0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Ö. T.

Aküler patladı
« : Şubat 08, 2025, 22:48:40 »
İYİ AKŞAMLAR
2 sene önce 0 aldığım teknemde,2 ad akü güneş panelleri ve bolt şalter sistemleri var,tekneme gittiğimde 2 akünün de patladığını gördüm ve endişelendim, Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap ,galiba mppt 20 amper,180 amper akü ve 340W güneş paneline göre küçük seçilmiş ayrıca akü de heilder marka bir akü (fotoğrafını yükledim),uzun süre tekneme gidemiyorum,yangın vb sorun çıkar diye endişelendim,teknemde kamera ve internet olduğu için akü bağlantılarını da sökmek istemiyorum.
  İmalatçıya,bolt şaltere bağlı olan 2 aküden birini motor çalıştırmaya uygun start aküsü,diğerine de güneş paneline uygun servis aküsü gibi birşey olur mu diye sordum,bağlantının buna uygun olmadığını söyled(bağlantı akü fotoğrafı yükledim)
   Exide marka hem Şarz hem servise uygun akü varmış mppt de 30 amperlik değiştirmeyi düşünüyorum,bu konuda yardımcı olabilir misiniz değerli görüş ve önerilerinizi bekliyorum teşekkürler iyi akşamlar  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Şubat 08, 2025, 22:50:44 Gönderen: Özger Taş »
*

R. E.

Ynt: Aküler patladı
« Yanıtla #1 : Şubat 09, 2025, 13:34:54 »

Kaptanım geçmiş olsun..
Evet MPPT düşük, 30 olmalıydı. Ancak kışın asla %100 akım vermez.
Başka bir yerde de sorun olabilir.
Profesyonel destek alıken MPPT'yi değiştirin. 30 A ve doğru marka olsun. Havensis veya victron ilk aklıma gelen. Ben victron kullanıyorum. Arkadaşım da havensis birkaç yıldır.
Çin markalarında genelde sorun çıkıyor..

Both şalter yerine dc dc charger daha iyi olabilir. Bir soruşturun. Profesyonel desteksiz zorluklar yaşatabilir.

Kolay gelsin..

*

Ö. Ö.

« Yanıtla #2 : Şubat 09, 2025, 15:27:53 »
Akünün "patlaması"nın sebebi aşırı şarj olmalı.

Muhtemelen solar regülatörünüz bozulmuş ve aküyü 14.1 volt ile şarj etmek yerine panelden gelen 20-25V ile hiç regülasyon yapmadan şarj etmeye çalışmış gibi.

340W panel için 20A'lik regülatör seçimi yanlış değil. Zaten panellerinizden 20A'in üstünde bir akım çekme ihtimali pek yok. 340W panel gerçekte kayıplar nedeni ile en iyi ihtimalle ~250w civarı güç verecektir, bu da 17-20A akım demek. Kaliteli bir 20A regülatör için sorun değil. Ama eğer havalandırması iyi olmayan bir yerde çalışıyor ise regülatör bu üst limitte çalışmaya dayanamamış olabilir. Bu açıdan bir üst dilimde. 30A bir regülatör seçimi mantıklı olabilir.

Marş için JEL olmayan cins aküleri kullanabilirsiniz. AGM aküler hem daha çok kullanılabilir kapasiteye (DoD) sahip olması açısından daha mantıklı olabilir.
« Son Düzenleme: Şubat 09, 2025, 15:40:09 Gönderen: Özgür Ökten »

*

M. A.

« Yanıtla #3 : Şubat 09, 2025, 16:13:11 »
Solar panel - charger arasına 30A otomatik sigorta aldım ama charger 20A victron , 30A yüksek mi oldu ?
25A bulamadım , 20 den başlıyor ,30-40 gidiyor.. 20 amper sürekli attırır mı ?

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #4 : Şubat 09, 2025, 16:30:18 »
Solar panel - charger arasına 30A otomatik sigorta aldım ama charger 20A victron , 30A yüksek mi oldu ?
25A bulamadım , 20 den başlıyor ,30-40 gidiyor.. 20 amper sürekli attırır mı ?

30A kullanabilirsiniz.
İdealinden (anma akımı + %25) biraz yüksek ama zaten korumak istediğiniz çok daha yüksek kısa devre akımları.

20A takarsanız sıcak günlerde panel üretimi üst limite yaklaştığında atacaktır.

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

M. A.

« Yanıtla #5 : Şubat 09, 2025, 17:36:32 »
Teşekkür ederim Özgür Kaptan...
*

Ö. T.

« Yanıtla #6 : Şubat 09, 2025, 18:50:57 »
Teşekkür ederim

*

Ö. T.

« Yanıtla #7 : Şubat 09, 2025, 18:53:50 »

Kaptanım geçmiş olsun..
Evet MPPT düşük, 30 olmalıydı. Ancak kışın asla %100 akım vermez.
Başka bir yerde de sorun olabilir.
Profesyonel destek alıken MPPT'yi değiştirin. 30 A ve doğru marka olsun. Havensis veya victron ilk aklıma gelen. Ben victron kullanıyorum. Arkadaşım da havensis birkaç yıldır.
Çin markalarında genelde sorun çıkıyor..

Both şalter yerine dc dc charger daha iyi olabilir. Bir soruşturun. Profesyonel desteksiz zorluklar yaşatabilir.

Kolay gelsin..

Teşekkür ederim ilginiz ve değerli tavsiyeleriniz için,selamlar
« Son Düzenleme: Şubat 09, 2025, 18:59:05 Gönderen: Özger Taş »
*

Ö. T.

« Yanıtla #8 : Şubat 09, 2025, 19:02:34 »
Akünün "patlaması"nın sebebi aşırı şarj olmalı.

Muhtemelen solar regülatörünüz bozulmuş ve aküyü 14.1 volt ile şarj etmek yerine panelden gelen 20-25V ile hiç regülasyon yapmadan şarj etmeye çalışmış gibi.

340W panel için 20A'lik regülatör seçimi yanlış değil. Zaten panellerinizden 20A'in üstünde bir akım çekme ihtimali pek yok. 340W panel gerçekte kayıplar nedeni ile en iyi ihtimalle ~250w civarı güç verecektir, bu da 17-20A akım demek. Kaliteli bir 20A regülatör için sorun değil. Ama eğer havalandırması iyi olmayan bir yerde çalışıyor ise regülatör bu üst limitte çalışmaya dayanamamış olabilir. Bu açıdan bir üst dilimde. 30A bir regülatör seçimi mantıklı olabilir.

Marş için JEL olmayan cins aküleri kullanabilirsiniz. AGM aküler hem daha çok kullanılabilir kapasiteye (DoD) sahip olması açısından daha mantıklı olabilir.
Sağol kaptanım,değerli tavsiyeleriniz için teşekkür ederim…
*

R. E.

« Yanıtla #9 : Şubat 10, 2025, 08:49:33 »

Kaptanım sizin için chatgpt'ye sordum  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Soru :

340 watt panel için 12 volt aküye gerekli olan regülatör nedir?

340 watt'lık bir güneş panelini 12 voltluk bir aküye bağlamak için MPPT (Maximum Power Point Tracking) şarj regülatörü kullanmanız en verimli çözüm olur.

Hesaplama:

1. Panelin Maksimum Akımı (I) = Güç (P) / Voltaj (V)

340W / 18V ≈ 18.9A (Panelin tipik çalışma voltajı yaklaşık 18V varsayıldı)

2. Şarj Regülatörü Akım Kapasitesi:

En az 30A MPPT regülatör önerilir (güvenlik payı için).

Önerilen Regülatör Tipi:

MPPT 30A veya daha güçlü bir model (örn. 40A, 50A)

Giriş voltajı 40V veya üzeri olmalı (340W paneller genellikle 30V civarında olabilir)

Eğer PWM regülatör kullanırsanız, panel voltajı 18V yerine 12V’a düşeceği için ciddi verim kaybı olur. Bu yüzden MPPT şart.

Mevcut akü kapasitenizi de düşünerek uygun bir model seçmek için hangi akü tipini kullandığınızı da belirtir misiniz?

*

S. K.

« Yanıtla #10 : Şubat 10, 2025, 10:06:28 »
Recep korsanım siz bu çatgepete'yle epey samimi oldunuz son dönemde  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Ben ne sorsam sonunda "siz yine bi uzmana danışın" diye kapatıyor.. Ulan uzman sensin diye soruyoruz, biz bilmiyor muyuz marin servis çağırmayı, her şeyi ona soracaksak sen ne işe yarıyorsun  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

R. E.

« Yanıtla #11 : Şubat 10, 2025, 12:27:12 »
 Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Hem onu hem de Çinli bilge DeepSeek'i kullanıyorum. ChatGPT uyanıklık ediyor birçok konuda, o bana soru soruyor.

Eğlenceli...

Ülkemizde yaygın kanaat solar panelin üstünde yazdığından az elektrik üreteceği.. Öyle bile olsa standart ölçüyü korumaktan yanayım. Bana da 30 A yeter filan dendi ama 50 A MPPT aldım. Bir sorun yaşamadım..

*

Ö. Ö.

« Yanıtla #12 : Şubat 10, 2025, 21:41:42 »
Ülkemizde yaygın kanaat solar panelin üstünde yazdığından az elektrik üreteceği..
Kanaat dersek çok keyfi birşey gibi geliyor kulağa ama bu bilginin arkasında şu teknik konular olduğunu eklersek daha doğru olur.

Güneş Paneli Kayıpları;

- Montaj açısı kaybı (panel üzerinde yazan güçler güneş ışığının panel yüzeyine 90 derece dik açı ile vuracağına göre hesaplanıp yazılır ancak teknede neredeyse hiçbir zaman güneş panele dik gelmez. Bu açı farkından %10-40 arası kayıp olabilir)

- Kirlilik kayıpları (Her ne kadar deniz ortamını karaya göre tozsuz ve temiz gibi düşünsek de mevsime göre değişken olarak panel üzerinde her zaman toz olur. Paneller kolay erişilir bir yerde değilse her gün toz birikerek artar. Bahar aylarında ekstra polenler, lodos zamanları çöl tozları, seyirde deniz tuzu panel üzerinde birikir ve %5-20 civarı kayıp yaratır.)

-Gölge kayıpları (Özellikle yelkenli teknelerde gün içinde panel üzerine mutlaka yelken, lazgbag, balançina halatı, çarmık telleri gibi objelerin gölgesi düşer. Bu da gölge büyüklüğüne göre %5-50 arası kayıp yaratabilir.

-Kuş pislikleri (özellikle yatan tekneleri martı ve kargalar mesken tutar, kendi gölgeleri ve pislikleri ciddi kayıplara sebep olur.)

-Sıcaklık kayıpları (Ne yazık ki tüm güneş panellerinin verimleri sıcaklıkla orantılı şekilde düşer. Özellikle tente veya güverte üzerine yapıştırılmış esnek paneller ve boşluksuz monte edilmiş sabit paneller sıcaklık arttıkça %30'lara varan oranda kayıp yaşarlar.)

-Bağlantı kayıpları (Her ne kadar solar konnektörler su-nem geçirmez diye satılsa da hiçbiri uzun sürelerde bu özelliğini koruyamaz ve zamanla oksitlenir, ciddi kayıplar yaratır.)

-Kablo kayıpları (özellikle düşük voltaj çıkışlı ve paralel bağlanmış paneller, kaliteli + kalın kesitli kablo kullanılmamış ise regülatör ile arasındaki mesafelerde kayda değer kayıplar yaşar.)

- Regülatör verimi (Siz herşeyi mükemmel yapıp en az kayıpla enerjiyi regülatöre ulaştırsanız da mükemmel regülatör olmadığı için bir kısım enerjiyi de buradaki işlemde kaybedecelsiniz. Havasız bir dolabın içinde veya sıcak makine dairesinde çalışan bir elektronik cihazdan iyi bir verim beklemek de anlamsız olacaktır.)

Velhasıl, ideal dünya olmadığı sürece üzerinde yazan watt değerini alabileceğiniz bir panel teknolojisi de yok ne yazık ki.

Ben çok detaya girmeden iyi şartlarda olduğunu kabul ettiğim bir güneş paneli sistemini kafadan %20 kayıp ile hesaplıyorum.

Varın yukarıda yazdığım kayıplara göre siz kendi durumunuzu hesap edin.
*

E. S.

« Yanıtla #13 : Şubat 11, 2025, 09:41:48 »
Özgür korsanim bu kadar negatif etkene rağmen bizim panellerin çalışması vallahi mucizeymiş;)))).

Saka bir yana pek çok Solar santral kurulumu yapmış biri olarak, Solar tracker yoksa güney yönüne bakan 23-27⁰ aci ile konumladirilmis panellerin bile günde ortalama 4 saat kadar maksimum verime ulaştığını kalan 20 saatte ise can çekistigini söyleyebilirim.
*

M. E.

« Yanıtla #14 : Şubat 16, 2025, 18:40:45 »
Bu gibi durumlar için en güvenilir şey akünün sıcaklığını okumak ve regülatör şarjını durdurmak. Tabii bunu yapacak regülatör gerekli. Örneğin Victron SmartSolar MPPT ile yine Victron Smart Battery Sense birlikte çalışıyor.

Çünkü regülatör saçmalayıp Özgür’ün dediği gibi yüksek voltajda akım verdiyse, ki muhtemelen öyle… şarj akımı düşecek. Yani regülatör-akü arası sigorta… evet onsuz bir şarj devresi düşünülemez, ama kesin çözüm değil. 340Wp güneş paneli devresinde yukarıda yazılan kayıpları hiç hesaba katmasak, 20 volt şarj voltajına çıksa regülatör, akım 17 Ampere düşecek. Yani sigorta için hava hoş. Bence kesin çözüm akü sıcaklığını takip eden bir regülatör

Selametle