratın, pek çok seçenek çıkacak, şarj edeceğiniz akünün kapasitesine uygun güçte bir cihaz seçebilirsiniz.
100Ah kurşun asit klasik akü için max 3-5A çıkış gücü olan bir şarj cihazı yeterli olacaktır.

10-15 Bin'lik bir masraftan yırtabilir miyim diye düşünmüştüm abi. Neden bozacağını anlayamadım ama ! Güneş paneli "output", mppt "input", pwm "input", güneş panelinden gelen output'un çoğalıp iki ayrı kablo olarak mppt ve pwm'in input'larına girip, iki farklı output sinyaline bölünmesi aküleri neden bozacaktır bunu kavrayamadım. Bütün aküler 100'lük ve aynı gün alındı. Birisi sadece motoru çalıştırmak için, jel olan ikisi teknenin genel elektrik gereksinimi için kullanılıyor. (ekstra bir güneş paneli daha takabileceğim yerim yok gibi abi)