0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    B. B.

Ynt: Lifepo4 Aküleri Tanıyalım
« Yanıtla #30 : Aralık 24, 2023, 17:25:13 »
Sevgili Volkan korsan ve katkıda bulunan değerli arkadaşlarım. Bu yazı bir başyapıt oldu benim için worde copy paste alıp çıktı alıcam. Tekne motosiklet ve  karavan için 5-6 yıldır hep ikilemde kaldım ve bu savaşı şimdiye kadar hep lead kazandı. Her ikilemde uzun uzun araştırdım okudum ama anlayamadım korkumdan lead de kaldım. Bu yazı beni resmen aydınlattı. Bugüne kadar neden gözümden kaçtı çok kızdım kendime. Başta Volkan korsan ve diğer katkıda bulunan sevgili arkadaşlarıma ÇOOOOK teşekkür ederim. Saolun varolun


*

    B. B.

Ynt: Lifepo4 Aküleri Tanıyalım
« Yanıtla #31 : Aralık 25, 2023, 21:06:17 »
Bugün yazıları paste edip çıktı aldım. Arkadaşlarıma da maille yolladım. Akşam hepsini 2.kere okudum ve biraz daha sindirdim. Alternatör konusunu çok iyi anladım çözümü benim için bile çok zor değil . Anlamadığım ve merak ettiğim tek birşey kaldı …. Aktif dengeleyici kullanmamak akü ömrünü ne kadar kısaltabilir. Şartmıdır?


*

    V. G.

Ynt: Lifepo4 Aküleri Tanıyalım
« Yanıtla #32 : Aralık 25, 2023, 22:21:07 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bugün yazıları paste edip çıktı aldım. Arkadaşlarıma da maille yolladım. Akşam hepsini 2.kere okudum ve biraz daha sindirdim. Alternatör konusunu çok iyi anladım çözümü benim için bile çok zor değil . Anlamadığım ve merak ettiğim tek birşey kaldı …. Aktif dengeleyici kullanmamak akü ömrünü ne kadar kısaltabilir. Şartmıdır?

Merhaba Bülent kaptan,
Lifepo4, kısaca LFP aküler marin ortamda ve karavanlarda servis aküsü olarak aynı zamanda şarj ve deşarj edilerek kullanılır. Pasif hücre dengelemesi genellikle güneş enerjisi şarj regülatörü ile LFP akü tam doluluğa eriştiğinde bms tarafından yapılır.

Denizdeki sürekli yoğun kullanıma bağlı olarak pasif dengeleme için gerekli uzun dengeleme süreci bazen aksayabilir. Pasif dengelemenin uzun sürmesinin nedeni, BMS'in küçük akımlar ile yüksek enerjiye sahip hücreleri daha düşük enerji seviyesindeki hücre ile aynı seviyeye getirmeye çalışmasından kaynaklanıyor. Enerji seviyesi diğerlerine göre yüksek olan hücrenin enerji fazlası bms kartı üzerinde bulunan küçük dirençler kullanılarak ısıya dönüştürülür.

Hücre dengesi başlangıçta bozuk ise ve zamanla denge daha fazla bozulduğunda bms Hvcutoff voltajı düşer. Hücre denge voltajı bir süre sonra pasif dengelemenin çalışmadığı seviyelere inerse bu akünün gittikçe tükenmesine ve dengenin gittikçe daha fazla bozulmasına neden olur.

Aktif dengeleyici bu durumdaki LFP akü içerisindeki hücrelerin dengesini en kısa sürede tekrar eşitlemek ve bu dengeyi sürekli etkin bir şekilde korumak için kullanılır. Enerji fazlası olan hücreden alınan bu enerji en düşük enerjiye sahip olan hücreye küçük enerji paketleri şeklinde kontrollü olarak transfer edilir.

Yeni nesil akıllı bmsleri artık aktif dengeleyici ile birlikte aynı kartta birleştiriyorlar. LFP Akünüzü 14.5-14.6 voltlara kadar şarj edilebiliyorsanız hücre dengesi yerindedir diyebiliriz.



*

    Ö. Ö.

Ynt: Lifepo4 Aküleri Tanıyalım
« Yanıtla #33 : Aralık 26, 2023, 18:11:41 »
Bu topic çok dolu ve bir çırpıda okunuyor, tüm bilgi veren korsanlarıma selamlar olsun  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


an itibariyle ben de 2 ayı aşan okumalar, araştırmalar, çeşitli yabancı forumlar ve solar satıcılar ile yaptığım konuşmalar sonrasında kendi sistemimi yenilemeye karar verdim.


Bodrum bölgesinde ticari 15 metrelik 3 akü gruplu ve ufak bir solar panel sistemli teknemi lifepo4 e geçirmeye karar verdim.


Açıkçası bu pil grubu atılım sürecinde, tam oturmuş ve herkes tarafından kabul görülen tam teşekküllü kalıplara sahip değil.


Çeşitli ihtiyaçları farklı yollardan çözebiliyorsunuz, tamamen mühendislik, duygusal (€) ve eldeki olanaklara göre şekilleniyor.


lifepo4 leri seri ve paralel bağlamaktan ve dolayısıyla bms leri de aynı şekilde bağlamaktan çekindiğim için,
tek bir parça olarak üretilen akü gruplarına yöneliyorum.


Türk malı olan Megacell'den direkt olarak ihtiyacınıza göre akü talebinde bulunabiliyorsunuz, o da tek bms ile size bunu verebiliyor.
yani 24 Volt 300 Amper gibi ara bir ürün bile sipariş edebilirsiniz.


Ben çekindiğimden dolayı, aynı marka akıllı mppt invertör ile yine aynı marka akü grubu üzerinden an itibariyle mutabık kaldım.


Sako marka 24 Volt, 200 Amper tek blok akü ile, sako'nun 4.2 KW 24V akıllı invertörünü bağlayarak en azından aynı firmanın ürünlerini birbirlerine bağlamayı daha çok içime sindiriyorum.


Malum ürünleri test ediyorken kendi Aküleri ile kendi BMS leri ile daha çok test yapmışlardır daha çok uyum vardır gibi bir öngörüm var.


Birkaç seneye tüm tekneler lifepo4 e geçecek gibi gözüküyor.