Sahil besleme bağlı bulunduğunuz yere ve ücretlendirmesine göre değişir. Bazen hiç olmuyor, bazen kontörlü oluyor, bazen küçük barınak marinalarda ise senelik pakete dahil sınırsız oluyor. (ölçmekle kontörle uğraşmıyorlar) Bağlanacağınız yerdeki duruma bağlı olarak, mppt + redresör ile şarj etmeyi düşünebilirsiniz. (Eğer kontörlü ise örn: öncelik solar panelde olur, üstünü sahil elektriği ile tamamlarsınız)
Sahil elektriği için tabi redresör gerekli, tüm set victron seçtiğiniz için invertörü çıkarıp, multiplus (redresör + invertör tek cihaz) düşünebilirsiniz.
Ben olsam both şalter kesinlikle taktırmam. Başa bela oluyor. Marş aküsü boşalır diye endişeniz varsa, arabalardaki gibi akü aktarım kablosu bulundurabilirsiniz. (40 yılda bir gerekli olur) Ya da benim gibi, akü takviye cihazı alabilirsiniz. (bende noco var)
Demirde kaldığınız zaman servis akülerinizi doldurmak için MPPT'ye takviye olarak, motordan, yani alternatörden doldurmayı düşünebilirsiniz. Benim söylediğim orion dc-dc cihazı bu senaryo için de çok faydalı.
Şu an vakit darlığından çok detay veremiyorum, daha sonra detaylandırırız umarım. Bu işlere eliniz yatkınsa, meraklıysanız, Murat Erciyes Hocam'ın Youtube videoları var, seyretmenizi tavsiye ederim.
Selamlar