Gönderen Konu: DIŞTAN TAKMA MOTORLAR  (Okunma sayısı 397 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Tayfun Güler

• Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 12 Mesajı Toplam
    23 Kere Beğenildi
    • Tayfun Güler
DIŞTAN TAKMA MOTORLAR
« : Temmuz 21, 2010, 16:01:09 »
Merhaba korsanlar,
Hayatımdaki ilk hocasız yelken seyrime çıkmadan önce beni en çok strese sokan konulardan birisiydi "dıştan takma motor kullanımı". Bu konuda hem sizlerden yeterli bilgiyi almış, hem de Ahmet Çelenoğlu korsan'a özel bir mesaj yollayarak, bu konu ile ilgili bir yazı hazırlayıp hazırlayamayacağını sormuştum.
"Hazırlayacağım" demişti.
Hazırlamış. Kendisine teşekkür ediyorum.
Bu konu ile ilgili bir soru sormak istiyorum. Dinginin motorunu, yelkenli teknedeki braketten (ismini böylece öğrenmiş oldum) söküp bota takmak, işim bitince tekrar bottan söküp tekneye almak ve brakete takmak bana hem çok kolay gelmediği, hem de düşme ve düşürme tehlikesi taşıdığı için pratik gelmediğinden genellikle yüzerek karaya ulaşıp bağlanmayı tercih ettim. Eşim "motor, bota takılı kalsa, seyir halinde iken, ne olur ki?" diye sorduğunda da bu sorunun cevabını veremedim.
Hangisi doğrudur? Motorun dinginin üzerinde bırakılması, örneğin Hisarönü körfezinde bu şekilde seyir yapılması doğru mudur? Yoksa her ihtimale karşı diyerek her seferinde teknedeki yerine geri mi takılmalıdır?
Bir de aklıma gelmişken, daha önce yaşadığım gibi, jikleyi açık unutup bir de motoru susturmayı başardığımda, çabucak motoru bir kez daha çalıştırmanın bir yolu var mıdır?
Şimdiden teşekkür ediyorum

Taner Özer

• T A L Y A - Fethiye
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 31 Mesajı Toplam
    43 Kere Beğenildi
    • TALYA
Ynt: DIŞTAN TAKMA MOTORLAR
« Yanıtla #1 : Temmuz 21, 2010, 16:16:47 »
Tayfun korsan,

Soru senin sağlamcılığın ile ilgili.
Normal hava şartlarında motoru dingiden almazsan bişeycik olmaz.
Biz o bölgelerdeki tüm seyirlerimizde öyle yaptık.
Hava biraz sertleşmeye başladığında brakete almak daha iyi.
Dediğim gibi senin sağlamcılığın asıl olandır.
Mesela Ateş korsan olsa mutlaka her seyirden sonra motoru brakete alırdı. x():

TANER

Orhan Barut

• S/Y Perim
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Ankara
  • 8 Mesajı Toplam
    13 Kere Beğenildi
« Yanıtla #2 : Temmuz 21, 2010, 16:24:19 »
Seyir halinde motor dingide kalırsa hızınız düşer.
http://www.gezginkorsan.org/forum/index.php/topic,4318.0.html
« Son Düzenleme: Temmuz 21, 2010, 16:25:51 Gönderen: Orhan Barut »

S/Y Perim, Turgutreis D-Marin.

Ahmet Çelenoğlu

• Vardiya Zabiti
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 32 Mesajı Toplam
    41 Kere Beğenildi
    • Eğitim, tekne danışmanlığı, sörvey
« Yanıtla #3 : Temmuz 21, 2010, 16:27:34 »
Botlar tekne arkasında çekilirken mutlaka direnç yaratırlar. Özellikle yelkenli teknelerde botun çekilmesi yerine tekne üstüne alınması önerilir. Bir diğer neden de ne kadar sağlam bağlanırsa bağlansın botun halatının kopması veya çözülmesi olasılığıdır. Motor bot üzerinde bırakılırsa bu direnç daha da artar ve kopma olasılığı da fazlalaşır.
Önerim oldukça değerli olan botunuzu ve motoru tekne üstüne almanızdır.

Bir tekne limanda güvenliktedir, ancak tekneler limanda durmak için yapılmazlar.

Tayfun Güler

• Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 12 Mesajı Toplam
    23 Kere Beğenildi
    • Tayfun Güler
« Yanıtla #4 : Temmuz 21, 2010, 16:35:21 »
Teşekkür ediyorum.

Ateş Erim

• S/Y Kedii
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Bozburun/Muğla
  • 5 Mesajı Toplam
    7 Kere Beğenildi
« Yanıtla #5 : Temmuz 29, 2010, 17:46:18 »

[Sildim]

Mesela Ateş korsan olsa mutlaka her seyirden sonra motoru brakete alırdı. x():

TANER

Sen bana kötü bişey dedin sanırsam :D

AteşK (Motorunu braketinde taşıyan korsan :P )
« Son Düzenleme: Temmuz 29, 2010, 17:46:43 Gönderen: Ateş Erim »

Tümay Gören

• S/Y Özi
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 40 Mesajı Toplam
    52 Kere Beğenildi
    • http://www.sualtihizmetleri.com
« Yanıtla #6 : Temmuz 29, 2010, 18:02:07 »
 Dingi gerekli önlemler alınarak arkadan çekilmeli .  Motoruda takılı ve benzini dolu olmalıdır .

S/Y Özi - İstanbul /  Bodrum/ Güney Ege

Ahmet Çelenoğlu

• Vardiya Zabiti
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 32 Mesajı Toplam
    41 Kere Beğenildi
    • Eğitim, tekne danışmanlığı, sörvey
« Yanıtla #7 : Temmuz 29, 2010, 18:15:50 »
"Dingi gerekli önlemler alınarak arkadan çekilmeli .  Motoruda takılı ve benzini dolu olmalıdır . " ki teknenin kıçından ayrıldığında bulan bir de motor ve benzin derdiyle uğraşmasın.

Bir tekne limanda güvenliktedir, ancak tekneler limanda durmak için yapılmazlar.

Ömer Barlas

• S/Y Barlas
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Bornova, İzmir
  • 6 Mesajı Toplam
    9 Kere Beğenildi
    • Serbest Çağrışım
« Yanıtla #8 : Temmuz 29, 2010, 19:55:03 »
Dingi gerekli önlemler alınarak arkadan çekilmeli .  Motoruda takılı ve benzini dolu olmalıdır .

açıkçası bende bu fikirdeyim, bot & motorun fazla hırpalanmaması için olabildiğince fazla halatla geride bırakarak çekiyorum, ama eğer hakikaten "aşırı" dalga varsa ancak brakete alıyorum. 4 hp olmasına rağmen indirip bindirmekte çok zor bu arada mereti, yapacak ustayı bulabilirsem arkaya bir çift bot makarası -mataforaymış adı- koymaya bile niyetlendim neredeyse.
« Son Düzenleme: Temmuz 29, 2010, 20:03:46 Gönderen: Ömer Barlas »

S/Y Barlas, Martı Marina, Nova Pontonu

Korku en zarif silahtır, elleriniz hiç kirlenmez. -- Jenny Holzer http://bit.ly/vPkPDJ

Mehmet Erem

• S/Y Lotus
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Istanbul
  • 75 Mesajı Toplam
    142 Kere Beğenildi
    • lotus seyir defteri
« Yanıtla #9 : Temmuz 29, 2010, 22:08:28 »
Dinginin, motorun, teknenin ve seyir esnasındaki denizlerin büyüklüğüne göre değişir...
Taner'e katılıyorum sonuncu ve belki de en belirleyici faktör ise genelde tekne reisinin sağlamcılığı veya üşengeçliği...
Motor yoksa çok çok sert hava yoksa, ben şahsen dingiyi hep arkadan çektim.
Hala da çekiyorum...
Ahmet Korsan'ın dediğine katılmıyorum, dinginin halatı kopmaz, olsa olsa çözülür... Ancak daha sıklıkla manevrada pervaneye dolanır.
Biz bunun için fosforlu renkli yüzer halat (polipropilen) kullanıyoruz...
Buna mukabil 10-12 metre teknelerde başüstüne (genelde) konan dingiler, hem zincirlik kapağının açılmasını hem de tramola-kavançalarda genova ıskotalarına çapariz yaratbilirler.
Şahsen çok sert kafadan gelen deniz olmadığı şartlarda dingiyi hep arkadan çekmişimdir. Yandan gelen rüzgarlar çok şiddetlendiğinde, uçup ters kapak olabiliyorlar veya içleri dolup halatına ciddi yükler binmesine yol açabiliyorlar...
Dingilerle ilgili sıkça yapılan bir yanlış, çekmek için kullanılan halatın tam önündeki (genelde plastik) halkaya veya mapaya bağlanması.
Bunun yerine her iki tibin altına doğru monte edilmiş (genelde metal) mapalara izbarço ile fikse edilmiş bir sapan ile çekilmesini sağlamaktır.
Motor eğer dingide bırakılacaksa, katlanarak sudan çıkartılmalı ve benzin deposu kapağı iyice sıkıştırılmalıdır.
Her halukarda ister arkadan çekilirken, isterse normal kullanım için dingi braketine takıldığında, mutlaka ayrı bir ince ile sabitlenmelidir.
Motorun üstündeki sıkıştırma kollarındaki deliklere takılan bir kilit, hem dingide hem de tekne üstünde motorun çalınmasına engel olur, yararlıdır.
5 BG'ne kadar olan, özellikle iki zamanlı motorlar daha hafif oldukları için rahatlıkla elle tekneye alınabilirler, ancak daha büyük motorlar için matafora çok yararlıdır.

selametle...

S/Y Lotus

Kemal Albayrak

• Tchita
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Tekirdağ
  • 5 Mesajı Toplam
    5 Kere Beğenildi
« Yanıtla #10 : Temmuz 29, 2010, 22:37:16 »
keç arma teknelerde bumba vinç olarak kullanılabiliyor matafora ihtiyacı varsa kromdan yaptırılabilir ben botu kamara üstüne bağlıyorum ters olarak arkadan çok sert değilse çekiyorum denize düşersem tutuncak bir şey olsun diye arkada 10 metre mesafe bırakarak yetermi bilmiyorum daha uzun olursa tekneye çok yük getirir gibime geliyor

Tchita

Kadir Kurtbayram

• S/Y Ayna
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 58 Mesajı Toplam
    90 Kere Beğenildi
« Yanıtla #11 : Temmuz 29, 2010, 22:56:12 »
Hiç istenmeyen bir durumdur ama yinede başa gelebilir...Botlarımız aynı zamanda (sahile gidip ekmek ve gazete almanın ve çöp atmanın dışında)emergency botlarıdır. Emergency (acil) durumlarda motoru braketten söküp bota takmak, heleki sert bir hava varsa oldukça zordur.

Yukarda yazılanların tamamı doğru...Her kaptan kendine uyanı yapar.

S/Y Ayna - MarinTürk/Pendik

mehmetsutcu

• Ziyaretçi
« Yanıtla #12 : Temmuz 30, 2010, 17:18:06 »
Botu kıçtan çekerken nasıl bağlamalıyız ki sürtünme en aza insin...

Örneğin ben, bota sapan şeklinde bağladığım baş kısmını hafifçe kaldırarak sancak veya iskele tarafında ki aynanın kenar fitiline yaslayarak bağlıyorum. Sürtünme alanı azalsın diye... Fakat yelken seyrinde ciddi hız kaybı yine de oluyor...
Uzun bir inceyle bağlandığında daha çok hız kaybı olacağını sanıyorum.
Bu konu ile ilgili değişik bir fikir de oluştu ama henüz denemedim...
Botun kıçını kaldırıp, öyle bağlamak... Baş kısmı biraz eğik ve alanı kıçtan daha küçük olduğundan daha az etki eder gibi geldi bana...
Motoru seyirde barakete almak daha mantıklı gibi... Çünkü bot çok zıplıyor....

Bu arada kesin çözüm isteyen matofara takmalı.... 

DIŞTAN TAKMA MOTORLAR Konusuna Ait Benzer Konular

Dıştan takma 4 ve 2 zamanlı motorlar
İnternetten derlediğim dıştan takma 9.9 ve 8 beygir 4 ve 2 zamanlı motorların bazı özellikleri ve fiyatları Marka/Model   Fiyat€... Devamı...

Gösterim: 2473 - Yanıt: 53 - Başlatan:Hüsne Altıok
İçten takma motorlar!
Forumda arama yaptığımda dıştan takma motorlar ile ilgili bir çok bilgi olduğunu görüyorum.Bora Bora 1 için alınacak dıştan takm... Devamı...

Gösterim: 708 - Yanıt: 21 - Başlatan:Erdem Çakır
DIŞTAN TAKMA MOTORUN OKSİTLENMESİ
Dıştan Takma motorumun tutyası erimiş ve bitmiş tutya olmayınca motorun suda kalan kuyruk kesiminde erimeler başlamış bu eriyen ... Devamı...

Gösterim: 345 - Yanıt: 12 - Başlatan:İlker Sarı
Küçük İçten Takma Motorlar
Alıntı yapılan: Tümay Gören - Mart 03, 2010, 16:09:04Cin makinaları  kullanablirsiniz . Tahminimizden daha sağlamdırBende bu kon... Devamı...

Gösterim: 2106 - Yanıt: 20 - Başlatan:Tuğrul Karan
hangi içten takma motor
Sevgili GeKo'lar,şu anda teknemize zayıf gelen 5 HP-4 Zamanlı motorumuz yerine içten takma bir motor almayı düşünüyoruz.teknemiz... Devamı...

Gösterim: 473 - Yanıt: 10 - Başlatan:Müfit Sarıkaya
YAMAHA MALTA DIŞTAN TAKMA MOTOR
Yamaha'nın malta isimli bir dıştan takma motoru var.Bu motordan çevrenizde ve sizde satmak isteyen varsa talip olabilirim..ilgil... Devamı...

Gösterim: 847 - Yanıt: 38 - Başlatan:Nurettin İşletici
Elektirikli Motorlar ve Denizde Kullanımı
    Değerli korsan arkadaşlar    5  mt boyunda ve bittiğinde yaklaşık 250-300 kg olacağını tahmin ettiğim yelkenli teknede elekt... Devamı...

Gösterim: 683 - Yanıt: 34 - Başlatan:İsmail Oruç

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal