0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    Ö. Ö.

Daha denizci hissetmek için sekstant kullanmak?
« : Aralık 29, 2016, 12:49:46 »
North U. Gezi Yelkenciliği ve Denizcilik El Kitabı (Bill Gladstone, John Rousmaniere - Çeviri: Murat Selim Sussa - (C)2016 Geoturka) 'nda şöyle bir paragraf ilgimi çekti;

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Elbet sadece sekstant, pusula, kağıt harita kullanarak seyrüsefer yapmanın romantik/geleneksel tarafı ve ileri bilgi/tecrübe gerektirdiği kabul gören bir durum ama bazen abartıldığı da olmuyor değil.

Neticede iyi denizci tarihi, geleneği bilen (hiç yoksa genel kültür olarak) ve gelişmeleri, teknolojiyi takip eden, ihtiyaca göre bunları harmanlayarak kullanabilendir diye düşünüyorum.


*

    H. D.

Ynt: Daha denizci hissetmek için sekstant kullanmak?
« Yanıtla #1 : Aralık 29, 2016, 13:27:38 »
Bu başlık ve yazılanlar resmen bir başkaldırı,isyandır.
Amma velakin yazılanlara tamamen katılıyorum.


*

    M. C.

Ynt: Daha denizci hissetmek için sekstant kullanmak?
« Yanıtla #2 : Aralık 29, 2016, 13:44:41 »
Katılıyorum hatta bence ,bizim genelde yaptığımız seyirler için ikisi de olmıyabilir.
Nihayetinde Akdeniz de geziyoruz ve kıyı görmeden maksimum 1 gün bile sürmiyen seyirler yapıyoruz .
Iyi bir pusula takımı ,kağıt harita ve hız göstergesi ile yıllarca seyir yaptık .
Asıl olan navigasyonun mantığını anlamaktır .


*

    K. K.

Ynt: Daha denizci hissetmek için sekstant kullanmak?
« Yanıtla #3 : Aralık 29, 2016, 15:23:12 »
Ben de Özgür'e katılıyorum da , şimdi burada kavga çıkar da iş sekstant kullanamayan adama denizci denmezden başlar ,randa arma , omurga salma , ahşap tekne , yoğurt kabı savaşlarına gelirse çok üzülürüm.Aman haa lütfen.
Özgür bi rahat dur.


*

    M. B. A.

Ynt: Daha denizci hissetmek için sekstant kullanmak?
« Yanıtla #4 : Aralık 29, 2016, 15:44:19 »
Kamil abi kış iyice bastırdı... Çekirdeklik mevzular lazım, boşver karıştırma Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap viya böyle Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bence; denizcinin iyisi kötüsü kullanabildiği araç gerece göre belirlenemez. Kağıt haritaları kullanabilmek, mesafe ölçebilmek, kerteriz işaretlemek buna göre rota belirlemek filan zaten temel beceriler. ADB sınavlarında bile soruluyor. Bunları yapamayana denizci demek yanlış. Her denize çıkan "denizci" olmak zorunda değil üstelik...

Ama sekstant dediğin alet de eski zamanların teknolojik aleti. Bence aynı tartışmalar o vakitler de yapılmıştır: "Ne gerek var sekstanta? Kırılırsa, denize düşerse n'apcan?" filan diye Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

    Ö. Ö.

Ynt: Daha denizci hissetmek için sekstant kullanmak?
« Yanıtla #5 : Aralık 29, 2016, 18:55:04 »
Yok zaten niyetim "iyi denizci" tartışması açmak değil..
feysbukta yeterince tartışma atışma dönüyor zaten!.. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

sadece bazı şeylere çok takılmamak, güvenlik ve ahlak/etik kurallarını esnetmeden denizde daha rahat-keyifli olmak, teknolojiye-gelişime ayak uydurmak konusunda kendime benzer düşüncede bir yazara rastladım, paylaşmak istedim, budur..
*

    S. Ş.

Ynt: Daha denizci hissetmek için sekstant kullanmak?
« Yanıtla #6 : Aralık 29, 2016, 19:09:16 »
Birde eski nostaljik denizci ekipmanlari basligi acsak Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

 Vikingler hatta cok oncesinde gunesi baz alan pusulalardan baslasak , elektronikler çokse cogumuz cuvallariz ...
*

    B. B.

Ynt: Daha denizci hissetmek için sekstant kullanmak?
« Yanıtla #7 : Aralık 29, 2016, 19:31:33 »
Ben el gps imi yanıma alıyordum ama sonra dusundum gerek yok cunku cep telefon ve tabletlerimiz var zaten.
Sextant kullanmayı ogrenmeyi cok isterdim. Kullanacağımdan degil anlamak icin.
*

    Ö. Ö.

Ynt: Daha denizci hissetmek için sekstant kullanmak?
« Yanıtla #8 : Aralık 29, 2016, 19:50:03 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Ben el gps imi yanıma alıyordum ama sonra dusundum gerek yok cunku cep telefon ve tabletlerimiz var zaten.
Bence telefon veya tablet tekne deniz ortamında su geçirmez bir el gps'inin dengi olamaz..
suya neme ve darbeye çok dayanıksız aletler..

Fethiyeden Rodos'a giderken bile serpintiden ıslanıp bozulan telefonlar biliyorum.
ciddi bir havada, dümen başında zor anlar yaşarken telefon faydasız olacaktır.
kaldı ki gps filan çalıştığında pili çok hızlı bitiyor. serpintide çakmak şarjı, usb kablo filan çözüm olmaz.
el gps'ine 2 tane kaliteli alkalin veya 2600mAh'lik şarjlı pil takınca 48 saat aralıksız çalışıyor meret..

Sırt çantamın içinde her zaman ayrıca bir su geçirmez poşet içinde pilleri yeni/dolu el gps'i, kafa feneri ve kerteriz pusulamı taşırım.. tekneye bindiğimde pasaport ve gemi adamı cüzdanımı da içine koyarım ve en kötü zamanda ulaşabileceğim yerde (hatta birkaç kere montumun cebine. yusuf yusuf anları!) tutarım.
*

    B. B.

Ynt: Daha denizci hissetmek için sekstant kullanmak?
« Yanıtla #9 : Aralık 29, 2016, 21:00:56 »
Yok teknenin sabit gps i var zaten ben o gps e alternatif el gps i tasiyordum . Su an onu tasiniyorum demek istedim
*

    S. Ş.

Ynt: Daha denizci hissetmek için sekstant kullanmak?
« Yanıtla #10 : Aralık 29, 2016, 22:47:26 »
Ozgur kaptan ,

el gpsinde  cok model var, neyine dikkat edelim, bir tane de ben almak istiyorum

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Aralık 29, 2016, 22:50:16 Gönderen: Semih Sener »
*

    B. B.

Ynt: Daha denizci hissetmek için sekstant kullanmak?
« Yanıtla #11 : Aralık 29, 2016, 23:11:30 »
Garmin in 78 serisi suda yuzebiliyor. Amerika da 199 dolar
*

    D. E.

Ynt: Daha denizci hissetmek için sekstant kullanmak?
« Yanıtla #12 : Aralık 29, 2016, 23:34:13 »
Değerli dostum,

Benim konuya bakışımı paylaşmak isterim; Şimdi önce Sekstant'ı öğreneceğiz..üzerine almanağını her yıl bulacağız da alacağız..üstelik almanak İngilizce.. Ve ciddi pahalı.. Her yıl yıldızların konumu Dünya'nın Güneş'in etrafında döndüğü eksenin konumuna göre değiştiği için değişen bir almanak.. Devamında bildiğin trigonometri... ve tüm bu hesap kitabı da ufku görebildiğimiz en parlak zaman ve olabilecek en sakin deniz koşulunu bulup yapacağız..bulamaz isek hata oranına eh artık katlanacağız.. Bunu da Akdeniz gibi aslında ''Açık Deniz '' olmayan 1 günden fazla kara görmeden seyir yapamadığımız sularda yapacağız.. O hata payı ile biz, bir adanın tepesine, bir gece çıkarız..
GPS anlarım, uzun seyirde kağıt haritaya her gün 2 kez ya da fazlası kaç kez istersen mevki koymayı anlarım... Ama neredeyse liman liman gidilen bir seyirde bunun gerekliliğini anlamam.. 2 GPS, cep telefonu, chart plotter, 1 lap top ve en azından belli başlı kağıt haritalarımız olan teknelerimizde ve Akdeniz havzasında ben gerekliliğini de inanmıyorum. Artık yeni nesil GPS'ler lityum pilli falanlar, pil süreleri hayli uzun.. GPS'ten alınan veriyi haritaya işlemek zaten en basit işlerden biri.. Ege denizine gelince kanal 16'dan ben neredeyim desen, biri sana kordinatını verir..

Çok komiktir bana göre; teknesinde en çok kağıt harita bulunduranlar Türk tekneleri idi.. Diğerleri kopya küçük ölçek haritalarla idare ediyordu.. Millet elinde ki laptop ya da cep telefonu ile hayatına devam ediyordu.. Kaldı ki zaten artık cep telefonu ya da laptopu da güneş enerjisi ile şarj etmek mümkün.. Teknede ki sistemden ayrı olarak.. Hadi benim gibi pimpirikli ol al 2 adet..

Düşünsene yüzlerce kağıt, ismini söyleyemediğim ''gerçek'' haritaya ne para dayanır, ne yer bulabilirsin.. Pilot kitapları hesaba katmıyorum dahi..

Bu yukarıdakiler benim fikrim. İyi denizci, kötü denizci bilmem.. Zaten bunun tanımı Dünya'da yok, bir bizde yapılıyor.. Ben açıkçası yaftalardan, illa da tanım yapılmasından ve insanların sırf bu tanımlar nedeniyle asıl olan ''Denizi sevmek, denizde olmayı sevmek''ten uzaklaşmasından sıkıldım..

Sevgili Özgür, cümlende bir yer hariç katılıyorum, evet bilgi hayatın her alanında olduğunu gibi harmanlanarak da kullanılabilinir ve uygulanabilir.. ama cümlende katılmadığın yer '' iyi denizci '' bunu yapandır diyemeyiz.. dememeliyiz..

Ben sekstant kullanmasını bilmiyorum.. Açıkçası öğrenmek de istemiyorum.. çünkü Almanak'ı her yıl almak bile benim için saçmalık geliyor.. Ama bunu seven, seçen ve uygulayana da saygım var.. Bu düşüncelerin hiç biri; beni ya da sekstant kullananı bir konunun iyisi, kötüsü yapmıyor..

Benim için ''Denizci'' vardır..ya da yoktur.. Bütün mesele de budur.. Sen denizci biri olarak bilgilerini öğrenmek isteyenlere aktarmalısın. Bana aktardığın gibi. Ancak unutma bu bilgileri almak isteyenler,sadece öğrenmek istekleriyle dahi denizcidirler. ''Daha iyi'' diye bir kavramı sakın kabul etme ve ettirme. (Özgür sana söylüyorum iyi denizci sen anla)

Daha iyisi biz 600.000 tekneye ulaştığımızda konuşulacak konu.. Henüz 22.000'deyiz..Bi dursun iyiler de, biz hele sevelim şu denizi..

Sevgi ve Saygılarımla,
Dilek Ergül


*

    C. A.

Ynt: Daha denizci hissetmek için sekstant kullanmak?
« Yanıtla #13 : Aralık 29, 2016, 23:43:36 »
Keşke sextantla iş bitseydi Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Göksel seyir yapabilmeniz için yani sextantınızı layıkıyla kullanabilmeniz için yanında bir kronometreye veya iyi bir saate + hesaplamaları yapabilmek için de gerekli tablolara ve o yılın almanağına ihtiyacınız var.

Üstüne üstlük tüm bunlara ve gerekli bilgiye sahip olsanız bile atacağınız iyi bir fix çoğunlukla 30-40 nm karelik bir üçgenin içine tekabül edecektir. Kısaca kıyısal seyir yaparken sextant kullanmaya çalışmak sadece fiyakalı olabilir, kesinlikle gerçekçi değildir.

Sekstantı pratikte de kullanmış bir denizci olarak ( 80'li yılların sonlarında gps herkeste yoktu Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap ) sekstantı daha çok güneşin yüksekliğini ölçerek enlemimizi bulmakta kullanırdık ve parakete seyriyle birlikte kullanıldığında çoğunlukla yeterli sonuçlar verirdi.

O yıllarda Amerikadan Akdeniz'e doğru giderken, Azorlarla Madeira adalarını ortalamaya çalışırdık. Azorlarla Madeira adaları arası yaklaşık 400 deniz milidir. Bu iki adalar grubundan herhangi birini tutturduğumuz sürece bir problem olmazdı, yani doğru yoldayız derdik Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Zaman zaman tutturamadığımız da olurdu Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Çok kuzeye çıktıysak hava değişiminden, çok güneye indiysek Afrika'yı görünce rotadan biraz saptığımızı Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap anlardık.

O yıllarda direction finder kullanarak radyo istasyonlarının yayınladığı sinyalleri yakalamaya çalışır,  en az 2 istasyon sinyali yakaladığımızda yaklaşık olarak yerimizi tespit edebilirdik ama hiç kolay iş değildi doğrusu.

Neyse gps'in kıymetini bilmek lazım.
*

    S. Ş.

Ynt: Daha denizci hissetmek için sekstant kullanmak?
« Yanıtla #14 : Aralık 29, 2016, 23:47:57 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Garmin in 78 serisi suda yuzebiliyor. Amerika da 199 dolar

Bir el cihazi  gps,barometresi trendli  ve sicakligi vericek  var mi boyle kombine bir sey acaba ?
« Son Düzenleme: Aralık 29, 2016, 23:48:26 Gönderen: Semih Sener »