Değerli korsanlar,
Bu sezon sonunda giriştiğim akü yenileme işini sizlerle paylaşmak ve görüşlerinizi almak isterim.
2022 yılında yenilediğim akülerim (bkz.
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız.
Üye Ol veya Giriş Yap) son iki sezondur azar azar problem yaratmaya başlamıştı.
Neticede Duracell de olsa toplam 3x115, 345 Ah kapasiteli sulu aküler bunlar.
Bu sezonun sonuna doğru sabaha 12 voltun altında çıkmaya başladılar.
Akülerden birinde sorun olduğunu tahmin ediyordum, su eksiltiyordu...
Kalan kapasite yeterli olmayacağı için birini devreden çıkarmaktansa tümünü değiştirmeye karar verdim (söktükten sonra yaptığım testlerde eski akülerden ikisi sağlam çıktı ama problemli olan 8-9 volt civarında ve şarj tutmuyor)
Redresörüm ve MPPT cihazım LiFePO4 akülerle uyumlu olduğu için AGM vb. alternatifleri eledim.
Bir arkadaşımla yaptığımız araştırmalar neticesinde Werer Energy firmasının 12300 model (12V, 300Ah) LiFePO4 aküsünü; kendi içerisinde BMS'i olması, CATL veya muadil kalitede A sınıfı hücre kullanması, alüminyum kasası ve ayrıca fiyatı nedeniyle tercih ettik, ısmarladık...
Sezon sonu mevcut akü grubumu söktüm (bkz. aşağıdaki foto)
Üye Ol veya Giriş YapWerer 12300 aküyü eski akülerin yerine, sadece paralel kabloları devre dışı bırakarak aynı şekilde bağladım (aşağıdaki foto)
Üye Ol veya Giriş Yap Teknede buzdolabı aktif. Inverter de çalışır durumdaydı. Birkaç gündür takip ediyorum. Geçenlerde sabahın erken saatlerinde Victron'un uygulamasından baktığımda durum şöyleydi:
Üye Ol veya Giriş Yap Bu aküde kullanılan JK BMS'in uygulamasında sabah erken saatteki durum da aşağıda:
Üye Ol veya Giriş Yap Şu an kafamı kurcalayan en önemli konu alternatör şarjı. Halen victron'un standart bir izolatörü mevcut teknede.
DC-DC şarj için, LiFePO4 akülerin şarj rejimini destekleyecek Victron Orion Smart 12-30 isolated bir DC-DC şarj cihazı aldım, henüz bağlamadım (o konuda profesyonel destek almam gerekecek gibi
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız.
Üye Ol veya Giriş Yap )
Ancak; bu konuları araştırırken bazı kullanıcıların LiFePO4 aküleri doğrudan alternatör-izolatör üzerinden şarj etmeye devam ettiklerini ve sorun yaşamadıklarını okudum
Üye Ol veya Giriş YapHenüz seyir yapmadım, motoru çalıştırmadım, zaten çalıştıracak olsam bu konu netleşene dek izolatörün servis aküsü çıkışını devre dışı bırakmayı düşünüyorum
Üye Ol veya Giriş Yap