0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

A. A.

Ynt: Rüzgarı anlamak için elektroniğe ihtiyaç var mıdır ?
« Yanıtla #15 : Ağustos 27, 2022, 23:19:17 »
Elenktronik yardımcıdır
*

E. D.

« Yanıtla #16 : Ağustos 28, 2022, 00:07:48 »
   Rüzgarı anlamak için elektroniğe ihtiyaç var mıdır ? Evet vardır. Bu elektronik çağında insanlık birçok yetisini kaybetti, buna denizcilik te dahil. Halbuki insanoğlu kıtaların keşfinden  bile önce küçük kanolarla kıtalararası seyahatler yapıyordu. Sadece gözlemleri, sezgileri ve cesaretleriyle. Şimdi rüzgar ölçeri yok diye marinadan dışarı çıkmıyor Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap.

*

O. S.

« Yanıtla #17 : Eylül 01, 2022, 08:48:41 »
Teknemdeki rüzgar ölçer 2 yılı aşkın bir zamandır çalışmıyor. Bir bağlantı sorunu var ancak direğe tırmanıp bağlantıları kontrol edecek zamanı bulamadım. Ağustos ayında yaptığımız 3 haftalık, Çandarlı - Göcek - Çandarlı seyehati boyunca da çalışmadı. Artık alıştım, eksikliğini hissetmiyorum.

"Ne kadar esiyor" diye soran eşime de "Çandarlı' dakinin yarısı, aynısı yada bir tık üzeri" gibi cevaplar vererek endişelerinin artımasına engel oluyorum, işe yarıyor yani Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

E. S.

« Yanıtla #18 : Eylül 01, 2022, 10:24:10 »
Teknemde rüzgar ölçer yok, seyir yardımcısı olarak hiç eksikliğini hissetmedim. Rüzgar yönünü saptamak için direk tepesine konumlanmış basit bir rüzgar gülü yeterli, o da yoksa insan duyuları ile bunu idrak ediyor zaten. Hız konusunda gelince benim rüzgar skalam az, orta ve çok olmak üzere 3 kademeden oluşuyor:). Yüksek ise koydan/marinadan çıkma, orta ise camadan vur veya vurmaya hazırlan, az ise full arma. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
El anemometresi var, yönünü değil ama hızını ölçebiliyorum. Sadece bazen aklıma eserse gece alargada bindiren civarnaların hızını ölçüyorum. Arkadaş ortamında "yaaa dün akşam hava da ne esti beaa, 45 knotları gördük" diyebilmek için lazım olabilir.
Daha önce de bu linki paylaşmış olabilirim, izlemeyenler için tekrar alta ekliyorum. İnsanların nasıl iptidai şartlarda, derme çatma bir kayık ile, mevsim dışında, solo olarak okyanus aşırı seyirler yaptığını görünce utandım. Biz elimizde oksalik asit ile pasta cila ile güverteyi parlatmaya uğraşalım. Marinadan çıkmasak da olur.

*

S. K.

« Yanıtla #19 : Eylül 01, 2022, 13:12:37 »
Benim de anemometrenin hız kısmı çalışmıyor... Elimde Raymarine sıfır devre kartı var (eski sahibi verdi) da kim uğraşacak direğe çık, aleti tepedeyken aç, kartı değiştir, 12 metreden aşağı tornavida düşür falan filan.. eski sahibi de kartı almış ama üşenmiş o da yerine takmaya Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Efe korsan gibi biz de rüzgar yok - rüzgar çok - rüzgar aşırı çok - yok artık bu kadarı da çok çok fazla gibi bir skala kullanıyoruz... 1200 mil yol yaptık bu yaz; daha hah bu tam full arma havası rüzgarına denk gelmedik desem yeridir; geldiysek de çok sürmedi... Biraz etrafa bakıyorum, başka tekneler full armaysa biz de full arma; çok yatıyorsa sal, çok yavaşladıysak ger, istikrarlı olarak 2,9kts ve aşağısı SOG okuyorsan motor çalıştır... 

*

B. B.

« Yanıtla #20 : Nisan 29, 2023, 18:46:43 »
Selamlar,
Açıkcası hiç bir cihaza ihtiyacınız yok. Sadece temel denizcilik bilgilerini öğrenmeniz ve tecrübe etmeniz gerekiyor(bu cevabı konu metnine bakarak yazıyorum). Rüzgar şiddeti ve buna istinaden deniz durumunu gösteren bir tablo var. Bundan başlayabilirsiniz. Beaufort cetveli de denir. Dikkatlice incelediğinizde ve pratik yaptıkça(gözlem) başka bir şeyin gerekmediğini göreceksiniz. Sevgiler..
*

M. H. G.

« Yanıtla #21 : Nisan 29, 2023, 21:01:10 »
Açıkcası ben yeni nesil olarak bu işi öğrendim. Rüzgar hızı yelken açmaya değer mi açısından bana faydalı oluyor ama tabi ki seyir sürekli yapanlar için zaten bir süre sonra hissiyat olarak beyin bunu farkedebilir.

Marinadan çıkmak konusunda esen rüzgarın şiddeti önemli fakat yelkenli teknelerin manevra kabiliyeti kuvvetli. O yüzden bir şekilde sorun olmuyor özellikle de baş pervane var ise.

Ben asıl kıçtan takma motorlı 10 metrelik motoryat teknemde çok zorlanıyorum. Rüzgar ölçer de yok, yön göstergesi de zaten bu sistemi sağlıklı ölçecek bir direk de yok. Hafif şiddette rüzgarda bile tekne çok fazla savruluyor ve de tekne boyu küçük olduğu için marina da ki yerleşkesi de daha dar kanallı bir yerde olduğu için yelkenlide ki gibi cesaretle çıkmaya yeltenemiyorum. Hatta bir kere marina içinde pontondan marina içinde k geniş alana iskeleye doğru dönmeye çalışırken iskeleden sancağa doğru esen rüzgar yüzünden baş pervaneyi kullanmama rağmen teknenin başını iskeleye döndürememiş, tornistanda marinadan çıkmak zorunda kalmıştım. Mesela beni bu duruma sokan rüzgarın şiddetini öğrenmek isterdim, muhtemelen 8-10 knottır belki ama kıyaslama açısından elimde bilimsel bir veri yok.

Birde sanırım dümen palasından dolayı yelkenli manevralara daha iyi cevap veriyor.

Rüzgardız hava da ise; motoryat tam bir uzaktan kumandalı araba misali her türlü kısa manevrayı araba parkeder gibi yapmanıza olanak veriyor.

Güvenlik ve konfor açısından yelkenli tekne salmasıyla, palasıyla ve de aerodinamisi ile bence en güvenilir ulaşım aracı.

*

A. K.

« Yanıtla #22 : Nisan 30, 2023, 17:17:24 »
25 sene önce rüzgar yelken ve açısını ölçen cihazlar almıştım , bozulunca da yenisini almadım . Artık rüzgarın şiddetini  vs tahmin edebiliyorum. Rüzgarı  5 esiyor diye tahmin etsek ama aslında  5.3 olsa ne yazar.
Rüzgar yönü için önce  hissetmek gerekir. Yelken açısını da ıskotayı ayarlayarak buluyorum. 

Zaten hepimiz kıyı tekneciliği yapıyoruz en kötü şartlarda bir yerden karayı görüyoruz. Ama maşallah okyanus geçiyormuş gibi  elektronik cihazlarımız , teşkilatımız var.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #23 : Nisan 30, 2023, 17:56:12 »
Bildiğim en hassas rüzgar ölçüm aleti kulaklarımdır..

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

E. D.

« Yanıtla #24 : Nisan 30, 2023, 18:03:50 »
   Özgür hocam, senin yelkene de ihtiyacın yok gibi Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap.
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #25 : Mayıs 02, 2023, 10:27:39 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
   Özgür hocam, senin yelkene de ihtiyacın yok gibi Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap.
Yok yok valla.. Hatta bazen sert havalarda çok geliyor, beremi aşağı çekip bir kulağımı kapatıp camadan vuruyorum!  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

O. S.

« Yanıtla #26 : Mayıs 02, 2023, 12:19:03 »
Yok yok valla.. Hatta bazen sert havalarda çok geliyor, beremi aşağı çekip bir kulağımı kapatıp camadan vuruyorum!  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Çoraplı pardon bereli sistem   Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

H. E.

« Yanıtla #27 : Mayıs 03, 2023, 14:48:17 »
Motoryata bile rüzgar gülü takan biri olarak, rüzgar hızını bilmek için gerekli diye düşünüyorum. Rüzgarın yönünü anlayabilseniz de, hızını tahmin etmek zor oluyor.
*

A. K.

« Yanıtla #28 : Mayıs 03, 2023, 17:16:53 »
Tabi öncelikle rüzgarı hissetmek için dışarıda olmanız lazım  , bu  şekilde zaman içeriside 90% dogru tahmin ediyorsunuz.

Motoryatta içeride olunca zor tabi . Biz o yüzden yağmurda bile tahmin edebiliyoruz   Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Mayıs 03, 2023, 17:18:36 Gönderen: Atilla Kaplan »
*

H. E.

« Yanıtla #29 : Mayıs 03, 2023, 17:33:36 »
Tabi öncelikle rüzgarı hissetmek için dışarıda olmanız lazım  , bu  şekilde zaman içeriside 90% dogru tahmin ediyorsunuz.

Motoryatta içeride olunca zor tabi . Biz o yüzden yağmurda bile tahmin edebiliyoruz   Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Dışarda bile olsanız gittiğiniz süratte çok önemli rüzgar hızını anlamak için.