0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

E. B.

Peki beyaz şarap nasıl yapılır?
« : Nisan 19, 2014, 15:22:37 »
Bu daha da basit.. Bu sefer sıktığınız üzümlerin kabuğunu ve diğer posayı ayırıyorsunuz. Suyunu iyice sıktığınızdan emin oluyorsunuz.

Bu sefer de yine ışık almayan bir kaba koyup, üzerini tülbentle oda sıcaklığında fermantasyona bırakıyorsunuz. Ancak dikkat. Burada şarabın olup olmadığını gözleyebileceğiniz batan kabuklar yok. O yüzden sık sık tadım yapmanız önerilir. (çay kaşığı ile .. şarap olmadan bitirmeyin sonra saden üç beş şişe bişi. ) Tatlı tat kaybolup ta ekşime olmadan hemen süzüp şişelemek gerekiyor. Dediğim gibi yoksa iyi bir sirke yapmış olursunuz..

Yok ben bunlarla uğraşamam diyor iseniz , Yine monosepaj olmak kaydı  ile alın bir Narince (Tokat) ya da Emir (kapodkya) soğutun iyice ve  keyifle için efendim. Bira dan daha keyifle içersiniz emin olun. Hem şişkinlik ,kilo filan da yapmaz.. Beyaz şarapta esas olan asit oranıdır. Soğutulmuş, iyi bir monosepaj Emir ile ağzınızda ciddi bir ferahlık hissedersiniz..

Asit oranı yıllandırma için olmaz ise olmaz kriterdir. Asit oranı düşük olan bir şarabı  yıllandıramazsınız. Yıllandırmak amaçlı yapılan şaraplar asit oranı çok yüksek olarak imal edilirler ki yıllar sonra bile asit oranı düştüğünde lezzetleri kaybolmasın..Genzinizi işte bu asit yakar. Alkol değil. Alkol oranı yüksek bir şarabı daha rahat içersiniz aslında.. İyi bir şarapta acı tat olmaz. Acımsı tat ,çekirdek ve kabuğun da sıkıldığının göstergesidir.

Peki bazı şaraplar neden bu kadar pahalı..

Pahalı şaraplar genelde şato şarabıdır. Zaten az miktarda üretilirler. Bu tür şaraplar 1. şıra dediğimiz üzüm tanesinin en olmuşundan çıkan sulardan yapılırlar. Genelde monosepaj dırlar. Monosepaj (tek bir üzüm çeşidinden ,hatta aynı bağdan üretilen şarap)şarap yapmak zordur. Gerçi şimdi teknolojisi çok ilerledi ama yine de ciddi tecrübe gerektirir. Tek bir üzüm çeşidinden asit,alkol,tanen ve şeker oranı dengeli ya da biri karekter kazandırmak için öne çıkarılmış şarap yapmak ciddi iştir.Hadi dengelediniz , birde bunu dilinizde tüm tat alma noktalarını uyaracak şekilde yapacaksınız.. İşte bu tecrübedir. Ve siz o şatonun ürettiği yılların birikimi olan tecrübe ile elde edilmiş lezzete para verirsiniz.

Ben klasik şarap sevmiyorum tatlı şeylerdn hoşlanıyorum derseniz , dömi sek (yarı tatlı şarap) ya da tam tatlı şarap ta içebilirsiniz.

Ama şarap cinsi ile yapılan en iyi kokteyl nedir diye sorarsanız köpüklü şarap ve konyak karışımı derim.. Tüm kalbur üstü Rus bayanların içtiği budur efendim.. Soğuk içilir , Orjinali yarı yarıya dır. Ancak korkunç etkilidir ve çok hızlı çarpar. Ruslar kadar dayanıklı değil iseniz çeyrek ölçek konyak ve üzeri köpüklü şarap idealdir.

Köpüklü şarap dedim dikkat ederseniz şampanya demedim. Şampanya dedik ya Fransızlar bölge ismi kullanırlar şarabı tanımlarken diye. Fransanın en meşhur köpüklü şarap üreten bölgesidir. ŞAmpanya yı biz kullanıyoruz genelde.

peki köpüklü şarap nasıl yapılıyor? Beyaz şarap yaparken Fermantasyon sırasında açığa çıkan karbondioksit şarabın içinde bırakılıyor hepsi bu. Ancak çoğu üretici karbondioksidi sonradan şaraba karıştırıyor kola gibi..

Siz de yapabilirsiniz aslında ... Bizde pavyonlarda sık kullanılan yöntem şudur. Bildiğiniz en ucuz şarabı alınız. Şampanya şişesinin içine koyup ,patlatmadan önce karbonat karıştırıp mantarını sıkıca kapatınız. Oldu size Şampanyaaa.. Keyifle patlatın efendim..

*

N. Ö.

Ynt: Peki beyaz şarap nasıl yapılır?
« Yanıtla #1 : Nisan 19, 2014, 15:43:27 »
beyaz da kavaklıdere emir sultaniye, yaz boyu dolabımdan eksik olmaz Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
bilgiler için teşekkürler

*

Ö. B.

« Yanıtla #2 : Nisan 19, 2014, 15:57:55 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bu daha da basit.. Bu sefer sıktığınız üzümlerin kabuğunu ve diğer posayı ayırıyorsunuz. Suyunu iyice sıktığınızdan emin oluyorsunuz.

Bu sefer de yine ışık almayan bir kaba koyup, üzerini tülbentle oda sıcaklığında fermantasyona bırakıyorsunuz. Ancak dikkat. Burada şarabın olup olmadığını gözleyebileceğiniz batan kabuklar yok. O yüzden sık sık tadım yapmanız önerilir. (çay kaşığı ile .. şarap olmadan bitirmeyin sonra saden üç beş şişe bişi. ) Tatlı tat kaybolup ta ekşime olmadan hemen süzüp şişelemek gerekiyor. Dediğim gibi yoksa iyi bir sirke yapmış olursunuz..

Peki ne kadar bekliyoruz?

*

G. D.

« Yanıtla #3 : Nisan 19, 2014, 17:58:19 »

Ersin Korsan;

İki sorum olacak. Kırmızıda olduğu gibi açık fermantasyonda köpürme beyaz şarapta olmuyor mu? Diğer husus ise; kapalı fermantasyon yapmıyor musunuz? Yani büyük bir damanacana da şarabın hava ile bağlantısını keserek şişenin içinden sadece dışarıya karbondioksit çıkışına izin verdiğimiz süreci uygulamıyor musunuz?
*

E. B.

« Yanıtla #4 : Nisan 19, 2014, 18:30:36 »
en geç iki haftada oluyor.

Gönenç korsanım, beyaz şarapta da köpürme oluyor. İkinci fermantasyon böyle kabaca yapılan ev şarapları için hassas bir proses. Fermantasyon aerobic (oksijen gerektiren ) bir proses. Ben ilk fermentasyon tamamlandıktan sonra yaptığım şarabı süzüp,şişeliyorum. Ağızını da sıkıca kapatıyorum. Çünkü artık daha fazla fermantasyon devam etsin istemiyorum. Havanın olmadığı durumda oksijen ihtiyacı duyan organizmalar da ölüyor ve dibe çöküyorlar. Sonra tekrar süzüp,bekletmek üzere şişeliyorum.  Bu süreçte de çökelme devam ediyor zaten.

*

K. U.

« Yanıtla #5 : Nisan 20, 2014, 20:55:08 »
  Şarap yapımı sıradan basit bir şey iken onu zor kılan ortamına göre kafa yapan şarabı
yapmaktır.İş kutlaması,evlilik yıldönümü veya cocukların mevzuniyet kutlaması..vb..pek çok özelin özel şarabı vardır ve elide cebide yakan şeylerdir..Tamamı şato olan şarapların yapım sırlarına yani içine katılan otların
sırrına ermek imkansız gibidir....Yasal zorunluluk ya yazar uzerinde kırmızı renkli orman mevyaları usaresi diye...
Üzümden yapılan bu nimet iklim şartlarına göre her yıl değiiklik arz eder..
  İçici falaca şarabı içiyor aaa tadı değişmiş .....tavır koyar...Bunu bilen üretici neyaper bilmem ama her zaman aynı tadı tuturur....Falanca markayı içerim...Kurak geçen bahar...serin geçen yaz falan filan üzüm değişir ama şarabın tadı değişmez..Oysa şato da yıla göre lezzet de fiyatta değişir....
  Bu zor çok su götüren bir konudur.....
Denizler ortasında korsan kendi şarabını yapar...Tadına boş ver dersen valla iyi kafa dayapar.....

şmdkndşrbnçnkrsn
« Son Düzenleme: Nisan 20, 2014, 21:04:10 Gönderen: Kadir Uygan »
*

H. D.

« Yanıtla #6 : Nisan 20, 2014, 21:02:57 »
   şmdkndşrbnçenkrsn
fytlsn.
Not.şmdkndşrbnçenkrsn  bu kırmızı ne yapıyor orada

*

K. U.

« Yanıtla #7 : Nisan 20, 2014, 21:08:29 »
   şmdkndşrbnçnkrsn
fytlsn.

Korsan,
İçen ben kafayı bulan sen....Ne güzelmiş meret....
« Son Düzenleme: Nisan 20, 2014, 21:09:08 Gönderen: Kadir Uygan »
*

H. D.

« Yanıtla #8 : Nisan 20, 2014, 21:24:03 »
   şmdkndşrbnçnkrsn
fytlsn.

Korsan,
İçen ben kafayı bulan sen....Ne güzelmiş meret....

Eh işte şu şişedeki kırmızı sudan bende biraz içiyorum şu an.

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

K. U.

« Yanıtla #9 : Nisan 20, 2014, 21:37:00 »

Hüseyin Korsan,
Mayıs ta Çeşmealtı nda olacağım beklerim...
*

H. D.

« Yanıtla #10 : Nisan 20, 2014, 22:14:19 »

Hüseyin Korsan,
Mayıs ta Çeşmealtında olacağım beklerim...

Bu güzel davete ben içtenlikle uyacagım,sakın sizde unutayım demeyin. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Nisan 20, 2014, 22:14:49 Gönderen: Hüseyin Durmaz »
*

E. B.

« Yanıtla #11 : Nisan 20, 2014, 22:33:19 »
O ne şarabı öyle....

acil bilgiiiii
 Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

H. D.

« Yanıtla #12 : Nisan 20, 2014, 22:44:55 »
Sofra şarabı,vidalı kapaklı,Denizli yöresi üzümü,Salihlide şişelenmiş,kükürtdioksitli,bandrollü, 1.5 litrelik koyu renk cam şişe,sıradan ucuz ama içimi hoş,her ne kadar etiketinde "sek" yazsa da bana göre dömisek kırmızı taze şarap.
Bilgiler böyle.
PC de yazı yazarken şarabın içine biraz sade gazoz da katıyorum,güzel aperatif konumuna geliyor.
« Son Düzenleme: Nisan 20, 2014, 22:46:21 Gönderen: Hüseyin Durmaz »
*

G. D.

« Yanıtla #13 : Nisan 21, 2014, 12:47:38 »
Ben bu işe meraklı Korsanlar ile kendi izlenimlerimi kısaca paylaşmak isterim.

Şarap yapımı çok kolaydır çünkü doğal bir süreçtir. Yıldan yıla eliniz alışır.

Şarabın kalitesi doğrudan üzümün kalitesine bağlıdır. Size tavsiyem, şaraplık üzüm üreten bağcılardan üzümü temin etmenizdir. İzmir'de, ben Cabernet üreten, üzümlerini de 20 senedir Kavaklıdere'ye satan bir üreticiden alıyorum. 30 kilo cabernet üzümünden 15 litre şarap elde etmem gerekirken ben genelde çatlatma yapmadığım (daha doygun oluyor ama açık fermantasyon süreci daha uzuyor) ve süzme sürecinde çok da dikkatli davranmadığım (pres kullanmıyorum), arada da "bakıyım nasıl olmuş" dediğim için yaklaşık 10-11 litre şarap elde ediyorum. Zaten düzeneğim ve yerim bu kadarına müsait. Şişeleme yapmıyorum. Cam damacanayı kalabalık bir grup hep ber   

Bu noktada şarabın kalitesini belirleyen en temel etken şarabınızın alkol oranıdır. Bu sebeple bağ bozumu tarihleri önemlidir. Üzümlerdeki şeker oranı şıradaki şekere oda şarabın alkol oranına etki eder.  Bu tarihleri üzümü alan şirket belirler. Sabah 5 ile öğlen 11 arasında üzümlerinizi toplamanız gerekir.

Sonraki aşama ise genellikle gözlem ve sabır gerektiren aşamalardır. İnternette bu konuda sayısız kaynak ve video bulabilirsiniz.  Ancak burada iyi bir fermantasyon için, şıra sıcaklığının 35 dereceyi aşmaması ortan sıcaklığının ise 20 derecenin üzerine çıkmaması gerekir. Gece gündüz arasında yaşanan ısı farklılıkları da fermantasyonu olumsuz etkiler.

Ancak, bunların her biri işi biraz profesyonelliğe döktüğünüzde dikkat etmeniz gereken noktalar.

Sonuçta amatör olarak bu işi yapıyor isek, ortam ısısı, şıra ısısı, bağ bozumu günü bunların çokta önemi yok. 10+ alkol oranı elde edemeseniz de %5-6 değerlerini en kötü sürecin sonunda dahi elde edeceğinize emin olabilirsiniz. Dediğim gibi sonuçta doğal bir süreç.

Web konuda yeterli bir kaynak. Dönem dönem bu tipte workshoplar yapan kişi ve üreticilerde var. Malzeme temini konusunda Arma endüstriden her şeyi temin edebilirsiniz.     

*

E. B.

« Yanıtla #14 : Nisan 22, 2014, 21:47:19 »
Gönenç korsanım geçen senenin rekoltesinden kalan bişiler vamıdır.?