0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

D. S.

Servis Botu ve Motor
« : Aralık 11, 2022, 22:43:33 »
Selamlar,

Servis botu ve motor almak istiyorum. 2-3 metre arası, tavsiyeleriniz olur mu ? Hangi marka almalıyım,kaç hp motor uygundur
*

C. İ.

Ynt: Servis Botu ve Motor
« Yanıtla #1 : Aralık 11, 2022, 23:40:08 »
 2,5 m. den küçük almanızı tavsiye etmem. Aksi halde İki kişi inip binerken sorun yaşanıyor.
2,3 HP Honda, hava soğutmalı çok uygun olur. Vites yok, impeler yok. Az ayrıntı, az arıza.
EAST MARİN de ikisi de var. Botu, en büyük düşmanı Güneş'ten korumak için örtü satın almayı
veya diktirmeyi ihmal etmeyin. Kolay gelsin.

*

D. S.

« Yanıtla #2 : Aralık 12, 2022, 10:25:16 »
Teşekkürler, Cevat Korsanım

Sanırım boyutu dengeden dolayı diyorsunuz, bende yer sorunu ve taşıma kolaylığı açısından en fazla 240 cm düşünüyordum. Binecek kişi sayısı 2 büyük veya 1 büyük 2 çocuk gibi. Taşıma aparatım olmayacağı için, mecburen şişme tabanlı planlıyorum ama sizin yorumunuz ile ikilemde kaldım. Motor olarak forumu incelediğimde bu konuda kısa şaft ta mutabık kalınmış, önceden. Kısa en fazla 4 hp işimi görür gibi, anladım.

*

E. S.

« Yanıtla #3 : Aralık 12, 2022, 12:03:13 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Teşekkürler, Cevat Korsanım

Sanırım boyutu dengeden dolayı diyorsunuz, bende yer sorunu ve taşıma kolaylığı açısından en fazla 240 cm düşünüyordum. Binecek kişi sayısı 2 büyük veya 1 büyük 2 çocuk gibi. Taşıma aparatım olmayacağı için, mecburen şişme tabanlı planlıyorum ama sizin yorumunuz ile ikilemde kaldım. Motor olarak forumu incelediğimde bu konuda kısa şaft ta mutabık kalınmış, önceden. Kısa en fazla 4 hp işimi görür gibi, anladım.
Bence alacağınız botun boyutuna karar verirken bakacağınız parametre teknenizin boyu olmalı. 12 metreye kadar olan teknelerde 250cm altında, 12 metre üstünde ise kademeli olarak artacak şekilde 260-270... botlar bakmalısınız. Seyir esnasında botu yedeklemek hız kaybına neden olduğu ve bazen de çapariz çıkardığı için genelde baş üstünde taşınıyor. Ölçüler uygunsa bumbanın altında kemere hattına paralel veya baş tarafta direk ile zincirlik arasında taşınır. Şu anda kendi teknenizde bu bahsettiğim pozisyonların ölçülerini dikkate alarak bir boy seçimi yapabilirsiniz. Tabi botun boyu büyüdükçe ağırlığının artacağını gözden kaçırmayın.

Not: 10 metre teknede 240cm  şişme taban bot ve 4 hp motor kullanıyorum. Tek başıma iken motoru sök tak yapamıyorum ancak botu tek başıma güverteye alabiliyorum.
« Son Düzenleme: Aralık 12, 2022, 12:05:34 Gönderen: Efe Sarıoğlu »
*

D. S.

« Yanıtla #4 : Aralık 12, 2022, 12:24:00 »
Teşekkürler, Efe Korsanım

4 hp ye baktığımda ortalama 20-25 kg ağırlık demiş. Sanırım, sizi tek başınıza iken zora sokan bu ağırlık konusu.

Öte yandan, sadece ref amaçlı 240 bot ağırlıklarına baktığımda, onlarda 20 kg civarı.

Forumda, bu konuda yazılmış olan tüm konuları, dünden beri aralıksız okuyorum. Sizin daha önceki yorumlarınıza da denk geldim.

Hepsini, değerlendirip, fuarda işi bitirmeyi hedefliyorum.

Selamlar

*

A. K.

« Yanıtla #5 : Aralık 12, 2022, 14:07:15 »
Daha önceki yazılarda motor ve botu nasıl kaldırıp indirme konuları konusulmustu . Yani agırlık onemli değil , sorun etmeyin  .
*

M. E.

« Yanıtla #6 : Aralık 12, 2022, 18:37:53 »
merhabalar,
ben de 270cm bot ve 2,5hp yamaha motor var.
Yeniden bot alsam 250 belki biraz daha küçğk ve şişme omurgalı bot alırım. 270 cm botu kaldırmak(ahşap taban) tek başıma sorun oluyor. Deniz ortasında motoru sök, sabit olmayan bir platformdan diğerine taşı kolay değil. Botu da tek başına vince tak, vira et, git gel vs de ayrı konu. Yanınızda biri varsa o kadar problem olmaz.
Önceden uğraşmak istemediğim için botu arkada çekiyordum. Kıctan halat alıp vermek için de hazırda bot olması rahat oluyor.
Ancak arkadan çekerken 1 mile yakın hız kaybına sebep oluyor. Güverteye alınca da, yelken yaparken her dönüşte yelken halatlarına takılıyor. Gidip baş tarafa halatları neta yapmak gerekiyor. 2 saat ve üzeri seyirler için vaktim varsa ve yanlız değilsem botu ve motoru ayrıp yukarı almaya çalışıyorum.

Motora gelince;
Arkadaşımda hava soğutmalı Honda var. Güzel motor ancak gürültülü. Üzerinde yol varken yanınızdakini duymakta zorluk cekersiniz. Aynı zamanda kullanılan pervaneden de olabilir sanki bendeki Yamahaya göre biraz güçsüz. Ben benzer ağrılıkta olup daha güçlü olan ve fiyat olarak avantajlı 3,5 lık Mercury motoru incelemenizi tavsiye ederim.
Elektrikli motorlar biraz daha uygun fiyatlı olsa onları da değerlendirin derdim ama fiyatları hala yüksek. Tekneyi sezonluk kullanıyorsanız, uzun süre şarj edilmeyen pillerin dayanım süresi ile ilgili bazın endişelerim var. Malum sitede sezon başında,  zayıflayan pilleri yüzünden satışta olan elektrik motorları sayısı artıyor.

*

M. E.

« Yanıtla #7 : Aralık 12, 2022, 18:39:54 »
.
*

D. S.

« Yanıtla #8 : Aralık 12, 2022, 20:47:58 »
Mutlu Korsanım,

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.

Şişme, omurgalı notlarıma aldım. Bende en fazla 240 düşünüyorum.

Elektrikli motora şimdilik, batarya sorunu oluşturabileceği nedeniyle uzağım.

Yamaha, suzuki, honda sınıfında en fazla 4 hp düşünüyorum. Hava soğutmalı olanlarda tavsiye edilmiş ancak ortak şikayet gürültü, anladığım kadarıyla.

Sanki, kısa şaft ve 4 zamanlı bir motor uygun olacak. Genelde Suzuki üzerine bir memnuniyet var, ama senelerce diğer modelleri kullanıp memnun olanlarda var; fuarda bakalım fiyatlar nasıl olacak.
*

M. E.

« Yanıtla #9 : Aralık 13, 2022, 12:10:00 »

bir de son zamanlarda yabancı marinalarda cokca gördüğüm katamaran dingyler var. Hız ve konfor acısından cok avantajlı olduğu söyleniyor. Fuarda görürseniz değerlendirin derim.

*

D. S.

« Yanıtla #10 : Aralık 13, 2022, 12:26:30 »

Sizden sonra, ufak bir araştırma ile yukarıdaki linke ulaştım. Burdan video inceleme ve fiyat kıyaslama yapılabilir. Önü açık ve kapalı modelleri var, ancak ben fiyatları biraz yüksek buldum.
*

T. Ö.

« Yanıtla #11 : Aralık 13, 2022, 18:39:07 »
İndirmesi bindirmesi rahat olan kullanırken rahatsız eder.Direkte bir vinç makaranız varsa 35-55kg bir botu yelken vinci ile çok rahat olmasa da güverteye alıp denize atabilirsiniz.Aynı şekilde motorunuzu da tekne motor braketi yanına koyacağınız bir L borusuna asarak veya güneş paneli paslanmazı borusuna bir makara takarak yardımsız indirip çıkarabilirsiniz.2.50-2.80 alüminyum V tabanlı bir bot size sürüş konforu, daha az ıslanma , daha fazla denge ve daha fazla sürat sağlayacaktır. Motor 3-5 arası  hepsi işinizi görür. iyi bakım yapmak önemli. Ama botu ucuza alıp para ziyan olmasın diye en az 2 sezon  keyfinizi ziyan edersiniz. İyi bir v tabanlı bot alın yazın keyif yapın. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

D. S.

« Yanıtla #12 : Aralık 13, 2022, 18:49:16 »
Tuğrul Korsan,

V tabanlı ne demek ?

Teşekkürler.
*

R. E.

« Yanıtla #13 : Aralık 13, 2022, 23:11:06 »
Tuğrul Korsan,

V tabanlı ne demek ?

Teşekkürler.

Aman mutlaka V taban alınız. Benimki leğen gibi.. terbiye ettim o makarna denen yüzme yardımcısı ile kısmen. Lütfen V taban alınız..

Ayrıntı istiyorsanız, 1- akışkanlar mekaniği çalışınız, 2 - özel mesaja telefon birakıniz, akışkanlar mekaniği anlatamam. Leğen botu anlatabilirim...

*

M. E.

« Yanıtla #14 : Aralık 14, 2022, 09:37:25 »

[/quote]

Aman mutlaka V taban alınız. Benimki leğen gibi.. terbiye ettim o makarna denen yüzme yardımcısı ile kısmen. Lütfen V taban alınız..

Ayrıntı istiyorsanız, 1- akışkanlar mekaniği çalışınız, 2 - özel mesaja telefon birakıniz, akışkanlar mekaniği anlatamam. Leğen botu anlatabilirim...
[/quote]

merhabalar,

Bu güzel fikirmiş. Küreklerin borusu ile yapılan v taban görmüştüm ama yüzme makarnası da iyi fikir gibi. Sadece kalın olmasından dolayı ahşapların altına inceltmeden nasıl sabitlenir çözemedim. Bir de aşırı esnek olması sorun yaratır belkide .Fotoğraf paylaşmanız mümkün mü?