0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    E. S.

Ynt: Akü kapasitesi
« Yanıtla #15 : Ocak 24, 2024, 10:44:00 »
Yaz aylarında bile 10 saat güneşlenme zamanı hesap etmek pek gerçekçi sayılmaz. Ges projelerinde yıllık guneslenme saati ege bolgesinde 1400 saat olarak baz alınır. Bu da günde 4 saate tekabül ediyor. Ki bu yaklasik 25 dwrece aci ile guneye donuk paneller icin gecerli. Yatay pozisyonda, yonu random olan , bumbanin veya birtakim halatlarin golgesinde kalan paneller icin verim cok daha dusuk olacaktir.Yaz aylarında 6 kış aylarında 2 saat gibi düşünülebilir. Fazlasını ummak akulerinizi de sizi de üzer.


*

    Ö. Ö.

Ynt: Akü kapasitesi
« Yanıtla #16 : Ocak 24, 2024, 11:18:58 »
Tahmini bir güneşlenme süresi hesaplamak kolay değil.

Çeşitli kaynaklardan ilgili lokasyon için tarihe göre güneşin doğuş ve batışı zamanları ve güneşten alınan enerji miktarı net şekilde hesaplanabiliyor (teori) ama iş bunun panele olan etkisini hesaplamaya gelince (pratik) oldukça zorlaşıyor.
Panellerin açısı, kirlilik durumu, ısınma durumu gibi pek çok kriter nedeniyle tahmin yöntemi ile hesaplamak gerekiyor.

Ben yazdığım mobil uygulamada enleme bağlı bir tahmin algoritması yazdım, buna göre yaz ayları için Marmaris -Fethiye bölgesi için 5 saat çıkıyor mesela. (Aslında bu bölge için 10-11 saatlik bir güneşlenme süresi sözkonusu ama eğri üzerinden tek tek watt olarak güçler hesaplandığında yaklaşık yarısı kadar bir ortalama süre grafiğin tamamına uygun sonucu veriyor.)


Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Ocak 24, 2024, 11:20:41 Gönderen: Özgür Ökten »