Gönderen Konu: İstanbul LÜFER'e Hasret Kalmasın!  (Okunma sayısı 407 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Cengiz Esgi

• Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 3 Mesajı Toplam
    6 Kere Beğenildi
İstanbul LÜFER'e Hasret Kalmasın!
« : Nisan 29, 2010, 20:20:37 »
Bir arkadaşım aracılığıyla, "Slow Food Türkiye" hareketinin temsilcilerinin "Fikir Sahibi Damaklar" adı altında yürüttükleri kampanyalardan birinin Lüfer'i korumak için düzenlendiğini öğrendim. 

Bu kapsamda lüferin avlanma alt limitinin 14cm'den 20cm'e çıkarılması için Tarım Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunuyor ve bunun için bir imza kampanyası yürütüyorlarmış. 

Lüfer'in değerini bilen Ge-Ko'lar, https://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dGhOb2Z4Mzk1dm1YZ2lvYXo0bUlQYWc6MA#https://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dGhOb2Z4Mzk1dm1YZ2lvYXo0bUlQYWc6MA linkinden bu imza kampanyasına katılarak ve 24 cm'den küçük lüfer ailesi üyelerini (lüfer, sarıkanat, çinekop) tüketmeyerek destek verebilirler. 

http://fikirsahibidamaklar.blogspot.com/
http://www.slowfoodanadolu.com/

Umut Korkmaz

• Y/Y Poyraz - TUR 6373
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 34 Mesajı Toplam
    72 Kere Beğenildi
    • yelkenlipoyraz
Ynt: İstanbul LÜFER'e Hasret Kalmasın!
« Yanıtla #1 : Nisan 29, 2010, 20:38:43 »
24 cm'den büyük çinekop ve sarıkanat var mı ki?

yoksa hiç mi yemicez çinekopunan sarıkanatı?
« Son Düzenleme: Nisan 29, 2010, 20:39:18 Gönderen: Umut Korkmaz »

Matay

• Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : Nisan 29, 2010, 21:29:58 »
Yemeyeceksin ki defne yaprakları büyüsün çinekop olsun, çinekoplar büyüsün sarıkanat olsun, sarıkanatlar büyüsün lüfer olsun, lüferler büyüsün kofana olsun  1w5ey8

Nedim Yıldız

• Vardiya Zabiti
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Bursa
  • 53 Mesajı Toplam
    69 Kere Beğenildi
« Yanıtla #3 : Nisan 29, 2010, 21:58:28 »

Bu balıkların ölçüsü nedir? Kaç santime kadar Çinekop,kaç santime kadar Sarıkanat,kaç santime kadar Lüfer,kaç santime kadar Kofanadır?... ::)

Rüyaları gerçekleştirmenin en iyi yolu uyanmaktır.
S.M.Power

Cengiz Esgi

• Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 3 Mesajı Toplam
    6 Kere Beğenildi
« Yanıtla #4 : Nisan 29, 2010, 22:55:23 »
Tarım Bakanlığı'nın sitesindeki tanıma göre "10 cm'den küçüklere Defne yaprağı, 10-15 cm olanlara Çinekop, 15-20 cm arasındakilere Sarıkanat, 20-30 cm arasındakilere Lüfer, daha büyüklere kofana denir."

Biraz daha farklı tanımlamalar da var.  Örneğin bir sitede 50 cm'i geçenlere Sırtıkara dendiğini okudum.

Bu arada kampanyanın amacı lüferin daha lezzetli boyutuna ulaşınca tüketilmesi değil, avlanmadan önce yumurta bırakacak boyuta gelmesine fırsat verilmesi ve böylece türünün yok olmasına engel olunması.

Çinekop ve sarıkanat'ı daha lezzetli bulduğu için tercih eden tüketicilerin damak tadına saygı duyuyorum.  Ama bu boyutların tüketimine devam edilmesi halinde denizlerimizin önemli bir sakinini daha kaybetme tehlikemiz artıyor.

Nedim Yıldız

• Vardiya Zabiti
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Bursa
  • 53 Mesajı Toplam
    69 Kere Beğenildi
« Yanıtla #5 : Nisan 29, 2010, 23:16:39 »

Teşekkürler Cengiz korsan... :-*

Rüyaları gerçekleştirmenin en iyi yolu uyanmaktır.
S.M.Power

Ahsen Yüksek

• S/Y Bora Bora 1
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 22 Mesajı Toplam
    76 Kere Beğenildi
« Yanıtla #6 : Nisan 30, 2010, 06:50:35 »

Pomatomus saltatrix (lüfer)
ilk eşeysel olgunluğa sıcaklığa göre değişmekle birlikte sularımızda 17cm civarında başlar kıyıya yakın bölgelere yumurta bırakır.

Özgür Tezcan

• S/Y Melmoth II
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
« Yanıtla #7 : Mayıs 30, 2010, 10:07:42 »
Bu kampanyayı birkaç yerde daha okudum ama bana hiç mantıklı gelmedi. Diyelim ki bu kampanyaya anlamlı sayıda restoran ve kişi katıldı, balık halinde ve tezgahlarda çinekopa, sarıkanada talep azaldı. Bunun tek sonucu fiyatların düşmesi olur. Bu balığın daha az tutulması değil.

Mustafa Aziz Çınar

• Y/T organics
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 76 Mesajı Toplam
    104 Kere Beğenildi
« Yanıtla #8 : Mayıs 30, 2010, 10:51:10 »
balık soyunu koruma açısından girişim son derece insani ve duygusal. ama etkili olmaz fos çıkar.
insan sağlığıyla ilgili çalışanlar da, balıkların gençlerini yemenin daha iyi olduğunu çünkü zaten kirlenmiş denizlerden avlanan balıkların büyüklerinin daha fazla, küçük ve gençlerinin daha az ağır metal taşıdıklarını ifade ediyorlar. neolcek şimdi ?  ::)
« Son Düzenleme: Mayıs 30, 2010, 10:56:48 Gönderen: Mustafa Aziz Çınar »

Cengiz Esgi

• Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 3 Mesajı Toplam
    6 Kere Beğenildi
« Yanıtla #9 : Mayıs 31, 2010, 21:59:53 »
Kampanya'nın 2 boyutu olduğunu hatırlatmak istiyorum:
1) Lüfer'in küçük kardeşlerini tüketmeyerek bunları avlayanları bir ölçüde caydırmak.
    Özgür Korsan'ın dediği gibi bu tepki maalesef soruna kesin bir çözüm getirmeyecek.
2) Tarım Bakanlığı'na imza kampanyası ile baskı yaparak lüferin avlanma alt limitinin 20 cm'e çıkarılması.
    Gerekli denetim ve yaptırımlar uygulansa bile, deniz kirliliği devam ettiği sürece, bu da lüfer (ve diğer deniz canlıları) için kökten bir kurtuluş sayılmayabilir. 
Mustafa Aziz Korsanım'ın haklı olarak dile getirdiği soruya benzer bir çok soru var yaşamımızda:
-          Denize neler atılmıyor ki benim tekneden atacağım sigara izmaritinin lafı mı olur?
-          İstanbul’daki bazı marinalarının deniz suyu öyle kirli ki ve marina yöneticileri de bu konuda öyle duyarsız ki, teknemin pissuyunu denize versem, sintinemi bassam, teknemi bol deterjanlı suyla yıkasam ne farkeder?
-          Teknemin pissu tanklarını kullanmak teknede koku yapıyor, üstelik marinalarımızın çoğunda atıksu toplanmıyor (toplansa da maliyeti var), çoğunluk bu konuda kurallara uymuyor.  Ben neden bilmem kaç mil açığa çıkıp kurallara uyma zahmetine katlanayım?
-          Suda çözünüp doğayı kirletmeyen temizlik ve bulaşık deterjanları ve şampuanlar çok pahalı.  Ayrıca diğerlerin kadar etkili değil, kokularını sevmiyorum, vb nedenlerim de varken neden bunları alayım? (Ben eşimi, Turmepa’nın bulaşık deterjanını, ofistekileri de Turmepa el sabununu kullanmaya ikna edemedim)
-          Denizlerimizde yaşayan lüferin soyu, kirlilikten ve aşırı avlanmadan dolayı eninde sonunda tükenecek. Ben sağlığımı ve kesemi düşünüp çinekop yemeye devam etsem, ne farkeder? (Ben çinekop tüketmesem, başkası tüketmeye devam edecek nasıl olsa)
Cevaplar ise kişisel tercihimize ve yaşam koşullarımıza göre değişiyor.  Yani herkes, bir ölçüde kendine göre, haklı.

İstanbul LÜFER'e Hasret Kalmasın! Konusuna Ait Benzer Konular

İstanbul, Burgazada
Restoranların önündeki rıhtıma (1) yanaşabilir, ya da Kalpazankaya önünden (2) tonoz alabilirsiniz.Kuzeyde İDO iskelesi görülüyo... Devamı...

Gösterim: 834 - Yanıt: 12 - Başlatan:Mehmet Çömlekçi
GROUPAMA III İstanbul'da
Groupama III buralara geliyormuş, bilgisi olan var mı? Aslında şöyle bir konvoy halinde karşılasak ne kadar güzel olur. Devamı...

Gösterim: 303 - Yanıt: 12 - Başlatan:Umut Korkmaz
Marmaris İstanbul
8 Temmuz'da İstanbul'dan hareketle Fransa'dan yeni gelmiş bir tekneyi sahibi ile birlikte yavaş yavaş Marmaris'ten İstanbul'a çı... Devamı...

Gösterim: 636 - Yanıt: 16 - Başlatan:Ahmet Çelenoğlu
AYVALIK İSTANBUL GEZİSİ
Taner, Talya ile Ayvalığa gidince, planımız; ben de tekneyi oraya götürüp birlikte geri dönmekti. Eşimin işleri nedeniyle ben As... Devamı...

Gösterim: 691 - Yanıt: 21 - Başlatan:Cengiz Göl
S/Y Ayna İstanbul - Gökova - İstanbul Seyri
Sevgili gekolar;Uzun zamandır karinası ege sularından uzak olan Ayna ile ,Dilek korsanın ve değişik yerlerden gelen  taciz nitel... Devamı...

Gösterim: 3254 - Yanıt: 121 - Başlatan:Kadir Kurtbayram
İstanbul'da şiddetli fırtına
İstanbul'da şiddetli lodos, Yeşilköy'de bir teknenin karaya vurmasına neden oldu.Atatürk Havalimanı'nda bir yolcu uçağını savura... Devamı...

Gösterim: 827 - Yanıt: 19 - Başlatan:Ahsen Yüksek
İstanbul Boğazında yelken...
Bu ayki Yelken Dünyasında yayınlanan bir yazı da Yelken ile boğazdan Karadeniz' e çıkış ballandıra ballandıra anlatılmış. Daha ö... Devamı...

Gösterim: 467 - Yanıt: 15 - Başlatan:Osman Aktuna

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal