Gönderen Konu: Demiri tonoza taktım!  (Okunma sayısı 922 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kadir Kurtbayram

• S/Y Ayna
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 57 Mesajı Toplam
    89 Kere Beğenildi
Demiri tonoza taktım!
« : Temmuz 07, 2010, 00:46:05 »
Hemen herkesin başına gelebilecek bir durum...

Fakat bu durum kimsenin başına gelmeyeceğini düşündüğü ve herkesin rahat bir şekilde demir attığı Heybeliada Çamlimanında insanın başına gelince;

-Noluyoss yahu? dedirttiriyor insana....

Yıllardan beri İstanbuldaki tekne sahiplerinin pek çoğu Çamlimanına gider ve demir atar... Üstüste demir atmaların haricinde kolay kolay kimse demir bırakmaz bu limanda...

Bir de kırk yılda bir keşişlemeden gelen ani boralarda demir bırakıp gidenler vardır. Bunu da daha geçen hafta yazıp çizdik. El kancasıyla limanı taradık ve sadece bırakılan zinciri bulup (tombili nin zinciri) teknesinin zincirliğine  avdet olundu...

03 temmuz ctesi akşamında heybeliada limanının poyraza en sota köşesine (sabah biiç klaptan müzik sesi gelme ihtimaline rağmen) demir atıldı. Sürekli değişen rüzgar yüzünden tekne demir etrafında fırfır döndü....Ertesi gün şiddetli rüzgarda sürekli demir tarayan teknelerle dalga bilem geçildi :(  Yüzüldü,eğlenildi,ızgaralar yapıldı,yemekler yenildi...  Akşam saati yaklaştığında motor çakılıp vira demir edildiğinde demir bir yerden sonra gelmedi.... :( Anlaşılan o ki,biryerlere takılmış... Demirin çevresinde dört dönüyorum. Kıçın kıçın çekmeye çalışıyorum ama yok! Irgatın sigortası bile attı...Gerçi çekerken hep bosa vuruyorum ama demir gelmiyor( aslında demirde kalırken de zincire bosa vururum) Etraftan bakan tekneler etrafımdan yavaş yavaş uzadılar.(çünkü demiri zorlarken kıçım onlara dönük!) Bi kurtarırsam üstlerine düşeceğimden korkuyorlar. Sadece yakınımdaki bir kiralık motoryatın kaptanı bağırıp şöyle yap ! böyle yap! diye komutlar veriyor. Zaten dediği herşeyi çoktan yaptım.

Ben bu demiri birkerede Ayvalık Alibey adasının kuzeydoğusunda  takmıştım.Dalıp baktığımda zeminden çıkan bir kaya parçasına dolandığını görüp kolayca kurtarmıştım.Bu seferde belki öyledir diye dalıp bakmaya niyetlendim.

Derinlik iskandilde 4,8m.(Drafttan sonrakini okuyor iskandil) Yani salma ile beraber yaklaşık 6,35 m... O-haa...Ben bu kadar derinliğe dalabilirmiyim? Fakat çare yok! Dalacağız....  :(

Paletleri ve maskeyi takıp baştarafa gidiyorum ve zincire tutunup dibe dalıyorum...

Durum kötü :(

Kocaman bir tonoz çapasına takılmışız. :(  Benim çapa gözükmüyor bile,su çok bulanık...Sadece tonoz çapasını ve bana ait olmayan zincirleri ve başka ağırlıkları görüyorum.(sanırım 100-150 kilo ve benim çapanın ağırlığı ile tonozun balçığa bulanma katsayısı tartışılır)Zaten nefesim sadece durum tespitine yarıyor...O derinliğe kendi nefesimle inip durumu kurtarmama imkan yok... Birkaçkere beyhude dalıyorum...Fakat sadece bu derinlikte bu işi halledemeyeceğimi anlayarak satıh yapıyorum.

Kiralık yatın sahibi gelip o da daldı ve demir etrafında dört dönerek demiri kurtaramayacağımızı anladı...Ben belki kuvvetli birkaçkişiyle demiri tonozla beraber el ile yukarı alabileceğimi düşündüm.Fakat beyin damarlarında alkol ile anason karışımı bir sıvı giden kiralık bot kaptanı Hasan abi nin önerisi aklıma yattı(neyseki benimde damarlarımda biraz anason vardı) Yarım saatte demiri kurtardık... :)

Bilin bakalım nasıl oldu? ( Tabii bunu birkaç kişiyle paylaştım.Meraklı  Hüsne Korsaniçe ve Tarella korsanları durumu biliyorlar.)
« Son Düzenleme: Temmuz 07, 2010, 00:50:01 Gönderen: Kadir Kurtbayram »

S/Y Ayna - MarinTürk/Pendik

Eyüp Oğan

• S/Y Rossinante
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 1 Mesajı Toplam
    1 Kere Beğenildi
    • Rossinante
Ynt: Demiri tonoza taktım!
« Yanıtla #1 : Temmuz 07, 2010, 07:42:22 »
Geçmiş olsun Kadir Korsanım,
Mutlu sonla bitmiş olması güzel... :)

Motoryatın ırgatı yardımıyla kurtulmuş olabilir mi?  ;D

Tayfun Güler

• Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 12 Mesajı Toplam
    23 Kere Beğenildi
    • Tayfun Güler
« Yanıtla #2 : Temmuz 07, 2010, 08:10:22 »
Geçmiş olsun Kadir korsan,
Çözümü merakla bekliyorum.
İki hafta boyunca Marmaris'in güzelim koylarında her demir attığımda, acemiliğimden olsa gerek, her seferinde demiri geri çekebilecek miyim diye endişelendim. Sanırım o kadar yüksek bir ihtimal değil demirin takılması ama benim en büyük korkularımdan biri oldu.
Saygılarımla

Serdar Şavk

• Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 1 Mesajı Toplam
    1 Kere Beğenildi
    • yüzyılın projesi marmaray
« Yanıtla #3 : Temmuz 07, 2010, 09:03:47 »
Benim de en büyük korkularımdan biridir demiri takmak gerçekten merakla bekliyorum nasıl kurtardığınızı.

Umut Pelit

• S/Y Mojito
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul- Ümraniye
  • 5 Mesajı Toplam
    9 Kere Beğenildi
    • Denizdeki Hayatım
« Yanıtla #4 : Temmuz 07, 2010, 09:07:23 »
Geçmiş olsun Kadir Abim

- 1996 Beneteau Oceanis 381 - Marintürk İstanbul City Port F-15 - http://umutpelit.blogspot.com - http://picasaweb.google.com/umpelit

İlhan Doğan

• S/Y Tarella
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
    • ATM TEKNİK
« Yanıtla #5 : Temmuz 07, 2010, 10:49:50 »
Kadir Korsanım, öncelikle tekrar geçmiş olsun.

Sakın nasıl kurtardığını söyleme sonra herkes aynı şeyi dener, başına bela alırsın  ;D

Hazır konuyu açmışsın, bari çapaya şamandıra bağlama işinin artılarını ve eksilerini de tartışalım.

Saygılar...

S/Y TARELLA - Marintürk-Pendik - D16

Mehmet Ünsalan

• S/Y Baracuda
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Datça- Muğla
  • 6 Mesajı Toplam
    33 Kere Beğenildi
« Yanıtla #6 : Temmuz 07, 2010, 11:00:45 »
Acaba çıpanızın dip tarafına bir halat bağlayıp, o halatı vinç veya ırgat marifeti ile çekmeyi denemiş olabilir misiniz ? Ters taraftan başka bir halatla çekilen  takılmış çıpalar genellikle kolayca gelir de...

S/Y Baracuda - Datça

Yaşam,aldığın nefeslerin sayısı ile değil, nefesini tuttuğun anların sayısı ile ölçülür !

Sancan Çokacar

• S/Y CorroBoree
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 1 Mesajı Toplam
    2 Kere Beğenildi
« Yanıtla #7 : Temmuz 07, 2010, 11:14:01 »
Bir dalış daha yapıp, senin zincirin dolandığı yere bir halat bağlayıp, bu halatı da cenova vinci/ırgat vasıtası ile yukarı almayı denemiş olabilir misin?

Tonozu kıyıya kadar sürükleyemediğinizi varsayıyorum  ;D

40 58.262N 29 02.194E

Ömer Barlas

• S/Y Barlas
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Bornova, İzmir
  • 6 Mesajı Toplam
    9 Kere Beğenildi
    • Serbest Çağrışım
« Yanıtla #8 : Temmuz 07, 2010, 11:19:49 »
Hazır konuyu açmışsın, bari çapaya şamandıra bağlama işinin artılarını ve eksilerini de tartışalım.

kuma bile atsam her demir attığımda şamandırayla atıyorum, en azından diğer teknelerin benim demirin nerede durduğunu görmesi açısından iyi oluyor, hem de herhangi bir takılma durumunda dingi'yle gidip diğer tarafından çektim mi kurtuluyor.

S/Y Barlas, Martı Marina, Nova Pontonu

Korku en zarif silahtır, elleriniz hiç kirlenmez. -- Jenny Holzer http://bit.ly/vPkPDJ

Serhat Bulut

• Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 10 Mesajı Toplam
    14 Kere Beğenildi
« Yanıtla #9 : Temmuz 07, 2010, 14:31:59 »
*Karadonlular'ı yardıma çağırıp, tonozu güverteye alıp marinaya getirdiniz. :D

*Karadonlular: bknz. http://www.gezginkorsan.org/forum/index.php/topic,7271.15.html
« Son Düzenleme: Temmuz 07, 2010, 14:32:18 Gönderen: Serhat Bulut »

“Kendi yaptığın tekneden bir adaya ayak basmamak hayatın büyük anlarından birini pas geçmektir”  Arch DAVIS

Serdar Şavk

• Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 1 Mesajı Toplam
    1 Kere Beğenildi
    • yüzyılın projesi marmaray
« Yanıtla #10 : Temmuz 07, 2010, 15:31:59 »

Sanırım bu bir zamanlar tartışılmıştı ama bulamadım.Aklımda kalan eksi ise gelen geçen teknelerin
" ula bu neyin şamandırası neyin nesi bu meret tonozmudur nedir" deyip kakıçla türtüklemesi v.s. :)

İlhan Doğan

• S/Y Tarella
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
    • ATM TEKNİK
« Yanıtla #11 : Temmuz 07, 2010, 16:55:08 »
Sanırım bu bir zamanlar tartışılmıştı ama bulamadım.Aklımda kalan eksi ise gelen geçen teknelerin
" ula bu neyin şamandırası neyin nesi bu meret tonozmudur nedir" deyip kakıçla türtüklemesi v.s. :)

Benim de aklıma takılan soru işte budur. Sürat tekneleri balıkçıların bıraktığı ağ şamandıralarına bile tekne bağlıyorlar. Ya bizimkine de bağlar da demiri yerinden sökerek beraberce kardeş kardeş sürüklenirsek mesela? Bir de başka bir teknenin pervanesine dolanması meselesi var?
Yoksa çok akıllıca bir method ama sanki İstanbul'da dikkatli olmak gerekiyor!

İlhan Doğan

• S/Y Tarella
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
    • ATM TEKNİK
« Yanıtla #12 : Temmuz 07, 2010, 16:58:03 »
kuma bile atsam her demir attığımda şamandırayla atıyorum, en azından diğer teknelerin benim demirin nerede durduğunu görmesi açısından iyi oluyor, hem de herhangi bir takılma durumunda dingi'yle gidip diğer tarafından çektim mi kurtuluyor.

Kullandığınız methodu biraz anlatabilir misiniz? Resimli olursa tadına doyum olmaz tabi...
Mesela çapaya bağladığınız halatın alt kısımlarına ekstra yüzdürücü koyuyor musunuz?

Cihan Devcan

• S/Y Ceylin
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Bursa
  • 2 Mesajı Toplam
    3 Kere Beğenildi
    • Devcan
« Yanıtla #13 : Temmuz 07, 2010, 21:59:57 »
Kadirim tonoza kadar dalıyorsan ,tonoza bir izbarço atıp kiralık yat ile daha kıyıya sürükleyilip orada dalarak hallolabilir veya diğer yatın vinci ile belli bir seviyeye kadar yukarı çekilip gene dalarak halletmiş olabilirsiniz.

S/Y Ceylin Mudanya No: 4

Hakan Zorlu

• S/Y Maşallah - TUR 7
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 129 Mesajı Toplam
    200 Kere Beğenildi
    • S/Y Maşallah
« Yanıtla #14 : Temmuz 07, 2010, 22:35:29 »
Sene 2008, aylardan haziran. De Luxe demir atmış Tayo-Mar üzerine. Çek çek gelmiyor. Atladık bota. Turhan abi ile Rıdvan abi tekneden Dilek'le ben bottan. Kafalar da fena değil hani. 2.5 saatin sonunda De Luxenin demiri ile Tayo-Mar'ın demir çıktı ama ne demir. Suyun altından gözükmese bile ağırlığından anlaşıldığıkadarıyla 70 kilo kadar. Cem abi ne bu demir yahu canımız çıktı, bununla gemi mi tuturacaksın diye haykırıyorum. Cem abi kafayı uzattı. "oğlum benim demir o değil ki! Tonoza sarmışız" dediğinde dibe uzanan ince zinciri çektik. 7 kiloluk Tayo-Mar demiri geldi. Bu maceradan birkaç kekeamoz kesiği, morarmış kollar kaldı. Bi daha mı? Tonoza sarmış demir görürsem kendi  demirim bile olsa yüzerek uzaklaşırım.

Bir defasında Moda koyunda bir balıkçı teknesi davlumbazı çektim. Allahtan ırgat kuvvetli, davlumbaz su yüzeyine çıkmasa demir kendini hayatta kurtaramazdı. Hep deriz ya önerilenden beugirgücündendaha büyük motor iyidir, gerektiğinde elinde güç olsun diye. Sanırım aynı şey watt olarak ırgatlarda da geçerli. 800 yerine 1000, 1000 tavsiye ediliyorsa 1500 gibi.

Kerim'de bir su altı kamerası var. Aynısından edinip demir atmadan önce onu dibe salıp bakıp sonrasında demir mi atsak ne :)
« Son Düzenleme: Temmuz 07, 2010, 22:38:48 Gönderen: Hakan Zorlu »

Demiri tonoza taktım! Konusuna Ait Benzer Konular

Kıç demiri
Benzer bir ikilem de biz de kaldık.Açıklayayım...Lotus'ta bir adet 1000watt ırgata ek olarak, 20 kg Danfort (no-name) galvaniz ç... Devamı...

Gösterim: 371 - Yanıt: 12 - Başlatan:Mehmet Erem
Hep ahşap. Ama son zamanlarda uskunalara taktım
Bugün Başarın "adsız" 39 Ft Beneteau'suna binip Özgür'le denize çıktık. Tembelliğimiz de üzerimizdeymiş ki sadece genoa ile Burg... Devamı...

Gösterim: 1786 - Yanıt: 42 - Başlatan:Cem Gür
ultra ile delta demiri karşılaştırabilir misiniz?
Ultra almak istiyorum ama fiyatı çok yüksek geliyor. Delta'nın fiyatı daha makul. Performanslarını deneyerek fikir edinmiş olanl... Devamı...

Gösterim: 400 - Yanıt: 18 - Başlatan:Güven Birkan
ırgat motoru çalışmaz ise demiri nasıl alırız?
Geçen gün ırgat motoru aniden çalışmadığında dehşete kapıldım. Ya sorunu çözemez isem demir almam gerektiğinde ne yapacağım? Bu ... Devamı...

Gösterim: 353 - Yanıt: 10 - Başlatan:Güven Birkan
- sizn zinciri çektik... - yapma yaa. - ama demiri şuraya attık yine. -*?!**!?
Selam GeKo ailesi...Güzel bir gün herşey hazır, eğitim yapıp 1 gecede konaklayıp ertesi gün geri dönmeyi planlıyoruz, orak adası... Devamı...

Gösterim: 466 - Yanıt: 13 - Başlatan:Emre Özgen

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal