Gönderen Konu: OKYANUSLARIN YENİ KABUSU MU?  (Okunma sayısı 614 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Erhan Balamur

• Gezgin Korsan
  • *
  • Bursa
  • 2 Mesajı Toplam
    2 Kere Beğenildi
    • sualtıavcıları.org
OKYANUSLARIN YENİ KABUSU MU?
« : Mayıs 14, 2010, 09:13:52 »
Balıkçıların yeni kabusu
Küçük bir parazit. Balıkların ağzına yerleşerek yaşamını sürdürüyor. Balıkçıların kabusu oldu çünkü bilim insanları parazitin insan sağlığı üzerinde nasıl bir etkisi olacağı üzerinde kesin bir şey söyleyemiyor. Bu durum balıkçıların işlerini sekteye uğratabilir.

Bilim insanları, ABD ve İngiltere başta olmak üzere Pasifik . Okyanusu da görülen parazitin yaşamını birkaç yıl daha devam ettirebilmek için balıkların ağzına yerleşerek üremeye devam ettiği gerçeğiyle karşılaştı.

Boyu sadece 3 ile 4 santimetre arasında değişen "Cymothoa exigua" adlı parazit, ağına takıldığı balıkçıların mesleğini bırakmasına neden olacak kadar korkunç bir canlı. Kendisini yem zannederek yutan balıkların diline yapışan parazit, zamanla kanını emdiği dilin çürümesine neden oluyor. Ardından, giderek büyüyen parazit kıskaçlarını yayarak genişliyor ve dilin geri kalan kısmındaki kas yapısıyla bütünleşiyor.

Bu aşamadan sonra balık, dili haline gelen paraziti yönlendirebiliyor. Bu şekilde, balık iki ağızlı bir canlı haline dönüşüyor.
OKYANUSLARIN YENİ KABUSU MU?
ABD’nin California eyaleti açıklarında yaşadığı bilinen Cymothoa exigua, dünyada bir canlının organının yerini alarak yaşayan tek parazit özelliğini taşıyor.

İlk kez 2005 yılında, İngiliz balıkçılar ağzında Cymothoa exigua parazitini tespit ettikleri bir balık tuttular. Bu gelişme, parazitin Pasifik Okyanusu’nu aşarak İngiltere’ye ulaştığı endişesini doğursa da, bu teorinin doğruluğu kesin değil.

Biyologlar parazitin balıklar dışında hangi canlılara yerleştiği konusunda bir bilgiye de sahip değil.

Bilim dünyası, günümüzde balıkçıların kabusu olan parazitin yayılma alanı ve insan sağlığı üzerinde ne gibi olumsuzluklar oluşturabileceği sorularına yanıt arıyor ancak bu konuda hala başarılı olmuş değiller.

Hürriyet.com.tr alıntıdır

Erhan Balamur

• Gezgin Korsan
  • *
  • Bursa
  • 2 Mesajı Toplam
    2 Kere Beğenildi
    • sualtıavcıları.org
Ynt: OKYANUSLARIN YENİ KABUSU MU?
« Yanıtla #1 : Mayıs 14, 2010, 09:16:59 »
Bu haberi okuyunca bizim yerli parazit aklıma geldi  :) genelde izmarit balığında bulunan "bit" dediğimiz bir böcük :D

Erhan Balamur

• Gezgin Korsan
  • *
  • Bursa
  • 2 Mesajı Toplam
    2 Kere Beğenildi
    • sualtıavcıları.org
« Yanıtla #2 : Mayıs 14, 2010, 09:21:49 »
Daha sonra araştırdım , bizde başka böçükler varmı diye.  9kly3

Ve bir olta avı sitesinde yakalanan bir balığın ağzına yerleşmiş bir parazit gördüm , incelediğimde okyanustaki tür ile benzerlikler olduğunu gözlemledim.

Acaba kabus bize de mi geliyor  9kly3

Ahsen hocamın fikirlerini öğrenmek isterim , bu konuda ülkemizde yapılmış bir araştırma varmı acaba ?

Başka bir forumda gördüğüm fotolar...

Kadir Kurtbayram

• S/Y Ayna
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 58 Mesajı Toplam
    90 Kere Beğenildi
« Yanıtla #3 : Mayıs 14, 2010, 11:34:47 »
Tadı nasıl acaba?  :D

S/Y Ayna - MarinTürk/Pendik

Tümay Gören

• S/Y Özi
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 40 Mesajı Toplam
    52 Kere Beğenildi
    • http://www.sualtihizmetleri.com
« Yanıtla #4 : Mayıs 14, 2010, 12:50:43 »
Bekli son sanşlı jenerasyonuz . Dünyamız git gide bozuluyor .

S/Y Özi - İstanbul /  Bodrum/ Güney Ege

Cengiz Esgi

• Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 3 Mesajı Toplam
    6 Kere Beğenildi
« Yanıtla #5 : Mayıs 14, 2010, 14:42:30 »
2 yıldır WWF Türkiye’nin Kaş sualtı koruma alanı projesi çalışmaları için yapılan dalışlara sualtı fotoğrafçısı olarak destek veren, meraklı ve araştırmayı seven dalgıç arkadaşım, Hasan Yokeş'e sordum bu paraziti.  Aldığım cevabı paylaşmak istiyorum:
"Takma kafana milyon senedir var olan hayvanlar bunlar yeni yeni popüler oluyorlar. Bizim kıyılardaki avcılar bu parazite şans tanımaz.
Son sene çektiğim 3 fotoğrafa dikkatli baktığımda 1 müren, 1 orfoz ve 1 iskorpitin gözlerindeki saydamlığın yok olduğunu fark ettim. Normalde fark edemeyebilirsin ama flaş altında çok belli oluyor. Eski fotoğrafların tümünü elden geçirdim böyle bir şey yok, demekki yeni bir problem var. Arkadaşlara söyledim. Aralık dalışında 80 cm'lik bir lahoz'u iki gözü de artık tamamen matlaşmış halde buldular. Hayvan hiç görmediği için bir deri bir kemik haline gelmişti: kim bilir nasıl bir parazit ortalarda dolanıyor.
Bende bir "dangerous marine animals" diye bir kitap var ufak tefek yaratıkların insanlara neler yapabildiklerini bir görsen şaşarsın."

Matay

• Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : Mayıs 14, 2010, 15:12:29 »
Dediğinden şunu anladım: " bu parazit önemli değil; esas başka bir parazit var o daha ciddi sorun"   ::)

Cengiz Esgi

• Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 3 Mesajı Toplam
    6 Kere Beğenildi
« Yanıtla #7 : Mayıs 14, 2010, 15:25:31 »
Dünyadaki canlılara insandan daha fazla zarar veren bir parazit olacağını zannetmiyorum.
Hasan, şimdi tükenmez merakıyla, bahsettiği göz matlaşması sorunun başka örnekleri olup olmadığını ve nedenini araştırıyor.  Gözü matlaşmış benzer balık örneklere rastlayan olursa kendisini bilgilendirmekte yarar var.

Ahsen Yüksek

• S/Y Bora Bora 1
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 22 Mesajı Toplam
    76 Kere Beğenildi
« Yanıtla #8 : Haziran 01, 2010, 17:52:12 »
parazitin bilimsel adı "Sphaeroma serratum (Fabricius, 1787)" (internet den daha detaylı bilgi alabilirsiniz diye yazdım :)

Kadir korsan tadı kötü çıtır çıtır bir şey bir tat alamdan bitiyor gidiyor.

Denizlerimizde yaygın olarak gözlenir özellikle bozulmus sistemlede daha sık görülüyor. Balıklarda lezyon oluşturuyor. Ölmcül değil. İnsana etkisi söz konusu değil. Kirlilikle (evsel) ilişkilendirilmesi doğru olmaz ama balık çiftlikleri civarında çok görülmesi organik kirliliğin yüksek olduğu bölgeleri seçmesi demek olabilir.

Ahsen Yüksek

• S/Y Bora Bora 1
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 22 Mesajı Toplam
    76 Kere Beğenildi
« Yanıtla #9 : Haziran 01, 2010, 17:57:35 »
pond sistemlerinde gözde virütik hastalıklar sisme ve matlasma yapıyor du ama bilemem.
dondurularak (-20) örnek alınırsa çözümleyebilirler.

Kadir Kurtbayram

• S/Y Ayna
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 58 Mesajı Toplam
    90 Kere Beğenildi
« Yanıtla #10 : Haziran 02, 2010, 10:51:23 »
:)

Kadir korsan tadı kötü çıtır çıtır bir şey bir tat alamdan bitiyor gidiyor.

a balık çiftlikleri civarında çok görülmesi organik kirliliğin yüksek olduğu bölgeleri seçmesi demek olabilir.

Yazık, meze falan olmaz yani :)

Çiftlik balıklarına musallat olduğunu düşünmek yanlış olmaz o zaman.

Tabii çiftlik sahipleride bu parazit gelmesin diye kimbilir hangi ilacı balıklara boca ediyorlardır. :(

Çağatay Yılmaz

• Gezgin Korsan
  • *
  • İzmir
  • 4 Mesajı Toplam
    8 Kere Beğenildi
« Yanıtla #11 : Haziran 02, 2010, 22:09:28 »
Sevgili arkadaşlar, bu gazetelerde çalışan vatandaşların çalışma yöntemlerini tam olarak bilemem ama gayet bilinen konuları sırf yer doldurmak veya tiraj (internet sayfalarında tıklama) için abartarak yazdıklarını da bilirim.

Söz konusu parazit, yıllardır sularımızda ve balıklarımızda var olan bir türdür. İzmir körfezinde, Urla adaları civarında tuttuğumuz, özellikle kopez ve izmarit balıklarının neredeyse yarısından fazlasının ağzından bu parazit çıkar. Balık popülasyonuna zararı olsaydı, yıllar önce kopez ve izmaritin neslinin tükenmesi gerekirdi, halbuki bizleri balık tutmaktan soğutacak kadar yaygındır bu türler.

Bizler bu paraziti hiç umursamayız, balığı temizlerken de atarız olay biter. Bugüne kadar bu yaratığın "kabus" olarak nitelendirilebilecek bir özelliğini şahsen ben hiç görmedim.

Kadir Kurtbayram

• S/Y Ayna
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 58 Mesajı Toplam
    90 Kere Beğenildi
« Yanıtla #12 : Haziran 03, 2010, 22:37:49 »
Anlaşıldığı kadarıyla zararı sadece balığa.

Yusuf Topaloğlu

• Gezgin Korsan
  • *
  • İzmir
« Yanıtla #13 : Aralık 08, 2010, 11:36:19 »
Çağatay korsan katılıyorum

Bu parazit her balığa çıkışımızda tuttuğumuz balıkların birkaçında bulunuyor.yem olarak kullanmayı bile düşünmüştük önceleri :)

OKYANUSLARIN YENİ KABUSU MU? Konusuna Ait Benzer Konular

YENİ ÖTB (Özel Tekne Belgesi)
Eski ÖTB'lerin Mart sonuna kadar değişmesi gerekiyordu (eskiler beyaz, yeniler mavi) Bu işlemi yapan var mı? Ne gerekiyor? Devamı...

Gösterim: 3294 - Yanıt: 84 - Başlatan:Matay
YENİ YASA İLE MARİNA ZAMLARININ İLİŞKİSİ
Sevgili marinazedeler,Yeni çıkan bir yasaya göre dövizle kira sözleşmesi yapan zam yapamazmış,mış.Örneğin bodrum Milta marina %1... Devamı...

Gösterim: 752 - Yanıt: 29 - Başlatan:Nezih Kılıçkını
YENİ ZELANDA KAÇAMAĞI
YENİ ZELANDA KAÇAMAĞIDavet edilince hemen heyecanla kabul edivermiş, tarih bile belirlemiştik. Belirlemiştik belirlemesine de, Y... Devamı...

Gösterim: 733 - Yanıt: 36 - Başlatan:Nalan Yüksel Delice
SİPARİŞİM YENİ GELDİ....
"Bulding The Skıff Cabin Boy" A Step by Step Pictorial Guide. Foreword by John ATKIN, the skiff designer. 1977. Devamı...

Gösterim: 418 - Yanıt: 7 - Başlatan:Cem Gür
ISTANBUL BOĞAZINDA YENİ VTS SEKTÖR DÜZENLEMESİ HK.
Merhabalar;Tüm Geko'lara duyurulur Kıyı Emniyet Genel Md. Gemi Trafik ve Kılavuzluk Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nın 10.10.2011... Devamı...

Gösterim: 181 - Yanıt: 6 - Başlatan:Ahmet Efe
ANİ KALP KRİZİNDE YENİ YÖNTEM
Ani kalp krizinde yapılması gereken yeni uygulama şekli hakkındaki bu mesaj çok önemli. Videoyu seyrettiğinizde açıkça gösterile... Devamı...

Gösterim: 597 - Yanıt: 37 - Başlatan:Zafer Dedeoğlu
YENİ TEHLİKE
Bu konudan bahsedildi mi burada bilmiyorum.Dikkat dikkat (Murat Bilecenoglu aracılığı ile)Yakın tarihlerde Türkiye denizlerine u... Devamı...

Gösterim: 233 - Yanıt: 12 - Başlatan:Ahsen Yüksek

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal