0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

M. E.

Ynt: Lityum Akü
« Yanıtla #30 : Haziran 28, 2025, 00:00:53 »
Orhun Korsan 2 adet buzdolabı ve saydığınız diğer yükler ile günde ortalama 300 Ah enerji deşarjına çıkmanız mümkün görünmüyor. Bir yerde bir hata var. Hele güneş paneli desteği de varsa. Çözümü ilk aşamada kesinlikle akü kapasitesini artırmak değil. Bence teknenin Günlük Normal Operasyonel Deşarjını doğru çıkartıp, ondan sonra şarjlarınız ile birlikte elektrik sisteminin dengesindeki hatayı bulmanız. Şarj edemeyeceğiniz büyüklükte bir akü bankı kurmanın faydası olacağını düşünmek hatalı olur.
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #31 : Haziran 28, 2025, 09:49:58 »
Merhabalar,

her lifepo4 akünün nominal bir şarj değeri var. Genelde, iyi markalar için söylüyorum, kapasitenin %50 si olarak geçmekte.
yani 200 amp bir LFP max 100 amp ile şarj edilmeli.

Kaliteli olan tüm LFP akülerde nominal şarj aralıkları da belirtiliyor.

Bu arada alacakları şarj akımı içerideki pil hücrelerinin nasıl bağlandığı ve içerideki BMS in sadece bu akü için üretilip üretilmediği ile de değişiyor.

Açacak olursak,

Büyük firma 100 amp için max 50 amp ile şarja izin veren BMS i 200 amplık modeline de kullanıp şarjı düşürmek yerine;
200 amp için yeni bri bms yazıyor. Dolayısıyla teknik olarak akünün amperinin %50 sine kadar şarj imkanı sağlıyor.

Mesajı alıntıladım çünkü şarjı 120 amp a çıkarmak değimi tam olarak gerçeği yansıtmıyor olabilir, dikkat etmekte fayda var.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
İki yıl önce 140x2 agm aküleri 300ah lifepo4 akü ile değiştirdim, alternatörden şarj için araya victron dc-dc konverter ekledim.

Ayrıca eskiyen kabloları kesitleri dikkate alarak yenileri ile değiştirdim keza sigortaları da  buna uygun hale getirdim.

Victron shunt ve gerbo-gx ile hem akü sıcaklıklarını hemde şarj durumunu kontrol etmek için bir yapı kurdum

Sonuçtan oldukça memnum 300ah'in %20'ye kadar düştüğü durumlar oldu hiç sorun olmadan şarj edip kullanmaya devam ettim,

Alternatör yada Victron centauar şarj aleti 80ah ile (yaklaşık) şarj ediyor, demirde iken hergün 1-2 saat jenaratör çalıştırmam gerekiyor,

victron şarj cihazı eski model o yüzden lifepo4 ayarı yok, kısa zamanda onu multiplus ile değiştirmem lazım, o zaman şarj hızım 120ah çıkacak sanırım.

ayrıca 400w güneş paneli var ancak oda günlük 1 - 1.5 kw arası bir destekte bulunuyor.

*

Ö. Ö.

« Yanıtla #32 : Haziran 28, 2025, 09:57:04 »
Büyük ihtimal ile güneş panelleriniz anca günlük tüketiminiz +
Güneş kesildikten sonra (18:00 diyelim) gece 12:00 ye kadar yetecek seviyede size enerji sağlıyor.

yani güneş enerji kısmında 00:00 dan güneşin ilk yeterli enerji verdiği zamana kadar olan bir eksiğiniz var, tahmini olarak 10 saatlik bir güç eksiği.

Toplarsak güneşten elde ettiğiniz toplam enerjiyi ya 2 katına çıkarmanız, ya da bir o kadar daha enerjiyi, dc - dc veya jeneratör gibi başka yerlerden karşılamanız lazım.

ya da 300 amp lık aküyü fulleyip, 300 / günlük tüketim eksiği (artık kaç gün yeterse) kadar gün kullanıp sonra tekrar şarj etmeniz gerekiyor.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Murat kaptanım tekne 10m.motoryat 2x200hp dıştan takma motorlu.Genellikle koylarda uzun süreli kalmaktayım. 2x 90lt.buzdolabı modem laptop TV dışında birşey kullanmıyorum.Aslında 300 mah bir lifepo4 akü mevcut ancak kurulumu sırasında dc to dc, charger falan kurulmamış. Bu konuda bilgili olmadığım için baştan savma olduğunun yeni yenı farkına varıyorum.Üzerindeki akü güneş panelleriyle doluyor fakat gece 12 de benim elektrikler kesiliyor.Bende bu akünün durumuna göre 300mah bir akü daha takviye veya 600mah tek akü düşünüyorum. Ancak marka noktasında karar veremiyorum.