0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    Ö. A.

Tekne Güverte Zemin Tamiri
« : Mayıs 10, 2018, 22:05:18 »
Tüm GeKolara selamlar. 7mt ahşap üstü fiber teknem var. Güverte zamanla çürümüş olduğu için ağır olan akülerle biraz sert basınca kırılma oldu. Şimdi bu zemini ben nasıl tamir edebilirim? Barınaktaki arkadaş su kontrasıyla yenileyelim dedi ama nasıl yapacaz dediğimde kendiside kitlendi Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Şuan görünen güverte zemini komple kaldırıp yenilemek ama nasıl yapabilirim? Bilgisi olan GeKolardan yardım bekliyorum.

LG-H870 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi



*

    A. Ç.

Ynt: Tekne Güverte Zemin Tamiri
« Yanıtla #1 : Mayıs 11, 2018, 07:43:00 »
Kemerelerin üstünden tüm fiberi ve sonra ahşabı sökeceksiniz. Çürümüş kemere varsa kırmadan sökmeye çalışıp yenisini yapıp takacaksınız. Çok alengirli bir yerde ise yanına yedeklem yapacaksınız. 8 mm veya daha kalın su kontrasını kemerelerin üstüne alıştırarak döşeyeceksiniz. Aralarında aşırı boşluk olmamasına dikkat edin. Bağlamak için galvaniz çivi, pirinç vida veya bakır perçin kullanabilirsiniz. Galvaniz çivi en dayanıksuzıdır, bakır perçin idealdir ama hem pahalı hem çalışması zordur. Kontraplak  oynamayacak gibi bağlandıktan sonra zımpara ile yüzeyi düzleştirecek ve temizleyeceksiniz. Epoksi reçineyi bir veya iki kat uyguladıktan sonra dokuma cam elyafı ve epoksi reçine ile iki kat kaplayacaksınız. Yüzeyi düzeltmek için epoksi reçine içine cam elyafı tozu diye satılan cam tozu ile macun yapıp uygulayacaksınız. Yüzeyi kalın zımpara ile başlayıp en son 120 kum zımpara ile düzelteceksiniz. Üstüne herhangi bir boya olabilir ama çift komponentli poliüretan boya uygulamanızı öneririm.

Epoksi kullanırken bir üst katı epoksi dokunma sertliğine ulaşır ulaşmaz atın, üstünden 12 saatten fazla geçerse en az bir hafta bekleyip, su ve fırça ile yıkayıp ince bir zımparadan sonra işlem yapmanızı öneririm. Aynı şey poliüretan boya için de geçerlidir. Epoksi kurursa bir hafta beklemeniz gerekir.  Bekleyin, su ve fırça ile yıkayın, zımparalayın ve sonra boyayın.

Reçine olarak polyester kullanmayın, yapışması iyi olmadığı için 2-3 yılda ahşabı bırakır.

Koç boynuzu gibi güverte üstü yapıları boya kuruduktan sonra deliklerin delecek altlarına destek plakası koyacak ve somunlu vida ile takacaksınız. Vidayı takmadan önce polisülfür veya poliüretan mastik ile sıvayıp su geçirmesini engelleyeceksiniz. Yukarıdan vdayı çevirmeden tutarken ikinci bir kişi aşağıdan somunu destek plakasını taktıktan sonra sıkacak, tersini yapmayın.

Kontraplak, sağlamlık için destek sağlayacak, fiberglas tabaka su geçirmezliği sağlayacak bu nedenle kontraplak aralarını doldurmak için zaman harcamayın.

Sağlıklı bir bağlantı istiyorsanız, koç boynuzunu bağlarken delikleri vidanın iki katı çapta delin, alttan koli bandı ile kapatıp epoksi reçine ile deliği doldurun, kuruduktan sonra eposiyi vida çapında delin, içine su girse bile ahşaba ulaşamaz.

Resim olmadığı için yorum yapamıyorum ama küpeştelere ve kamara kenarlarına çıta çekmeniz gerekebilir. Çıtaları iyi alıştırıp epoksi ile yapıştırdıktan sonra çivileyerek sabitleyebilirsiniz. Çivi başlarını ahşaba iyice gömüp üstlerini epoksi macun ile doldurup zımparalayarak yok edebilirsiniz.

Kontraplakların bağlanması epoksi ile yapıştırark da yapılabilir bu durumda işkence ile sıkmanız veya yine çivileyerek sabitlemeniz gerekir.
 
Kolay gelsin.     
« Son Düzenleme: Mayıs 11, 2018, 07:46:57 Gönderen: Ahmet Çelenoğlu »