Gönderen Konu: Demiri tonoza taktım!  (Okunma sayısı 936 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ömer Barlas

• S/Y Barlas
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Bornova, İzmir
  • 6 Mesajı Toplam
    9 Kere Beğenildi
    • Serbest Çağrışım
Ynt: Demiri tonoza taktım!
« Yanıtla #15 : Temmuz 08, 2010, 08:01:50 »
Kullandığınız methodu biraz anlatabilir misiniz? Resimli olursa tadına doyum olmaz tabi...
Mesela çapaya bağladığınız halatın alt kısımlarına ekstra yüzdürücü koyuyor musunuz?

genelde demir attığım yerler belli ve 7-8 m'yi geçmiyor, demirin ucuna bir tane şamandırayı 10 m halat ile sabit bağladım, demirle berabe onu da bırakıyorum. halat çok kalın değil -4 mm-, o yüzden şamandıra kendisini su üstünde tutabiliyor, ekstra yüzdürücüye ihtiyaç duymadım, fazlalık kalan halatta battığı için herhangi bir risk yaratmıyor.

sadece başka bir tekne yanaşırken demirin üzerinden geçmemesi için vuvuzela öttürüp şamandırayı işaret ediyorum ;)

S/Y Barlas, Martı Marina, Nova Pontonu

Korku en zarif silahtır, elleriniz hiç kirlenmez. -- Jenny Holzer http://bit.ly/vPkPDJ

Hakan Irıklı

• Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
    • http://www.suzuki4x4turkiye.com
« Yanıtla #16 : Temmuz 08, 2010, 08:26:50 »
Kadir abicijim nedir işin aslı astarı meraklara gark ettin bizleri..

BİR TEKNENİN YENİDEN DOĞUŞ HİKAYESİ / HAKAN IRIKLI
Rüyaları gerçekleştirmenin en iyi yolu uyanmaktır..

Cenker Tezel

• S/Y Mobydick
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
« Yanıtla #17 : Temmuz 08, 2010, 08:39:25 »
Tahminimce; Kadir korsanın demirini taktığı tonoza Koskoca çam limanında teknesini yeni almış arkadaşımıza demir atmayı öğretmeye çalışırken bizde demirimizi taktık. Fazla yakıtımız olmadığı için uğraşamadık(yakıt tüketimi : 150L/hr) Demiri zinciriyle bıraktık marinaya döndük. Sonra kartal balıkçı barınağından tanıdık bir dalgıça demiri taktığımız yeri tarif ettik ertesi gün 180TL ye demirimizi zinciriyle getirdi.

Bahsi geçen tonoz yada herneyse tarif etmeye çalışayım. Sahildeki 3 evin iskelesini karşınıza alın, sancağınızada tepedeki su kulesini alın. bunların kesiştiği yere hayali olarak 10 mt çapında daire çizin ve o alana demir atmayın derim...

O derinliklere dalıp iş yapabileceğinizi düşünüyorsanız problem yok, demir atabilirsiniz o zaman :)

S/Y Mobydick - F.Bahçe Marina F10

Eyüp Oğan

• S/Y Rossinante
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 1 Mesajı Toplam
    1 Kere Beğenildi
    • Rossinante
« Yanıtla #18 : Temmuz 08, 2010, 09:45:53 »

Ben de iyice merak ettim, sakın o meşhur uzun bir hortumla dalma işini yapmış olmasın... :)

Ahmet Semiz

• Vanda, Pendik
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 13 Mesajı Toplam
    17 Kere Beğenildi
    • deniz tutkusu
« Yanıtla #19 : Temmuz 08, 2010, 20:33:41 »
Kadir korsan geçmiş olsun, hepimizin karabasanı bu durum..
inşaallah kimse yaşamaz böyle sıkıntı..
Çözümü bekliyoruz.

Fatih Ferhan Mert

• S/Y Jazz
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 2 Mesajı Toplam
    2 Kere Beğenildi
« Yanıtla #20 : Temmuz 08, 2010, 20:53:39 »
Geçmiş olsun Kadir Korsan. Çözüm ne zaman geliyor?

S/Y JAZZ Marinturk Pendik Marina D63

Kemal Albayrak

• Tchita
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Tekirdağ
  • 5 Mesajı Toplam
    5 Kere Beğenildi
« Yanıtla #21 : Temmuz 08, 2010, 21:09:31 »
hadi ama meraktan öldük şurda bence dalıp halatı bağladınız tersten çektiniz demiri yada garanti çözüm komple ırgatla birlikte tekneyi denize terk ettiniz korsanca bir çözüm

Tchita

Cenk Cesur

• Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 1 Mesajı Toplam
    1 Kere Beğenildi
« Yanıtla #22 : Temmuz 08, 2010, 21:18:28 »
Kerim'de bir su altı kamerası var. Aynısından edinip demir atmadan önce onu dibe salıp bakıp sonrasında demir mi atsak ne :)

Valla biz Marmaris'te demiri atınca, 15 metreden nereye attığımızı görüyoruz, kameraya ne gerek var ki  ;D x():

Umut Pelit

• S/Y Mojito
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul- Ümraniye
  • 5 Mesajı Toplam
    10 Kere Beğenildi
    • Denizdeki Hayatım
« Yanıtla #23 : Temmuz 08, 2010, 21:22:22 »
Kerim'de bir su altı kamerası var. Aynısından edinip demir atmadan önce onu dibe salıp bakıp sonrasında demir mi atsak ne :)

Valla biz Marmaris'te demiri atınca, 15 metreden nereye attığımızı görüyoruz, kameraya ne gerek var ki  ;D x():

Cenk Abi,
Orada bulduğu her temiz noktayı pisletmek için uğraşanlar yok mu ?  &+^^ >:(

- 1996 Beneteau Oceanis 381 - Marintürk İstanbul City Port F-15 - http://umutpelit.blogspot.com - http://picasaweb.google.com/umpelit

Kadir Kurtbayram

• S/Y Ayna
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 58 Mesajı Toplam
    90 Kere Beğenildi
« Yanıtla #24 : Temmuz 09, 2010, 03:28:03 »
Her zaman değil ama şartlar müsait olunca yapılabilecek bir demir
 kurtarma operasyonu oldu.

Demiri taktığımız meret çok ağırdı. Elle güverteye almak falan hayaldi.Zaten tekneyede zarar verirdi.

Bizim derdimiz derinliğin fazla oluşundan ve suyun bulanık olmasından dolayı durumu tam görememizdi...

Demiri salpaya almaya çalıştık....Bu sayede tonozu battığı balçıktan tekneyi yukarı aşağı sallayarak kurtarmaya çalıştık.Tonoz hareket ettikten sonra kıyıdaki sığlığa bosa tuttuğumuz zincirle tonozu motor gücüyle sürükledik.

Kolay olmadı!

Önce yarımyol sonrada (tonoz hareket edince) Tamyol tornistanla tonozu kıyıya sürükledik. Gayemiz; tonozu rahatça dalıp kurtarabileceğimiz derinliğe çekmekti...İskandilde 00 ı görünceye kadar tonozu bosa vurduğum zincirle çektim.Dibe oturuncaya kadar çekip zinciri tekrar salpa yaptım.Sonra tekrar aynı hikaye...

Dibe oturmaktan korkmuyorum çünkü dip kum...Salpadan sonra tekrar çektim....iyice kıyıya vardık.ama devam.Tekrar salpa ve üçüncüde tonoz iyice kıyıya geldi.Dalıp zincir ve çapayı çıkartmak bu durumda çok kolay oldu...

Zincir artık demirle beraber kurtulduğu için tekne boşta kaldı ve rüzgar basıp sahilde iyice kuma yattı ama ufak motor ve dümen manevralarıyla çabucak kurtuldu... :)

Düşünüyorumda bu işten ders falan çıkaramıyorum.

Çamlimanı teknelerin kıçkıça demirlediği biryer. Öyle demire halat ve şamandra bağlamak benim gibi geceden gelip ertesi gün bile kalan tekneler için sorundan başka bir işe yaramaz.Botlar,biiç klap a gelen tekneler ve etraftaki tekneler kesin şamandraya sararlar... :(

« Son Düzenleme: Temmuz 09, 2010, 03:28:26 Gönderen: Kadir Kurtbayram »

S/Y Ayna - MarinTürk/Pendik

Kadir Kurtbayram

• S/Y Ayna
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 58 Mesajı Toplam
    90 Kere Beğenildi
« Yanıtla #25 : Temmuz 09, 2010, 03:30:56 »

Ben de iyice merak ettim, sakın o meşhur uzun bir hortumla dalma işini yapmış olmasın... :)

Yok abisi...Hortumla dalma işi o kadar uzun boylu değil.... :)

Kadir Kurtbayram

• S/Y Ayna
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 58 Mesajı Toplam
    90 Kere Beğenildi
« Yanıtla #26 : Temmuz 09, 2010, 03:33:09 »
Tahminimce; Kadir korsanın demirini taktığı tonoza Koskoca çam limanında teknesini yeni almış arkadaşımıza demir atmayı öğretmeye çalışırken bizde demirimizi taktık. Fazla yakıtımız olmadığı için uğraşamadık(yakıt tüketimi : 150L/hr) Demiri zinciriyle bıraktık marinaya döndük. Sonra kartal balıkçı barınağından tanıdık bir dalgıça demiri taktığımız yeri tarif ettik ertesi gün 180TL ye demirimizi zinciriyle getirdi.

Bahsi geçen tonoz yada herneyse tarif etmeye çalışayım. Sahildeki 3 evin iskelesini karşınıza alın, sancağınızada tepedeki su kulesini alın. bunların kesiştiği yere hayali olarak 10 mt çapında daire çizin ve o alana demir atmayın derim...

O derinliklere dalıp iş yapabileceğinizi düşünüyorsanız problem yok, demir atabilirsiniz o zaman :)

Bizim taktığımız tonoz artık biiç klap önünde 1,5 metrede....(Oraya kadar çektik!)

Kadir Kurtbayram

• S/Y Ayna
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 58 Mesajı Toplam
    90 Kere Beğenildi
« Yanıtla #27 : Temmuz 09, 2010, 03:45:26 »
Kullandığınız methodu biraz anlatabilir misiniz? Resimli olursa tadına doyum olmaz tabi...
Mesela çapaya bağladığınız halatın alt kısımlarına ekstra yüzdürücü koyuyor musunuz?

genelde demir attığım yerler belli ve 7-8 m'yi geçmiyor, demirin ucuna bir tane şamandırayı 10 m halat ile sabit bağladım, demirle berabe onu da bırakıyorum. halat çok kalın değil -4 mm-, o yüzden şamandıra kendisini su üstünde tutabiliyor, ekstra yüzdürücüye ihtiyaç duymadım, fazlalık kalan halatta battığı için herhangi bir risk yaratmıyor.

sadece başka bir tekne yanaşırken demirin üzerinden geçmemesi için vuvuzela öttürüp şamandırayı işaret ediyorum ;)

Bahsettiğimiz çamlimanı gece vakti bile fıldır fıldır gezen motoryatlarla dolu...Belli bir saate kadar uyumayıp bekleyebilir ve mehtabın tadına varabilirsiniz ama bir saatten sonra uyuyorsunuz ve demir şamandranız her türlü tacize açık oluyor. :) Gündüz ise daha kötü... Biiç klaba insanları getiren ve öğleden sonra geri götüren bir dolu tekne tamyol burnunuzun dibinden geçiyor.Üstelik birdoluda tekne gidip geliyor ve demir atıyor.Ayrıca günboyu tekne dingileri etrafınızda cirit atıyor...Bu durumda demirinize bağladığınız şamandra eğer uzun kaloma vermişseniz size dertten başka bir halta yaramıyor...

İlhan Doğan

• S/Y Tarella
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
    • ATM TEKNİK
« Yanıtla #28 : Temmuz 09, 2010, 08:12:21 »
Sanırım en iyi yöntem bu  :o

Teşekkürler, Saygılar.

S/Y TARELLA - Marintürk-Pendik - D16

Mehmet Erem

• S/Y Lotus
  • Vardiya Zabiti
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Istanbul
  • 75 Mesajı Toplam
    142 Kere Beğenildi
    • lotus seyir defteri
« Yanıtla #29 : Temmuz 09, 2010, 08:55:53 »
Kadirim,
Geçmiş olsun...
Anlattığına göre zor işmiş, iyi kotarmışsınız tebrikler...

Çam Limanı dediğin gibi riskli bir yer değil, rağmen başa gelmiş olması düşündürücü.

Şamandıra için denilen riskler her zaman var. Nispeten küçük, suya kolaylıkla batabilen bir şamandırayı, çapaya monte bir küçük makara ve inceyle tekneye sabitleyip, demir atıldıktan sonra boşunu alıp dibe batmasını sağlayan mekanizmalar kullanılabilir. Bu sayede trafiğin fazla olduğu veya meraklı denizcilerin çokça olduğu yerlerde, incenin boşunu alarak küçük şamandıranın mesela 2-3 metrelere inmesini sağlamak mümkün. Forumda bir yerlerde de yazılmıştı ama bulamadım...

Ancak Çam Limanında ben de olsam bu tarz bir düzenekle uğraşmazdım doğrusu, ne yalan söyleyeyim üşenirdim...

Ben bu tarz durumlar için daha pratik bir önlem yapıyorum bizim yeni kızda...
Her çapanın ucunda, özellikle dalgalı havalarda düşmesini falan önlemek için kullanılan bir ince vardır. Ben bu halatı yüzer halat polipropilenden yaptım, yaklaşık 2-3 metre kadar. Atılan derinliğe göre daha uzun da tutulabilir....
Ucunda boşta bir izbarço var. Yeni nesil polipropilen halatlar, gece de görülmesi amacıyla fosforlu yapılıyor artık, gece de görmek mümkün.

Velhasıl demir atılır takılırsa, yüzeydeki halatın boştaki izbarçosundan yukarı almak mümkün...
Eğer 2-3 metreden daha sığ bir yere demirlendiyse, halat yüzüyor tabii, o zaman da (gerçi benim başıma gelmedi ama) zincire falan iliştirilebilir, mesela...

Her demire atana selametler ))

S/Y Lotus

Demiri tonoza taktım! Konusuna Ait Benzer Konular

Kıç demiri
Benzer bir ikilem de biz de kaldık.Açıklayayım...Lotus'ta bir adet 1000watt ırgata ek olarak, 20 kg Danfort (no-name) galvaniz ç... Devamı...

Gösterim: 376 - Yanıt: 12 - Başlatan:Mehmet Erem
Hep ahşap. Ama son zamanlarda uskunalara taktım
Bugün Başarın "adsız" 39 Ft Beneteau'suna binip Özgür'le denize çıktık. Tembelliğimiz de üzerimizdeymiş ki sadece genoa ile Burg... Devamı...

Gösterim: 1814 - Yanıt: 42 - Başlatan:Cem Gür
ultra ile delta demiri karşılaştırabilir misiniz?
Ultra almak istiyorum ama fiyatı çok yüksek geliyor. Delta'nın fiyatı daha makul. Performanslarını deneyerek fikir edinmiş olanl... Devamı...

Gösterim: 405 - Yanıt: 18 - Başlatan:Güven Birkan
ırgat motoru çalışmaz ise demiri nasıl alırız?
Geçen gün ırgat motoru aniden çalışmadığında dehşete kapıldım. Ya sorunu çözemez isem demir almam gerektiğinde ne yapacağım? Bu ... Devamı...

Gösterim: 357 - Yanıt: 10 - Başlatan:Güven Birkan
- sizn zinciri çektik... - yapma yaa. - ama demiri şuraya attık yine. -*?!**!?
Selam GeKo ailesi...Güzel bir gün herşey hazır, eğitim yapıp 1 gecede konaklayıp ertesi gün geri dönmeyi planlıyoruz, orak adası... Devamı...

Gösterim: 473 - Yanıt: 13 - Başlatan:Emre Özgen

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal