Gönderen Konu: SeyYar - Elektronik Deniz Haritaları Yazılımı  (Okunma sayısı 799 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Cengiz Esgi

• Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 3 Mesajı Toplam
    6 Kere Beğenildi
SeyYar - Elektronik Deniz Haritaları Yazılımı
« : Haziran 16, 2010, 20:16:52 »
Deniz haritaları konusunu okuyunca SeyYar Elektronik Deniz Haritaları Yazılımı'nı daha detaylı inceleyip bu önemli ürünle ilgili öğrendiklerimi Ge-Ko'larla paylaşmak istedim.
Öncelikle bu ürünü geliştiren Doğa Teknoloji ile bilgi almak amaçlı yazışmak dışında doğrudan veya dolaylı bir ilişkim olmadığını bilmenizi isterim.
“Gelecekteki teknem için gerekli ekipman, vs ihtiyacını bir yandan incelemeye devam ediyorum.  Kağıt harita zorunluluğu hep kafama takılıyordu.  Bu nedenle son tekne fuarında ilgimi çeken Seyyar Elektonik Harita yazılımı ile ilgili daha çok bilgi edinme ihtiyacı duydum.  www.dogateknoloji.com web sitesinden ve firma yetkilisinden aldığım bilgileri aşağıda bulabilirsiniz:
1) Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı (SHOD) tarafından Uluslararası Hidrografi Örgütü’nün (IHO) belirlemiş olduğu S57 Sayısal Hidrografik Veri Değişim Standardı’na göre hazırlanmış resmi elektronik deniz seyir haritaları (ENC):
- vektörel oldukları için çok yüksek detayda bilgi sağlıyor.
- ölçek büyüdüğünde görüntüde bozulma veya kalite kaybı yaşanmıyor.
Bu özellikleri, ENC’leri diğer vektör haritalardan ayrırır ve kağıt haritaların yerine kullanılabilmelerine imkan veriyor.
2) Daha önce maliyeti nedeniyle sadece askeri ve büyük ticari gemilerde kullanılabilen resmi elektronik deniz haritaları Seyyar yazılımı ile daha makul fiyatlarla daha küçük teknelerin de kullanımına uygun hale getirilmiş.
3) Denizin dip yapısı, SHOD’un eklemiş olduğu haritalarda mevcut. Birçok 1/100.000 ve üzeri ölçekli üretilen haritada bu bilgiler uluslararası dilde geçerli olan MUD, SAND v.b. terimlerle gösteriliyor.
4) SHOD’un eklediği yerlerde akıntı bilgisi görünüyor. Bu bilgiye genelde boğaz ve kanallarda rastlanmakla beraber dip tabiatı kadar yoğun rastlanmıyor. Yine 1/100.000 ve üzeri ölçekli haritaların bazılarında (Örneğin İstanbul Boğazı Güneyi TR52921B) mevcut.
5) NMEA çıkış verebilen tüm GPS, AIS alıcı (receiver) ve verici (transponder) cihazlarıyla uyumlu.
6) GPS cihazından gelen rota, hız, enlem ve boylam bilgilerinin anlık gösterimi
7) AIS cihazından gelen ITU-1371 standardında tanımlı dinamik ve statik gemi bilgilerinin anlık gösterimi.
Tüm AIS gemilerinin aynı anda ekranda gösterimi, üzerine tıklanan geminin detay tablosu, AIS gemi listesi.
Doğa Teknoloji’nin özel üretimi olan hassas AIS anteni ile tedarikini sağladığı AIS alıcı bir paket olarak satılıyor.  (Fiyatını öğrendiğimde sizinle paylaşacağım) Bu sayede laptopa bağlanan AIS alıcının çıkışı ile çevredeki tüm AIS vericiye sahip olan gemileri SeyYar’ın ekranında görülebiliyor. Yaklaşık menzil de açık denizde 15-25NM arasında değişiyor. Bu sistemi aktif olarak kara istasyonlarında TDİ Pilotaj Hizmetleri Müdürlüğü, İstanbul ve Çanakkale boğazından geçiş yapan tüm pilotaj hizmeti alan gemilerin önceden AIS ile görülüp planlanması amacıyla 7/24 esasıyla SeyYar+AIS alıcı olarak kullanmaktaymış. Ayrıca Bodrum Milta Marina ve Bodrum Kurtarma Derneği sürekli olarak bu sistemi kullanmaktaymışlar. Bu sayede acil yardım çağrısı alınan bir AIS verici sahibi geminin isminin SeyYar ekranından yazılmasıyla yaklaşık 5-10 saniye içinde hassas konum bilgisi elde edilmekte ve acil olarak kurtarma ekipleri ilgili noktaya yönlendirilebilmekteymiş. (Normal şartlarda bunun tesbiti telsiz ile karşılıklı görüşmeler ve karşıdaki teknedeki GPS kabiliyetine bağlı olarak 5-10 dk. veya daha uzun sürelerle ölçülmekteymiş)
8)Sistem, Arpa Radar (trackları ile) de çalışıyormuş.  Bu konuda ek bilgi aldığımda size ayrıca aktaracağım.
9) Sistem, yakın gelecekte parakete, speedlog, rüzgar gülü, otopilot v.b. sistemlerle de entegre çalışabilecekmiş.
10) Gelişmiş alarm özelliği sayesinde seyir tehlikelerinden önceden haber vermektedir.. Alarm özelliği, vektörel elektronik haritalarda, sistemde kayıtlı markalarda ve güncel olarak alınan hava raporları üzerinde AIS-GPS cihazından gelen verilere göre otomatik sorgulama yaparak sonuçlar üretmektedir. Aşağıda belirtilen türdeki alarmlar tanımlanabilmektedir:
-  Derinlik Alarmı (Belirttiğiniz derinlikten daha sığ bölgelere yaklaşılıyorsa)
-  Kara Parçası Alarmı (Karaya yaklaşılıyorsa)
-  Tehlikeli Bölge Alarmı (Askeri bölge, atış sahası veya girmeye yasak sahalara yaklaşılıyorsa)
-  Hedefe Varış Alarmı (Takip etmekte olduğunuz markaya yaklaşılıyorsa)
-  AIS Alarmı (Yakınınızda başka bir gemi varsa)
-  Rüzgar Alarmı (Belirtiğiniz ölçüden daha yüksek hızdaki rüzgarlı bir bölgeye yaklaşılıyorsa)
11) Hava / yağış durumu, sıcaklık, nem, rüzgar yöne ve rüzgar şiddeti bilgilerini içeren hava durumu bilgisi ve 3 günlük - 12şer saatlik hava tahmin raporu program içerisinden tek tuşla internet üzerinden güncellenebilmektedir. Hava raporunun kaynağı NASA uzay araştırma dairesidir ve raporlar günlük olarak yenilenmektedir.
12) Tek tuş ile internet üzerinden gerçekleştirilen güncellemeler:
-  Haftalık elektronik harita güncellemeleri (SHOD tarafından yayınlanır, Doğa Teknoloji internet sunucuları üzerinden otomatik olarak SeyYar'a ulaştırılır)
-  Program güncellemeleri (Aylık yayınlanır)
-  Hava durumu raporu güncellemeleri (3 günlük - 12şer saatlik raporlar, günlük güncellenir)
-  Elektronik harita kataloğu güncellemeleri (Harita kapsaması değiştikçe yayınlanır)
13) Sınırsız sayıda (disk kapasitesi ile sınırlı);
-  marka (waypoint) ekleme, silme, düzenleme ve takip etme,
-  rota ekleme, silme, düzenleme ve takip etme,
-  arka iz (seyir geçmişi) kaydı tutabilme ve daha sonra arka izi (rota) takip edebilme.
14) Detaylı marka (waypoint) ve rota listeleri
15) Detaylı "Ayarlar" pencereleri
16) Program içine entegre edilmiş ve otomatik olarak güncellenen harita kataloğu (Böylece sisteminizde yüklü olmayan / yeni satışa çıkan haritaların kapsamını görüp gerekirse sipariş verebiliyorsunuz)
17) Teknenizin boyutlarını ayarlayabilme, gerçek boyda gemi gösterimi
18) Tek tuşla tekneyi ekranda bulma ve ortalama
19) Ölçek büyütme / küçültme (zoom), serbest ölçek, harita kaydırma
20) Pratik kullanımlı kerteriz / mesafe ölçer
21) Beş farklı ekran parlaklık seviyesi: Parlak, Kapalı, Beyaz, Alaca Karanlık, Gece Modu
22) Dört farklı harita detay seviyesi: Az, Orta, Çok, Tam
23) El Dümeni Modu (GPS devre dışı kalırsa veya karada simulasyon seyri yapma amaçlı)
     GPS bağlantısı olmasa da bu modda mevki, rota ve hız bilgilerini el ile girerek ve sürekli olarak güncelleyerek teknenizi harita üzerinden ilerletmeye ve eklenen rotalara/markalara göre takibini yapmaya olanak veriyor.  Böylece kağıt harita üzerinde elle yapılan parkete pozisyonu (Dead Reckoning) belirleme otomatik olarak yapılabiliyor.  Ancak parakete cihazı ile birebir bağlantısı henüz yok.  Bu nedenle rota ve hız parametrelerinin elle girilmesi gerekiyor. Rota/marka dışında başka özel işaretler konulması mümkün değil. Ancak markalarda (waypoint) 6 farklı sembol kullanabiliyor.
24) Program Pentium4 2.0Ghz ve 1GB RAM özellikli bilgisayarlarda çalışabiliyor. Ancak haritaların yoğunluğundan dolayı bu konfigürasyonda epey yavaş kalabilir. Önerilen, Çift çekirdekli 2.0 ghz veya yeni nesil intel i3, i5 işlemci ve minimum 2GB ram şeklinde. Aktivasyon ve güncellemeler için internet bağlantısı gerekmekte (sadece güncellemeleri kontrol etmek istediğiniz zaman). GPS için 1 adet USB bağlantı noktası. 250MB boş disk alanı.  Böylece harita üzerindeki işlemler ve geçişler daha kesintisiz gerçekleşiyor.
25) Genel ölçekli (1/3.500.000) ve sadece planlama amaçlı haritalar tüm Ege, Karadeniz ve Akdenizi kapsamaktadır. Ancak Türkiye kıyılarımız kadar detaylı resmi Yunanistan ve diğer bölgelerin elektronik haritaları yakın gelecekte kullanıma sunulacakmış. Bunun dışında farklı bir kaynaktan haritayı sistem kabul etmiyor.
26) Point of Interest (ilgi noktası) kütüphanesinin altyapısının geliştiriliyormuş. Bu kapsamda harita verisinden bağımsız olarak Doğa Teknoloji’nin güvenilir kaynaklardan aldığı otel, konaklama, kiralık araba, restoran, liman, yakıt istasyonu, şehir etkinlikleri v.b. bilgilerin de sistem içinde görülmesi mevcut olacak.
27) Firmanın verdiği referans listesinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Kıyı Emniyeti Genel Mdl de var.
28) Yazılımın ve elektronik haritaların fiyatları ve ilk yıldan sonra isteğe bağlı alınabilecek haftalık güncelleme hizmetinin ücretlerini www.dogateknoloji.com/satis.php linkinde görebilirsiniz.

Bir kaç gündür bu yazılımın kısıtlı haritalar (Adalar, Kalamış, Boğaz) için bir demosunu deneme şansım oldu.  USB GPS’im olmadığı için şimdilik GPS’siz deneyebiliyorum.  27 Haziran’a kadar da kullanma opsiyonum var.  Benim laptopta çalışabilecek bir USB GPS bulabilirsem seyir sırasında da denemeye çalışacağım.

Benim ilk izlenimlerim:
1) Küçük ölçekli (genel) haritalarda da derinliklerin görünmesi rahatsız edici.  Gerçi daha az detay göster seçeneği var ama sadece derinlikleri gösterme seçeneği yok.  Belli bir ölçekten büyük haritalarda derinliklerin otomatik gösterilmemesi gibi bir seçenek güzel olurdu.
2) Fener’ler hakkında bilgiyi ben göremedim.  Bu konuda firma yetkilisinden bilgi bekliyorum.
3) Alarmlar çok yararlı ancak ben GPS’siz kullandığım için bunları deneyemedim.
4) Seyyar’ın kağıt haritalar yerine kullanılabilmesi için bilgisayar veya yazılım sorunu olasılığından başka bir teknik sakınca olmadığını zannediyorum.  Mevzuata göre özel teknelerde “kağıt harita” bulundurmak zorunlu değil sadece öneriliyor.  Bu nedenle GPS’siz kullanım modunda yakında gerçekleştirilmesi planlanan aşağıdaki iyileştirmeler yapıldığında Seyyar’ın rahatça kağıt harita yerine kullanılabileceğini düşünüyorum:
- El Dümeni modunda mevki, rota ve hız bilgileri elle girilerek teknenin hareketi iz bırakarak görülebiliyor ve DR (Parekete Pozisyonu) görsel olarak saptanabiliyor. Buna ek olarak leeway (rüzgârın etkisiyle bir teknenin rüzgâr altına düştüğü mesafe, çoğu teknede 5 – 10 derece arasında olduğu kabul edilir), akıntı hızı ve akıntı yönü (drift, akıntı nedeniyle teknenin rotasından sapmasının seyir izinde yansıtılabilmesi için) bilgisinin elle girilebilmesi halinde DR (Parekete Pozisyonu)’ndan daha gerçekçi olan Estimated Position (Tahmini Pozisyon) görülebilir. 
Firma yetkilisi, leeway ve akıntı bilgisi parametrelerinin de yeni versiyonlarda kullanıma sunulacağını bildirdi.
- El Dümeni modunda kerteriz pusulası ile mevki koymak için gerekli işaretlemelerin yapılabilmesi, vektörlerin çizilebilmesi-taşınabilmesi, vektörler arası açının görülebilmesi ve notlar yazılabilmesinin mümkün olması,
Şu anda “Rota Ekle” seçeneğinden rota bacak vektörleri eklenebiliyor, silinebiliyor, düzenlenebiliyor, vektörler arası mesafe görünüyor ve rotayla ilgili not tutulabiliyor.  Firma yetkilisi vektörlerle ilgili açının da yeni versiyonlarda görüleceğini belirtti.
- Gerçek ve Manyetik Pusula değerleri arasında çevrim yapmaya olanak verecek şekilde belli bir noktadaki varyasyonun (manyetik sapma) gösterilmesi veya bu hesabın otomatik yapılarak bir rotanın istenirse gerçek istenirse manyetik pusulaya göre gösterilebilmesi,
Firma yetkilisi, şu anda sınırlı gösterimi olan Variation (Manyetik Sapma) bilgisinin, yeni versiyonlarda daha yaygın gösterimi yapılarak kullanıcının hesaplarında kullanılmak üzere sisteme ekleneceğini bildirdi.
5) Seyyar’ın pratik USB’li GPS anteni ve artık iyice küçülen ve hafifleyen taşınabilir bilgisayarlarla her yerde kullanabiliyor olması güzel. Chartplotter gibi sabit ve montaja ihtiyacı yok. Tekne dışında karada iken, yolculuk öncesi detaylı rota planlamaları yapabilir veya değişik teknelerde kullanılabilir.
6) Yazılımın Türkçe olması ve üreticisinin ulaşılabilir olması güzel.
7) Yazılımın kullanıcılardan gelen taleplere göre sürekli geliştirilmesi olumlu.

Amatör Denizciler’in “Çoğu ücretsiz olmak üzere ortada bu kadar elektronik harita ve chartplotter varken neden Seyyar için ayrıca para verelim?” sorusunun cevabı bence Seyyar’ın kağıt haritaların yerine kullanılabilmesinde yatıyor.  Çünkü amatör denizcilerin çoğunluğu chartplotter kullanıyor.  Bir çoğunda yedek chartplotter bile var.  Ayrıca laptoplarda kullanan deniz haritalarını ücretsiz veya çok düşük maliyetle edinebiliyorlar.  Bu haritalardaki detaylar birçoğuna yetiyor.  Haritaların güncellenmemesini de fazla dert etmiyorlar.  En büyük sorunları güvenlik için yedek olarak kağıt harita bulundurma zorunluluğu.  Çoğu kıyı seyri yaptığı için bunu bile bulundurmuyor.  Kağıt haritaların fiyatı yanında saklanması ve kullanımı da sorun.  Yeni teknelerde artık navigasyon masasını bile kadırıp yerine navigasyon köşesi koyma fikri bile uygulanmaya başladı.  Bu nedenle artık yanımızdan ayırmadığımız laptop’larımızda kağıt harita yerine güvenle kullanılabilecek elektronik haritalar’ın bulunması bence çok iyi bir fikir.
Bu metni firma yetkisine de iletip yanlış bilgileri baştan düzeltmeye çalıştım.  Kendisinden gelecek her türlü ek bilgi ve düzeltmeyi burada aynen sizlere aktaracağım.”

Cüneyt Baygün

• La goélette / Karabiber
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Bodrum
  • 2 Mesajı Toplam
    2 Kere Beğenildi
Ynt: SeyYar - Elektronik Deniz Haritaları Yazılımı
« Yanıtla #1 : Haziran 16, 2010, 20:27:07 »
Burada sormuştum.
http://www.gezginkorsan.org/forum/index.php/topic,855.msg82634.html#msg82634
Cevabı geçte olssa geldi hemde iyi geldi.. Sağolasın Cengiz korsan..

Hayal kurarken dikkatli olun ; gerçekleşebilir..

Ateş Erim

• S/Y Kedii
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Bozburun/Muğla
  • 5 Mesajı Toplam
    7 Kere Beğenildi
« Yanıtla #2 : Haziran 16, 2010, 20:53:45 »
Cengiz korsanım, çok güzel bir paylaşım. Emeğinize sağlık.
Yazınızı ilgiyle okudum ve şu kısımda biraz kafam karıştı :
===============
1) Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı (SHOD) tarafından Uluslararası Hidrografi Örgütü’nün (IHO) belirlemiş olduğu S57 Sayısal Hidrografik Veri Değişim Standardı’na göre hazırlanmış resmi elektronik deniz seyir haritaları (ENC):
Bu özellikleri, ENC’leri diğer vektör haritalardan ayrırır ve kağıt haritaların yerine kullanılabilmelerine imkan veriyor.
==============

Benim chart plotter'ım Navionics haritaları kullanıyor (vektörel). Bir ara navionics'in sitesinde vektörel haritalarla raster (kağıttan taranmış) haritaların kuvvetli ve zayıf yonlerini anlatan bir yazı görmüştüm (şimdi aradım ama bulamadım). Özetle diyordu ki, vektörel haritalar çok daha fazla veri ihtiva eder, zoom in yaptıkça görüntü bozulmaz fakat zoom in yaptıkça doğruluğu, raster (veya kağıt) haritalara göre daha kötüdür. (Gerçi şimdiye kadar Navionic'in overzoom'da bir yamuğunu görmedim ama)
Navionics böyle diyorsa, seyyar hangi özelliğiyle bunu aşmış acaba. Firma yetkilisiyle bir görüştüğünüzde bu konuyu dile getirip öğrenmeniz mümkünmüdür. Zira Seyyar benim de ilgimi çekiyor
« Son Düzenleme: Haziran 16, 2010, 20:54:23 Gönderen: Ateş Erim »

Ömer Barlas

• S/Y Barlas
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Bornova, İzmir
  • 6 Mesajı Toplam
    9 Kere Beğenildi
    • Serbest Çağrışım
« Yanıtla #3 : Haziran 28, 2010, 10:00:23 »
Benim chart plotter'ım Navionics haritaları kullanıyor (vektörel). Bir ara navionics'in sitesinde vektörel haritalarla raster (kağıttan taranmış) haritaların kuvvetli ve zayıf yonlerini anlatan bir yazı görmüştüm (şimdi aradım ama bulamadım). Özetle diyordu ki, vektörel haritalar çok daha fazla veri ihtiva eder, zoom in yaptıkça görüntü bozulmaz fakat zoom in yaptıkça doğruluğu, raster (veya kağıt) haritalara göre daha kötüdür. (Gerçi şimdiye kadar Navionic'in overzoom'da bir yamuğunu görmedim ama)
Navionics böyle diyorsa, seyyar hangi özelliğiyle bunu aşmış acaba. Firma yetkilisiyle bir görüştüğünüzde bu konuyu dile getirip öğrenmeniz mümkünmüdür. Zira Seyyar benim de ilgimi çekiyor

Okuduğunuz yazıda bir yanlışlık olabilir belki? Raster haritalar çektiğiniz fotoğrafa aşırı zoom yapmak gibidir, zoom yaptıkça detaylar yaklaşır ama fazla yaklaştığınızda bu sefer görüntü bozulur. Vektörelde ise böyle bir şey söz konusu değildir.

Ben de Navionics kullanıyorum bu arada.

S/Y Barlas, Martı Marina, Nova Pontonu

Korku en zarif silahtır, elleriniz hiç kirlenmez. -- Jenny Holzer http://bit.ly/vPkPDJ

Turhan Akman

• S/Y She
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul/Burgaz Ada
  • 17 Mesajı Toplam
    38 Kere Beğenildi
    • http://www.componenta.com
« Yanıtla #4 : Haziran 28, 2010, 10:06:02 »
Bende Navionics  kullanıyorum oldukça başarılı

S/Y She          
Burgaz Ada
Sivriada Arsiduku

Ömer Barlas

• S/Y Barlas
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Bornova, İzmir
  • 6 Mesajı Toplam
    9 Kere Beğenildi
    • Serbest Çağrışım
« Yanıtla #5 : Haziran 28, 2010, 10:31:12 »
Başarılı olmasına başarılı da güncellemeler vs kolay bulunmuyor, illa ki ciddi bir ücret ödemeniz gerekiyor. gerçi gps alıcımın kablosunda bir problem var, raymarine gelip bakacak, onlarla hem chartplotter hem de harita güncellemesi için konuşacağım.

S/Y Barlas, Martı Marina, Nova Pontonu

Korku en zarif silahtır, elleriniz hiç kirlenmez. -- Jenny Holzer http://bit.ly/vPkPDJ

Hamdi Atalay

• Gezgin Korsan
  • *
  • İzmir
  • 3 Mesajı Toplam
    3 Kere Beğenildi
« Yanıtla #6 : Haziran 28, 2010, 12:22:58 »
bluetooth  gps  almistim erdem korsan sayesinde sagolsun  fakat maksea  yi bir turlu calistiramadim cok inatci  cikti c-map  i de okutamamistim  alternatif program arhttp://www.1yachtua.com/nauticalcharts/index.asparken seaclear  isimli bir  bedava yazilim buldum  maxsea gibi olmasa da cok kolay bir  yazilim  en azindan  denizde  kaybolma veya yanlis koya girme derdinizi ortadan kaldiriyor ve  bluetooth gps ile  cok kolay uyum sagliyor jpg formatinda  ki haritalari dahi kullanmaya  musait simdilik kurdum ve denedim iyi calisiyor sitesinde  http://www.sping.com/seaclear/ turkce  yazilim destegi de  mevcut ayrica http://www.1yachtua.com/nauticalcharts/index.asp adresinden bodrumdan izmir korfezine kadar 2 adet harita  aldim tanesi 3.80 avro herhangi bir isleme gerek kalmadan kendini koordine etti  ancak belirtmek isterim ki bende  bu bolgelerin  kagit haritalari mevut pc den aldigim  bilgileri  kagit haritalari esas alarak degerlendirmekte fayda var bu bilgileri  benim gibi bu konuda  cok yeterli bilgiye sahip olmayan korsanlar icin  yazdim  eger bir  yanlis anlatimim  varsa duzeltiilmesi  beni memnun eder  

Ateş Erim

• S/Y Kedii
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Bozburun/Muğla
  • 5 Mesajı Toplam
    7 Kere Beğenildi
« Yanıtla #7 : Temmuz 29, 2010, 23:48:48 »

Okuduğunuz yazıda bir yanlışlık olabilir belki? Raster haritalar çektiğiniz fotoğrafa aşırı zoom yapmak gibidir, zoom yaptıkça detaylar yaklaşır ama fazla yaklaştığınızda bu sefer görüntü bozulur. Vektörelde ise böyle bir şey söz konusu değildir.

Ben de Navionics kullanıyorum bu arada.

EE tamam işte benim okuduğum yazıda da aynı şeyi diyordu zaten. Vektörel haritaların zoom in yapıldığında görüntüleri bozulmaz fakat doğruluğu bozulur diyordu.
Bu arada Navionıcs'e nazarım deydi sanırım. Trizonia adasına güneydoğudan yaklaşırken, adanın doğusunda minik bir adacık var. Ben adanın  batısından neredeyse 1/2 mil açığından (adayı sancağımda bırakarak) geçmeme rağmen, Navionics haritası kullanan chart plotter'ıma göre adanın doğusundan geçtim :D Başka da bir yamuğunu görmedim şimdilik.

Utku Uçkan

• S/Y Far Out (Moody 33 MKI)
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İzmir-Teos marina A potoonu No:2
« Yanıtla #8 : Temmuz 30, 2010, 08:34:58 »
Ateşim grek adaları korsanım  :o .

Yamuğu adanın üstünden geçince görüyormuşsun  x(): .

Ateş Erim

• S/Y Kedii
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Bozburun/Muğla
  • 5 Mesajı Toplam
    7 Kere Beğenildi
« Yanıtla #9 : Temmuz 30, 2010, 16:08:17 »
O adayı yanlış markalayanı bi yakalasam yamultucam da, bulamadım :D

Ateş Erim

• S/Y Kedii
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Bozburun/Muğla
  • 5 Mesajı Toplam
    7 Kere Beğenildi
« Yanıtla #10 : Eylül 04, 2010, 12:20:35 »
Cengiz korsanım, çok güzel bir paylaşım. Emeğinize sağlık.
Yazınızı ilgiyle okudum ve şu kısımda biraz kafam karıştı :
===============
==============

Oh ya. Sonunda o yazıyı nerede okuduğumu (ve ne biçim desteksiz salladığımı) buldum :D. Navianics'in sitesinde değil, Maxsea'nin sitesinde okumuşum.
Linki : http://www.maxsea.fr/timezero/CartographyTab/MapMediaCharts/tabid/77/language/en-US/Default.aspx

Cengiz korsanım, bu arada Seyyar ile ilgili bir gelişme oldu mu ??

Cengiz Esgi

• Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 3 Mesajı Toplam
    6 Kere Beğenildi
« Yanıtla #11 : Eylül 18, 2010, 16:01:04 »
Ateş Korsan'ım maalesef uzunca bir süredir forumu takip edemediğim için sorunuzu yanıtlamakta geciktim.  Üzgünüm.  Doğa Teknoloji yetkilisi Mehmet Gürmen'in sorunuza verdiği yanıtı aşağıda görebilirsiniz.  Anladığım kadarıyla vektör haritaların doğruluğu kullanılan teknolojiyle ilgili.
"Öncelikle iki teknoloji birbiriyle kıyaslandığında elbette ki vektör verinin daha avantajlı olduğu ortaya çıkacaktır çünkü; Raster haritayı ancak en fazla scannerın izin verdiği çözünürlükte tarayarak sisteme aktarabilirsiniz.
Fakat vektör haritanın limitleri elinizdeki mesaha faaliyetinden elde edilen verilerin hassasiyeti ile ölçülür ve sizin de tahmin edebileceğiniz gibi bu özel sonarların hassasiyeti bilgisayar scanner’larından çok daha fazladır.
Büyük ölçekli bir vektör haritanın (örneğin 1:2500) kullanımını görmenizi tavsiye ederim, sonuç tahmin edebildiğinizden bile mükemmeldir.
İlgili linkteki karşılaştırmaya bakarak bir genelleme yapmak bence dogru olmaz; belki MaxSea’nın iki tip haritasının arasındaki kıyaslamadır.
MaxSea’nın vektör haritaları çok daha küçük çözünürlüğe sahip olup bu sorun oluyor olabilir. Hatta raymarine ve simrad chartplotterlarda da kalitesi düşük vektör harita standart geldiği için bu tür sorunlar olduğunu kullanıcılarımdan duydum; tekneleri kıyı seyri yaparken ekranda karada gözüküyordu.
Sonuç olarak bunun en iyi kıyaslaması kullanarak yapılır diyebilirim; SeyYar kullanıcılarından hassasiyet ve detayla ilgili bir sıkıntı almadık bugüne kadar."

SeyYar - Elektronik Deniz Haritaları Yazılımı Konusuna Ait Benzer Konular

navionics haritaları
yeni bir cart plotter aldım ama haritam yok bu haritaları nasıl buluruz internete baktım 300 euro diyorlar nerede ise cart plott... Devamı...

Gösterim: 485 - Yanıt: 1 - Başlatan:Tolga Karakoç
Lotus'un 2008 Yaz Rotası-Seyir Haritaları
Istanbul-Marmara Adası: 28 Haziran 2008 CumartesiMarmara Adası: 29 Haziran 2008 PazarMarmara Adası-Gelibolu-Çanakkale: 30 Hazira... Devamı...

Gösterim: 524 - Yanıt: 12 - Başlatan:Mehmet Erem
Elektronik Seyir Cihazlarıyla ilgili birkaç soru
Merhaba Sevgili KorsanlarDenizde, özellikle uzun yolda hayatımızı kolaylaştıran elektronik seyir yardımcılarıyla ilgili bazı pro... Devamı...

Gösterim: 486 - Yanıt: 13 - Başlatan:Sedat Oztekin
yunan adaları haritaları
Arkadaşlar,Dodecanese bölgesi Yunan adaları kağıt haritalarına ihtiyacım var. Oşinogrofinin TR 22 A 1/ 300.000 ölçekli haritasın... Devamı...

Gösterim: 310 - Yanıt: 4 - Başlatan:Hüseyin Hepçağlayan
Elektrikli ve elektronik alet trafoları hakkında soru
Evde veya teknede bazen bazı aletleri kapalı olsa da fişte bırakıyoruz. Mesela, normalde 12V ile çalışan bir radyo veya şarjlı e... Devamı...

Gösterim: 309 - Yanıt: 11 - Başlatan:Hakan Zorlu
Elektronik deniz haritaları
Doğa Teknolojinin Seyyar adındaki yazılımını kullanan var mı? Haritaları hakkında bilgi almak istiyorum. Bir ara denemem için ve... Devamı...

Gösterim: 1460 - Yanıt: 55 - Başlatan:Ahmet Çelenoğlu
laptop veya ipad de kullanılabilecek deniz haritaları
Merhabalar Laptop veya ipad de kullanabileceğim deniz haritalarına ihtiyacım var.Özellikle doğu akdeniz ve Kıbrıs.Pazara kadar İ... Devamı...

Gösterim: 307 - Yanıt: 10 - Başlatan:Yaşar Gündeğer

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal