0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

A. E. Ç.

İnverter kullanımı
« : Haziran 10, 2025, 11:35:55 »
Aracımda sürekli bu ara kamp halindeyim. Bir çok şeyi şarz edebilsem de bazı konularda sıkıntı yaşıyorum. Orbis 600W inverter ı'm var. Partybox dahi şarj edebilirsen elektrikli cezve çalışmıyor. Bu arada inverter harici (2.aküye) Akü'ye bağlı. 75 amper.

Arabada çorba vs yapma peşindeyim. Malum mantar zamanı boş geçmez böyle günler.

Buna nasıl cihazlar önerirsiniz.
Gerçi önümüzde ki hafta sonuna kadar yoğurtçu parkın'da kamplamayı planlıyorum.
« Son Düzenleme: Haziran 10, 2025, 11:37:47 Gönderen: Ali Emre Çolak »
*

M. E.

Ynt: İnverter kullanımı
« Yanıtla #1 : Haziran 10, 2025, 12:12:11 »
İnvertörünüz Orbus 600W ise onun verdiği sürekli güç 300W; spek kağıdında öyle yazıyor. Elk cezve deseniz 1000W. Çalıştırmaması normal. Mantarlı çorbayı bilmem ama elk cezve için sürekli güç değeri 1500W civarında bir invertöre ihtiyacınız var. Bu elk cezve vs reziztif yüklerden olduğu için modifiye sinüs invertör işinizi görür.

İnvertör - akü tarafına bakarsak 1000W elk cezve aküden anlık olarak 80-85 Amper çekecek. Bu değer söylediğiniz akü için çok seveceği bir yük değil. Gerçi 5 dakikada işini yapsa aküden toplam 7-8 Ah harcayacak. 

İşin içine mantarlı çorba da girecekse… kamp tipi gaz tüpünü düşünün derim. Sürekli 1500W verecek invertör, onun nereden baksan 50mm2 DC besleme kablosu, sigortası vs… pek pahalı bir kahve olacak gibi görünüyor  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

Ö. Ö.

« Yanıtla #2 : Haziran 10, 2025, 12:26:06 »
Ben de bu konuda Murat korsana katılıyorum,
Bu tip yüksek güçler ve nispeten uzun süreler için elektrikli aletler doğru çözüm değil.

Çünkü tüm gerekli aletleri alsanız da yüksek akımları kısa süre idare eden tesisat, kablo, bağlantı, klemens, soket vb gibi unsurların süre uzadıkça sorun çıkartma ihtimali artar.
İlkinde değil ama her 10-15dk'lık kullanımda bir miktar kavrulan bir parça örneğin 5. kullanımda yanar/patlar gibi düşünün.

İlle de böyle bişey yapılacak ise bu tesisatın profesyonel olarak hesap edilip, en kaliteli ürünlerle, kuralına uygun şekilde kurulması gerekir.
Hadi sadece aküyü ve inverteri değiştirdim ile yapılacak iş değil.

Kampta bayırda tüp candır.. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

A. E. Ç.

« Yanıtla #3 : Haziran 10, 2025, 13:32:04 »
İkinizede verdiğiniz detaylar için teşekkür ederim. Laptopu şarj ederken bile akümü çabuk bitiriyor. Mecbur arabayı çalıştırmak zorunda kalıyorum bir süre.

Mini gazlı ocağım var lakin sıkıntı arabanın içinde pişir ince sıcaktan duramıyorum bu aylarda
*

A. E. Ç.

« Yanıtla #4 : Haziran 10, 2025, 13:32:37 »
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap[/url] [/img]

*

A. E. Ç.

« Yanıtla #5 : Haziran 10, 2025, 13:38:47 »
Ve dün Belgrad ormanı türü yapınca biraz kaypak mantarı ve birazda müthiş oranda bolet mantarı topladım. Bunları terbiye edip çorba yapmamak çok kötü olur.
*

S. E.

« Yanıtla #6 : Haziran 16, 2025, 11:43:37 »
75 Amper bir aküden (Jel veya Sulu) YENI iken 15 Amperin (Akü Teknik Dokumanında yazar %20-25 ) üzerinde yük çekmemeniz gerekir. Bu sınırı geçtikçe akünün yaşlanması hızlanır. Yani 180 Watt in (15V*15A) üzerine her çıktığınızda akü eskiyecektir. Akü eskidikçe, kapasitesi düştükçe maksimum çekebileceğiniz akımda akünün eskimesi ile paralel olarak azaltılması gerekir.  Yani bir aküye ilk gün maksimum sınırda yükleniyorken bir sorun olmayacaktır ama bir sene sonra yine maksimum sınırda yükleniyorsanız o akü ömrünün ikinci kısmında çok daha hızlı yaşlanacaktır.  Akülerin belirtilen ömürleride 20 Derece sıcaklık için geçerlidir. Siz eğer aküyü sıcak havasız bir ortamda kullanıyorsanız buda akünün performansına ve ömrüne etki edecektir. Kapalı yerlerde kullanılan akülerinde kullanım kitapçıklarını gözden geçirmeniz faydalı olur zira şarj ve deşarj esnasında ortama zehirli gazlar salınır ve yaşam akünüz eğer bu tip bir akü ise aynı ortamda olmamanız gerekir.

Eğer bu tip yüksek akım çeken uygulamalar kullanıyorsanız ve akü kapasitenizi çok büyük tutmak istemiyorsanız Lithium akü tipi daha mantıklı bir seçenek olabilir.

Inverter / Şarj Cihazı seçiminde ise daima paylı olmanız yerinde olur. Anlık olarak maksimum 1000 Watt çekeceğinizi hesaplıyorsanız 1500-2000 Watt bir inverter seçmek en doğrusudur. Cihaz tam kapasite çalışmayacağı için daha serin çalışır. Özellikle sıcak havalarda dönüşüm kayıpları fazlalaşacaktır. Bundan dolayı bir inverteri limit noktalarında tam kapasite  kullanmak çok doğru değildir.